icon

15 ročná dcéra sa nechce každý deň učiť

vahy333
23. sep 2014

dcéra 15r. je prváčka na OA , prvé dni začala pekne jednotky, dvojky ale sa aj učila... a včera mi zahlásila , že sa nebude učit každý den jak blázniva... že sa bude učťit iba pred písomkou...myslím, že je to nevhodný spôsob prípravy do školy... poradte čo s nou ako ju prinútit zmenit názor...

Strana
z3
evabb35
24. sep 2014

@vahy333 V Michalovciach je iná situácia so zamestnaním ako v BA. Obyčajný, slovenský, šikovný podnikateľ v Michalovciach hľadá svedomité, usilovné, dochvíľne, zdvorilé absolventky...a takisto určite pozná profesorov na odbornej škole a nelení sa mu získať od profesorov názor na absolventov.

evabb35
24. sep 2014

@vahy333 Mám na mysli absolventov OA, nie absolventov VS s ročnou stážou v zahraničí.

evabb35
24. sep 2014

Konečne som pochopila, prečo každý chce, aby jeho dieťa študovalo jazyky a nie odborné školy. Len odkiaľ vezme Slovensko odborníkov o takých 30 rokov?

simca06022011
24. sep 2014

@vahy333 Nechaj ju tak, len jej povedz, ze pripadne nasledky si odnesie... a bude si zle znamky a vsetko ostatne musiet opravovat. Niekedy naozaj nie je nutne sa ucit kazdy den na kazdy predmet, kazdy sme iny... ja som skusala oba sposoby, rodicia sa nestarali nastastie.. ona si uz musi uvedomit, ze sa uci pre seba a nie pre vas (a ty tiez). Ak aj dostane 3jku tak sa z toho nebude strielat a urcite ju to bude motivovat k uceniu viac... aj ked... co teraz znamena 1-2-3-4-5... NIC. Vela ucitelov dava znamky podla nalady :P Student si sam najde sposob ako najlepsie s tym, ktorym ucitelom vyjst a co sa treba ucit ;)

simca06022011
24. sep 2014

@evabb35 Budem off-topic, ale: Od nikial, budu taki vzacni ako dnes obuvnici a pod :P Dnes je moderne byt managerom, ITckarom, pripadne nezaradenou profesiou lietajucou hore dole, kecajucou o nicom a vyjednavajucou nic s pracovnym casom rozdelenym medzi fitkom/rodinou/officom/drahou dovolenkovou destinaciou na ukor nejakej zvucnej firmy alebo vlastnej firmy a hlavne dostatok dokumentacie o tom na FB 🙂)) A to je sen kazdeho druheho pubosa a potom sa idu zbesniet ked im nikto neda "dzob" s 1000EUR platom+benefitmi hned ako vytiahnu svoj pozlateny zadocek zo SŠ/VŠ ;)

inffinity
24. sep 2014

@vahy333 já jsem se vždy učila jen na písemku.. jinak ne.. já ji uplně chápu..mě to v hlavě stejne nevydrželo..pamataovala jsem si ze školy co sme brali a na pisemku sem se naučila.. jak sme ji dopsali zase se to vykouřilo takže nebyl duvod se ucit kazdy den 🙂 ja bych ji nenutila az treba kdyby se ji nejak extra zhoršil prospech tak bych to s ní probrala a našla řešení ale spolu s ní, ne zakazy a přikazy 😉

evabb35
24. sep 2014

@vahy333 Pokiaľ ide len o známky, tak jej možno sa stačí naučiť na písomky. Pokiaľ ide o nejaké pracovné návyky, tak sa treba naučiť zadeliť si čas tak, aby sa pripravovala každý deň na vyučovanie. Aké pracovné návyky získa na škole, také bude mať neskôr v práci. Zrejme som patrila medzi svedomitých študentov a keď som v práci ostala PN, tak mi volali šéfovia, kedy sa do veľkého pracovného kolektívu vrátim. Určité pracovné povinnosti totiž zverovali len mne. Zdôvodňovali to vždy slovami, že ja si všetko svedomito naštudujem a že jedine na mňa sa môžu spoľahnúť. Známky na vysvedčeniach som nikomu v práci neukazovala.

zuzkanik
24. sep 2014

@vahy333 Na chybe nie je tvoja dcéra, ale slovenský školský systém a systém skúšania, ktorý deti nenúti k pravidelnej príprave na vyučovanie. keby sa museli viac podieľať na praktickej príprave - písali by projekty, alebo robili praktické cvičenia, ktoré by učiteľ hneď kontroloval, tvoja dcéra aj iné deti by boli donútené venovať sa škole. V každom prípade chcem povedať dve veci: OA je škola, kde sa musí učiť systematicky - hlavne odborné predmety. Ak niečo zo začiatku zmešká, bude jej robiť problém ďalšie učivo. Aj jednotlivé odborné predmety spolu súvisia a sú prepletené, musí vedieť, o čom sa učí. (Ja som chodila na OA, učila som sa poriadne od začiatku a vďaka tomu som to mala ľahké aj vo vyšších ročníkoch.) Druhá vec je, že stredná škola je už prípravou na zamestnanie a treba si začať pestovať návyky. Pre ňu sa práca nekončí, keď odzvoní posledná hodina. Niektoré povinnosti si ešte musí splniť aj po vyučovaní a to je pre ňu príprava na ďalší deň.

simca06022011
24. sep 2014

@evabb35 dnes je malo ludi co bude este o 17tej po praci nieco studovat KAZDY DEN. Myslim, ze to v realnom zivote vobec nie je mozne a ani potrebne... ked si niekto potrebuje nieco kvoli praci nastudovat casto to zvladne aj v tom pracovnom case, pripadne par krat do tyzdna doma. Ale urcite nie denne ;) To je uz potom choroba :P A teda ja mam pracu pri ktorej sa musim vzdelavat a ucit neustale...
Nenutila by som dieta ucit sa vsetko kazdy den, ak to zle vysledky doslova neziadaju, mozno nejaky kompromis... miesto ucenia by som urcite podporila nejaku mimoskolsku aktivitu, ci uz zameranu na vzdelanie/sport, hlavne kvoli socialnemu zivotu.

evabb35
24. sep 2014

@vahy333 na strednej odbornej škole som sa neučievala hneď po príchode zo školy a určite som sa neučila na všetky predmety naraz v jednom kuse. Na predmety som sa naučila pripravovať v rôznom čase. Niečo som si mrkla večer pred spaním, niečo ráno po prebudení, niečo pri večeri, niečo cez prestávky a všade som vláčila so sebou poznámky z nejakého odborného predmetu a zvykla som si ich čítať v dopravných prostriedkoch a na autobusových zastávkach počas čakania na bus. /Počas presúvania na rôzne mimoškolské aktivity./ Z odborných predmetov som si pred každou vyučovacou hodinou prečítala 4 posledné učivá. Nové učivo z odborných predmetov nenaskáče do hlavy hneď a často sa ku nemu treba vrátiť. Asi to bola nutnosť, lebo z odborných predmetov sme písomky písali často, takže aj tí čo boli zvyknutí zo ZŠ pripravovať sa len pred koncoročnými písomkami sa na odborné predmety museli pripravovať často. Stredná odborná škola nie je gymnázium a nie každému vyhovuje. Neviem, mne sa štúdium na strednej odbornej škole nezdalo nejaké zvlášť ťažké, stíhali sme v pohode mimoškolské aktivity, kiná, diskotéky, krúžky...ale je pravda, že ten prvý ročník, kým sme prišli na to ako sa učiť odborné predmety systematicky a pravidelne, tak sa nám toho učiva videlo tiež strašne veľa...a hlavne nechcelo sa nám.

evabb35
24. sep 2014

@simca06022011 Mne sa vždy kolegovia čudovali so slovami, že zatiaľ čo oni ráno po príchode do práce klebetili pri kávičke, tak ja som si vždy zatiaľ niečo študovala. Ale bolo nás takých viac - niekto dennú tlač, niekto odbornú tlač. Samozrejme vždy keď sa v práci objaví nejaký zádrhel, tak listujem v pamäti a aj v odbornej literatúre aj v priebehu dňa...ale akosi lepšie sa mi študuje ráno, skôr kým začnú drnčať telefóny, resp. cestou do práce, často v noci vo sne ma niečo napadne a hneď po príchode do práce si to kuknem. Samozrejme tiež mám zlozvyk vláčiť odbornú literatúru domou, že sa na to cez víkend kuknem, ale ako sa poznám, doma na to nie je čas.

simca06022011
24. sep 2014

@evabb35 ved jasne, to je normalka ked ma niekto pracu, kde musi aj nieco vediet a nie iba odsediet a ist ;) Kiez by takych bolo viac :P Najhorsie je, nie to, ze niekto nieco nevie.. ale ani nevie kde to hladat 🙂))

evabb35
24. sep 2014

@simca06022011 Najhoršie je, keď niekto si myslí, že vie všetko a nemusí už študovať nič.

stano4000
24. sep 2014

@vahy333 ahoj, povedz jej ze si buduje nielej svoje vedomosti s ktorymi bude v buducnosti narabat, ale si aj vypestuje pevnu volu... podla toho co bude mat v hlave a co bude vediet urobit svojou hlavou/rukami tak podla toho sa bude v zivote mat.. podla toho aku bude mat pevnu volu sa bude vediet do buducnosti postavit vyzvam ktore ju cakaju v zivote... netreba sa ucit kazdy den, treba mat nad vecami nadhlad a najma si budovat aktivitou vztahy, moznosti a kompetencie... znie to strasne co? ale ak toto pochopi a najma prijme za svoje, tak sa o nu nikdy nebudes musiet strachovat. 🙂

evabb35
24. sep 2014

@vahy333 keď si spomeniem na strednú odbornú školu a tie naše mimoškolské aktivity...samozrejme chodili sme na koncerty a vždy nám hrozila nejaká písomka z odborného predmetu, takže sme sa naučili jedno - zahovárať profesorov a to tak, že keď profesor na začiatku vyučovacej hodiny vošiel do triedy, hneď sme ho oslovili, pán profesor, tomuto sme nerozumeli a hneď sme vytiahli z posledných troch učív nejakú problematiku. Profesor začal problematiku vysvetlovať a v polovici vyučovacej hodiny sa spamätal, že nám chcel dať písomku, ale že to už nestihneme napísať, takže písomka bude nabudúce... Keby tak profesori vedeli aký sme mali deň predtým kultúrny program...Takže možno aj preto, sme vždy aspoň cez prestávku prebehli očami 3 posledné učivá...aby sme vedeli o čom s profesorom diskutovať, nech neskúša.

vahy333
autor
24. sep 2014

@stano4000 odovzdám 😉

harlinka
26. sep 2014
Používateľ harlinka je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od harlinka.

@vahy333 VS musi v dnesnej dobe byt!! alebo potom podnikat 🙂

Strana
z3