14-ročná dcéra chce mať zajtra so mnou babský deň
ahojte mam dcerku 14 rocnu, a zajtra by sa malo idt do skoly viem. Nikdy som toto neurobila ale opytala sa ma či by sme si nemohli zajtra urobiť taky babský den. Dcéra je na gymnaziu a nikdy sme takto nevynechali len mi to prislo ako super napad urobit si predlženy vikend. Veľmi málo sa vidime kedže stale pracujem. Myslite ze to je dobry napad?
@7lenka11 v ČR je diverzita škôl väčšia, ako na Sk ( tu teda nie je žiadna). Ale samozrejme, väčšina škôl je taká, ako u nás, takže ak kamoška nesuznie s väčšinovým školstvom, tak sa nečudujem, že je nespokojná. Ja osobne poznám v ČR dve školy, ktoré by som kľudne pre svoje dieťa vybrala a sú síce menšinové, ale už len to, že tam existujú, je oproti SR pokrok.
@akvi tk ale neklamme si. SK az take zaostale nie je, co sa tyka vzdelavania. Aj na Sk mam uz dost alternativnych skol, sukromnych skol s roznymi vzdelavacimi programmi a dokonca aj moznost domaceho vzdelavania, co je naozaj velmi pokrokove a neskutocna moznost sa realizovat vo vzdelavani svojich deti: Cize, ked nie si spokojna, co ti ponuka skola tvojich deti, ucitelia a osnovy, mozes pozaidat o homeschooling a uc si deti doma ako vam to vyhovuje. V tom ti nik nebrani.
@yanni mýliš sa. Každá jedna SK škola musí dodržiavať Štátny vzdelávací program a ten je len jeden, rovnaký pre všetkých. Mne nemusíš vysvetľovať problematiku alternatívnych škôl, pôsobila som v troch. A ani DV, 15 rokov sa mu venujem. Toto je presne tá ilúzia, ktorú ľudia majú, že tu existuje alternatíva. Nie, v pravom slova zmysle neexistuje. Máme jednu z najprísnejších legislatív široko ďaleko, takže alternatíva je fakt len ako kozmetická úprava klasiky.
@akvi Ale ano, osnovy su rovnake (mame to aj my v zahranici). Ale je rozdiel, ako to ucivo podava klasicka skola a ako napr. montessori ci waldorf. Plus, ak ti toto vsetko nevyhovuje, podaj ucivo dietatu ty sama doma metodou, ake tebe a tvojmu dietatu vyhovuje. Na SK nik nikoho nenuti dat dieta do skoly. Vybav si domace vzdelavanie a je vybavene. My napr. v krajine, kde zijeme, homeschooling nemame. Je povoleny len tzv. "nevdelatelnym" detom. Zdrave dieta jednoducho MUSI ist do skoly. A je jedno ci je to klasika alebo alternativa. Jednoducho po dovrseni 6 rokov do tej skoly fyzicky MUSI ist.
@yanni ešte raz, je úplne jedno, že je dovoleny kozmetický rozdiel medzi tým, ako učivo podáš. Ide o princíp. Svp ti nariaďuje úplne striktne, čo máš dieťa učiť, kedy, a je to len jedna vec z toho, čo mi vadí. Btw. Montessori a Waldorf sú na SK jediné dve školy, ktoré ako tak môžu vybočiť z rámca. Je úplne absurdné, že obe školy prešli úspešne experimentálnym overovanim, napriek tomu si žiadnu ďalšiu Montessori a Waldorf školu nik zriadiť nemôže. Musel by znova absolvovať experimentálne overovanie. To tiež o niečom svedčí. DV je samozrejme cesta, ale je to cesta pre menšinu ľudí a má tiež svoje úskalia, už len to, že opäť sa vyžaduje, aby dieťa dodržalo SVP. A tým sa stráca často aj podstata DV.
@akvi Ale to mas predsa vsade. Mysli, ze skoly v zahranici, jedno ci klasika, alternativa alebo DV nemusia dodrzat osnovy. Mas presne dane, co kedy ma dieta ovladat, mas skusky, na ktore dieta musis pripravit (DV). Jediny rozdiel medzi klasikou je, ako a tie deti ucia, akym tempom, v akom prostredi. viem o com hovorim. Mala som dieta v dvoch sk. systemoch v dvoch diametralne odlisnych krajinach plus v jednej krajine v klasike a aj v alternativnej. Vsade bolo dane, co ma dieta v tom ktorom rocniku ovladat (mensie odchylky su tolerovane). Jediny rozdiel je, ako vravim, ako sa k tymto vysledkom dopracujes.
@yanni skús pripustiť, že existuje aj niečo iné, ako poznáš ty. Ja nejdem teraz vymenovávať všetky moje skúsenosti. Každopádne môžeš si byť istá, že existujú aj školy, kde žiadne "osnovy" neexistujú a všetko je ponechané na sebariadeni. Taktiež tam nechýba rešpekt a postavenie detí a učiteľov je rovnocenné. A ešte xy iných vecí, ktoré sa diametrálne líšia od id toho, čo tu máme my na SK.
@akvi ale ano,su. Freie Schulen. Aaaaale aj oni sa musia riadit urcitymi pravidlami a osnovami. Moja dcera do takej chodila. Freie demokratische Schule. Ale predstav si, aj tam sa deti "musia" ucit. Aj taketo skoly spadaju pod Kultusministerium. Este stale je povinna skolska dochadzka. A ta je v takmer vsetkych civilizovanych krajinach. Ty stale nechapes, co ti tu pisem. Je jedno ako sa to dieta k tym vedomostiam dostane. V krajinach, kde ta povinna skolska "dochadzka" je dana zakonom, to dieta, najneskor na konci povinnej skolskej dochadzky musi prejst skuskami, ktore su pre vsetky deti toho ktoreho stupna rovnake. Jedno ci sa ucilo doma, v klasike alebo alternativnej skole.
@yanni slobodné školy existujú po celom svete a nie, väčšina z nich nemá žiadne osnovy, nakoľko by sa to vylučovalo s princípmi slobodnej školy. Bola som v takej škole, učí mi tam kamarátka, veľmi dobre viem, ako to tam funguje. Netuším, v akej krajine chodila tvoja dcéra do takej školy, ale už len to, že píšeš, že sa musela niečo učiť - chápem to v zmysle niečo, čo niekto nariadil, tak to nebola potom typická slobodná škola, resp to bol taký istý falzifikát ako je u nás Waldorf v Bratislave. Podľa mojich informácií to tam majú úplne zle uchopene. Takže to môže byť aj prípad tej slobodnej školy. Tak isto skúšky - sú krajiny, kde žiadne skúšky nie sú. Alebo ak sú, majú nulovú váhu, asi ako náš monitor. A k povinnej dochádzke som sa už vyjadrila pár strán dozadu. Takže sa nejdem opakovať.
@akvi Jasne, ze sa "musia" ucit. A ano, maju aj "osnovy", aj denny program, z ktoreho si deti mozu vybrat, co prave chcu robit a co sa prave chcu ucit. A nie, nie je to zaidny falzifikat. Aj freiemdemokratische Schulen maju urcity koncept a podla toho idu. Tiez musis ministerstvu nieco predlozit, aby boli vobec brane ako plnohodnotne skoly, inak by nedostali zelenu. Jednoducho je povinna skolska dochadzka zo zakona a aj tieto skoly na konci povinnej skolskej dochadzky musia preukazat, ze deti to gro naucili. A ano, na konci povinnej sk. dochadzky aj v tychto skolach deti robia skusku, inak by prakticky nemali ukoncenu povinnu skolsku docjhadzku. Tu v DE freie Schulen zatial koncia 1otym rocnikom, Miontessori skoly uz mozes ukoncit aj maturitou. Ak chcu decka ist dalej, a je to jedno ci sa nieco vyucit alebo ist studovat, jednoducho tu skusku potrebuju, inak nemaju sancu, aby ich niekde prijali. A ani len k lopate nie. Ano, mas pravdu, pocas celej dochadzky nemau znamky, nemaju skusky ale predsa maju na konci sk. roka pisomne hodnotenie na 20 stran. Z toho sa da vela vycitat. Je to akesi zhrnutie, co to dieta cely rok robilo, ako to robilo, co a ako sa naucilo plus samozrejme socialna oblast atd. Neviem v akej skole si ty ucila, ale aj v tychto skola sa uci. Inak a aj vela inych veci ale deti ucia aj citat, aj pisat, aj pocitat, ak vsetko ostatne ako v klasickej skola. Len inak, inym tempom, dieta si moze vybrat, co ho prave zaujima, co sa prave chce naucit. Ale nemysli si, ze ked nejake decko neznasa matiku, tak ju moze celych 10 skolskych rokov vynechat.
@yanni no neprekvapuje ma, že Nemecko to má takto prísne. Ale Nemecko celkovo nie je zrovna dobrý príklad školstva, takýmto smerom sa uberať, boh nás ochraňuj. Je xy slobodných škôl, kde jediné obmedzenia a pravidlá sú tie, ktoré si schváli komunita. A aby bolo jasno, ja si nemyslím, že slobodná škola má byť jediná možnosť. To by bolo presne to isté, čo je tu teraz. Už sa opakujem, ale dôležité je, aby každý mal reálnu možnosť výberu. A za možnosť nepovažujem DV a ani alternatívne školy, ktoré tu máme. Ale skutočné možnosti výberu, kde štát nijako nebude zasahovať.
@yanni prepáč, ale ty niekedy aj uznáš, že nevieš všetko, alebo že sa môžeš mýliť? Žila si mimo Slovenska v dvoch krajinách, to ešte neznamená, že vieš presne, ako fungujú rôzne školské systémy a alternatívne vzdelávanie v iných krajinách, nie všetko ide podľa nemeckého školstva, či medzinárodných škol.
@akvi u nás v Alberte (provincia v Kanade) je unschooling legálne povolený, nie je žiaden problém.
a @yanni nie, deti nemusia chodiť do žiadnej školy, ani akože, ak chcú môžu si keď sú dospelý spraviť “maturitné” skúšky z predmetov, ktoré potrebujú, ak chcú študovať na VŠ alebo ak to potrebuju pre pomaturitné štúdium.
@sisaka ano, Kanada je v tomto naozaj úplne inde. Dokonca vraj domoskolaci dostávajú financie, keďže dane platia aj ich rodičia, tak štát im poskytuje nejakú kompenzáciu.
Btw ten systém skúšok sa mne veľmi páči, u nás je ozaj úplne scestné, že niekto musí odsedieť 4 roky na SŠ, aby mohol maturovať. Veď ak sa človek zvládne naučiť aj sám niečo, prečo ho nútiť chodiť do školy a zabiť v nej 4 roky?
Syn má kamaráta na Islande, studuje tam elektrotechniku, ako aj môj. A tiež úplne neporovnateľné. Nik ich tam už nenuti učiť sa všeobecné predmety. Každý polrok majú len 4-5 odborných predmetov a idú do hĺbky v teórii aj v praxi. Kým u nás sa syn na elektrotechnike učil recitovať báseň, preberal opäť všetkych spisovateľov alebo zbytočnosti z ekonomiky, alebo dejepis, ktorý sa už predsa celý prebral na ZŠ. Úplne nezmyselné a scestné. Potom prídu decká do praxe a nevedia z odboru dokopy nič.
@sisaka nikde nepisem, ze deti MUSIA chodit do skoly. Ak to zakon danej krajiny povoluje, tak je to OK. Deti s homeschoolingom do skoly nechodia. Je vela krajin, kde je distance learnin povoleny. Aaaale, aj tieto deti musia urobit minimalne na konci sk. dochadzky skusky, aj je v krajine zakonom dana povinna sk. doichadzka. Ked skusky nespravia, tak prakticky nemaju dokmoncene ani len zakladne vzdelanie. Bez vzdelania a k tomu urcite potvrdenia, ta v dnesnej dobe do kvalifikovaneho zamestnania nezoberu. Cize tak ci tak niekde/niekedy do tej "skoly" musis ist. Tu tebou spominanu maturitu si tiez musiss (ak chces) niekde kvalifikovane) zlozit. A ano, je to skuska, darmo si budeme nahovarat nieco ine. A na tu skusku sa musis naucit a je to jedno, ci doma alebo v skole.
Mam kamosky v Australii, UAE a USA, ktore maju deti na distance learning. A predstav si, aj ked maju volnu ruky, urcite vedomosti musia preukazat. V Saudi sme mali susedov Francuzov, deti boli uz teenie, cize ich nechceli davat do lokalnej ci inej skoly. Ich vlastna fr. skola v Riyadhe nemala v tej dobe dobre referencie. Tak detom vybavili vo Fr. homeschoolig, co sk. zakon vo Fr. povoluje, a tiez raz za cas museli preukazat, ze to a to splnili. Kazda krajina, ktora ma v zakone domace vyucovanie ma inak nastavene pravidla. Rakusko ma napr. tie domskolu ale s inymi pravidlami ako napr. kamoskina dcera v Australii. Jednoducho ovedana, darmo tu budeme nieco porovnavat. Ked chcete na SK nieco zmenit, tak dajte ministerstvu presne vpravcovany navrh ako by sk skolstvo malo vyzerat aby vyhovovalo VSETKYM. Ale poviem ti tak, aj ked sa nieco zmeni, NIKDY to nebude vyhovovat VSETKYM.
@yanni nikdy to nebude vyhovovať všetkým preto, lebo každý rozmýšľa monokulturne. A každý si pretláča to svoje. Pritom by stačilo uvoľniť pravidlá a mali by sme tu rôznorodosť, z ktorej si vyberie drvivá väčšina. Lenže týmto smerom nepremýšľa skoro nik. Vidno aj v tejto debate. Slovač je typicky nastavená v zmysle všetci všetko rovnako a kto nedajbože chce vybočiť, toho ubijeme lopatou.
@andigab ak sa ťa moje vyjadrenie tak dotýka, asi som brnkla na citlivú strunu, žeby na tom niečo bolo? 🤔Btw, na nikoho neplujem, konštatujem, áno, možno generalizujem, aj keď v tomto kontexte to tak proste vidím. Je to moje videnie reality. Ty kľudne môžeš mať iné. To aby sa človek už bál čokoľvek povedať, lebo ho hneď posielajú preč z krajiny. A vieš, ja som zrovna celkom dosť patriot. To ale neznamená, že nemôžem vyjadriť aj kritickú myšlienku na adresu národa.
@yanni ty si stále pôjdeš svoje, pritom nechápeš ani rozdiely medzi roznymi typmi vzdelávania - predsa distance learning je úplne iná kategória ako home schooling a ten je úplne iná kategória ako unschooling. Je rozdiel musieť robiť skúšky a môcť robiť skúšky, je rozdiel musieť robiť skúšky každý rok a môcť urobiť len maturitnú skúšku. Je rozdiel musieť chodiť do školy, aby si skúšky spravil, alebo len ísť a tie skúšky spraviť. Je rozdiel spraviť skúšky zo všetkých predmetov, či predmetov, ktoré určí škola a skúšky z predmetov vybraných danou osobou.
Slovenský systém je skostnateny, neflexibilný a s úplne limitovanymi možnosťami alternatív.
Do nemeckého nevidím a neodvážim sa hodnotiť, netuším čo sa musí, nemusí, môže.
Myslím si, že v Kanade mame tých alternatív až-až - od štátnych škôl, cez sukromne, chartrove, distance learning, home schooling (aj ten ma podkategórie) až po unschooling a môžem ťa ubezpečiť nie je to to isté.
@sisaka v Europe je to zial takmer vsetko to iste. Aspon co sa tyka statov EU, kde je povolena domskola. Mozes dieta sice ucit doma, nemusi ist nikde do skoly aaaaale musi urobit bud raz za rok alebo aspon na konci sk. dochadzky skusky. DE sk. system je tiez skostnately ale mame tu viac moznosti aj ked nie domskolu. Klasicke skoly uz tiez nie su vsetky "klasicke", velmi zalezi od skoly a hlavne od samotneho ucitela ako detom ucivo poda. Sukromne skoly s roznymi metodami vzdelavania, skoly (alebo minimalne triedy) pre nadpriemerne inteligentne deti atd atd. Ja kritizujem v DE prestup na vyssie skoly po 4tom rocniku (a tiez, ze ZS neponukaju takmer ziadnu mimoskosku aktivitu), je to jednoducho skoro ziadat od tak malych deti, aby sa uz tak skoro rozhodli prakticky o svojom dalsom zivote. Aaaale, neskor, po tom 10tom rocniku (10 rokov povinna sk. dochadzka) ma dieta ovela viac moznosti ako na SK. V DE studuje minimum domacich (velke percento studentov VS tvoria cudzinci), radsej sa niecomu vyucia. Alebo studuju dualne s moznostou a aj povinnostou praxovat. Na Sk si to "zle" robia ludia sami. Bez VS uz takmer nie je mozne sa poriadne zamestnat, studuje kazdy aj ti "klobaskovi" a potom to tak aj vyzera.
@akvi btw, o monokultúrnom zmýšľaní Slovákov je to diskutabilné. Máme tu úspešne žijúcich rómov, rusínov, goralov, mantákov a nik nikoho s lopatou nenaháňa. Užívali sme si dni s prezentáciou vzájomných tradícií ako starí známi.
Po novom sa školský systém urýchlene adaptoval z integrácie na inklúziu, učiteľ všetkých vyučuje v jednej triede, s novým nákladom ukrajinských žiakov ... a to je len jeden malý príklad. Takže sme uvoľnení rôznorodosti. Medzi mládežou to nevrie, nemám ten pocit. Kde to začína, je obdobie okolo 20 roku života. Čím to bude? Nie je potreba selekcie o niečom inom? Alebo mnohokrát škoda že ozaj neplatí pre všetkých rovnako? Môžeš neísť celý život do práce a do dôchodku nastúpiš s vyššou mesačnou dávkou ako niekto, kto oddrel celý život trebárs pečením chleba?
Nedá sa to generalizovať a ak ťa niekto posiela za hranice kvôli názoru, možno je lepšie s ním prestať diskutovať. To, že sa my dve vo všetkom nezhodneme však neznamená, že nevieme ťahať za jeden koniec. Možno chceme to isté, len na to ideme z iného konca. Inakosť je skvelá, obohacuje. No končí tam, kde ohrozuje moju slobodu. Vieš sa s tým stotožniť?
@andigab ja vlastne nerozumiem, o čom má byť naša debata. Ja som už všetko napísala v predchádzajúcich komentároch. Ak ťa to zaujíma, prečítaj si. Za mňa rôznorodosť je kľúčová, aj príroda funguje najlepšie v rôznorodosti. Inkluzia v pravom slova zmysle je presne to, čo poskytuje napríklad slobodná škola. Inkluzia v súčasnom systéme je nemožná a veľa učiteľov ti potvrdí, že je to trápenie pre všetky strany. A ja rozumiem všetkým tým stranám, lebo každý v tom má kúsok svojej pravdy.
Inkluzia národnostná, neviem, či je dobrý príklad. Na jednej strane vyclenovanie menšín, na druhej strane neschopnosť prijať kultúrne normy. Opäť, kde je rovnováha, môžeme si dávať otázku, nakoľko chceme inklúziu národnostnú, ako nájsť tú rovnováhu v tom celom. Táto otázka je príliš komplexná a ja napríklad vidím to, ako inkluzia prerastá cez hlavu Francúzsku, Nemecku ... Ale toto sme už úplne mimo tému. Teda to sme už na pár stranách mimo 😅😅😂

@akvi vôbec sa mi už na toto nechce reagovať, lebo aj tak si každý bude hovoriť to svoje.. a teda ostanem pri tom, že rešpektujem opačný názor..
Len poviem k tomu, že som v komentári vyššie napísala, že určite existujú krajiny, kde je ten systém špičkový, len hovorím, ze aj tam, kde sa to môže zdať ideálny, je to zvyčajne len na pohľad dokonalé.
A najmä všetko je o uhle pohľadu. Kým ty hovoríš napríklad o ČR školstve, kamoška, ktorá žije v Prahe s dvoma deťmi až taká nadšená z ich školstva nie je.