icon

14 ročná dcéra nikdy nedodrží večierku

lenka3008
23. okt 2020

Prosím poradte mi.Už fakt neviem ako dalej.Moja dcéra vôbec nerešpektuje to kedy má chodiť domov.Nezaberajú ani rôzne tresty.NIČ!!Sľúbi že príde načas a aj tak príde až o 3 hodiny neskôr.Už neviem ako naňu.Skúšala som aj po dobrom aj po zlom ale žiadne výsledky.Nemá strach z trestov.Odsedí si zaracha doma a opäť to začne odznova.Mám pocit že som ako matka zlyhala.

Strana
z2
jarkam721
24. okt 2020

@lenka3008 prepáč možno ma odsudis a možno ma tu zakopu pod čiernu zem ale ver ze keď by mne toto dcéra robila pravidelne, že by som hneď vyskočila ako otvorí dvere a takú facku by ešte nezazila. Chvalabohu môj syn bude mať onedlho 14.meskal max hodinu ale ten preslov co som dala si pamätá dodnes. Potom už nemeskal. Však je to dievča. Neuvedomuje si co sa jej ako dievčaťu môže stať? Zodpovednosť voči mame a voči nej samej jej asi nič nehovorí.

kubkovamama
24. okt 2020

@lenka3008 zatiaľ toto doma neriesime,mám chalana,ale ten z dôvodu hladu je doma už o 17tej,lebo o 18tej je večera😂 Večer vôbec von nechodí,ale ani kamoši..Ja sa čudujem,že ju ešte púšťaš.14r dievčaťu by som nedovolila ani za nič sa večer motať vonku.Mna rodičia pustili až na strednej cca v 2-3.triede.Do tej 21vej.Aj to len piatok alebo cez leto.Inak jedine ku spolužiačke čo bývala oproti.A keď som prišla o 5,10min neskôr?Tak jednoducho nabudúce nepôjdeš.Nasi boli v tomto dôslední.Ved ju jednoducho ďalší krát von nepusti,keď tresty ani motivácie nezaberajú.Ona ťa už potom má na háku,keď vie,že mama aj tak buď ustúpi alebo nejak radikálne nerieši.A zákaz vychádzania aj tak,máš vyriešené 😉

ajsha123
24. okt 2020

Dievčatá, pravdepodobne tam zlyhala výchova už skôr, keďže dievča ignoruje matku. Ale čo by ste robili v prípade, resp.poraďte autorke: napr že by autorka povedala dcére, máš zaracha, mesiac vonku nepôjdeš (všeobecne, nie teraz pocas karanteny). A dcera by sa nadrzovku zdvihla a odišla by, pred očami matky,alebo potajomky. Aj napriek zákazu... Viem, ze niektoré deti vedia byť až také drzé...

Mne to ešte deti neurobili, ale snažili sa napriek zákazu ist, buchli dvermi... Vždy sa mi to podarilo nejako uhrať, povedala som taký prísny trest, ze si to rozmysleli, alebo po návrate, mám autoritu. Ale pokusy boli...

Chcem len pomôcť autorke, aby mala v mysli aspoň nápady, ako to môže riešiť...

halabolka
24. okt 2020

@ajsha123 vypytala by som si jej kluce od bytu, ale tak, aby jej nedoslo, co chcem spravit. Nasledne by som dala prednasku, ze rano vstavame o xy hodine, takze vecierka je o 21-22h, vtedy budu uz vsetci doma aby rano nacas vstali. Kto doma nebude, moze spat na rohozke pred dverami. Ked je drza a potrebuje si nieco dokazovat, na truc mozno 1 noc nepride domov a prespi u kamosky. Ak pozna svoju mamu a vie, ze vzdy ustupi, duplom by som jej ani nevolala. Vydobit si autoritu a neustupit. Ak by jej napriek vsetkemu nedoslo, ze prekracuje hranice, bud by som ju isla hladat sama, alebo rovno s policiou. Viackrat by to neurobila.

Hovorim z vlastnej skusenosti. Vecierku som nikdy nemala, ale chodila som von od 16-tich. Nasi vedeli, ze nerobim hluposti, aj ked som velakrat pocas letnych prazdnin prisla o 2-3 v noci. Po 18-tke velakrat aj o 5. Raz som ale porusila ich prikaz - doniesla som si frajera domov, ked nasi neboli doma. Nepovedali mi nic, ale na druhy den o 1 v noci, ked som pchala kluc do zamku a nedarilo sa mi som mala srdce az v krku 😀 ako velka frajerka som sa zvrtla, ze prespim vonku na lavicke, ved je tam toho. V tom mama vysla, spustila prednasku ze este raz sa to stane a mozem sa odstahovat k frajerovi. Viackrat som to uz veru neurobila 😉

viikkki
24. okt 2020

O koľkej ma tu večierku? Lebo ak má byť v piatok/sobotu doma o 6tej tak sa jej ani nečudujem v dnešnej dobre 14rocna je niečo iné ako pred pár rokmi... (len tak od veci príklad, stiahnuté z FB) rok 2005 - keď mne v 14tich pukla guma (guma na gumovanie) rok 2020 - keď dnešnej 14tke pukne guma (kondóm) =pozitiv tehu test 😕🤷‍♀️
Vieš kam chodí s kým sa stretáva? Je zodpovedná? Ma frajera? Viac sa s ňou rozprávaj, upevni vás vzťah, prídi len tak za ňou večer nie často lebo ju porazí popýtaj sa jej ako sa ma ci je všetko v poriadku, podpichuj ju ci ma frajera, či všetko v pohode v škole zasranduj s nou, cez víkend ak bude chcieť choďte niekam do prírody keďže teraz sa inde nedá, pozrite si nejaký horor alebo film co ona vyberie, zahrajte si spoločenskú hru, bláznite sa aj keď na to nebudeš mať nervy a celý byt bude hore nohami 😁... Samozrejme je v puberte a rôzne zákazy a príkazy fungovať nebudú musíš ísť na ňu inak, vysvetli jej ze tie blbosti ktoré teraz narobí bude v budúcnosti ľutovať takže nech si rozmysli najprv co robi, ty jej neprajes nič zlé a chceš pre ňu len to dobré ale tak nech si robí ako chce že ona nato aj tak potom. Doplatí

anita1978
Odpoveď bola odstránená
prasiatko30
24. okt 2020

@anita1978 presne dieta mi vola ze sa nieco deje podla toho co sa deje sa dohodneme co a ako. Minule mi tiez vola, ze chceli ostat na veceru 🤦🏽‍♀️ Vysvetlila som, ze to nie je ok a dieta prislo domov pripadne mi vola ze nestiha alebo ma info ako pride domov ale existuje komunikacia a dufam, ze aj bude

leskovael
24. okt 2020

@eliska13 mala, ale my sme boli taká partia ktoré sme tak chodili, keď už išli všetky domov išla som ak ja, nebudem sama, takže aj od toho sa dosť odvíja.. Navyše sa takmer všetci naši rodičia poznali, boli sme na dedine a chodili von najďalej do susednej dediny...takže aj to je o niečom inom... keby som bývala v meste isto by som takéto vychádzky nemala. Nikdy som nemala zaracha alebo niečo podobné, asi tým že som nemala večierku a učila sa celkom dobre, nebol dôvod,tak som nemala čo porušovať 😁 ale v podstate som bola vždy na očiach dosť ľuďom ktorí ma poznali...

eliska13
24. okt 2020

@leskovael aj ja som to tak mala síce v meste medzi panelákmi, ale všetci sa poznali a každý deň sme boli spolu vonku hrali sme tenis o murik..V zime v takej "kocikarni" kde bol pingpongový stol, hrali sme karty úplne iné detstvo.Tak, ale ja mám už 42 r🙂)vždy som vedela kedy mám byť doma a rodičia na mňa nemuseli byť prísni vôbec som nemala potrebu rebelovat cez pubertu.Ked som išla na diskotéku pol mesta som prešla peši, keď som nestihla nočný autobus nech nemeskam, lebo by som sa hanbila, že som slovo nedodržala.
@prasiatko30 tak by to malo byť veď mobily majú a dohodnúť sa dá vždy.

viki128
24. okt 2020

Nepusti ju už nikam a hotovo.. Zober jej kľudne aj telefón, nech nedostáva peniaze od teba, max ma autobus ak chodí autobusom do školy.. No teraz vlastne nieje škola tak nič.. Nech sedí doma bez telefónu bez telky bez internetu.. Ved uvidíš koľko vydrží, potom po dlhšej dobe ju pusti, a ak zase neposluchne, tak zase, a na ešte dlhšie.. Proste nejaký rešpekt tam musí byť..

lucka_lullu
24. okt 2020

Mne moja mama vždy povedala, aby som bola dovtedy dokým bude kamoška (ved nebudem vonku sama), keď som bola staršia a chodila na diskotéky, tak mi vždy povedala, aby som bola dovtedy, dokým sa budem baviť, aby som sa vždy správala tak ako keby ma videla a aby som sa nemusela za to čo robím hanbiť. Ja neviem, ale toto fungovalo... Nikdy ma nečakala, nedávala prednášky a ja som vždy prišla v normálnom čase... Mali sme dôveru, aj vzťah inak nastavený. Netvrdim, že to máš robiť ako moja mama, Tvoja dcéra potrebuje určiť hranice, no zrejme niečo zlyhalo. Držím prsty,hlavne nepovol. 😉

tramtada31
24. okt 2020

@lujza123 no toto vymknutie už aj skončilo zle, pozerala som taký dokument, tuším to bolo o tej bestialnej karle, kde uniesli takto vymknutu teenegerku. Ja som raz bola vecer prec a polroka som mala zaracha a bez mobilu.

vroni
24. okt 2020

Mam 14 ročnú dcéru, keby sa oppvazila prísť co len pol hodinu po večierky, tak by nešla veľmi dlho vôbec nikam. A ze o polnoci? No odvliekla by do ju za vlasy cez celé mesto domov priviazala o nohu na rok v pivnici...

jankapepe
24. okt 2020

@ajsha123 čo by som poradila? Začať vychovávať....ale hlavne si budovať rodičovskú autoritu. Vzťah s dieťaťom.

lenka3008
autor
24. okt 2020

Babenky veľmi vám ďakujem za vsetky vaše slová.Dnes som jej oznámila že celý mesiac nepôjde von.Neprotestovala vraj a teraz počuvajte co mi odpovedala. Rozumiem ja viem že som zasa urobila chybu.Zaslužim si to a rešpektujem to.No takže asi tak neviem čo tým sleduje.Ale zaprisahala som sa že nepovolím.Nech too stojí čo chce

miadi
24. okt 2020

Fuha chodi domov o pol noci? Mà Ta uplne na haku aj o 9 vecer byt doma je dost pre 14ku. Ja som raz v 17ke dosla domov o 9 namiesto o 6 nemala som phone a sla som na prve rande.. ( bolo to dost onicom len mi chlapec rozpraval o svojej ex a dal pusu na rozlucku pri brane.Viac sme sa nestretli) a mama tak zurila 😅14ka nech je doma pred zotmenim. Este ked som bola dospela a sla von s kamoskami len cesta do centra mi trvala 45minut a mama uz o 6-7 volala ze kedy dojdem domov ze mà veceru he a ja som len dorazila 20+rocna.. Snazila som sa dojst okolo 10.. 14r nema co byt mimo dom do pol noci mesiac je slaby trest. Nevie prist do 9 ked jej volas klame ze ide domov a veselo je dalej tam kde je.. Ja by som ju uz nepustila nikam. Nevies prist vcas domov tak sorry nikam nejdes. Flakat sa mozes do pol noci až zmaturujes. Tieto jej slova nic neznamenaju o mesiac to urobi zas.

viikkki
24. okt 2020

Aj mňa mama v 13-14tich s frajerom pustila von aj po polnoci ale dôverovala mi 😕nerobili sme žiadne hlúposti je to slušný chlapec teraz už môj manžel... To si pamätám do teraz že nie veľa spoluziacok mali tak dobru maminu 😅asi prečo 😅viem ze to nebolo správne a ani ja to mojim deťom nedovolím do 10tej budú musieť byť doma ale ona je proste taka 🤷‍♀️

rubinka
24. okt 2020

@lenka3008 - 14 ročne decko chodí domov o polnoci? A ty akoze v pohode čakáš aj tri hodiny že neprišla domov? Akože som fakt v šoku veď to ešte chodi na ZŠ, čo akoze robí do noci vonku? Toto by spravilo decko raz a sedí na riti pekne dlho a s poriadnym trestom. Už o 21:00 je neskoro. Veď je to ešte dieťa.

lenka1993
24. okt 2020

Tak za prvé. Ako 14 ročná som mohla byt vonku v mini dedine o 8! Mne mama stále hovoríte som bola dobre dieťa lebo som stále chodila načas. Prečo? Lebo som mala rešpekt. Ak som náhodou meškala. Ale že 10 minút, tak má otec tak zbil že as. A zaracha bez netu bez telky na 2 týždne. Proste ju nepisti nikam mesiac. Potom jej daj večierku a keď neodrazí za mesiac doma. Inak to asi nepojde. Inak “neobmedzenu” večierku som dostala keď som mal 18 a to som mala už 3 roky frajera s ktorým mám dnes 2 deti a sme spolu 11 rokov.

lauriema
24. okt 2020

@lenka3008 Fuha, tak to bude ťažká puberta, stretka so sa už s niečím podobným... Toto potrebuje silnú výchovu teda nie ani tak výchovu ako veľa veľa rozhovoru a hlavne ak vidíš ze ide von tak musíš povedať nie ze NIE Nejdeš, ale vieš co treba mi toto pomôcť, toto pomôcť

slniecko_12
Autor odpoveď zmazal
slniecko_12
24. okt 2020

Určite by som 14- ročné decko nepúšťala na večer von. Vieš s kým sa túla? Ja som vždy bola maximálne do 7 večer. Ja by som ju von vôbec nepustila...

kika911
10. nov 2020

Ja keď som meškala tak som mala taký dlhý rozhovor s rodičmi že som na ďalší deň prišla radšej skôr. A ide dosť aj o to do koľkej ma večierku ja mam večierku do kedy je vonku svetlo. Cez zimu teda niesom niak dlho vonku ale niak mi to neprekáža lebo je aj tak zima ale cez leto sa to oplatí. Ale keď som bola na dedine tak tam bola akurát vatra a niak o 2ráno som sa lúčila s kamošmi ale to je taká dedina že sa tam skoro všedci poznáme.

kraska12345
Odpoveď bola odstránená
cacianka
13. nov 2020

Co robia pubertacky v meste po zotmeni ? Flakaju sa po meste, pijú, otravuju chlapov, vyvadzaju, vrieskaju, rozkopavaju smetne koše, rozbijaju fľaše a pod.
Moj muž na nočnej kontroluje budovu a blizke okolie v robote . bezne stretava/vidi decka labzovat . dievky sa mu už aj nukali ze ho vyfajčia za 5 €.
Nechápem ze rodicia nevedia kde maju 12-14 ročné decká

mirro
13. nov 2020

@cacianka veď toto, ja tiež nechápem, ako môže mater nevedieť,kde sa jej pohybuje decko. Ja mám teda skoro 16ročnú dcéru, a keď je vonku, viem kde,s kým a kedy príde. Raz sa stalo, že neprišla,a o minútu mi zvonil mobil,aby som sa pozrela von oknom,že sedí na lavičke pred domom s kamoškou😁😂😂lebo sa ešte nedorozprávali...

mirro
13. nov 2020

@ajsha123 to čo som písala hneď v prvom príspevku. Vypenila by som doma a išla dieťatko osobne vyzdvihnúť. Takú hanbu ešte nezažilo.

maria037
Odpoveď bola odstránená
viikkki
13. nov 2020

@maria037 krikom, nervozitou a bitkou sa nič nevyrieši akurát to bude ešte horšie

maria037
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2