17 ročnú dcéru nechcem pustiť na chatu
Dobrý deň, dcéra má 17 a chce ísť na chatu s partiou spoluziakov cez jarné prázdniny. Nechcem ju pustiť. Učí sa síce dobre, ale doma vôbec nepomáha, a nikdy nebola ani spat u kamarátky, nie to ešte na chatu. Tvrdí, že by alkohol ani nič podobné nepila, no je pravda, že o ničom takom doteraz neviem. Ale nemala príležitosť doteraz. Jednoducho, kým býva pod mojou strechou istou ju nepustím. Ako jej to vysvetliť, aby som predišla zbytočným ofukom?
Taktiež, moja krstná celý život mojej mame vykrikoval ako zle ma vychovava, lebo ze ona je na svoju dcéru prísna a všetko jej zakazuje. Jej dcéra v oktobri mala 18 a co sa stalo? Ty mi viac rozkazovať nebudeš lebo som dospela, to sa stalo. Odišla z domu, školu nedokončila vykaslala sa na všetko. A prečo? Lebo jej celý život nebolo nič dovolené a mala toho pokrk. Samozrejme ju na kolenách prosila aby sa vrátila domov. Teraz si ju "kupuje" všetkým možným len aby ju udržala pri sebe alebo teda vo svojom živote.
@lulupulu to tiež ma zarazilo, moja mamina mala brata v 17 a nemyslím, že jej tehotenstvo s ním skazilo život dokonca s ocinom boli spolu takmer 30 rokov ... Najlepšia kamoška zo ZŠ tiež od 17 má dieťa a taktiež pristupuje k tomu zodpovedne a aj otec dieťaťa pomáha ... Ale keď raz rodič neverí dieťaťu tak je ťažko niečo vysvetliť...
A kedy ju pustis z retaze? Úderom 18 ci dostudovanim gymnazia, či až vysokej?
17 ročné dievca by si musela odviezt ku kamarátke? Prosim, nechaj to dievča teochu dýchať a naučiť sa existovať v realnom svete.
Prvom rade už ako 15 ročnú si ju mohla pustiť na Kofolu v lete a do 22:00 doma poprípade pizza , kino .ale jednoznačne do 22 doma . Chata ???? Akože moja by mohla robiť čo by chcela ale ako 17 ročnú by som ju na chatu nepustila . No a to ako 18 ročnú už možno ale surovo gumu by som jej dala ... alkohol no možno nemala a možno po škole so spolužiačkami už mála dávno
Ja by som ju pustila. Moja mamka nám s bratom naplno dôverovala a ja som jej dôveru nesklamala. Jasne, že som sa na chate opila z hnusného krabicového vína, ale domov som opitá neprišla. Aj fajčiť som tam skúsila (polka triedy fajčila 500 m od školy) - ja som fajčiť nikdy nezačala. O panenstvo som na chatách neprišla - až s tým pravým, ako plnoletá a som s ním už 19 rokov. Teraz som hustá, dcéra má ešte len 6 rokov a neviem, či bude ako ja, či je budem môcť dôverovať. Ale moja mamka bola poučená zo svojej puberty. Mala zakazované všetko, v 18. sa zbalila a odišla z domu....ona takto deti vychovávať nechcela. A aj ja a brat sme boli vždy zodpovední za svoje činy. Ja som jej za tento prístup vďačná. Kamarátka na chaty nesmela, teda smela, len s dievčatami...a tak klamala...
Že aby mala sex a tým pravým...tak to je hádam jej telo a jej rozhodnutie.
Ale ty jej vôbec neveríš, keďže ju pustiť nechceš, alebo?
Mala si ju radšej vychovať tak, aby si jej mohla veriť a potom by si ju nemusela držať doma pod zámkom. Chúďa dieťa.
A ako jej bezbolestne vysvetliť, že tam nepôjde je ozaj ťažké. A čo tak aspoň kompromis, že môže ísť, ale dajme tomu okolo polnoci prídete pre ňu a pôjde domov?
Ale podľa tvojich reakcií asi žiaden kompromis neprichádza v úvahu. Alebo?
Aha Takze vychovana je dokonalo . Sex bude mat len stym pravym a nikde nie je problem Iba mama ju nikde nepusti lebo jej nedoveruje. No tak co? Bude chvilku ofucana to nejak prezijes.
@vilma7 nie, podľa jej odpovedí podľa mňa kompromis neexistuje. U nich sa vládne tvrdou rukou rodiča a dieťa je len dieťa ktoré ani v 17 nemôže mať svoje potreby (tým preboha nemyslím sexuálne, ale interakciu s kamošmi, potrebu zapadnúť a pod.) Pre ňu je to stále len dieťa. Dieťa ktorému neverí …
Najviac ma zaráža ako píšeš že nikdy neprespala u žiadnej kamarátky ani naopak. To si neviem predstaviť a je mi jej ľúto.,
Verím, že keď ju nikde nepustate ani kamošky nemá už sa jej ani nikto nepýta či pôjde von.
Čo ju držíte v klietke?
Bez kamarátov je smutný život.
Ja mám takmer 17 ročnú slečnu tiež. Druhacka na gymply.
Sto krát uz spala u kamosiek a kamošky u nás, tým pádom poznám s kým trávi cas...bola na rôznych akciách a áno bývame blízko BA takže aj tam ...jasne mám strach ale keď viem že ide s ďalšími piatimi spolužiačkami ktoré poznám, mám telefóny aj na rodičov, nebojím sa až tak...svojej dcére dôverujem a máme pekný vzťah...Veľa sa rozprávame, ak viem že ma podobných kamarátov ako je ona nemám dôvod jej zakazovať nič. Veď je takmer dospelá. Aj teraz je u spolužiačky a vráti sa v nedeľu. Priebežne si cez deň píšeme, voláme.
doma mi pomáha, operie, nakúpi aj navarí keď treba. Je veľmi samostatná a myslím že aj vďaka tomu, že sme si vytvorili dôveru a je otukana, asi aj kvôli tomu, že som ju nikdy nedržala na krátko...
@vilma7 to by som mohla skúsiť, za to pomáha je
doma, len neviem vlastne ani, že ako ďaleko ťa chata má byť, či po ňu budem môcť ísť...
@autorka a čo tak keby si sa jej spýtala, kde tá chata je?
@miadi tiež ma zarazilo to že sex len s tým pravým takže logicky je to prvý lebo sa zaľúbi do prvého a ani nevie o tom že jej dcéra už kľudne nemusí byť už panna 😂
@jana_eyre_2 tu je jasne vidieť ze žiadna komunikácia medzi nimi nieje keďžehned zákaze všetko ešte predtým ako sa o tom niečo viac dozvie
To je snáď jedno de už je ak máš auto zájdeš aj 70/80 km o pol noci a je .však troška upustí tu uzdu .však je mladá to chceš dopadnúť tak že ti bude v noci utekať z domu a ty o tom nemusíš ani vedieť
@jana_eyre_2 to aj urobím zajtra
V 17stich som veselo spávala s frajerom u mna v izbe … nikto to neriešil, mama mi dala predpísať antikoncepciu …
@lulupulu aaaale chvíľu počkaj, ja som v poslednej správe zaznamenala iskierku toho že sa chce k dcére priblížiť, tak to nepokazme mladej sarkastickými komentármi ktoré autorku odradia. 👏🏻👏🏻 Verim že si zajtra zistí kde tá chata je a podnikne kroky aby vznikol nejaký kompromis 😇
@luna379 no tak asi ste mali iný spôsob výchovy, keď vašim rodičom neprekážal sex v 17, ja ju chcem ciest k niečomu inemu
Ozaj toto obdobie a zážitky s kamarátmi sú tými najkrajšími. Na čo bude tvoja dcéra spomínať? Ak je slušná, ozaj sa tam neopije, nebude sexovať...chata je aj o niečom inom.
A ešte by som jej aj povedala, že ak si bude plniť svoje povinnosti ako má, určite sa.na niečom dohodnete 👌
Je to normálne že 17 ročná má sex . Ste cirkevné založený? Či poprípade vy ste kedy mali sex ? Však už nieje pod zákonom a možno už dávno není panna
ja len ale teda mimo tému toho či ju pustiť, tam verim že si sa už rozhodla 🤞🤞 by som sa chcela spýtať či vieš že sex vo vzťahu je veeeelmi dôležitý pre správne fungovanie vzťahu, a pravdepodobnosť že s tým prvým strávi zvyšok života a budú v posteli 100% kompatibilný je nízka? A pravdepodobnosť že aj ona bude jeho prvá je už blížiaca sa k nule ?
Len tak zo zvedavosti (pri pohľade mna ako progresívnej matky k tebe) by má naozaj úprimne zaujimalo či aj jej otec je tvoj prvý a posledný partner v tvojom živote ?? 🤔🤔 Ak áno tak ti samozrejme všetka česť a ak nechceš odpovedať tak samozrejme 🤷🏻♀️
Netvrdím že toto je prípad autorky.
Ale najviac sa “boja” o svoje rodičia, ktorí kedysi na chatách najviac vyvádzali. Asi neveria sebe, svojej výchove, alebo čo.
My ktorí sme sa tam neozrali do bezvedomia a ani sme sa tam nevyspali s polovicou triedy to až tak čierne celu chatu nevidime
Lebo mame reálnu skúsenosť že chata môže byt fajn aj inak
@mariska1989
@zuzzinkaa
Sme kresťania. S manželom som mala svoj prvý sex a aj on so mnou. Ja chápem, že si musia rosmiet aj po tejto stránke. Netvrdím, že má byť sex po svadbe, ale myslím si, že má byť s niekým, s kým si predstavujem buducnost, a to teda v 17. nie je... A určite nie po 2 mesiacoch chodenia spolu
A ty si kedy prišla o panenstvo? Aký vek ti v dnešnej dobe príde ok? Mne príde 17-18 ako totálne optimum… ak je tvoje dieťa poučené o sexuálnej výchove, antikoncepčných prostriedkoch, máte vybudovanú dôveru a poznáš jej priateľa… nevidím dôvod to odkladať, ak je na to človek pripravený.
Ak narazas na mna ja som mala 19 ked som sla na tu dovcu. A neviem odkial beres ze praveho clovek nemoze stretnut ked ma 17 ci 19. Prave vtedy majviac pocuvame srdce. A mas to byt ty kt urcuje co ma chciet tvoja dcera? " dostat sa na vs" studovat v ba a nie na intraku...atd. Pytal sa jej niekto ako to vidi ona? Je predsa osobnost sama osebe. V 17 ma pravo na vlastny nazor tuzby sny. Nie si jej sefka. Si jej mama. A ona uz k tebe nie je pripnuta pupocnou snurou. Soboda je dolezita v zivote a tvoja dcera ju zatial nepozna. Musi sa ucit robit aj chyby. A ked sa pytas kto bude zodpovedat keby cosi...ona sama.
@luna379 vtedy, keď bude pripravená g prípade tehotenstva sa o dieťa aj postarať. Žiadna antikoncepcia nie je 100%. Ja som mala sex v 23, kedy som ja a aj terajší manžel mali prácu, a keby ostanem tehotná vôbec by to nevadilo
Aha takže ju chceš držať na uzde tiež do 23 hej? Podľa mňa ty si na výber nemala a brala si prvého ktorý sa o teba potkol lebo inak to nechapem
To si ty ale to je tak okrem teba tak 5% ľudí , nehnevaj sa.. v dnešnom svete ak je antikoncepcia na 99% účinná a viac tam toto sú strašne zastarale myšlienky a ver mi, ze cim viac jej budeš zakazovať, tým viac bude klamať, a tým viac bude v tomto smere ohrozená. Dôverou, dôsledným poučením a empatiou získaš vždy ako matka 100x viac ..
Je iná doba ako bola .to že by aj mala sex v 17 rokoch je ok jediné čo by nebolo ok keby nebola poučená .takže gumu alebo antikoncepcia a začni jej uvoľňovať uzdu .ja nemám úplne cirkevo založených rodičov ale poviem ti jedno vyčítam máme aj otcovi že mi nedovoľovali že mi zakazovali a to sa dalo spoľahnúť na mňa .takže to dopadlo tak že som nakoniec utekala na diskotéky ako 19 ročná .bolo mi odobratej mojej mladosti , mladosti kedy som si mohla užívať s kamarátkami ,diskotéka , v tedy nebolo že chaty atď . Takže aby nebolo že ťa za to neskôr nebude mať dcéra rada .a nerieš jej sexuálny život aj keby s niekým chodila mesiac tak je jedno či mu dá či nie .ešte aby mne mama povedala povedala že nemôžem mať sex keď s niekým budem 2 mesiace 🙈

Ok ... s pravym ci lavym to neustrazis 🤣