15-ročná dcéra mi oznámila, že mala sex už ako 14-ročná
Dobrý deň, potrebolava by som poradiť s nepríjemnou situáciou, ktorá sa odohrala asi minulý týždeň. S dcérou mám dobrý vzťah a máme často také ženské rozhovory.
Tak sme sa tak rozprávali a došlo na tému prvý sex. Chcela som jej o tom viac povedať, aby vedela čo a ako, no ona ma prekvapila tým že sa mi priznala s dôležitou vecou, že mala sex už v 14 rokoch. Úplne ma zamrazilo a nevedela som jej na to skoro nič povedať. Na druhý deň sme sa o tom porozprávali trochu viac, no stále cítim že je to medzi nami napäté a sme obidve v strese.
Prosím poraďte mi ako si to s ňou mám lepšie vykomunikovať a ako sa s tým mám ja aj ona lepšie vysporiadať.
Ďakjujem.
@bluka2 urcite moj otec bude presvedceny ze som sex nikdy nemala a to som treti krat tehotna 🤣🤣🤣🤣
@selena_luna 15.8 je priemer?
Ved to by znamenalo ze musi byt cela kopa deti ktore zacinaju ako 13,14 rocne. No pana. To som prekvapena. Myslela som ze pred 15 rokom to je dost zriedkave.
@andreatytler Ano, presne to to znamena. Lahka interpretacia statistiky. V nemecku priemer na zenske pohlavie 15,5 roka
Som chora, nejako som sa zacitala do tej statistiky, tak mam dalsiu: vo veku 15 rokov malo uz viac nez 40% britskych dievcat sex
@andreatytler bol v roku 2005. Neviem aky je teraz, nerobia sa statisticke prieskumy tak casto, ale nemyslim si ze sa to nejak velmi vyrazne hybe smerom hore. Zial, no.
@bluka2 @selena_luna je to viac menej vždy narovnako. Za mojich čias v brave😉 sexovali 16r.
@bluka2
@selena_luna
Skutocne som prekvapena, Malo by sa viac hovorit o tychto statistikach, lebo ako vravis, vacsina rodicov si mysli ze to bolo ovela neskor.
Ziadna zla vychova. Proste fakt.
@medda_beda ty si snad uplne mimo. Je to hlupost deti? Ved prero sunto deti, ktore treba ochranovat, deti su zranitrpnejsie, ovplyvnitelnejsie, deti su bez skusenosti sveta.
A mozno to tvoja kamoska spravila pre tu prisnu vuchovu, ktorej chybala laska, a tak ju hladala na inom.mieste, a bolo to nespravne. Alebo si rokmi mysli, ze sex v 14tich je v poriadku, aj pre jej deti?
Ja citam s porozumenim, ale ty pises bez akehokolvek logickeho uvazovania
@medda_beda prosim ta, nie, v minulosti nebolo bezne, aby 9-11rocne dievcata dostali menstruaciu. Celkovo je to sposobene stravou plnou hormonov, a pokojne si o tom precitaj. A ja som dostala menstruaciu v 15tich
@stanislavicenka Su na to ine teorie..pred casom som si to studovala..
@stanislavicenka akože nebolo bežné? Bolo to úplne normálne 🤦🏻♀️. Ja som dostala medzi kamoškami ako posledná, tesne po 13r. V triede som bola predposledná. Poznám dve baby, ktoré dostali vo štvrtom ročníku, zvyšok v piatom-siestom
@stanislavicenka S tebou nemá význam diskutovať ani tebe podobným.
Lásky mala dosť si predstav a má dodnes.Má skvelých rodičov.34 ročná žena snáď vie zhodnotiť či svoje rozhodnutie ľutuje.
Proste sa cítila byť zrelá, tak sa rozhodla.Svoju dcéru vedie tak asi ako každá normálna matka.Aby sa nenechala zblbnúť nejakým idiotom.
Ale škoda reči.Keď si myslíš, že záleží na rodičovi a jeho schválení tak si to mysli ďalej.
14/15 roční už majú vlastný rozum a robia také isté debilné rozhodnutia ako 20tnik bez skúseností.
A naposledy.To, že to neschvaľujeme neznamená, že to pubertiak urobiť nemôže.A môžeš sa aj na hlavu postaviť s najväčšou pravdepodobnosťou by si na to ani neprišla.
Pekný deň
@stanislavicenka V mojej rodine majú ženy po 50tke a ich spolužiačky tak isto menštruovali v 11.Máloktorá menštruovala neskôr.
Takže si nemusím čítať nič.Vždy to bolo opozdené menštruovanie v 15+.
Práveže si treba preštudovať odborné články.
Známa má vyštudovanú biológiu.
@yanni Veru, aj ja som bola presvedcena ze to je skor zriedkave ako bezne.
@yanni prosím ta , takto nie . Žiadne skroť sa, to si nechaj pre svoje deti . 14 ročné dievčatá nemajú mať sex, nie sú pripravené ani biologicky a ani mentálne. Pôrody takto mladých dievčat sú veľmi rizikové. Ak tu niekto tvrdí že sú pripravené biologicky tak nie sú , to by mohli sexovať dievčatá dostatním menštruácie.
@dadis ale kdeže , sexuálna túžba je normálna ale v primeranom veku a to určite nie je 14 rokov. Vek 14 rokov je vek kedy sa majú dievčatám chlapci páčiť , majú sa chichotať, obzerať si ich , flirtovať ale nie rozťahovať nohy spolužiakom alebo starším chlapcom alebo nedajbože mužom . Tá hranica 15 rokov nie je len tak stanovená že sa niekto pozrel z okna a poďme 15 rokov, veď na tom sa podieľali právnici , psychologovia a aj gynekológovia. Takto skoro začína súložiť zväčša rómska nevzdelaná menšina , žíjúca v osadách , tam je to možno bežné, ale nie medzi bežnou populáciou dievčat, z normálnych rodín ktoré žijú v štandardných podmienkach .
Tu jednoducho zlyhala prevencia , mama o tomto s dcérou nerozprávala , alebo rozprávala nedostatočne , argumentácia že však to môžu urobiť kdekoľvek , aj v kočíkarni , na prechádzke s kamarátmi nemá u mňa žiadnu váhu . To ako 14 ročné dievčatá dávajú hocikomu hocikde len tak ? Rodičia nevedia s kým sa kamarátia , s kým chodia von alebo ako ? Slovo NIE u dievčat neexistuje lebo sexuálna túžba ?
Existuje , len sa treba o tom s dcéram baviť , vysvetľovať im , vedieť o nich , o ich kamarátkach . Dnes som sa o tom bavila s dcérou - 14 rokov, ôsmačka a normálne som sa jej spýtala , že koľko si myslí že dievčat z jej triedy nie sú už panny? Tie s ktorými sa kamaráti sú všetky panny , a o tých druhých si myslí že sú panny. Obyčajná lepšia dedinská škola.
Aj ja som sa s chlapcami stretávala , aj sme chodili na prechádzky , korčuľovať , na plaváreň , aj mne sa chlapci páčili a to niektorí aj veľmi , ale obchytkávať som sa teda nedala .
Z prieskumu vyplýva, že vo veľkej väčšine prípadov si adolescentné matky graviditu a narodenie dieťaťa nepriali. Adolescentné tehotenstvo je vždy považované za rizikové. (3) Na Slovensku tehotné mladšie než 15 rokov patria do starostlivosti detského gynekológa. Aj keď je reprodukčný systém adolescentiek vyvinutý a funkčný, štruktúra panvových orgánov a celého organizmu je vo fáze vývoja a telo ešte nie je pripravené na tehotenstvo a pôrod. (5) Emocionálna vyspelosť je v tomto veku nedostatočná. (2) https://www.unilabs.sk/clanky-invitro/prilis-sk...
@kristina_si nebudem jej nadavat aby vo mna nestratila doveru. Sa poseriem 😅 ona v teba doveru nema, oznamila ti to 365 dni po. Tebe niekto - lebo nevies kto, kolko mal rokov a kolko raz sa to stalo a ci s ochranou ci bez (uzasna dovera ze nevies) pretiahne dieta a citis napatie? Do riti s takou materou. Ty mas podat trestne oznamenie na policii aby nasli cloveka co ti odpanil malu. A nie tu sa pytat ako si to mas vykomunikovat. Tam na obvodnom oddeleni to uz oni za teba vykomunikuju, neboj.
Dcerka je napata mozno preto, ze si uvedomila, ze to prehnala. Ked mate taky blizky vztah, vycitila tvoj nepokoj, po jej zdovereni sa.
Neviem ako, ale vratila by som sa k tomu rozhovoru, opytala by som sa kde, kedy, ako a s kym (ak ste sa este neporozpravali dopodrobna), ci ju to nebolelo, ake to bolo, ci je ten chalan o.k., ci sa jej pacil, nech ukaze fotku. Je moznost, ze intimny styk nemala, ze za sex povazovala "spoznavanie" partnera? Moja kamaratka mala normalny sex tiez v 14.r. a to bolo za tvrdeho socializmu.
Mozno to dcera lutuje, nech si nevyrobi z toho dodatocne traumu. Kludne by som jej povedala, ze aj ked to uz zazila (samozrejme podla zisteni co a ako volila slova), nech pocka na toho, koho bude vemi lubit. Urcite s ochranou, kvoli pohlavnym chorobam. A ked bude chciet neskor hormonalnu antikoncepciu, ze jej poradis, ze mozte ist spolu k lekarovi.
Ked to predychas, napatie opadne. Dolezite je, aby sa ti nezacala bat zdoverovat sa.
♥️♥️♥️.
@luccija nie. Na výlete celý august s vyuckom angličtiny, ty na Slovensku:D pochybujem ze niekto iný také dačo robil:D hocikedy sme chodili na predĺžené víkendy, týždeň ce, prázdniny v januári, cez jarné.
@eva8 takze ak chcu sex dve 10 rocne deti, lebo chcu obaja, je to ok? Netrep. Zakonna lehota na styk je 15 rokov. Rodicia toho chlapca musia vediet ze ich syn porusil zakon a previedol suloz a maloletou. Pelesenie dietata tolerujes ale chranit ho vysetrenim ako sa to stalo a vyvodenim dosledkov je "tahanie po policii" ohnute hodnoty mate niektore pseudomatere. https://www.lewik.org/term/1208/sexualne-zneuzi...
@livka_, základný problém je, ze ten druhy musí mať trestnú zodpovednosť. Ak je ten chlapec v rovnakom veku, tak nie je trestné zodpovedný a z pohľadu práva sa nič nestane. Druhá vec je, ze dievča sa priznalo po roku. Co chceš "vyšetrovať" a "dokazovat"? Isteže nie je v poriadku sex v 14. Nie z pohľadu práva, nie z pohľadu morálky, nie z pohľadu rizika tehotenstva, zodpovednosti, proste je to cele zle. Ale stalo sa to. Je z nejakého, akéhokoľvek pohľadu teraz rozumne na zvyšok života pranierovat dieťa i matku, ničiť im roky života, zničiť vzájomnú dôveru? Odstane sa to späť? Dovolila by si, aby (po roku!!!!) tvoje dieťa dokola vyšetrovali policajti, lekári, psychológovia, dokazovali, súdili? Ja teda rozhodne nie. Áno, ako matka by som sa cítila strašne. Ze som zlyhala. Nevysvetlila dostatočne, nezabránila, aby sa to stalo. Ale nešla by som lestit svoje ego na úkor vlastného dietata a trestať zvodcu (predpokladám, ze dcéra žiadnu traumu nema, nebolo v hre žiadne násilie a ani ju päťdesiatnik od susedov nenalakal na cukríky).

@taga Ja si myslím, že máš správny prístup k výchove a je len dobré, že svoje deti vedieš k zodpovednosti.
Ja sa ti len snažím vysvetliť, že niekedy sa môžeš snažiť akokoľvek chceš a nezabrániš chybám ktoré deti urobia.
A s dobou to nemá nič spoločné, poznám ľudí vo všetkých vekových kategóriách a v každej sa našli aj iné extrémy a to sú vzdelaní ľudia z rodín kde
sa ich rodičia spoznali v mladosti napríklad a k tomu viedli aj svoje deti a predsa z nich vyrástli ľudia čo nechcú vážne vzťahy.Dnešná mládež je práveže kľudnejšia a zdržanlivejšia než tá predtým.