14-ročná dcéra odmieta jesť mäso
Ahojte prosím poraďte. Skoro 14 ročná dcéra už dva mesiace odmieta jesť akekolvek maso, teda ani žiadnu šunku salámu parky proste nezje. Ani hydinu ani ryby. Musela som že ju to po týždni prejde a začne jesť normálne znova. Ale nechce, že jej to je nechutne jest maso. Cize z týchto dovodov. Ja viem že chovane sú v zlych podmienkach ale to je dan za to ze mame obchody a nemusíme si chovať kravy doma na zahrade.. mám ďalšie dve menšie deti a nemam čas varit jej osobitne alebo aby sa cela rovina teraz prispôsobia jej. Hlavne keď to uz trva ďalšie ako par dni a navyše sa blizia vianoce. Budeme chodit po návštevach a čo mám mame a svokre povedat že nech spravia chlebicky osobitne pre nu? Alebo jej doniesť z domu? Tak isto obed, stedra vecera. Uz akoby sme nemali toho dost musi s týmto prist. Aké argumenty pouzit aby to nechala ta, alebo ako to riešiť?
No ona si halda na nete recepty, cez víkend si aj sama už vaila nejake jednoduche jedla, večere tiež. Ju to aj celkom bavi mám pocit. Len teraz keď idú sviatky tak viem ze budeme chodiť po návštevach a obedoch, tak neviem ako sa k tomu postavit. Nechcem prikazovat mame aby špeciálne pre nu spravila nieco bez masa, ale viem že reznov sa nedotkne. A zas ak bude jesť len prilohu to bude tiez divne. Podobne pri svokrovcoch. Keby bola dospela tak mi to je jedno ale teraz toto budem ja musieť organizovať.
@anonym_autor nerob z toho drámu, nikto jej nemusí pripravovať nič špeciálne, dá si to, čo sama uzná za vhodné. Nemusia sa všetci prežierať mastnými rezňami, zobne si toto tamto a hotovo. Nemusíš ani nikomu nič vysvetľovať, najdivnejšie na tom celom bude, ak sa ty ako matka za ňu nepostavíš a ešte budeš vzdychať a ochkať, že to bude asi pubertou a vymýšľa, ale veď ju to časom prejde.
Keď jej nejaká babka alebo tetka budú nasilu tlačiť rezeň, tak sa prosím len usmej a povedz, že anička je dosť veľká na to, aby sa sama rozhodla, čo a koľko bude jesť a nech ju nechajú si v kľude nabrať samú.
A čo sa týka vegetariánstva celkovo - kľudne, len by som od nej ako matka chcela, aby to nebolo len o nejedení mäsa, ale aby si naštudovala plnohodnotný jedálniček a stravovala sa zdravo.
Nejem mäso, resp. veľmi zriedkavo. Nechutí mi. Zjem všetko ostatné, napr keď je mäso na šťave s ryžou, guláš, dám si proste všetko okrem samotného mäsa. Nikdy nebolo treba variť a pripravovať pre mňa zvlášť. Keď je chlebík so šunkou- dám šunku dole. Z rizota si povyberám kúsky mäsa. Jediný problém je koložvárska kapusta s mletým mäsom😅 A rodina si nikdy nezvykla🤣
Keď nechce jesť mäso, tak nech ho neje. Neznamená to u nej konečné rozhodnutie, za život ho môže prehodnotiť veľakrát. Ja osobne by som sa mäsa nevzdala.
No aj môj muž je vegetarián. Žiaľ. Nevarim mu osobitne. Len výnimočne. Čo mame bezmäsité je s nami. Spraví si syr, strukovinu ako prilohu, tofu, tempeh... Mladá už má vek, keď vymýšľa, nech si začne čosi sama variť. Určite sa jej besede celá rodina prispôsobovať. A čo sa tyka návštev, vždy je (a aj bolo) pripravené aj čosi bezmäsité. Ak niekto chce, pripravi aj niečo navyše.
to vazne su este niektori ludia takto 'sto rokov za opicami', ze v dnesnej dobe, ked uz kazdy druhy clovek ma nejaku potravinovu alergiu alebo intoleranciu, sa riesi, ze je problem nevarit pre vsetkych rovnako a je divne alebo obtazujuce, ze niekto na navsteve nebude jest vsetko, co sa ponuka? no tak dobre rano, vitaj v realite.. budicek pre teba aj vasu sirsiu rodinu.. a bud rada, ze to riesis 'len' kvoli dcerinmu slobodnemu rozhodnutiu, ze maso jest nechce a nie ze sa po jeho zjedeni zacne dusit, alebo sa cela osype.. to by sa hold uz asi nebralo, ze 'vymysla' a ze nech teda zje len prilohu, ked sa jej nepaci, alebo nech si vari sama, lebo matka si nebude kvoli nej komplikovat zivot.. teda dufam, ze by si takto k potravinovej intolerancii dietata nepristupila, lebo to by boli pre zmenu ine komentare a uz by na teba posielali socialku a nie ze mas ignorovat decko co vymysla 😀
@anonym_c1d430 hahah ja som bola tiez vyberava, mama zo mna vzdy mala nervy 🤣😂😂😂
@zara3 no pravda a milion otazok preco nechces a preco to nejes. Ja to tiez tak hovorim ze ja niesom vegetarian ani vegan ja som proste vyberava 🤣
Celá rodina varí len s mäsom? Dá si bez mäsa, z chlebíka zloží šunku a zaje to koláčmi, hladná nebude.
Rozhodla se nejist maso- chvalim!
Musi si zacit resit svoje jidlo castecne sama. Nastudovat si recepty, zjistit si, kde je dostatek bilkovin, musi se naucit jist barvite.
Omezit parky, salamy, klobasy, pastiky, maso k hlavním jídlům neuskodi cele rodine. Hlavne zdravotne. Hledejte kompromis. Nekoukej se na to tak negativne. Obohati vam to jidelnicek. Ruzne zeleninove smesi s Kuskusem quinoiou, bulgurem, ryzi, ruzne zeleninove „karbanatky“, zapecena jidla- brambory, testoviny- spousta ruznych kremovych polivek. Lusteniny- kremova cizrna s porkem, cocka na ruzne zpusoby, fazole.
Vegetarianska snidane není problém- at ji mysli s jogurtem a ovocem, ovocnym pyre, svacina do skoly taky ne, obed - receptu je spousta- velkou cast z nich se muze naucit sama- vecere nejsou taky problem. Narocnejsi by to bylo s veganstvim, to bych ve 14 letech nedoporučovala- maloktery vegan dokaze stravu dlouhodobe vyvážit tak, aby vsechny ziviny, vitaminy a stopove prvky zůstaly zachovany, jak maji.
(Cimz nechci rict, ze by masozravci nutne meli zachovany vsechny ziviny, naopak, konzumujeme tak strasne moc zpracovaných potravin, ze se jejich skutecna hodnota ztraci.)
Je to zajimave tema, dulezite tema, stravovani totiz z velke casti rozhoduje o nasem budoucim zdravi.
No ona si halda na nete recepty, cez víkend si aj sama už vaila nejake jednoduche jedla, večere tiež. Ju to aj celkom bavi mám pocit. Len teraz keď idú sviatky tak viem ze budeme chodiť po návštevach a obedoch, tak neviem ako sa k tomu postavit. Nechcem prikazovat mame aby špeciálne pre nu spravila nieco bez masa, ale viem že reznov sa nedotkne. A zas ak bude jesť len prilohu to bude tiez divne. Podobne pri svokrovcoch. Keby bola dospela tak mi to je jedno ale teraz toto budem ja musieť organizovať.
@anonym_autor normálne každej návšteve oznam ,že nech jej uvaria zeleninovu polievku a je alebo posli nejaký ľahký recept na jej obľúbené jedlo
Inak mija mama si dllllho nemohla zvyknúť ,že mije decko a muz nechcú maso lebo pre nás dve maso je prvé v jedle ,ale ostalo jej vždy a poučila sa a aj jej bolo ľúto ,že ti dvaja u nej nejedia
@zara3 no pravda a milion otazok preco nechces a preco to nejes. Ja to tiez tak hovorim ze ja niesom vegetarian ani vegan ja som proste vyberava 🤣
@anonym_c1d430 ja tak isto, nezjem strašne veľa vecí, niektoré iba v určitej kombinácii a tak haha😆
Neviem, nikto v rodine s tým nikdy nemal problém, spravili pre mňa zvlášt chlebíčky, zvlášť mäso, prílohu atď. nikto ma nenútil jesť čo nelúbim ani ma nenechával hladovať. Aj teraz s priateľom si občas varíme dva rôzne obedy, lebo on má chuť na niečo, čo ja nejem a sme spokojní, nikto z toho nerobí drámy😄
Očividne je tu v komentároch veľa žien riadne padnutých na hlavu, napr. @ciama čo radí, aby bola dcéra hladná, keď nechce jesť mäso, lebo “vymýšla”… katastrofa, dúfam, že nemá deti.
@anonym_autor je dosť stará na to,aby si jedlo chystala sama.
@anonym_autor nechaj ju organizovať si to samú, zje to, čo jej za tým stolom bude chutiť, prečo robíš z toho takú vedu, je naozaj taký problém pre ňu nehodiť na chlebíček plátok salámy, ale len paradajku napríklad, alebo si z chlebíčka dať tú salámu dole? A keď nezje rezeň, pravdupovediac lepšie pre ňu
a ešte jednu vec, keď moja dcéra začala odmietať mäso, prešla na naozaj zdravú stravu, aj si uvarí, alebo spoločne uvaríme, mám radosť, že sa jej mäso prestalo "páčiť"
Čo tak ju rešpektovať? Nechápem kde je problém. Raz za čas padne aj vám vhod dať si bezmäsité jedlo, raz za čas v mene lásky by som jej navarila osobitne (napr tu štedrovečernú večeru určite) a raz za čas nech si navarí sama. Proste sa rešpektovať vzájomne - vy ju že nechce jesť mäso a ona vás, že vy ho jete a teda ak sa chce stravovať podľa seba musí sa naučiť navariť si aj sama.
A na návšteve? To je tiež o rešpekte - rešpektovať toho kto príde na návštevu, že niečo neje, normálna vec, nie? Však si tam vyberie a zje to čo bude bezmäsité a je (aj keby to mal byť skoro čistý chlebík alebo len príloha so zeleninou atď). Nehovoriac o tom, že aj keby sa na návšteve nenajedla tak svet sa nezrúti. Návštevy sú snaď o inom ako o najedení sa.
To fakt kôli sviatkom??? Tak nech sa naje doma a na návšteve nech jej spravia jeden chlebík bez šunky
Čo tak ju rešpektovať? Nechápem kde je problém. Raz za čas padne aj vám vhod dať si bezmäsité jedlo, raz za čas v mene lásky by som jej navarila osobitne (napr tu štedrovečernú večeru určite) a raz za čas nech si navarí sama. Proste sa rešpektovať vzájomne - vy ju že nechce jesť mäso a ona vás, že vy ho jete a teda ak sa chce stravovať podľa seba musí sa naučiť navariť si aj sama.
A na návšteve? To je tiež o rešpekte - rešpektovať toho kto príde na návštevu, že niečo neje, normálna vec, nie? Však si tam vyberie a zje to čo bude bezmäsité a je (aj keby to mal byť skoro čistý chlebík alebo len príloha so zeleninou atď). Nehovoriac o tom, že aj keby sa na návšteve nenajedla tak svet sa nezrúti. Návštevy sú snaď o inom ako o najedení sa.
@wolf_ "v mene lasky" - to bolo pekne 🙂 .. ja som dokonca v mene lasky ochotna a schopna pripravit aj bezmasite, alebo akekolvek ine jedlo, na pohostenie hosta, o ktorom viem, ze nieco preferuje, alebo naopak, nieco nemusi.. dokonca som toho schopna aj v mene obycajnej slusnosti 😀 .. myslela som, ze to je ten pravy zaklad pohostinnosti.. dbat na spokojnost vsetkych hosti.. aj tych 'divnych' 😀
@anonym_autor prosím ťa, ty čo máš z toho taký hokej? To sa nedokážeš za dcéru postaviť? Poviem, že sa rozhodla nejesť maso a masové výrobky, že zatiaľ študujete, aby mala dostatok živín, že sa snaží si sama pripravovať jedlá a bodka. A keď si tieto Vianoce dá len tpú knedľu a kapustu, nič sa nestane. Na budúce si prinesie svoje jedlo. Mimochodom, ak by bola hus alebo kačica, tak by som jedla tiež len knedľu a kapustu, aj keď nie som vegetariánom
Nejem mäso, resp. veľmi zriedkavo. Nechutí mi. Zjem všetko ostatné, napr keď je mäso na šťave s ryžou, guláš, dám si proste všetko okrem samotného mäsa. Nikdy nebolo treba variť a pripravovať pre mňa zvlášť. Keď je chlebík so šunkou- dám šunku dole. Z rizota si povyberám kúsky mäsa. Jediný problém je koložvárska kapusta s mletým mäsom😅 A rodina si nikdy nezvykla🤣
@anonym_fca089 to je problém rodiny, nie tvoj
Moja takmer 13 tiež moc masu nedá....nenutim ju ale ani nevyvaram extra. Občas vezme na milosť rybu aj to len jeden druh, jedáva syry, grécke jogurty, strukoviny. Na návšteve zje co bude chcieť keď len polievku tak polievku, keď šalát tak salat
Rodina si zvykne. Neviem ako ste si v rodine blizki, ale napriklad ked pojdete na nejaky slavnostny obed mame tak nech si dcera zoberie so sebou marinovane tofu v krabicke. U babky to hodi na panvicu a trochu opecie, a nebude musiet sediet len nad zemiakmi. Do 5 minut to ma hotove. To je len priklad. Alebo Takisto rodine povedat, ak budete robit chlebicky, spravite prosim par bez sunky, dcera neje maso.
@anonym_autor moja dcera tiez neje maso uz takmer rok. Ja zjem max kuracie prsia , kde sice bielkoviny su, ale zelezo prakticky ziadne. Obe si nechavame pravidelne kontrolovat hladinu zeleza, ked sme anemicke, uzivame Sideral Folic (sacky, rovno do ust sa nasypu, nezapeka a ma normalnu chut, nie ako hrdzave klince). Dcera brala od leta, lebo zacinala byt mierne anemicka, teraz uz ma v poriadku zasobne aj hemoglobin.
Strukoviny mame min 1x tyzdenne plus celkovo zdravo varim, dcera sa nestravuje v skole, nemalo to vyznam, nic tam nezjedla.
Aj tak ju k tomu nedonutis, skor odpor vybudujes. Moja ale zase lososa a tuniaka zje. Prinajhorsom jej na stedry den das ksalatu vyprazany syr, za hadku to nestoji. My ked ideme na navstevu, jednoducho par chlebickov pre nas urobia tak, ze nedaju sunku, to nie je ziadna praca navyse. Pripadne ked nie a obedujeme / veceriame u niekoho, dame si jednoducho len prilohu. Beriem to tak - my "vymyslame", nas problem. Rozhodne necakam, ze niekto bude pre nas dve extra varit.
Ked doma robim kuracie prsia, ktore ja 1-2x do mesiaca zjem, dcera zje co ostalo odo dna predtym, resp. si uvari nieco sama (aspon ma motivaciu ☺️ ...cestoviny a pod.)..
Poznam rodinku, kde chalan v puberte prestal jest maso, vysoky snad 180 cm, ale za ten svet maso nie... Tak nejedol, lebo ved co spravis? Po rokusa postupne k masu vratil.
Mne sa celkovo nepaci skatulkovanie vegetarian a pod. Znie to ako nieco nemenne. Ja tiez jednoducho uz 7 rokov nejem takmer ziadne maso... Nehnusi sa mi, jednoducho mi nechuti 🤷 udeniny, sunku, parky nejem uz 30 rokov a zijem a som zdrava. Nemam ale problem napr. uvarit aj bravcove, telacie... Kym boli deti male, mali maso castejsie, lebo to pokladam za dolezite.
Dalsie dve deti co mam, maso jedia, stravuju sa v skole.
@anonym_autor presne od toho veku nejem mäso tiež, budem mať 45. Vtedy som si začala sama variť. Dnes je výber potravín od výmyslu sveta, je to omnoho ľahšie pripraviť vyvážené vegetariánske jedlo,nie ako pred 30 rokmi.
@anonym_autor presne od toho veku nejem mäso tiež, budem mať 45. Vtedy som si začala sama variť. Dnes je výber potravín od výmyslu sveta, je to omnoho ľahšie pripraviť vyvážené vegetariánske jedlo,nie ako pred 30 rokmi.
@zuzanaam ale 14 r s tým treba poradiť.Nakuoit suroviny, vysvetliť o bielkovinach a iných veciach nie, že bude jesť cestoviny do nemoty.Uz vidím 14 r a ako príde hladná zo školy a bude si pravidelne variť.Jest tofu tiež nie je žiadna výhra.Ako mama by som si to naštudovala hľadala nové recepty a dcére poradila
Ja som vegetarianka a rodina mi miesto mäsa vždy prichystá napríklad tofu alebo hermelín, chlebíčky urobia bez šunky. Inak slané sladké normálne môže, na návštevách sa nejedáva iba mäso s mäsom. Takže možno upovedomiť rodinu, že neje mäso. Ak je to pre rodinu problém, tak nech si ona z domu donesie prílohu aká jej chutí ako náhrada toho mäsa. Ale hovorím, som dlhodobo vegetarianka a na žiadnej návšteve som sa nestretla s tým, že by pre mňa niečo nebolo.
@zuzanaam ale 14 r s tým treba poradiť.Nakuoit suroviny, vysvetliť o bielkovinach a iných veciach nie, že bude jesť cestoviny do nemoty.Uz vidím 14 r a ako príde hladná zo školy a bude si pravidelne variť.Jest tofu tiež nie je žiadna výhra.Ako mama by som si to naštudovala hľadala nové recepty a dcére poradila
@anonym_2b861a tak pred 30 rokmi som bola v tom veku ja tá, ktorá o tom vzdelávala rodinu. 99% ľudí v tom čase bolo presvedčených, že bez mäsa sa žiť nedá. Je neskutočné, kam sa spoločnosť odvtedy v tomto posunula. 14 ročná predpokladám čítať vie a informácií o správnej skladbe vege stravy je už dnes tiež neúrekom.
@anonym_autor celá ja kedysi 😁 Mne sa to zhnusilo. Aleže dlho to trvalo. A dnes maximálne dobrý salám, a výnimočne párky, či kuracinu. Keď to nechce, nenúť ju. Akurát to len zhoršíš. Viem, o čom píšem.
Ved miesto masa jej daj tofu seitan tempeh, je mnozstvo alternativ, ostatne alo priloha vi omacka rovnako .a ze nwchce parky,sunky a udeniny je len zdravotne plus.

@anonym_autor tebe ani nevadí, že mäso neje, ale čo povie rodina😉tak bude jesť suchú ryžu a z chlebickov si dá dole šunku.Ale treba si naštudovať ako nahradiť mäso a dbať na železo a b vitamíny.