icon

Aká známka z matematiky je prijateľná na gymnáziu?

20. jan 2025

. Rodičia stredoškolákov, otázka na vás. Aká je podľa vás prijateľná známka z matematiky na gymku? Prípade aj dieťa plánuje študovať vš kam matematiku vôbec netreba. Žiadna trojka možno jedna dvojka z fyziky.

milanemila
21. jan 2025

Podla mna by mali byt gymnazia vyberove skoly a na nich by mali studovat deti, kt maju vseobecne vyssi intelekt a zvladnu stredoskolske ucivo z matematiky aj napriek tomu, ze v nej nebudu v dalsom studiu pokracovat. Rovnako ako zvladnu aj ostatne predmety, kedze je to skola so vseobecnym zameranim. Super ak ju bavi literatura a ma nadanie na jazyky, ale 4 na gymnaziu z akehokolvek predmetu je podla mna nedostacujuce.
Ak chodi na 8r gymnazium, tak chapem ze este sa nemusi ukazat na co ma dieta nadanie ked tam ide. Kazdy chce mat dieta na gymnaziu, ale teda mali by vyrazne osekat pocet prijmamych ziakov 🤷🏼‍♀️
Ale tak stretla som uz aj dospelych ludi, co si nevedia v hlave ani 15% z 20 vypocitat.

martamasarova
21. jan 2025

Matematiku som doucovala... ak ma z fyziky 2, je sikovny(a), urcite doucovanie a chyti sa určite, prvy rok je taky narazovy...

simsalabim
21. jan 2025

@milanemila vyssi intelekt moze mat aj niekto, kto ma s gymnazialnou matikou problem. To je akoby si povedala, ze niekto, kto nema bunky na jazyky, nema na gympli co robit.

autor
21. jan 2025

@milanemila nechodí na 8r gymko, u nás prijali 22 žiakov do matematickej triedy asi menej, neviem to prvý rok čo otvorili takú triedu. Robili sa príjmačky na túto školu a cirkevné gymnázium prímačky , výsledky medzi najlepšími na 6. a 4. mieste

april171
21. jan 2025

@milanemila Na akú strednú školu by teda malo ísť dieťa šikovné na humanitné predmety, ktoré zvládne matiku, fyziku na trojku? Na obchodnú akadémiu? Priemyslovku? Stavebnú? Odbornú školu? To ale musí vedieť smer - či chce byť zdravotník, lesník, elektrotechnik ... Učňovku? Nič iné ako gymnázium pre jednotkárov, dvojkárov zo základných škôl tu nie je. Bohužiaľ náš systém je taký, že chce od 14 ročných detí, aby vedeli čím sa chcú živiť. To nevedia ani mnohí dospelí.

veltraud
21. jan 2025

@milanemila poznam niekolko ludi, ktori mali na gymnaziu iba jednotky alebo stvorky. nic medzi. Podla mna je cely nas skolsky system nestasne nastaveny. Uz na gymnaziu by si mali studenti (alebo pedagogovia, poradcovia, psychologovia) urcovat svoje smerovanie. Ozaj posmievat sa rybe, ze nevie splhat po stromoch je take spiatocnicke.

betulinka1
21. jan 2025

Ja som mala na ZS z matiky 3 a isla som na gympel. Tam som mala 4. Ale nematurovala som z matiky. VS som skoncila s priemerom 1,2. Ak sa dostane na gympel, nech pekne ide. Zameria sa na predmety, ktore jej pojdu.

hnedovlaska1234
21. jan 2025

Ja som mala z matiky trojky, raz aj štvorku na vysvedčení😃 Vedela som, že matike sa v budúcnosti venovať nechcem, tak som sa zameriavala na tie predmety, ktoré ma zaujímali.

rayla
21. jan 2025

@milanemila Ako myslíš osekat? 500 deti na prijímačkách na jednu triedu sa ti zdá málo?😁🤦

luccija
21. jan 2025

@rayla pochopí, keď bude chcieť dať deti raz na gymnázium.
Autorka 3 zo 4 by som nebola nadšená, ale píšeš, že chodí do matematickej triedy, tak tam je tempo a náročnosť ešte vyššia.Vela deti v prvom ročníku si veľmi zhorší známky.Zaplatila by som mu doučovanie.

javiemneviem
21. jan 2025

Z matiky som prepadala kazdy stvrtrok. Nasi mi platili doucovanie. Doucovali ma spoluziaci. Rovnaky nepriatel bola aj fyzika a chemia. Na vysvedceni 4ky. Okrem toho som mala 1 a 2. Bol som skor komunikacny typ, na jazyky. Na vysku ma prijali bez problemov. Vysku som dala s cervenym diplomom, lebo sme sa tam neucili tieto, pre mna, nadopozemske veci 😀. Mam slusnu pracu. Takze zalezi od vysokej skoly, ale nemyslim, ze vysoka skola sa pozera len na nejaky priemer znamok. S mojimi krasnymi troma 4 by ma potom nikde neprijali 😀. Vysku som skoncila pred 7 rokmi, takze nie tak davno. 🙂

autor
21. jan 2025

@luccija nie nechodí, píšem: u nás prijali 22 žiakov,
do matematickej triedy asi menej, neviem
@betulinka1 ak sa dostane? Už tam študuje

bluka2
21. jan 2025

Matematika sa mi tiez spaja s inteligenciou, takze by som sa aspon o tu dvojku snazila. Proste tie suvislosti chapat sa v zivote zidu; toto by som nezanedbala

javiemneviem
21. jan 2025

@milanemila Dovolim si s vami nesuhlasit. Sama som chodila na gymnazium. Koncila s 3 stvorkami na vysvedceni. S mojim intelektom to nic nemalo, nakolko som vysoku skolu ukoncila cervenym diplomom, aj bc aj mgr studium. Chapem, co ste tym chceli povedat, avsak nie pre kazdy odbor existuje specializovana stredna skola. A tak mnoho deciek, ktore chcu ist na prestiznu vysoku skolu nemaju na vyber. Idu na gymnazium, lebo odtial su jednak najvacsie sance a jednak ako ste povedali, ziskaju vseobecny prehlad. Na dobrom gymnaziu s chapavymi ucitelmi (na akych som mala velke stastie aj ja) sa vie student brutalne posuvat v oblastiach, v ktorych vynika medzi rovesnikmi. Nepride mi fer, aby takyto student nemal pravo byt na gymnaziu len preto, pretoze nevie matematku, ktora je povedzme si pravdu nutna v malo odboroch.

bluka2
21. jan 2025

@javiemneviem Praveze ta logika z tej matiky sa zide skoro v kazdom povolani, mozno okrem umeleckych zamerani

javiemneviem
21. jan 2025

@bluka2 chcete sa pobavit? Ked nam na gymnaziu robili testy kam sa hodime na vysoku skolu, psychologicka mi odporucala ekonomicke a technicke zameranie. Testy na logiku mi vysli nadpriemerne. Ked som jej povedala, ze som technicky lajk a matematicke nemehlo nebola prekvakvapena. Logiku som mala ako samotatny predmet aj na vysokej skole - potrebovala som nejake kredity navyse. Bola som jedna z mala, ktora ju ukoncila Ackom. To ze clovek neovlada matematiku automaticky neznamena, ze nema ziadnu logiku. 🙂

rayla
21. jan 2025

@javiemneviem Tak kde bol problém? Inteligentná, logika na A... Potom lajdacka? Lebo neverím, že niekto super inteligentny, ktorý sa navyše snaží, moze mať matiku na štvorku.. Je to len otázka tréningu a disciplíny.. teda u toho, kto nemá "prirodzene" nadanie..

javiemneviem
21. jan 2025

@rayla rodicia mi 2x do tyzdna platili doucovanie s ucitelkoj z gymnazia. Velmi som sa snazila. Trapila. Neslo to. Jednoducho som nemala bunky na matematiku, fyziku a chemiu. Ucitelia to aj chapali. Vedeli, ze nie som lajdacka. Matika mi robila problem ododna kedy sa v nej objavili pismenka. 😀 Netusim kde bol problem. Do dnesneho dna mam rada logicke ulohy, hadanky. Nastastie uz to nie je problem nakolko v praci matematiku nevyuzivam. 🙂

nerya
21. jan 2025

Pokiaľ vidím, ze sa snaží, tak by mi stačilo, ze prejde do ďalšieho ročníka aj keby so 4

bluka2
21. jan 2025

@javiemneviem tak túto mne došla logika 😀 neviem, ja som jedna z tých z matematických olympiád (aj vyššie ročníky som robila, bavilo ma to) a mne sa to zdalo všetko o logike. Tak zrejme každý mozog funguje nejako inak

kaktusik007
21. jan 2025

autorka - zmena skoly, vyucujuceho, zmena klasifikacie.... ty sama vies, ci je to lajdactvom, alebo proste kombinacia viacerych faktorov. Prvy polrok je natesno, v druhom nech zaberie a na tu trojku to vytiahne

autor
21. jan 2025

@kaktusik007 zmena skoly, vyucujuceho, zmena klasifikacie. Ako? Na akú?

tilonka
21. jan 2025

Problem moze byt aj v ucitelovi ako to vysvetluje, prip. ako skusa ...

kaktusik007
21. jan 2025

to bolo ze ON mal tueto zmeny --- isiel na strednu, zmenil sa pristup k nemu, chcu viac veci..... a plus si pozri klasifikacny - u nas na zakladke co stacilo len tak tak na dvojku na gympli ma hornu hranicu stvorky, uz to trojka nie je ;)

mam dvoch synov, mladsi bol na osemrocnom, starsi na zakladke. Tie iste ucebnice - diametralne odlisny pristup k tomu, co maju vediet. Z toho, co povedal starsi z nejakej latky a co jemu stacilo na jednotku s prizmurenymi ocami, lebo vsak vyborny ziak inak, by mladsi pri dobrom nastaveni vesmiru a tiez s prizmurenymi ocami dostal stvorku ;)

plus teraz matematika. Starsi je na bilingvali, prvy rok, maju de facto deviatacku matiku, isiel z osmicky. Ja robim asistentku zrovna v devine na zakladke --- takze ti viem presne porovnat, ze tie matematiky su neporovnatelne. Ano, ucia sa podla osnov to iste. Pytagorova veta, vyrazy, rovnice, nerovnice. Teraz presli k slovnym uloham a ich rieseni pomocou rovnic. ALE ---- tie najtazsie priklady na zakladke patria medzi tie najjednoduchsie na gympli. Tak to proste je.

Ak by som si tou velkou zmenou nepresla u mladsieho a ak by som realne nevidela to porovnanie, co vsetko musi on spravit aby dostal dvojku ci nebodaj jednotku a ako flaka skolu starsi na zakladke a je cisty jednotkar --- asi by som bola zmatena a v strese ako si ty. A to teda zakladnu skolu nemali lahku, ma dobre meno v okoli. Ale gympel ma proste latku fakt vysoko a tak to ma byt. Nie nadarmo idu reci o tom, aky je to tazky gympel a ze su aj lahsie. Je to tak, gympel, kde mam deti, je hadam jednym z najtazsich v kraji.

ALE - co ti chcem povedat. Pozri si klasifikacny poriadok, najdes ho na nete skoly. Nas gympel ma cca pod 70% danu znamku dostatocny. Cize 4. A ja sa tesim, ze tomu tak je, z jedneho dovodu. Gymnazium je studium aby ta pripravilo na vysku. Tam ak spravis pod 70%, letis zo skusky. Ja som za taketo znamkovanie teda rada - ak moje dieta bude totiz z takejto skoly nosit trojky, je realna sanca, ze tu vysoku skolu spravi. A ak sa zameria na predmety, ktore mu idu a z ktorych bude mat 1-2, tak je velky predpoklad, ze ani nebude preliezat skuskami tesne na E.

kaktusik007
21. jan 2025

a rovnako ako pise
@tilonka - vyucujuci. Asistujem u nas v oboch deviatych triedach ---- dve rozne ucitelky, dva diametralne odlisne pristupy. Jedna uci, aby deti rozumeli a pochopili ucivo a vedeli na novu latku prist same pomocou zdraveho sedliackeho rozumu a uci ich hladat suvislosti, druha ucivo vysvetluje akoby bola v pomocnej skole a vsetko dava detom takmer na ruzovom podnose a ze takto to je, toto si zapamatajte.....

ak ma ziak, jednotkar, na ZS pani ucitelku s ruzovym podnosom a na gymnaziu dostane pani samostatny logicky usudok ---- uplne rozumiem ze by sa z neho stal stvorkar - lebo vsetka logika je v nom ubita a nie je nauceny zo zakladky matematicky mysliet.

autor
21. jan 2025

@kaktusik007 ako sa mu dá teraz pomôcť? Keď pravidelné vysvetľovanie starším žiakom školy a ďalšie veci nepomáhaju

akvi
21. jan 2025

Autorka, štvorka je úplne ok, pokiaľ naozaj nechce mať s matikou nič spoločné. Veď 4-ka je "dostatočný". Podľa mňa je oveľa lepšie venovať čas tomu, čo dieťa baví a čo mu ide, ako sa trápiť s niečím, čo mu nejde. Ja som spravila presne tú chybu na gymnáziu. Drvivú väčšinu času som trávila nad tým, čo som neznášala, len aby som mala jednotky a dvojky. A to ja som neznášala predmety, ktoré sa dali "nabiflit", neviem si predstaviť učiť sa takto matiku a fyziku, tie mne našťastie šli, biflila som sa literatúru, dejepis a pod. Nenávidela som to.

lauricka
21. jan 2025

Ja ani nechápem otázke. Však ak ho matika nezaujíma, nechce to študovať, tak stačí preliezť, nie? Prípadne si pozrieť kritériá prijatia na konkrétne VŠ a držať sa tak, aby si moc nepokazil šance sa dostať. Ako sa na gymo dostal? Mali by tam ísť šikovné decká, čo zvládajú veci, aj matiku ako tak slušne. Ale ak nie, svet sa nerúti, však na Tom nestojí, pokiaľ sa chce zamerať napr. na humanitné štúdiá....

tramtada31
21. jan 2025

Prijatelna by bola pre mna 3. Tiež sa mi mari, že som ju mala a ruku by som dala do ohna za to, že prvý polrok druhého rocnika bol najťažší aj pre mna, čo sa týka matematiky. Matematika na gymnáziu je tazka. Čo by som urobila? Nasla doucovatela. Nechape výklad ucitela ani starsieho žiaka? Tak nájdite noveho.

minnie131
22. jan 2025

Ahoj, nečítala som všetky komentára, ale ako čerstvá absolventka gympla (a maturantka z matiky) s kľudom môžem povedať, že na tom vôbec nezáleží kým prejde, skoro na žiadnu vs nejde priemer známok, takže zbytočne sa tým trápiť, nech sa radšej venuje tomu, čo bude v budúcnosti robiť alebo predmetom, ktoré ju bavia... závisí aj či chce ísť na technický odbor alebo nie, ale úprimne ak sa trápi už teraz takto kvôli matike, tak to neodporúčam... mala som veľa spolužiaci ek, čo to mali rovnako, dokonca aj také, ktoré mali samé jednotky 4 z matiky a 2 fyzika, jednoducho na matiku treba "geny", aj keď správne doučovanie vie tiež veľa urobit - takže možno by bolo dopre skúsiť doučovanie a keď to nepôjde tak proste nepôjde... ale za mňa lepšie ako strácať čas nad niečím čo v živote nevyužije je lepšie sa venovať tomu, čo vyuzije