15-ročná dcéra mi oznámila, že mala sex už ako 14-ročná
Dobrý deň, potrebolava by som poradiť s nepríjemnou situáciou, ktorá sa odohrala asi minulý týždeň. S dcérou mám dobrý vzťah a máme často také ženské rozhovory.
Tak sme sa tak rozprávali a došlo na tému prvý sex. Chcela som jej o tom viac povedať, aby vedela čo a ako, no ona ma prekvapila tým že sa mi priznala s dôležitou vecou, že mala sex už v 14 rokoch. Úplne ma zamrazilo a nevedela som jej na to skoro nič povedať. Na druhý deň sme sa o tom porozprávali trochu viac, no stále cítim že je to medzi nami napäté a sme obidve v strese.
Prosím poraďte mi ako si to s ňou mám lepšie vykomunikovať a ako sa s tým mám ja aj ona lepšie vysporiadať.
Ďakjujem.
@lenka.25 co presne ci si vyhlasila?
Obvinujes autorku z nezaujmu, napr. Tu: "veď keď to jej nevadí , že sa na 14 ročnom dieťati bohvie kto odbavuje to je jej vec"
Plus pises, co by si ty urobila v kontexte, ze kedze to autorka neurobila, bude jej to zrejme jedno.
Takze, ake slova ti presne vkladam do ust?
@stvura, prosím ta, kedy dostávali dievčence menzes v 15 - 16???? Mam po 50, menzes som dostala v 12 ako jedna z posledných v triede. Vždy bol priemerný čas prvého krvácania 11 až 13 rokov. Extrémy nadol o nahor vždy existovali, ale nikdy nebol prvý menzes v 15 rokoch bežný. To sú len také nostalgické reči o rychlej/modernej/súčasnej dobe. V skutočnosti je to čistý spomienkový optimizmus, neboli sme ani lepší ani nečakali dlhšie so začiatkom sexuálneho života, to si len teraz nahovarame. "Skúsené" 14 ročne boli vtedy a sú aj dnes.
@lenka.25 bože nechcem byť zlá, to nie,vieš čo má pri tvojich dristoch napadlo ako prvé? Že vlastný otec dieťaťa ti môže dcéru doma znásilňovať a ty nič nevidíš. Ale neber to fakt osobne, nemyslela som to takto. Len nie je správne odcudzovat mamu, dcéru. A väčšina ti písala, že 14r sa áno berie ako dieťa, ale sexu nezabránis. Ani drogám nie. Ani samoposkodzovaniu, bulimii, anorexii. Pod lampou je najväčšia tma. Pekný deň
@stvura ja nikoho neodsudzujem, autorke som nepisala nic, to asi niekto iny.
Mne je uplne jasne, ze neviem, coho sa ja dozijem.
Ano, zdalo by sa minto skoro aj u mojej dcery keby som ju mala, v nasej rodine sa nikto nepelesil od 14.
Ako som uz pisala, mam dvoch synov, fakt fesakov a som velmi zvedava, ci vsetky matky dcer budu take tolerantne ako tu, ked ich zacnu nahanat 😃
Ja to nepisem z pohladu odsudenia, ale nadeje 🤭
Ale nic to nemeni na mojom pocite, ze sa mi to zda skoro.
@kittykat22 praveze ja som bola az velmi dobre informovana. Ale prave preto aj zodpovedna.
Nikdy by som necakala, ze na mamickovskom fore schytam za to, ze som v 14 rokoch ne.ebala prvu ligu.
Aspon viem, z coho su decka take presexualizovane. Zo svojich matiek.
A vies co? Viem, ze sa svet netoci podla mna 😃
@kittykat22 teraz som docitala ze mam prudernu povahu 😂😂😂😂😂 len pretoze ze som netrtkala s kazdym od siestej triedy ako ty, ale mala zaujmy primerane veku? Tak to je gol.
@anabel2341 mama bola prisna ale tam to koncilo. Nenaucila ta odmietnu tlak partie, sebaucte, nevyhoviet rovesnikom za kazdu cenu.
Nemala si zvnutornene, ze chces zle veci odmietnut.
To je preto.
@vroni presne tak, ja mam po 50tke a menzes som mala pred 12stym rokom, moje obe dcery neskor ako ja ...12,5 a kratko po 14r.
a tiez boli baby co boli vyspelejsie a vztahy a chlapci ich zaujimali od skoreho veku a baby co boli detskejsie a mali ine zaujmy a to nezavisle od menzesu.
ja som mala menzes 12 rocna a sex az po plnoletosti. A to som nemala ziadnu zvlast prisnu vychovu, skor naopak. Nasi nas vyhanali vonku sa zabavat a ja som so sestrou radsej citala doma knizky.
skratka je to velmi individualne, ludia sa az tak nemenia.
Ja som praveze pocula, ze dnesna mladez je prave vdaka digitalizacii menej sexualizovana ako 20-40 rokov dozadu. Menej sa decka stretavaju v partiach, menej chodia vonku, dedinskych zabav a podobnych prilezittosti je pomenej. Su viac individualne zamerane, mnohi chalani ci aj dievcata su zavreti doma pri hrach a mobiloch.
to vsak nevylucuje, ze sa nenajdu taki, co so sexom ci aj tehotenstvom zacnu skoro.
Autorka sa uz akosi prestala vyjadrovat.
No ja by som zistovala, co a ako. Kto to bol, kedy to bolo, ci ma z toho dobry zazitok. Zasla by som s nou ku gynekologovi.
@stvura ano presne tak. Ani v divokych 90-tych rokoch nefetoval kazdy a nebol kazdy mafian.
@kristina_si nuž keď je mama viac kamarátka ako rodič, tak sa stane, že už v 14 roztiahne nohy….
Mna by hlavne zaujimalo, kto mi sexualne zneuzil dieta. Tu nejde o vztah medzi matkou a dcerou, ale o trestny cin. Hlava mi toto neberie…
@kristina_si mas pocit, ze to nema ona v hlave upratane? Bola to jednorazovka, ci opakovane? Myslim, ze ty sa asi najviac potrebujes vysporiadat s tym, ze si sa to dozvedela az teraz. Ale v podstate stale mozes byt rada, ze ti to vobec povedala. Beries to ako svoje zlyhanie, ze ste sa o tom nerozpravali skor? Nerobila by som z toho dramu, pokial to bolo jej rozhodnutie, ze to chcela skusit a nie je z toho sama nejak mimo.
Tu by som možno zvažovala sa opýtať koľko má priateľ jej ak to nevieš náhodou. A tu nastáva myšlienka že pokiaľ nemá 15 rokov že je pod zákonom že sex pod 15 je skôr znásilnenie aj keď dobrovoľný sex .
@seahorse27 presne tak. Ako matku by ma to zaujímalo kto dieťa zneužil a podala by som trestne oznamenie na páchateľa za znasilnenie pretoze ako matka ja som zodpovedná za 14 ročné dieťa. Je to choré aby 14 ročné dieťa už nohy roztahovalo.
Buď rada že ti to povedala a nezabudni ju za to pochváliť že ti dôveruje a že si to cenís.Ja som tiež mala prvý sex ako 14 ročná cca dva mesiace mi chýbalo do 15 stích.S mojou mamou sme nemali vôbec dôverne rozhovory takže doteraz nevie kedy bol prvý sex za dlho nevedela ani to že beriem antikoncepciu.tym pádom nevie ani že kedy som bola prvý krát u gynekológa 🤷.u nás sa dáko o Tom nerozprávalo.Ani o menštruácii.Vedela som kde má vložky a keď do dostala tak som si ju dala.Len som jej oznámila ,že nech ich už kupuje viac 😅
@kristina_si niektore prispievajuce mi pripominaju istu pani, ktora ma zavisleho syna, pustala ho totiz kdekade prespavat na viac dni 13 rocneho, kedy je za neho este plne zodpovedny rodic. Chalanko sa dostal k drogam, spachal zavazny nasilny trestny cin, skoncil v reedukacnom centre a jeho buducnost je otazna.
Ale nedoslo jej vobec nic, lebo mladsim detom kludne objedna radler...ona sama nasava vcelku dost...ale ano, navonok podla tunajsich meradiel slusna rodina.
Neviem teda, ake su to tie meradla potom, ked vlastna matka patrocnemu objedna pivo.
Ja mám 14 ročnú dcéru , neviem a nechcem si predstaviť že by mala sex v 14 rokoch . Pre mňa je to extrémne skoro . Menštruáciu dostala v 12,5 rokoch a odvtedy sme mali pár intenzívnych rozhovorov o tejto oblasti . Chlapci sa jej páčia ale tam to u nej aj končí. Je vyťažená 3 xdo týždňa tréningami , ZUŠ a aj jazykovkou . Mnohé víkendy trávime po turnajoch , na SR aj v zahraničí , kde si chlapcov poobzerá , často mi aj ukáže ktorý je z jej pohľadu fešák, zachichotáme sa a viac nič. Má dostatočne vysvetlené a nami odkomunikované že sex v 14,15 a aj 16 by mala byť pre ňu no-go zóna. A nie nie som prúdérna, len nechcem aby moja dcéra hrala prvú ligu v tomto " športe " príliš mladá .
Ja nechapem,ako moze niekto vyhlasit, ze ma s dcerou pekny vztah a popritom ani netusi, ze ma dcera nejakeho frajera,nepozna ho, nevie,kde sa jej dcera pohybuje v tomto veku, lebo fakt neviem, kde taka 14 rocna ma priestor sexovat...
Takisto nechapem,ako moze niekto tvrdit,ze dieta je ok vychovane a zaroven riesit,ze ma sex v 14 :O ako pardon,to je dieta, ma sa max ucit, venovat kruzkom, mat kamaratstva a nie, nema sexovat, nema na to mat ani prilezitost a nema ju za to mama pochvalit a a objednat jej antiku! To dieta na to nie je ani fyzicky a uz vobec nie psychicky pripravene! A riesit toto rozhovormi? Toto by som zatrhlavsstkymi moznymi sposobmi, lebo sorry, ale nepriamo decku schvalit,ze ma v 14 zacat sexualne zit, tak v 16 z teba spravi babicku a mozes sa starat o dve generacie naraz.. svet sa zblaznil
@taga fakt nevies, kde ma priestor?
Tak napr.konci v skole skor ako rodic v praci.. vyberie sa s kamoskou na prechadzku, na ktoru ide s chalanom...
Moznosti je xy .
Aby bolo jasne, absolutne to neschvalujem, povazujem to za prilis nizky vek, suhlasim, ze na to dieta nie je psychicky pripravene, to bez debaty.
Ale tvoj pristup je rovnako extremny, ako to dietatu schvalit.
Inak, neviem, co chces zatrhnut, ked skutok sa stal.

@lenka.25 si trápna, netuším koľko máš rokov, ale určite menej ako ja. Vidíš aspoň ako málo vieš. Chystáš sa len tých slovíčok, ktoré ti vyhovujú.