16 ročný puberťák "pristihnutý" rodičom
Ahojte, zvyknem vas len obcas citat, ale nakoniec potrebujem radu aj ja, teda mozno nie radu, lebo asi ste niktora neriesili nic podobne, ale aspon nazor, ako by ste sa zachovali.
Je tomu viac, ako mesiac, na konci jarnych prazdnin. Kvoli mojej praci sme sa so starsim synom vratili z lyzovacky o nieco skor, teda chcel ist so mnou aj on s tym, ze sa zacina citit chory.
Po skorom navrate prace ma doma cakalo dost netradicne "prekvapenie", syn bol zatvoreny v izbe, hudba, tak ma nepocul prichadzat. Vojdem teda k nemu bez zaklopania, skontrolovat maroda a najdem ho, nazvime to vo velmi intimnej situacii so svojim priatelom.
Vieme sice o synovej orientacii, ale "oficialne" ma len "dobreho kamarata" a tato tema je tabu, nechce sa o tom rozpravat.
Od toho okamihu je to zvlastne, zacal sa spravat inak, nechce velmi komunikovat, otec akoze o tom nevie, mladsi nechape, co sa deje a preco sa naraz vsetci spravame divne.
Neviem, co mam spravit, vtedy ma to velmi prekvapilo, zarazilo, mozno sokovalo, predsa len, mam ho stale za chapceka, aj ked je to uz chlap, ktory ma svoje potreby, ale teraz neviem, ako mam zacat komunikovat, predsa len, uz je odvtedy dlhy cas a uz treba nieco spravit. Ako by ste reagovali?
@misaelka ty si dobra karma 😅 pre mna je karma rodina...mama,otec,deti...vybavene....90% z vas ma tu o niecom presviedca,ci dokonca vnucuje mi nazor.a to nemam rada....som taka strasne hlupa a divna ze neakceptujem homosexualitu?vies kolko ludi na svete ju odsudzuje?ved ja niesom preboha jedina...to je ako ked je niekto veriaci a niekto nie...budes neveriaceho presviedcat aby zacal verit,a ked nechce tak je divny?zly?je k smiechu? co ak tvoj syn vyrastie a bude pedofil,jednoducho ti povie,mama nemozem s tym bojovat....koli stastiu v ociach mu povies,dobre,si moj syn,tak chod a rob co ta robi stastnym?uz neviem ako to mam vysvetlit...urcite niesom typ,ktory sa z niekoho vysmieva-ked to muzovi chuti s muzom,no nech im to chuti ale nepripustam moznost ze sa to bude tykat mojej rodiny...a opakujem,neriesim moznost,ze co ak...lebo to by som zila cely zivot v strese a nervoch,ze co bude....
@bianca pokial viem tak ani tie normalne deti to u nich nemaju lahke. Ale ani to tak neberu, lebo je to vsade okolo nich tak. Ale to je iny svet zalozeny na inych pravidlach hodnotach atd.
Funguje medzi nami, tak nas pouziva - doslova (z coho su konflikty). Keby zil v pralese, chova sa zas inak.
Ale neziada aby sme mu rozumeli ci ho menili. Chce byt svoj a je tak spokojny.
Ani tie domorode kmene v juznej amerike nestali o to aby ich pokrestancili, hoci mnohi misionari tam sli s tym, ze toto je spravne (odhliadnuc od zamerov vyssich kruhov na kolonizacii popri tom). Zivot im to neulahcilo a pokial viem krv predkov nezapru, ci su krestania ci nie. Ked sa tam riesia konflikty, takmer vzdy tecie krv. Ci sa predtym prezehnaju ci nie.
Ked to das do pomeru, kolko lasky prejavujeme na nasej urovni detom my, tolko aj oni na tej svojej.
@fidka79 @arandra @misaelka Lahko sa to povie, ale so starsim rozpravanie o comkolvek tykajuce sa sexu, bezpecnosti, ochrany, vztahov bol problem, vyhybal sa vzdy tomu ako cert krizu. A vies, zase brutalne ho nutit... Aj tusim, preco to tak bolo. Vzdy citil, ze nieco je inak.
@clarissa Nuz, neviem si predstavit, ako sa nemam vzit s myslienkou orientacie. Mam sa teda zabit? Zabit jeho? Dat ho Rakusovi, aby z neho spravil trosku?
Moja mama mala kolegynu, ktorej byvaly manzel bol gay, dobre to vedel, ale nejaky vtedajsi psycholog mu poradil, aby si nasiel zenu, mal dieta... Dobre ich poznam a je to smutny pribeh.
K otazke, ci tento vek je skoro, alebo nie - obaja chalani su fyzicky velmi vyspeli, starsi ma o chvilku 17, mladsi o chvilku 16. OK, sexualne kontakty v byte rodicov mozu prist divne, ale nikdy k tomu predtym nedoslo, aj toto malo byt asi tajne. A ked s anad tym zamyslam, tvarit sa, ze nic neviem a budu sa stretat niekde na podivnych miestach, lebo urcite by to tak bolo, je lepsie?
@clarissa prosim ta netrep sem pedofiliu - pedofilny vztah je nevyrovnany lebo je medzi dietatom a dospelym, a to je zvratene... ta nevyrovnanost a nedobrovolnost takehoto vztahu. medzi homosexualmi ide o vztah dvoch dospelych ludi, ktori do toho idu dobrovolne aa domnievam sa ze tam nemam co kecat... pride mi ze problem sucasnej doby - a to nenarazam teraz na teba- je ze vela ludi stavia hradby a len malo mosty, preto mame k sebe daleko... chcem verit v ludske dobro a verim ze ak by nebodaj raz za tebou prislo dieta ze je gej/lesba ze tvrdenie ze krv neni voda zvitazi a ze napriek svojim postojom by si ho neodvrhla kvoli comusi za co nemoze.
@luca_76 nie,uz sa ta to raz tyka,tak zrejme si nabrala dost sily a odvahy to riesit...v skutocnosti som rada ze si nacala temu homosexuality,aspon vidim ze som davno za opicami ked ju neuznavam..zivot asi prinesie vselico a asi clovek musi byt skutocne na to stavany....ako to tu uz bolo spomenute,asi mam v sebe strasidelnu predstavu ze by sa mi to stalo a teba obdivujem za tvoj postoj akym sa k tomu celemu stavas,lebo ja by som to asi nezvladla
@moonlight1210 tvoj prispevok adresovany mne vazne patri mne?
@luca_76 priprav ho aj na to, ze sa stretne aj s ludmi, ktori ho nadmeru budu riesit a nebudu mu priat stastie, ktorych bude zrat nespokojnost vo svojich vlastnych zivotoch a daju mu to patricne "vyzrat". priprav ho ze styl zivota ktory si vybral nebude lahky, nebude taky priamocioary ako keby zil so zenou. moze byt stastny, ak si zivot postavi na dobrych zakladoch s dobrymi ludmi.
Ja by som mu asi povedala, ze vidim, ze sa odvtedy sprava divne, tak ak ma nejaky problem s tym, nech to vyklopi, aby ste sa zas mohli chovat normalne. Ze Ty s tym problem nemas (ak teda nemas, ale vyzera to, ze nie). Ze vies o jeho orientacii, akceptujes ju a nabuduce budes klopat. Hotovo. Nemam s tym absolutne skusenost, to je len taky moj pocit. Ale asi o nic nejde, nie? V tomto pripade sa tolko nestane, lebo chalani sex beru asi inak, ako baby, to za prve a za druhe, ani jeden v 16ich neotehotnie, takze je to cele v niecom tazsie, ale v niecom aj lahsie.
@clarissa ja si myslím, že naozaj sa veľa postojov a názorov u teba pomení aj vekom 😉
tiež som pred 10-timi rokmi inak pozerala na svet ako dnes. to je normálne. človek sa mení, formuje vplyvom životných okolností, prežitého, niečoho nového,....
myslím, že teraz naozaj z teba možno hovorí trochu aj strach, lebo áno, v podstate nám takéto veci môžu prísť "neprirodzené", lebo nie sú väčšinové a celkovo od prírody len muž a žena môžu plodiť potomka. tak sa nám to môže javiť aj ako niečo, čo je proti prírode.
ver, že tak, ako teraz miluješ svoje deti, tak ich budeš milovať po celý život.
lebo materinská láska je láska bez podmienok (teda mala by byť)
a ver, že tak, ako sú určite šokovaní rodičia, ak ich dieťa napr. nejak ťažko ochorie, alebo spraví trestný čin,....tak určite aj takéto zistenie (homosexualita) spadá medzi také tie "šokovejšie" situácie v živote a určite treba čas na ich spracovanie, u každého inak.
ale ak nejde o život, nejde o nič
a ver, že aj tebe bude záležať, aby tvoje detičky boli šťastné. a ak budú šťastné v Amerike, dopraješ im to, aj keď by ti možno bolo milšie, keby žili v susednej ulici 😉
so všetkým sa človek naučí žiť
ver, že lásku k tvojim deťom nezmení nič a prijmeš všetko 😉 🙂
ja len toľko, že si nemyslím, že si za opicami...ale možno ešte nedozrel čas... 😉 🙂
@clarissa pleties hrusky a jablka.... pedofil uchylak je ale nie homosexual..... a ani by som to neporovnavala s vierou.... tu menit mozes .... kludne sa z katolika moze stat evanielik ale homosexual bude vzdy homosexual.... moja svokta mala kocura a ten bol bisexual 😅 videla som to na vlastne oci.... 😀
@veva45 ako mojim prispevkom nerozumies ci ako?
inac mas pravdu uchylak je pedofil preto, ze vyuziva svoju dusevnu a fyzicku prevahu nad dietatom na to, aby sa mohol ukojit a nuti dieta robit veci, po ktorych by nezatuzilo...sexualizovat predcasne dieta je chore... ale teraz som sa dostala naozaj mimo temu, pardon 🤐
Ja skor nerozumiem co pise clarissa.... ako nemusi zdielat nazor ze homosexualita je ok.... skor som v soku co to tu pise a ako 🤐 spleta 2 na 3..... uz som ani nechcela na nu reagovat le ako sa vravi ked stupis do h...a ta smrdi.... 🙂 tvojim prispevkom rozumiem
Ja by som sa s nim na tvojom mieste pozhovarala v klude a bez emocii.... presne tak ako keby si ho nasla s babou.... ani neviem co presne napisat.... 🙂 rozmyslam keby som ja nasla takto svoju dceru s priatelom co jej poviem.... myslim ze ty ho poznas sama najlepsie a ked sa zacnete zhovarat tak tie prave slova pridu.... 🙂
@bianca osady ako priklad toho ze boh dava niekomu postihnute deti a nie su milovane si spomenula ty, takze ano, je adresovany tebe. Aj ked sa tvaris ironicky nechapavo.
Je problem pochopit ze kazdy svet je iny? Ale tieto dva ziju jeden v druhom?
Pozri, do mna clenovia nasej mensiny rypali, ja som sa vyprovokovat nechala, od srdca som vyjadrila nazor na ich chovanie pekne nezaobalene, aj ma skoro prizabili, ale prezila som a nevidim stale dovod preto uz mat na toto obyvatelstvo len negativny nazor. Su ini, ziju inak, vsetko vyjadruju inak.
Ako priklad ze nemiluju to bolo preto na hlavu.
Nie oni na deti nejak extra netrpia. Ani tie zdrave. (resp ako v ktorej osade). Ale skus na dieta tam vztiahnut ruku ci nieco povedat (v hociktorej osade). A poletis ako spianava handra. Este aj ich susedka ti prilozi. Ina mentalita. Nesnaz sa chapat v porovnani s nami.
Preto nic neporovnavaj od nich s nami.
Sme ine svety.
A dost. Toto je ina tema.
@clarissa vobec si ich nevšímaj, všetci tu obhajuju homosexualitu ako nieco normálne,bežné a skryvaju to za toleranciu. Nikto ich nejde upalit na hranici, ale mam taky pocit, že ked vysovime názor, ze podla nás to nie je normálne tak aby sme sa este aj my bali, ze nas ukamenuju zato. Apropo neverim, ze je homosexualita vrodena a teda,da sa s tym nieco robit, dokonca niektori sa chcu z toho liečit, ale psychologovia ich odbijú, ze ved je to vrodene a viac sa nezaoberaju. Proste je to cele na hlavu, rovnako aj adopcie, sobase homosexualov...tož moj nazor. Dufam, ze ma tu zato ukamenujete.
@clarissa pokial ide o homosexualitu, mozme neuznavat jedine snahy podaktorych skupin zviditelnit sa. Ako napr. Duhove pochody a spol. Voci tomu mam aj ja vyhrady, pretoze to ma skor opacny ucinok, Ty si toho krasnym prikladom. Na tychto paradach sa zliezaju skutocne excentricke bytosti, tuziace na seba upozornit a sposob akym to robia je presne to co dviha tym ostatnym srst! A potom sup so vsetkymi do jedneho vreca, vsak homosexuali su skazene prasce, zvrhlici a co ja viem co este. Tak to ale nie je. Priroda sa nikoho nepyta ci akceptuje to alebo tamto. Veci sa udeju a clovek sa moze aj poskladat. Nespravi s tym nic. Moze byt jedine uvedomely a svoje reakcie voci okoliu ovladat a korigovat, s citom, respektom a porozumenim. Sme vraj panmi tvorstva, pre velky mozog a divy, ktore s nim dokazeme. Ale obcas mam dojem, ze si dost namyslame. Napriek rozumu nas ovladaju predsudky a dogmy, sme zadubeni a nevieme rozlisovat co je hrane na efekt a co je neovplyvnitelny jav. A korunu vsetkemu potom nasadzuju take individua ako Estrela a Lunacek a agendu tuzia doviest ad absurdum.
@clarissa Slovo neuznavam mi pripada zvlastne. Viem si ho predstavit na oznacenie nejakej bizarnej cinnosti, alebo co. Tu vsak ide o nieco, co je fakt, ako ked je lavak, tiez by bolo divne povedat, ze lavakov neuznavam.
Mozeme sa s tym vyrovnat, alebo nie. Ak nie, komu to prospeje? Ked si uvedomujem, v com je iny, tak v com je iny? Je uplne normalny, akurat jeho milovana osoba nebude taka, ako ma vacsina, nebudu vnucata.
@atkavnatka ja to tu citam takmer od zaciatku zalozenia temy a teda nepostrehla som, ze by tu ktokolvek pisal aka je homosexualita bezna a normalna vec. Ani to, ze by sa nesmierne potesil ak by jeho dieta prislo s oznamenim, ze je homosexualne orientovane. To, ze ma clovek pochopenie a dokaze akceptovat inakost bez zatracovania neznamena, ze si neuvedomuje, povedzme, nestandardnost situacie.
@macamac Pravdupovediac, orientacia ziadne sokujuce zistenie nie je. Teda asi by bolo, kebyze sa to dozviem naraz a necakane, ale nechapem, ako by to mohlo byt necakane, ved mam oci a vidim. Takze ked mam na to dlhu dobu, beriem to pomerne prirodzene, nakoniec, co ine zostava.
@atkavnatka Nie, o paleni na hranici skutocne nikto nepise, ale tiez nevidim nic ani o kamenovani. Len citit taky ten pohlad, ze je to uchyl, fuj, porovnanie s pedofilmi a pod.
A ked nie je orientacia vrodena, tak odkial pochadza? Skus mi to vysvetlit, zaujimalo by ma to. Tiez by ma zaujimalo, ako si predstavujes mechanizmus takeho "liecenia".
Mimochodom, mna vzdy pritahovali vysoki stihli a svetli chlapi, neviem si predstavit, ako by ma niekto vyliecil z tejto preferencie a zrazu by ma sialene ocarovali pupkati medvedi.
@luca_76 kluuud, kasli na tie reci o prevychove 😀 .
Milujes svoje dieta a to je to jedine dolezite. Vlastne nie, este je dolezite aby to vedelo aj ono.
Ja mam skoro 15 rocneho pubisa, je to heterosexual (aspon tak sa teda javi), ale vie, ze nam je jedno s kym bude stastny. Vie, ze kedykolvek, cokolvek SME TU. Tieto veci sme spolu s nim riesili nie raz.
1. kvoli tomu, ze nas znamy sa tiez obesil. Homosexual v malom mestecku. Snazil sa to ignorovat, rodicia ho na "potvrdenie" heterosexuality vtrepali do svatby. Snazili sa ho "liecit z rozmaru", manzelka to len tusila a radsej sa nikdy neopytala. A potom ho uz len nasla na povale.....
2. Aj kvoli tomu, ze syn je na krestanskej skole a veru tam je tych fobii neskutocne. A my sa z neho snazime vychovat cloveka a teda zrejme aj krestana, ktory miluje a respektuje vsetkych, nilen tych spolocensky "korektnych".
Takze komunikacia, komunikacia, komunikacia. Nech sa neboji, ze sa vam hnusi, alebo co. ALE ako to uz tu bolo povedane, sexovat v 16tich a pod tvojou strechou, odtaal- potaaal.

@luca_76 nečetla jsem příspevky ostatních, ale já bych se chovala normálně a nemluvila o tom když on nechce.. jen bych mu ukazala že ma doma podporu, protože i když je na tom dnes společnost o trochu líp bude bojovat proti celemu svetu takže podpořit a ukazat že jste pri nem 🙂 je to váš syn at je jaky chce 🙂 a přesne příšte klepat 😎