Aké sú výhody a nevýhody 8-ročného gymnázia?
Ahojte.
Aký máte názor na 8 ročné gymnázium? Áno či nie. Ďakujem za odpovede. Potrebujem aj názor iných.
@leona45 nie a budu sa aj tak rusit
Ano, chodila som, žiaci 8roč gymnázia mali priemerne lepšie znamky a výsledky ako žiaci 4roč gymnázia, proste kamoši stratili na zakladke, neučili sa tam tolko ako my… ale jasne že VŠ podokončovali aj oni a všetko je v pohode 😃 mne osobne sa na ZŠ všetci smiali že sa rada učím, bola som najlepšie dievča v triede zo všetkych predmetov, potom ma začala šikanovať ešte aj učiteľka lebo som vedela niečo “lepšie” ako ona lebo som čítala milion encyklopédii a tak… na gymnáziu sa mi už viac nič z toho nestalo, učili sa radi všetci a učitelia z toho boli nadšení 😉 (viem že viacero spolužiakov z gym malo podobne skúsenosti zo ZŠ) otazka je či sa dieťa v takom kolektíve bude cítiť dobre alebo skôr nie
@lauha21 zaujímavý názor, ktorý ma zaujal, keďže mám 9 ročného syna na ZŠ, ktorý prečítal vyše 500 kníh... myslím, že máte pravdu, čo Ste napísali...
Za mňa jednoznačne áno. Mali sme tam aj staršiu dcéru, momentálne študuje medicínu a teraz nastúpila aj mladšia dcéra do primy. Tak ako píšu vyššie, bez doučovania pred prijimackami. Jednoducho, ak tie deti na to majú, tak sa tam dostanú a bude im tam fajn. Deti, ktoré sú šikovné a učia sa nadpriemerne dobre, v klasickej ZŠ len trpia. Učitelia s nimi nepracujú dostatočne, dokonca niektorým učiteľkam sú aj na obtiaž - osobná skúsenosť. Ak musí dieťa chodiť už na doučovanie, aby sa tam vôbec dostalo, tak to dieťa sa tam bude akurát trápiť.
Ano, chodila som, žiaci 8roč gymnázia mali priemerne lepšie znamky a výsledky ako žiaci 4roč gymnázia, proste kamoši stratili na zakladke, neučili sa tam tolko ako my… ale jasne že VŠ podokončovali aj oni a všetko je v pohode 😃 mne osobne sa na ZŠ všetci smiali že sa rada učím, bola som najlepšie dievča v triede zo všetkych predmetov, potom ma začala šikanovať ešte aj učiteľka lebo som vedela niečo “lepšie” ako ona lebo som čítala milion encyklopédii a tak… na gymnáziu sa mi už viac nič z toho nestalo, učili sa radi všetci a učitelia z toho boli nadšení 😉 (viem že viacero spolužiakov z gym malo podobne skúsenosti zo ZŠ) otazka je či sa dieťa v takom kolektíve bude cítiť dobre alebo skôr nie
@lauha21 presne s týmto sme mali osobnú skúsenosť aj my na ZŠ- dokonca 2- krát. Takže presne viem, o čom píšete.
@gelifil ano paci… nezosmiesnovali ich ako nejakych sopliakov a zobrali ich hned ako rovesnikov….proste tam neexistuju zabomysie vojny ako na zakladnej… mozno som sa zle vyjadrila… proste su tam povacsine inteligentne deti, asi tak
@kyruska tak ako byvala gymnazistka môžem povedať, ze sme v triede mali strašnú sikanu. A práve tie nadané deti boli tie najhoršie.
Záleží ako pre koho, je to individuálne. V rodine mame dve deti . Dievča gympel, chapec elektrotechnická uz zameranie na inteligentnú domacnost ale nie na SK. Hádaj kto je šťastnejší a kto viac zarába? 🤔 ono nie je vsetko ze gympel je to naj a to ostatne je dno...
@leona45 ak je to naozaj gymnázium, ktoré tak ešte stále funguje, je to vyložene pre deti ktorým učenie ide a sú študijné typy. Nie že nasúkam tam dieťa kvôli prestíži a potom sa tam trápi a ja ako rodič si potom sťažujem aké je to náročné 😏 Ja som dala, ale očakávala som od toho viac, keďže išlo o cirkevné gymnázium. Mohla som radšej počkať a dať ju na 4 ročné, ale iné v meste. Časom mi prišlo kvalitnejšie, viac možností pre študentov. Dnes už by som nedala. Myslím že je to jedno. Skôr ide o to akých učiteľov škola zabezpečí. Niekde dieťa dostane viac aj na odbornej škole.
Za mna ano, ma vyznam, ale naozaj pre nadanych studentov, nie ze polka triedy sa tam dostane. Ale iq nadani sa na beznej zs nudia, casto su obetou sikany, takze pre ne to vyznam ma. Ale prijimacky nieco ako iq testy, na ktore sa neda pripravit, bud na to dieta ma alebo nie.
Napr. môj syn - momentálne je šiestak. Minulý rok sme riešili, že či 8 ročný gympel áno alebo nie. Učí sa výborne, angličtinu len tak sype z rukáva, chodí na matematické olympiády. A radila som sa aj s ich školskou psychologičkou a aj s kamarátom, ktorý je školský psychológ, aj s jeho triednou. A unisono mi všetci traja odporučili ho na 8 ročný gympeľ nedať. Okrem toho, že sa výborne učí je aj veľmi manuálne zručný a zaujíma sa o elektrotechniku - vo voľnom čase vyrába dosky plošných spojov, rád programuje, skladá motorčeky atď. Bolo mi odporučené ho dať na kvalitnú strednú odbornú školu - najlepšie technického alebo elektrotechnického zamerania.
@extempore to je pravda ,mam v okoli mnoho prikladov , ze z technickej odbornej skoly su tie decka daleko pred gymnazistami ,ak sa zvladnu doucit matiku.zase su odbory kde je gympel lepsi ako medina ci pravo.Ale technicke obory ak nwchce byt vyslovene vedecky pracovnik su ine.
@kyruska tak ako byvala gymnazistka môžem povedať, ze sme v triede mali strašnú sikanu. A práve tie nadané deti boli tie najhoršie.
@anonym_b0ae2f uz na zš u nas najviac sikanuju (no mozno viac manipuluju) tie inteligentne deti.Ale tu je chyba aj u pedagogov ,lebo ved "zuzka je taka sikovna, ona to urcite nerobi"
z mojej skusenosti davat pozor aj na odporucanie ucitelov, skolskych specialnych pedagogov a raditelstvo co sa tyk otazky odchodu na osemrocnej gymnazium.
Su skoly (aj nasa) kde dost manipuluju s tym ze nikomu neodporucaju gymnazium osmerocne. Priamo detom hovoria ako stratia detstvo a kamaratov. A dovod? Kazda skola si chce udrzat sikovnych ziakov, a nie najlepsich ktori chodia po sutaziach a vyhravaju poslat prec a nechat len slabsich. Taktiez ide o peniaze/normativ. Kazdy ziak su peniaze pre skolu tak si nechcu druhostupniarov pustat. Pozorujeme tento problem aj pri 8 rocnom aj pri 5 rocnom gymnaziu
@gelifil velkacov? Veď gymnazisti ldn prebraju to čo deti na zakladke. V podstate akoby na strednu vobec nechodili. Maju 19 a nevedia čo robiť
@viktoriakrajnakova Iste

Napr. môj syn - momentálne je šiestak. Minulý rok sme riešili, že či 8 ročný gympel áno alebo nie. Učí sa výborne, angličtinu len tak sype z rukáva, chodí na matematické olympiády. A radila som sa aj s ich školskou psychologičkou a aj s kamarátom, ktorý je školský psychológ, aj s jeho triednou. A unisono mi všetci traja odporučili ho na 8 ročný gympeľ nedať. Okrem toho, že sa výborne učí je aj veľmi manuálne zručný a zaujíma sa o elektrotechniku - vo voľnom čase vyrába dosky plošných spojov, rád programuje, skladá motorčeky atď. Bolo mi odporučené ho dať na kvalitnú strednú odbornú školu - najlepšie technického alebo elektrotechnického zamerania.
@extempore je v Žiline kvalitná stredná technická/elektrotechnická škola? Mám 4 synov na gymnáziách - 3 na 8r, ale vidím, že viac by niektorým vyhovovala kvalitná odborná stredná škola - ale také tu v okrese PD nie sú a na intrák by som ich nerada posielala, resp. niektorí o intráku nechcú ani počuť...