icon

14-ročná dcéra chce mať zajtra so mnou babský deň

5. okt 2023

ahojte mam dcerku 14 rocnu, a zajtra by sa malo idt do skoly viem. Nikdy som toto neurobila ale opytala sa ma či by sme si nemohli zajtra urobiť taky babský den. Dcéra je na gymnaziu a nikdy sme takto nevynechali len mi to prislo ako super napad urobit si predlženy vikend. Veľmi málo sa vidime kedže stale pracujem. Myslite ze to je dobry napad?

akvi
8. okt 2023

@dskjhfdlkdjhl sa tu hráme na nejakú pravdu? To som netušila. Píšem môj názor, ako každý tu na fóre. Či keď je iný, ako väčšinový, tak je to zakázané?
Máš pocit, že tí, čo odsedeli tých 9 rokov v škole, tak majú dobré vzdelanie? Nechápem potom celkom tie reči, že narod hlúpne, že dnešné deti sú hlupejsie, ako deti pred x rokmi . Nie sú to náhodou všetko absolventi pšd?

dskjhfdlkdjhl
8. okt 2023

@akvi No, to je take strasne, ak sa Ta niekto spyta, ze cim to mas podlozene? Nevies normalne odpovedat? Mna to fakt zaujima, lebo s takou istotou pises, ze by som cakala, ze je za tym nejaky realny zaklad. Asi nie, ked si nabehla ako keby som Ta ustipla😉
Ale v podstate, dakujem za odpoved, myslim, ze som sa dozvedela nakoniec viac, ako si sama chcela prezradit😉

nika3136
8. okt 2023

Tesim sa autorka, ze si sa tam rozhodla 🥰 v mojej skole sa dbalo na dochadzku, mohli sme iste predmety vynechat len 3x do roka... ale poviem ti, neexistoval test/predmet/ucitelka, ktora bola dolezitejsia ako vztah s mojou mamou. Viackrat ma podrzala, raz som uz na strednej bola po tazsom rozchode, zistila, ze na intraku placem do vankusa a vyslovene klamala ucitelke, aby ma zachranila. Na mna samozrejme nakricala, ale nikdy jej to nezabudnem, ze ma nepotopila. A bolo takych dni viac, kedy som jej povedala, ze dnes je fakt hrozny test a ospravedlnila ma... na druhu stranu to zratam mozno na dvoch rukach za strednu skolu, no vedela som, ze sa mozem spolahnut. Je uzasne, ze ste si vylet uzili! Skola je dolezita, ale 100%tna dochadzka nie je podmienkou.

akvi
8. okt 2023

@dskjhfdlkdjhl čítam znova a znova a nikde nevidím tvoju otázku. Absolútne nemám problém ti odpovedať. Ale jediná otázka mi znela skôr ako rečnícka, keďže sa pýtaš, že kde beriem istotu, že pravda je na mojej strane. Takže sorry, fakt netuším, na čo ti mam vlastne odpovedať.

dskjhfdlkdjhl
9. okt 2023

@akvi Tak sa spytam inak, lebo evidentne to potrebujes😉 Mas niecim podlozene (nejake studie, statistiky) to, co tu pises ohladne vzdelavania v skolach? Alebo je to tak, ze je to cisto Tvoj sukromny nazor? Lebo podla toho, co si doteraz pisala a ako si to sebavedomo pisala, to vyzera tak, ze to mas nejako aj podlozene a vies dodat odkaz na nejake studie. Tomuto uz rozumies?

akvi
9. okt 2023

@dskjhfdlkdjhl štúdie a štatistiky na čo napríklad? Že sú krajiny, kde nie je povinná dochádzka, ale vzdelávanie? Kanada, Írsko, Británia napríklad. ( Írsko má dokobca v ústave, že rodič má právo (zároveň povinnosť) zabezpečiť vzdelávanie dieťaťa, ako to spraví, je na ňom). V Británii ak vstupis do systému, tak si povinná "dochádzať", ale ak si vyberieš nevstupit, je to v poriadku. V Kanade záleží od provincie, všade sú trochu iné pravidlá, ale v princípe platí to, čo v Británii. A existujú ešte samozrejme aj iné krajiny s povinným vzdelávaním, nie dochádzkou. Nemecko a Španielsko sú zase presný opak. Naozaj sa mi nechce hľadať "dôkazy", že to tak je. Ale určite si dosť schopná si to nájsť aj sama. A to, že deti sú schopné sa naučiť učivo za tak krátky čas - skúsenosti zo slobodnej školy od mojej kamarátky, ktorá tam učí a mojich 15 rokov skúseností s domoskolakmi ( robila som garanta, vzdelavatela a aj skusajucu, plus mám v mojej bubline viac detí na DV praktizujucich unschooling). Ale pochybujem, že ti toto bude stačiť ako "dôkaz". Podľa spôsobu tvojej komunikácie voči mne mi príde, že ťa tie veci vlastne nezaujímajú, snažíš sa stále niečo "vtipne" naznačovať. Skús prosím komunikovať na rovinu, takto mám tendenciu domýšľať si a to by som nerada.

dskjhfdlkdjhl
9. okt 2023

@akvi Si uplne mimo. Ja som sa Ta vcera slusne opytala a fakt ma zaujimala odpoved. Este stale ju nemam. Ja viem, ze existuju krajiny, kde nie je povinna skolska dochadzka. Ale zaujimalo by ma, ci existuje nejaky podklad k tomu, aby sa mohlo tvrdit, ze tak je to lepsie-lebo o tom si tu doteraz stale pisala.
To, ze sa niektore deti dokazu pripravit na prijimacky na SS, to nie je nutne o tom, ze za par mesiacov dobehli to, co sa na ZS prebera 9 rokov, ale to Ti musi byt jasne, ak sa naozaj v skolstve pohybujes a aj chapes, co vzdelanie je.
Myslim, ze komunikujem na rovinu, len Ty sa stale snazis ma presviedcat o tom, ze tak nekomunikujem. O ziadne "vtipne" naznacovanie mi neslo. Chcela som len vediet, odkial beries istotu na to, co si tu doteraz popisala.

akvi
9. okt 2023

@dskjhfdlkdjhl Citujem ťa: "Tak sa spytam inak, lebo evidentne to potrebujes😉" - toto nie je "vtipná narážka?" Tak isto teraz si si neodpustila vetu " Si úplne mimo.". Asi si neuvedomujes, ako takého vety pôsobia hodnotiaco na druhého.

Dôkaz "že je to tak lepšie" Akože neviem si dosť dobre predstaviť, ako by sa vôbec nejaká štúdia dala spraviť, či je lepšie PŠD či PV. Každopádne mne stačí, že krajiny s PV nevykazujú opak. Ak by to tak bolo, asi by zaviedli PŠD, či?
PŠD z môjho pohľadu dehonestuje vzdelávanie, pretože vlastne hovorí, že stačí niekam "dochádzať" a to sa rovná vzdelaniu. Na tom sa pravdepodobne zhodneme, že dochádzať do školy nerovná sa byť vzdelaný.
A zároveň PŠD vytvára ilúziu, že tu nie sú negramotní a nevzdelaní ľudia. Ale to tak nie je. To sa tiež snáď zhodneme.
PŠD zároveň berie zodpovednosť za vzdelávanie, nenúti ľudí zamýšľať sa nad kvalitou a aj preto je naše školstvo tam, kde je. Rodičia nemajú žiadne právo kontroly poskytovateľa vzdelávania a zároveň aj opačne - hádžu zodpovednosť na vzdelavatela.

dskjhfdlkdjhl
9. okt 2023

@akvi Toto: "Tak sa spytam inak, lebo evidentne to potrebujes😉" - nie je vtipna narazka, len konstatovanie, lebo hned prvy moj prispevok, adresovany Tebe, bol dost jasny, tak som to musela skusit inak. " Si úplne mimo." Je opat len Tvoja interpretacia, ze je to nieco zle-pisala si, ze sa snazim o "vtipne" naznacovanie a v tomto zmysle to bolo pisane, ze si mimo, ak si toto myslis. Od mojho prveho prispevku sa snazim dopatrat (naozaj uprimne) k tomu, co Ta vedie k tym vyjadreniam o vzdelavani. Keby si bola hned napisala zhruba to, co v poslednom prispevku a nesnazila sa znehodnotit moj prispevok (ano, keby som chcela, tiez tam najdem despekt, ale nemam cas a ani nemienim investovat energiu do nejakych zabomysich blbosti), tak sme uz mohli mat davno jasno.
Ja som velky kritik skolskeho systemu, kto ma pozna, tak to vie a v tomto bode sa asi zhodneme. Rozhodne si vsak nemyslim, ze problem skolstva tkvie v povinnej skolskej dochadzke. Jej zrusenie nie je ani nutna, ani postacujuca podmienka na zlepsenie. Keby to tak bolo, tak problem je uz davno vyrieseny. A tu sa teda zasadne rozchadzame, aspon podla toho, co si doteraz napisala.

akvi
9. okt 2023

@dskjhfdlkdjhl no vidíš, tak sme si to vyjasnili. Za mňa ok, ty sa možno nechceš baviť o "žabomyšich blbostiach" pre mňa je ale celkom dosť podstatné vedieť, aká je tvoja realita, nakoľko plochost komunikácie tu na fóre môže skresľovať.

K veci - ja si zase myslím, že PŠD je nutné preformulovat tak, aby sa nedehonestovalo vzdelávanie a aby rodičia mali väčší vplyv na vzdelávaciu cestu svojich detí. Nie je v poriadku, že rodič ani dieťa tú zodpovednosť nemá. Otázka je, prečo to štátu vyhovuje. A tu sa môžeme baviť buď o indoktrinacii zo strany štátu alebo o tých čisto spasitelskych úmysloch, kde sa štát snaží "zachrániť" vsetky deti. Resp kombinácia oboch, resp zásterka jedného úmyslu druhým. Ak by sa zrušila PŠD, nemyslím si, že by sa čokoľvek"hrozné " stalo. Menšiny, ktorými často argumentuje tá"spasitelska" časť ľudí, tak tie by podľa môjho názoru reagovali tak, ako to robia aj teraz, do školy ich prilákajú nejaké "výhody" ( typicky obed zdarma, v zime možnosť zohriať sa - ( to mám info od kamošky, čo učí v škole, kde chodia "osadníci") . A samozrejme časť týchto rodičov by to mala na háku, ako to má aj teraz, bez ohľadu na PŠD.

A čo sa týka ostatných, drvivá väčšina rodičov by deti do školy posielala, pretože drvivej väčšine záleží na vzdelaní detí. Akurát by začal konkurenčný boj o "zákazníka" a to je presne to, čo v tomto momente školám chýba. Nenuti ich nič zlepšovať, inovovať, skúsiť to inak, nemajú záujem pritiahnuť kvalitných ľudí, atd atd. Ak by nemali zaručený príliv zákazníkov, ako je to teraz, tak by proste museli vynaložiť úsilie, aby boli lepší, ako škola o dve ulice ďalej, aby si ich rodičia pre svoje deti vybrali. A toto je podľa mňa potrebné, aby školy rástli v kvalite. Zároveň by začali vytvárať tlak na zmenu zákonov, pretože SK má v tomto momente jednu z najprísnejších školských legislatív. A ja verím, že školy majú chuť zmeniť sa, aspoň teda niektoré, vidno to pekne teraz, keď sa spravila pilotná reforma, aký veľký záujem bol zo strany škôl zapojiť sa. Opäť neoverena info od môjho kamaráta, vraj ministerstvo počítalo, že pilot sa spraví s 20 školami, ale prekvapil ich veľký záujem škôl, v stovkách, tak nakoniec pilot robí 39 škôl.
Takže zrušenie, resp zmena PŠD by spustila aj iné zmeny.

dskjhfdlkdjhl
9. okt 2023

@akvi Prepac, ale si si ista, ze vies, co som mala na mysli, ked som pisala o zabomysich blbostiach? Lebo z Tvojej odpovede mi to nie je jasne.

Osobne si myslim, ze to, ci je sk. dochadzka povinna, alebo nepovinna, ma len minimalny (ak vobec nejaky) vplyv na kvalitu skolstva. Takze s Tvojim nazorom absolutne nemozem suhlasit, ale neberiem Ti ho.

akvi
9. okt 2023

@dskjhfdlkdjhl skús rozvinúť, prečo si myslíš, že by to vplyv nemalo.

dskjhfdlkdjhl
9. okt 2023

@akvi No, aby som Ti mohla napisat nieco komplexnejsie, potrebovala by som viac casu, to buedm mat az cez vikend, takze budes musiet vydrzat. V zasade sa ten vplyv da velmi lahko a strucne spochybnit (ale tipujem, ze tato odpoved sa Ti ani nebude pacit, ani Ti nebude stacit). To, ze to nie je nutna podmienka, plynie z toho, ze dobre skolstvo maju aj tam, kde je psd. To, ze to nie je postacujuca, plynie z toho, ze zle skolstvo maju aj tam, kde nie je psd. A kedze to nie je ani nutna, ani postacujuca, tak problem (a to zasadny) je niekde uplne inde. Takze viac az cez vikend.

akvi
9. okt 2023

@dskjhfdlkdjhl v tomto s tebou súhlasím. Ja netvrdím, že je to jediná podmienka. Len zrušiť pšd naozaj nestačí. Ale môže to byť jeden z krokov.

7lenka11
10. okt 2023

@akvi no comment… 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
Vieš, že mám precestovanych 20 krajín a veľmi dobre viem, ako kde funguje školský systém? Ja hovorím o prístupe rodičov. Ale tu nemá zmysel sa o tom baviť. Fakt sa nečudujem, kam sa rútime, keď niekto si mysli, že žiačke základnej školy dá viac do života výlet do Prahy ako štúdium.. A to teda mam len 33 rokov, no očividne súčasní mladi rodičia sú niekde inde. Čo už..

autor
10. okt 2023

@7lenka11 jeden den z toho studia jej teda vela nezobral…. Ešte sa veľmi naštuduje za tie roky, ale vlastne hej tych 8 hodín čo tam piatok nebola jej to “veľmi pohoršilo prospech a morálku”🤦🏽‍♀️. Wau, niektoré viete byt ozaj zláštne osoby

7lenka11
10. okt 2023

@anonym prosím vás, na vás som vôbec nereagovala a už som skôr napísala, že si môžete robiť čo chcete.. takže kľud a zvláštne osoby si nechajte pre niekoho iného.. za to, že nesuhlasime s vami, tak nemusíme byt hneď ini alebo zvláštni.. je to vás život, vaša dcera..
čomu ja tu nerozumiem je, že rodičia, ktorí sa nestotožňujú so SK školstvom a systémom, majú pocit, že si môžu robiť čo chcú.. a že keď sa im nepáči povinná školská dochádzka, tak si myslia, že môžu neposlať dieťa do školy, kedy sa im zachce..
a to že tu niekto obhajuje zahraničný systém? Áno, v niektorých krajinách je špičkový.. no ani tam, kde sa to zdá ideálne, to až také super nemusí byť.. a to máme rodinu v Anglickú, známych v Irsku, Austrálii, SAE, USA.. takže čo to viem o tom, ako to funguje

7lenka11
10. okt 2023

@anonym a ešte jedna vec.. keď ste presvedčená, že to bolo správne rozhodnutie a dcére to nijako neuškodilo, na čo k tomu zakladate diskusie? Však ste boli očividne vopred rozhodnutá a nie ste schopná prijať opačný názor, lebo my ostatní sme zvláštni.. 😃🤦‍♀️

beronsche
10. okt 2023

@7lenka11 ano, ziacke zakladnej skoly da ovela viac den straveny s mamou, ktora zial na nu nema tolko casu, kolko by dieta potrebovalo, ako den v skole.

Prepac, ale na to, ze si takto mladucka a aj scestovana, mas velmi obmedzeny pohlad na vec a velmi bagatelizujes psychicke potreby deti..

A ano, rodicia maju pravo neposlat dieta do skoly kedy chcu a je to uplne v sulade so zakonom aj skolskym poriadkom. Rodic ma totiz plne pravo ospravedlnit dieta z urciteho poctu hodin.

7lenka11
10. okt 2023

@beronsche áno, som mladá, som scestovaná, som matka, mam VŠ tituly, dobrú robotu, ovládam jazyky, som dcera človeka, ktorý 16 rokov zastával verejnú funkciu a viac doma nebol ako bol a napriek tomu si stojím za svojim názorom.. a teda som zároveň iná, zvláštna, staromódna a obmedzená 🙂

panda21
10. okt 2023

@7lenka11 dievča je v puberte. Nie každý pubertak, nie každý človek ma rovnakú psychiku. Ona môže ťažšie zvládať neprítomnosť mami, ako ty otca. Teba to nepoznačilo, ich vzťah by v budúcnosti mohlo. Nie každý je rovnaký, každý má iné psychické zdravie. Tých 8h ktoré chýbala, sa vie naučiť cez víkend, vie sa to doucit, vynahradiť. Ale to, čo jej dá výlet s mamou, naplnená emocialna potreba je nenahraditeľná a naučiť sa ju nevie. Človek nemá mozog iba na inteligenciu, potrebuje si aj iné potreby naplňovať.

beronsche
10. okt 2023

@7lenka11 nuz, si minimalne vztahovacna, kedze ja nikde nepisem, ze si staromodna, zvlastna, ci obmedzena.. 😉

Pisem len, ze mas obmedzeny pohlad na tuto konkretnu vec.
Pevne verim, ze mlada, scestovana, vzdelana dcera cloveka vo verejnej funkcii, vidi rozdiel medzi vyjadrenim "mat obmedzeny pohlad na vec" a "byt obmedzena"..

Dufam, ze raz, ked budes mat dieta v puberte, budes nacuvat jeho potrebam..

7lenka11
10. okt 2023

@beronsche tie prívlastky som zhrnula všetko, ktoré tu v diskusii padali, vrátane autorkiných slov.. a btw napísala som autorke, že si môže robiť čo chce, je to jej život a jej dcera, takže pokoj.. jediná vec, čo som napísala, že nechápem všetkých tých rodičov, ktorí obhajujú nechodenie do školy tým, že sa im nepáči nás systém a podobne.. nech si každý robí čo chce a skúsme byť k sebe tolerantnejsi a skúsiť aj rešpektovať iné názory.. na svete sa bude hneď lepšie žiť..

beronsche
10. okt 2023

@7lenka11 samozrejme, ze mas na svoj nazor pravo.
Mylis sa akurat v tom, ze rodic nemoze dieta "len tak" ospravedlnit. Nuz, v urcitom rozsahu moze..
Avsak sposob, akym diskutujes posobi velmi povysenecky az agresivne. V kontexte toho, ze volas po respekte, to posobi tak neuprimne.
Vidis, vo vseobecnosti, napr.toto je jedna z veci, ktoru ti skola casto neda (individualne podla (ne)kvality skoly a ucitelov) - schopnost vecne diskutovat , argumentovat neutocne, bez pasivnej agresivity.

7lenka11
10. okt 2023

@beronsche nechápem, kde píšem agresívne, píšem priamočiaro, tak ako sa vyjadrujem aj v realite.. nikoho neurážam, neosočujem, nikomu nedávam prívlastky.. na rozdiel od niektorych diskustujucich, vrátane autorky.. aj keď s ňou v niektorých veciach neduhlasim, nepíšem o nej ako o takej alebo onakej matke a podobne.. slušne a hlavne vecne som sa aj autorke snažila vysvetliť, na čo reagujem.. lebo zareagovala na príspevok, ktoré bol určený niekomu inému.. ja teda nikde nevidím prvky agresivity či povýšenecke správanie.. pokojne mi napíšte, kde to je..

beronsche
10. okt 2023

@7lenka11 ide o sposob, ako svoje myslienky formulujes..
Ako validitu svojho nazoru opieras o fakt, ze mas VS, ovladas cudzie jazyky, ci o pracu svojho rodica.. 🙂
Ale mas pravdu, je naozaj hlupe a nepripustne niekomu, kto s nami nesuhlasi, davat privlastky, ci urazat ho.

Inak, teraz mimo temu, v pravidlach modreho konika je zahrnute, ze si tu vsetci tykame. 🙂

autor
10. okt 2023

@7lenka11 keby som vopred rozodnutá, tak asi to nezakladám vôbec 🤦🏽‍♀️

7lenka11
10. okt 2023

@beronsche tykanie, vykanie mi uchádza.. to používam nejako automaticky 😊
A čo sa týka správnosti rozhodnutia. No ak sa niekto na to pozerá cez psychologické hľadisko a má pocit, že dieťa trpí nejakým deficitom, ok, je to jeho rozhodnutie. Ale to je záležitosť rodiny, ako si to vyhodnotí a či sa ten deficit nedá nejako riešiť kontinuálne.
No ak niekto obhajuje blicovanie tým, že nesúhlasí s povinnou dochádzkou, systémom SK výučby, pedagógmi a pod, tak to je na hlavu postavené. Verím, že sú štáty, kde je systém dokonalý, ale vo väčšine prípadov platí, že nie je všetko zlato, čo sa blyští. Kolegyňa, dcera diplomatov, študovala vo Francúzsku. Škola 6x do týždňa, siedmy deň pol dňa zabila nad knihami. Prázdnin ani zďaleka nemali toľko, ako my tu. Neskôr študovala v Čine na súkromnej škole. Moderný prístup, ale založený na samoštúdiu. Učila sa dni, noci, víkendy. Všetko musela pochopiť sama a do toho povinná čínština. Mužova sesternica - dieťa má v škole v Anglicku. Ťažká adaptácia, jedna asistentka pre tri zahraničné deti. Nestíhajú, všetko musia dohnať doma. A to do školy nastúpila ako 5ročná. Vo vyšších ročníkoch štúdium založené na analytike, chápaniu súvislosti, prace so zdrojmi. Jasne, žiadne bifľovanie, povinne poučky atd. Ale opäť kvantum prace doma, štúdium a čítanie desiatok kníh za pol rok. Samozrejme doma. Rodičia majú vplyv na výber predmetov a zameranie dieťaťa, ale vyžadujú množstvo samostatnosti. A nemusíme sa baviť o tom, že vo väčšine krajín nemajú ani polovicu z počtu našich voľných dni a prázdnin. Netreba si nahovárať, že len u nás to nie je dokonale.
Dúfam. Že zase nebude mať niekto pocit, že je v tomto agresivita alebo povysenecke spravenie. Len som sa snažila o vecné argumenty.

yanni
10. okt 2023

@7lenka11 Nikde to nie je dokonale. Kazdemu vyhovuje nieco ine. Ja som zazila 4 sk. systemy. Sk a DE a z vlastnej skusenosti, cert ako diabol. Moja dcera zase UK system (ale v tretej krajine) a DE system (v DE alternativnu skolu aj klasicku). DE noc moc (oba systemy), British School za tou reve doteraz. Tam sa chce vratit, vsetko lepsie, leosue zorganizovane ale ako pises, sice ziadne biflovanie ale neskutocne vela projektov (co uz museli ako 4rocni bez velkej pomoci zvladnut), bazirovalo sa na samostatnost atd. Ale to jej vyhovovalo lepsie.Distance learning vramci Lochdownu bol pre nu na jednej strane super, lebo si mohla den zariadit ako chcela (podotykam mala vtedy 5 rokov) ale chybal je kolektiv, struktura.

akvi
10. okt 2023

@7lenka11 myslím, že ti nemá zmysel písať príklady opačné, ako si ty uviedla, takže nejdem strácať čas. Pointou celého je, v zahraničí máš diverzitu ( samozrejme, nie všade, ale mňa nezaujímajú krajiny, kde je to horšie, ako u nás... ono vlastne nedá sa vôbec porovnávať, nakoľko je to neporovnateľné. Možno tak s ČR sa môžeme porovnať a teda, vidím priepastný rozdiel). U nás je monokultura v školách. A to je celé. A aj preto (ale nielen ) nie je v poriadku, že sme všetci donútení dať deti do škôl. A opäť, ak by existovala diverzita, tak by tá nemoralnost PŠD nebila tak do očí a bola by ľahšie stráviteľná.

Uvediem príklad - bola by si ok, ak by sa tvoje dieťa muselo učiť náboženstvo, aj keď ste ateisti? Bolo by pre teba ok, ak by sa deti učili, že existuje XY pohlaví a každý si môže vybrať, čo sa mu páči? Toto by asi ani jedna skupina, ktorá má s tým problém neprekusla. Je úplne jedno, aký príklad vezmeme. Pretože vždy existuje skupina ľudí, ktorá neprekusne niečo a má s tým problém. A nemá úniku, pretože monokultura. Za mňa by bolo v poriadku, ak by deti veriacich rodičov chodili do školy, kde sa celá kultúra školy nesie v duchu náboženstva. A deti rodičov, ktorí nie sú veriaci, by mohli dať deti do školy, ktorej kultúra bude zase zodpovedať ich hodnotám.

Ja mám problém s kultúrou dnešných škôl, vadí mi riadenie vzdelávacej cesty v duchu všetci všetko rovnako, vadí mi nevyziadane hodnotenie, vadí mi autoritatívny prístup učiteľov, z toho plynúci strach, vadí mi mocenský boj, ktorý učitelia často vedú voči deťom aj rodičom. Vadí mi absolútny nerešpekt k potrebám detí. Vadí mi to, že nám všetkým vzali zodpovednosť za vzdelávanie, nemáme reálne ani rodičia, ani deti dosah na to, čo sa v škole učia, kedy, s kým, ako, častokrát ani prečo sa to učia netušíme. Toto proste nie je pre mňa v poriadku. Dnešné školy idú proti mojim hodnotám. Predstav si, že by šli proti tvojim, prekusla by si to, alebo by si hľadala cesty von.