icon

Aké výhody má hotelová akadémia?

4. dec 2020

Čo budem mať z toho ak pôjdem na hotelovú ? Počula som že by som mohla pracovať na recepcii alebo tak.

h_petra
5. dec 2020

@lenuska9999 ono to tak potom aj vyzerá v tých reštauráciách 😉
Ze sa opýtas, ake maju vino a slečna "casnicka" povie: biele a červené "kúpenské"

elizabeth88
5. dec 2020

@princeznasevera No...tiez je to vyberova skola a niekedy riadne sito medzi uchadzacmi.Aj sami jednotkari sa tam hlasia....To ledva preliezanie si kde pocula?Ti ,co ledva preliezli zakladku ,sa mozno prihlasili,no nasli sa tak mozno pod ciarou,cize neprijati,mozno tak za uplatok atoto sa deje asi aj inde.Jasne,obchodka,gymo budu asi lepsie v priprave na VS,ale ani absolventi HA nie su marni,je to o ludoch a snazivosti,vytrvalosti atd.Inakkto nemusi matiku a radsej ma jazyky,taksi vyberie tiez HA.

ninusa221
5. dec 2020

@elizabeth88 ja som to mala tak že prva škola pedagogicka a druha ak ma nezoberu tak obchodná ale u nas to tiez riešia tak ze je to proste ked ta nezoberu tak ides tam 😂

elizabeth88
5. dec 2020

No,tak j pisem,ako to bolo aspon par rokov dozadu,no...

anita1978
Odpoveď bola odstránená
deti95060810
5. dec 2020

štúdium na niektorých Vš je možné aj z iných škôl ako z gymn. Ale to závisí od jednotlivca aké má vedomosti z predch. školy a ako sa dokáže prispôsobiť novej škole - VŠ.
Syn mal na VŠ stroj. fak. študenta automechanika....jasné že to veľmi rýchlo zanechal, pretože z matiky bol neskutočne blb. Ani nie je ani gymn. ako gymnázium. aj v tom sú rozdiely...

moonlight1210
5. dec 2020

@ninusa221 aha. Takze keby neotehotnela, tak by prave teraz studovala medicinu, kam ju prijali.
Teda sa jej oplatilo ucit na tie jednotky.

ester_k
5. dec 2020

Ahoj. Ja mám ukončenú Hotelovú akadémiu a pre mňa bola najhoršia prax v pozícii čašníka s mojimi trasľavymi rukami. Naopak veľmi ma bavila práca v kuchyni, kde som sa veľa naučila (závisí od prevádzky do akej sa dostaneš a s akými škola spolupracuje. Ja som mala šťastie a už počas štúdia som sa dostala do výborných reštaurácii aj hotelov. Rovnako to závisí od toho, či majú čas Ťa reálne niečo naučiť, lebo ak bude celé dni krájať zeleninu a väčšinou to je tak, veľa sa toho nenaučiš). Veľmi ma bavila ekonomika a účtovníctvo (z ktorého bola aj maturita), ktorú som využila počas štúdia na vysokej škole a v tomto smere som si privyrábala. V súčastnosti však pracujem v úplne inej sfére a riešim marketing, MKT kampane a grafiky pre podniky a e-shopy. Čiže ak vieš, že Ťa niečo z toho na čo je Hotelová akadémia zameraná bude napĺňať, baviť a chceš sa tomu venovať profesne, choď do toho. Ak chces ísť ďalej na vysokú, možno by som zvolila inú alternatívu. Nie je však nereálne ísť na vysokú ani z Hotelovej akadémie aj keď na niektoré sa budeš musieť individuálne pripraviť na prijímačky, možno riešiť aj doučovanie. A ako to už niekto napísal áno recepčnu či čašníčku môže robiť "hocikto" a preto to vo väčšine prevádzkach v slovenskej gastronómii vyzerá ako to vyzerá, ale určite do Grandhotela či Hiltonu nezamestnaju absolventa gymnázia bez praxe, prípadne pracovných skúseností. Mala som spolužiaka, ktorý sa už počas môjho štúdia na VŠ vypracoval v Hiltone na pozíciu Maitre ď hôtel, teda vedúceho strediska. Držím palce, aby si sa rozhodla správne. 🍀🍀

lenuska9999
5. dec 2020

@h_petra dobra čašníčka pozná danú ponuku a nepotrebuje na to chodiť roky do školy , aby poznala vína 😃 tak isto všade zaucaju.. ale nemienim sa tu hádať, je mi to vlastne úplne jedno. Chcela som len autorke povedať, že ak na to má sú lepšie školy s lepšou perspektívou 🙂

fiafia
5. dec 2020

Žiadnu. Ja mám hotelku a každý deň si vyčítam ,že som nešla na obchodnu. Čašník, kuchár sa dá robiť bez školy a je to namáhavá robota, recepčná zase nevhodná robota pre rodinný život práca na zmeny, neskôr popri dieťati ťažko realizovateľné. Zle som rozmýšľala. Radšej školu po ktorej nebude človek musieť drieť od rána do večera

lenuska9999
5. dec 2020

@fiafia to sa tu snažím celý čas povedať..

katym77
5. dec 2020

Ja mám gympel a robila som v Hoteli Hilton v Amsterdame😁 Upratovačku.😉

elizabeth88
5. dec 2020

@lenuska9999 Inak s tymto suhlasim,ze su perspektivnejsie skoly.Mne sa najviac pozdava obchodna akademia, Jasne,ze vybrat si spravnu skolu je dolezite.

oli18
5. dec 2020

@elizabeth88 OA je dobra, ak budes podnikat, robit firmam uctovnictvo. Tym sa da nadstandardne zarobit. Musis byt zbehla v odbore, ktory je jeden z najrozsiahlejsich. Zakony sa casto menia a musis byt v obraze. Ale je to pekna praca.

autor
5. dec 2020

@ester_k ďakujem <3

autor
5. dec 2020

@elizabeth88 ale tam je ževraj dôležitá matika. Je to pravda ?

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
5. dec 2020

@lenuska9999 baví ma angličtina a geografia

autor
5. dec 2020

@ibrunova jednotky dvojky trojky

janai1
5. dec 2020

@ninusa221 neviem... Ty poznáš nejakú učiteľku čo má iba strednú? 🤔 Ja nie 🤷‍♀️

ninusa221
5. dec 2020

@janai1 myslela som v mš🙃

kittykat22
5. dec 2020

Hotelova akademia je skvela skola. Prve tri roky mas vyucny list kuchar+casnik a dalsie 2 roky mas hotelovy management. Ty by si mala primarne pochopit ze hotelova akademia sa studuje preto, lebo chces robit management barov, restauracii, hotelov alebo robit v cestovnej kancelarii, pripadne letusku. Mozes robit aj hotelove uctovnictvo. Prve tri roky su take o nicom. Ucis sa varit, nosit jedla a tak. 4+5 su zaujimave - okrem povinnej praxe v zahranici vies vyborne 2 jazyky. My sme mali nemcinu + anglictinu a 3/4 triedy zije mimo slovenska. Nasli sme si pomerne dobre platene prace v zahranici. Vela z nas ma vysoke skoly - management, masmedialku, spoluziacka ma dokonca pravo a ja mam americku univerzitu BA in business. Popri skole sa fajn zaraba - mozes bud niekde v kaviarni alebo pomahat na svadbach, na recepcii. My sme zarabali velmi slusne od 2-3 rocnika. Skola ti da dobry zaklad - ale ty potom musis pohnut zadkom a nieco s tym spravit. Ak zostanes niekde visiet v restauracii III cenovej, tak to bude tvoja blbost. Ta skola ti dava ovela lepsie moznosti na uplatnenie.

danielllka
5. dec 2020

@h_petra prečo?

janai1
5. dec 2020

@ninusa221 no tak to môžeš ozaj robiť aj s inou školou ako pedagogickou.... Minule to tu nejaká pani riešila a že je na to kurz, resp. dovzdelávanie ktoré stačí

Proste stredná škola nie je až tak dôležitá 🙈 ak chceš robiť niečo odbornejšie stále potrebuješ VŠ a tam nezáleží akú máš strednú

ninusa221
5. dec 2020

@janai1 no jasne 🤣 treba mať aspon 2 roky spravene s kurzom by bola každa druha učitelka v mš🤣

janai1
5. dec 2020

@ninusa221 prosím, tu máš screen z diskusie 😉 nadstavbové štúdium trvá 2 roky 😉

ninusa221
5. dec 2020

@janai1 no ved jej tam pišu že musi mať nadstavbu 2 roky 🤣🤣🤣🤣🤣 čítanie s porozumením asi treba niektorým ľuďom 🤣🥲

janai1
5. dec 2020

@ninusa221 no to by sa skôr hodilo Vám 😉 predchvíľou ste sa tu smiali, že s 2 ročným dovzdelávaním by bola učiteľka každá 🤷‍♀️ je tu taka možnosť a vôbec nie je každá druhá učiteľka 🤷‍♀️ tak ja neviem o čo Vám vlastne ide... Slečna sa pýtala na hotelovú a vy tu splietate niečo o učiteľke v MŠ 🤷‍♀️

ninusa221
5. dec 2020

@janai1 ja som povedala že treba mať spravene aspon 2 roky tak neviem kto tu nevie čítať.😉 a povedala že chce poradit takze tak😜

ibrunova
5. dec 2020

Anonymka- záleží od toho, aký odbor si vyberieš.. Od kuchára po cestovný ruch.. . A podľa mňa je celkom fajn.