15-ročná dcéra mi oznámila, že mala sex už ako 14-ročná
Dobrý deň, potrebolava by som poradiť s nepríjemnou situáciou, ktorá sa odohrala asi minulý týždeň. S dcérou mám dobrý vzťah a máme často také ženské rozhovory.
Tak sme sa tak rozprávali a došlo na tému prvý sex. Chcela som jej o tom viac povedať, aby vedela čo a ako, no ona ma prekvapila tým že sa mi priznala s dôležitou vecou, že mala sex už v 14 rokoch. Úplne ma zamrazilo a nevedela som jej na to skoro nič povedať. Na druhý deň sme sa o tom porozprávali trochu viac, no stále cítim že je to medzi nami napäté a sme obidve v strese.
Prosím poraďte mi ako si to s ňou mám lepšie vykomunikovať a ako sa s tým mám ja aj ona lepšie vysporiadať.
Ďakjujem.
a ona s tým nie je vysporiadaná? udialo sa niečo zlé? ak nie, tak ty sa s tým vysporiadaj v súkromí, jej poďakuj za dôveru že ti to povedala, že si myslíš, že je to príliš skoro, ale keď sa už udialo tak čo už, vypočuj si všetko čo ti bude chcieť povedať a maximálne tak zopakuj, nech má voči tebe väčšiu dôveru čo sa týka antikoncepcie, že by si sa to rada dozvedela VOPRED a nie až po, lebo stále je tvoja dcéra a veľmi ti na nej záleží.... krik ani hnev už nepomôže.
@glorikarebeka aj podľa mna je ešte skoro ale tak čo. Nebudem jej za to v žiadnom prípade nadávať, aby ku mne nestratila dôveru
@kristina_si ano je to skoro, ale uz s tym nic nenarobis, iba porozpravat sa s nou o tom do buducna.
😵💫
Nuz neexistuje na prvy sex univerzalny vek. Pre niekoho skoro, pre ineho akurat. Dolezite je, aby to bol pekny zazitok. Alebo aspon mily, trapny, to je jedno, hlavne nech to nieje trauma. To by ma zaujimalo viac, ako nejaka formulka, ze kedy je na to tabulkoco vhodny vek. Niekto je vyspelejsi, niekto menej. Pozri. Mohla cakat aj do 20 a mohla to byt cista katastrofa - toto som uviedla len ako priklad. Je krasne, ze mate takuto doveru, preber s nou antikoncepciu.
@kristina_si Preco je to medzi vami napatie? Nevravim ze nemas byt sokovana, ale cakala by som ze ti zaroven odlahne ze sa ti dcera dokazala takto zverit. Skor by som si myslela ze to vztahy medzi vami otvori a utuzi. Ci ju urcitym sposobom odudzujes a ona to citi?
Podla mna je najlepsie jej povedat presne ako sa citis, kludne sa jej priznaj ze nevies ako spravne reagovat a je to sok a si v strese.
Myslim ze ju teraz vidis inymi ocami. Uz to zrazu zo dna na den nie je tvoje nevinne dievcatko, ale zena a uz nikdy sa k tomu dievcatku nevrati. Mozno ti je za tym smutno a mozno sa na nu podvedome hnevas. To nevadi ak to bude medzi vami urcity cas "cudne" Asi obe potrebujete cas tu informaciu spracovat.
Tak mňa by v prvom rade veľmi zaujímalo s kým ten sex mala. veď dcéra bola ešte pod zákonom a nejaký chuj vlastne spal ešte s deckom . Dôvera je jedna vec, ale tváriť sa , že čo už , veď už sa stalo a rovno do nech pchať antikoncepciu, keďže to prvý krát má za sebou mi príde choré . A aj kde , moja dcéra keď mala 14 rokov , by ani nemala kde mať ten sex , takže ani toto si neviem predstaviť !
No mňa by to tiež trápilo s kým mala sex . Predsa či ju nejaký dospelý chlap nezneuzil neznasilnil. Veď 14 ročne dieťa je pod zákonom. No nepacilo by sa mi to.
Nuž, je to skoro, veľmi skoro. Co sa stalo, uz sa neodastane, skôr by som uvažovala, a citlivo zisťovala, ci to nebolo aj pod nátlakom. A hlavne dotyčný mal sex s maloletou pod zákonom.
@rebrambora univerzálny vek? No podla zákona je to minimálne 15 rokov, takže od toho sa asi dá odraziť. Horná hranica už naozaj neexistuje
Fuu verím, že je to šok a bol pri pre každú matku. No skúsila by som zistiť s kým, či je to chlapec, s ktorým sa dlhšie stretáva a je približne v jej veku alebo sa jedná o staršieho chlapca/ muža. Dcéru by som ubezpečila, že si vážim dôveru, ktorú vo mňa ako matku má, ale nech vie, že aj ty máš o ňu strach a bola by si veľmi nešťastná keby sa stala obeťou nejakého zneužitia.
@kristina_si niektoré komentare úplne odveci ako vždy.... mám kamošky, ktoré stratili panenstvo v 13,14,15 a teraz majú krásne usporiadané rodinné životy. Absolútne to neznamená, že si ju zlé vychovala. Povedala ti to a to je super, možno doriešiť, že ako, s kým,či to bolo ok, ako sa cítila. A od toho sa odvíjať a riešiť ďalšie veci
Nebojí sa náhodou, že budeš robiť tomu jej s kým to skúšala problémy? Ak to bolo dobrovoľne, čo asi hej, povedz jej, že si rada, že sa ti zverila, že ta to zaskočilo, ale že nájdeš robiť nejaké problémy. Myslím, že potom napätie pominie
Nevychovala si ju zle, to tu ani nečítaj, niektoré veci nie sú úplne v dosahu rodičov. Práveže si myslím, že super, lebo sa ti zverila a to je hlavne
@walentina7 ty si ale premudrela. Nie nevychovala ju zle. Aj to sa stáva. Tiež mám kamošky, ktoré mali 14r. A nemám pocit, žeby boli horšie ony alebo ich mamy. Možno to bude znieť divne aj deti mali až ďaleko po 20-tke.
Ja si naopak myslim, ze si ako mama nezlyhala, ked sa ti dcera zdoverila. Castokrat ide pri prvom sexe o suhru okolnosti a nie o ziskany moralny vklad od rodicov (Jozko, nesiahaj mi do nohaviciek, lebo mama mi povedala, ze az v 15 mozem). A nezabudajme na samotnych sexualny pud, ktory je v 14 u vacsiny dievcat uz v plnom prude a vyzeraju velmi pritazlivo. Treba ozaj s dcerou hodit len rozhovor o vztahoch, ochrane a pod. Moja ma 14 a este priatela nemala, takze je panna aj vdaka suhre tychto okolnosti..
@kristina_si
tak mna by drblo. Mam synov a cumim, ake ste tu tolerantne, matky dievcat. Celkom mi odlahlo...uvidime co nam prinesie realita.
Inak sa mi páči , aké tu mnohé z vás v pohode prehliadajú , že sa stal trestný čin ... otrasná doba , lebo fakt tie 14 ročné žaby majú toľko rozumu , že ani nevedia s kým lezú do postele a ešte tu budem za moralistku ...no tak som, je to choré a nechutné , aby nejaká 14 ročná baba chrápala ani nevie jej matka vlastne s kým
@lenka.25 suhlasim. Len doba s tym nic nema, kedysi by ju po prvom menzese vydali a nie zivili do 30 kym si spravi doktorat 🙂 ano, su decka presexualizovane, ale to bolo po starocia, spomen na vystrihy, vytlacene prsia, rodiny kazdy s kazdym na kope v jednej chalupe, alkoholizmus na dedinach a nasledne tiez kazdy s kazdym, slachticke rodiny ani nehovorim.... Historia nam vela napovie.
@babulkomale jasné , len vtedy to bolo "normálne " a tak to bolo proste nastavené . Ale myslím si že doba sa trošku pohla dopredu , len asi niektoré asi stále žijú v jaskyni ...alebo teda tolerancia niektorých dospelých žien , že bolo vlastne sexuálne zneužité maloleté dieťa mi hlava neberie
@stvura nemyslom ze vyjadrit nesuhlas s pohlavnym zivotom od 14 je moralizovanie. Ja som citala knihy a venovala sa zvieratam v jej veku a o nic som neprisla.
Moralizovanie je, ked to sama robis ale naoko sa pohorsujes a robis sa lepsia.
@lenka.25 strasne su tolerantne. Len nebodaj ked urobi scenu rocne unavene dieta v obchode, to je tolerancia tatam. Ale 14 rocna moze sexovat, preco nie 🤦 lebo je vyspela a ma kozy, tak moze.
@lenka.25 mne sa este paci jak autorka tvrdi o peknom vztahu s dcerou...a nevadi jej ze sa o takom niecom zasadnom dozvedela po cca roku...ale aspon ze je spokojna 😀
@mimicka2013 hej , hej , jej vzťah s dcérou je ozaj závideniahodný ….
@walentina7 "vyborny" prispevok. Autorka potrebovala tvoj nazor ako mrtvy zimnik.
Okolo empatie si ani nesla, ale sudy vynasas dokonale.
Tiez nic moc na odovzdanie detom.
A pokojne sa uraz.

Určite by som sa s ňou porozprávala o antikoncepcii keď už to má za sebou, ale ako je to ozaj skoro alebo som asi ja stará