Ako donútim ôsmaka, aby sa učil?
Dievcata potrebujem od niekoho poradit. Moj syn/osmak/ uplne odmieta sa ucit, je mu jedno ci prepadne o chvilu treba rozmyslat nad strednou skolou a on nema ani predstavu co by ho bavilo. Niekedy mam pocit ze sa snazi,sedi nad knihami, aj sam mi ochotne odovzda mobil aby som mu verila ze sa uci no vysledky nevidiet. Rozpravala som mu uz vela preco sa musi ucit,ze to robi hlavne pre seba, aj nejake zakazy boli, ani to nepomohlo.teraz som s nim dokonca uzavrela dohodu ze za kazdu dobru znamku dostane peniaze,hoci vim ze to asi nie je velmi dobry napad...tak uvidime aka to bude pre neho inspiracia.
Jeden cas som si myslela ze problem je v ucitelke,no ta ista uci aj druheho syna a ten ma same jednotky, takze to sa vylucilo. Rozpravala som aj s triednou ucitelkou a ta mi na prekvapenie povedala ze v ich triede su vsetci chlapci na tom rovnako,dokonca aj ten co bol pred rokmi jednickar teraz prechadza na stvorkach, ako keby sa dohodli. Ja fakt nechapem zeby to ta puberta s nimi takto "nabijala"??? Inak s nim nejake extra problemy nemame....
Najviac sa obavam toho,ze manzelovi uz dochadza trpezlivost a vcera na neho nakrical ze si kupi remen a za kazdu zlu znamku dostane vyprask a ked prinesie zle vysvecko tak ho vyzenie z domu...aj som sa s nim pohadala ze ako moze take nieco povedat a vie ze to prehnal. syn vie ze toto by som ja nepripustila,to by som radsej utiekla s nim...
Poradi mi niekto ako ho dotlacit do ucenia bez nasilia, mali ste niekto taketo problemy?
nijako!!! ja mam tiez osmaka, a vacsinou sa len robi, ze sa uci 😀 je strojcom svojho stastia,,a on to vie, ale nutit ho nebudem, nema to ziaden vyznam,,,,,,mam starsieho, a ten s a uci za kazdeho pocasia, chce byt lekar, tak nech sa uci 😉 lubim ich rovnako, a hlavne sledujem, aby vsetko bolo v medziach normy 😉
@minnie55 tuto metodu budem musiet vyskusat na nasich babach ak budem mat s nimi podobny problem 🙂
@maartinkaa Veru, nasilu sa to nedá, zákazy, tresty, nebodaj bitka nič nevyriešia. Asi tak ako píšeš - udržať to v norme 🙂
@katkapn a tu vidim hlavny problem.Kazdy chce mat maturitu a vysku.Podla toho si planuju buduci plat.Ono dnes nie je problem chodit do ktorejkolvek SŠ, do gympla a VŠ sukromnych je neurekom.Pritom remeslo ma zlate dno.Pozvite si murara.Mne robili kupelnu za 4500€! Kurenar si vypytal 4000€! a tak by som mohla pocitat.Takze chalan dajme tomu IQ nic moc vystuduje nejaku vysku, lebo si ten diplom "kupi" a pracuje niekde v realitke.Nic moc, ale nieco si zarobi.Pritom mozno by bol dobry odbornik a zarobil by omnoho viac.Takze moj nazor ( a nedam si ho vziat) ked vidim ze ma dieta na to, aby sa vynikajuco ucii, tak neexistuje ŤUŤU MUŤU! Aj ked bude krv potit! Ked mam dieta, kt mu to hlavicka neberie, tak z neho vytiahnem maximum, ale neocakavam jednotky.Suma sumarum SNAZIT SA MUSI!
inak volakedy nas delili na mudre deti a sproste 😀 , nepoznali sme nijakych psychologov a nemali sme poruchy ucenia,,,,,,teraz mame hlavne vela sprostych vysokoskolakov, a ziadnych mudrych robotnikov, bohuzial ☹
@maartinkaa nemohla si to lepsie napisat.Fakt!
Dovolim si napisat nieco,mozno vas tym poburim ale skola nieje to najdolezitejsie v zivote. Uspiet v skole nieje zarukou uspechu v zivote a znamky niesu ukazovatelom vedomosti dietata. Ved len ked sa pozriem napr.na svojich spoluziakov zo zakladky tak trojkar-stvorkar je dnes jeden z najznamejsich architektov na sk,jednotkarka-bifloska dnes pecie zakusky...neberte tu skolu ako stred vesmiru a znamky ako posvetne. Zivot je o niecom inom. Co vyrastie z dietata ktore nikto nepodporil v tom v com bolo dobre a co ho naplnalo ale bolo neustale tlacene do vykonu v skole ktory je uplne nezmyselny. Takto sa zabija to krasne v cloveku a z deti rastu mozno uspesny ale nestastny ludia a najhorsie je ze im trva polovicu zivota kym na to pridu.
@aslana chcem ti len povedat, ze sa na to mozes divat aj inym sposobom.. Pozri sa, co to s tebou robi.. Syna to evidentne netrapi, keby ho to trapilo, tak by nieco robil, resp. by poziadal o pomoc.. Ale on je s tym v pohode.. Preco nie si v pohode ty. To je otazka.. Nie ako ho donutit to, ci hento...
Ja nie som ty, takze je asi kontraproduktivne bavit sa o tom, ci by to stvalo mna.. Ale asi nie.. Mne su znamky ukradnute...
A pises, ze ide o jeho dobro, nie tvoje.. Tak preco to vlastne riesis..
Toto neber ako podrypovacny prispevok, ale mozno iny pohlad na vec..
@gviera ja si myslím, že tento nápor je nanič systém, akurát mi moja najstaršia vravela / majú teraz mega veľa písomiek / , že sa pýtali jedného učiteľa , že či bude dávať ešte písomku a povedal, že nie , lebo, že on má dosť známok počas roka a nepotrebuje teraz naháňať žiakov ... a toto si myslím, že je to celé......
@mummy01 ved prave o tom som pisala, vsetky tieto uspechy chceme len my rodicia, ale co to dieta? mam sesternicu, ktora mala na zakladnej stvorky,,,,teraz je vynikajuca pani profesorka 🙂 🙂 mojmu matejkovi sa ucit nechce,,,robi sa, ze sa uci,,ako som uz pisala, ale ma viacej rozumu, ako moj starsi cisty jednotkar,, ktory chce ist na medicinu a ma jednotky aj na gymnaziu,,,ved uvidime co zivot prinesie, lebo ten je najvacsia svina 😝
@akvi hmmmm..... áno je to v podstate pravda, ale ....... vždy je tam nejaké ale........ ako sa učí tvoj syn? dokázala by si nerobiť nič keby ti padol z dvojok , trojok na štvorky a päťky ??????? ja som to pol roka vyskúšala a nič sa nezmenilo ..... len zhoršilo a u dieťaťa stoický kľud a ešte s dovetkom, že keď sa učí pre seba, prečo sa teda do toho starám .... 😀
@womankc presne. Učitelia rozprávajú deťom, že učiť sa treba priebežne a tak aj oni by mali nastaviť výučby a skúšania inak. Keby to robili ako ten jeden učiteľ tvojej dcéry, deti by sa učili priebežne a nie nárazovo. Takto učitelia len podporujú to že sa učia všetko naraz na poslednú chvíľu. Pred písomnou sa to len rýchlo naučia alebo nabiflia a po písomke zabudnú. Takže celý systém je nastavený zle. A okrem toho - načo učiteľ potrebuje vedieť čo vedia na konci roka - učiteľ má mať nejaký prehľad o ich skutočných vedomostiach počas celého roka a nie hodnotiť schopnosť sa rýchlo nabifliť.
@womankc u nas sa prave taketo nieco deje.. Aj ked teda, mame v skole trochu iny system, ako v klasickej.. Ale moje decko ma vyhranene zaujmy a aj vyhranene predmety, ktorym je ochotny venovat nejaky cas.. A ma predmety, na ktore kasle.. V klasickej skole by mal asi 3-ky 4-ky z tych predmetov, o ktore nejavi zaujem. 😉 A predmety, ktore mu "pasuju", z tych je davno popredu, oproti nejakym osnovam..
@akvi super to je teraz bezne, ale volakedy taketo nieco neexistovalo, boli sme si rovni...nase deti su velmi hyckane bohuzial 😒
Ja suhlasím s tým, ze škola nemusí byť zarukou uspechu...ale tvrdit deťom a vyslovene im hovoriť, ze ved je to jedno ako sa učite...kludne maj štvorky...a ved školu si dorobíš kedy kolvek mi pride rovnako scestné ako nutiť dieťa do študia niečoho čo nechce. - par stran dozadu ...tak treba hladať to čo chce nech aj vodár, murár...ale nech je v tom dobrý. Ale aj tí mnohí murári a robotnici stoja za ,,vylíž kapsu,,...
Skola nie je len o vedomostiach ale aj sociálnych navykoch atd...navykoch ako sa učiť, ako pristupovať k povinnostiam, k ludom, autoritám...kde sa to moze inde učiť ako doma a v škole?
Aj dieťa ktore je v nejakom predmete dobré alebo nejakej zručnosti nemusi mat automaticky motiváciu a chcenie to aj robiť. A to je uloha rodiča, nasmerovať a aj trvať na nejakých povinnostiach ....lebo je pre mne rozdiel ked syn dostane 4 z toho lebo ,,nechape,, a na tom predmete sa trapi aj ked sa učí ako ked dostane 4 z lenivosti a lajdackosti lebo ved na znamke nezaleží.
@maartinkaa niekedy to bolo o tom, ze dobru pracu mohol mat len niekto, kto skoncil VS, tam sa dostal len niekto, kto mal dobre znamky.. Lenze teraz to uz vobec nie je o tom.. Tak nechapem, preco rodicia, ale aj ucitelia tlacia decka do niecoho, co im akurat tak znechutia a mozno v neskorsom veku by to cloveka aj zaujimalo, ale ked uz slovo "matematika", alebo "dejepis" sposobuje zaludocnu nevolnost, tak clovek nema zaujem sa o tie veci zaujimat.. ZS by mala len vytvarat podnetny priestor.. S atmosferou prijatia, pochopenia a nie s atmosferou stresu a natlaku.. Ucenie je nam prirodzene, nepotrebujeme byt do neho tlaceny..Ale to sa moze diat len vtedy, ak nebudeme nikoho nutit ucit sa nezmysly.. A to sa v skolach deje.. Dnes uz akademicke vedomosti ani zdaleka nemaju taku vahu ako v minulosti.. Ale toto kym sa niekto uvedomi, tak uz bude mozno neskoro a doba bude zase 200 rokov inde a bude dolezite opat nieco ine...
no, a dostavame sa k povodnej otazke,"ako donutit osmaka, aby sa ucil?, no nijako, sam musi chciet,,,
@0silvia0 hmmm,dakujem ale zial moj postoj svet nespasi a zial zrejme ani moje deti. Lebo tazko svoj postoj vstepim do dietata ktore je tak ovplyvnene dianim v skole ze vlastne aj same zabuda ze je vynimocnou osobnostou a nie iba cislom na vysvecku. Cela spolocnost je nespravne nastavena,prideme k babke a aku otazku dieta dostane? No co ake mas znamky,ide ti skola a co budes mat na vysvecku? Nikoho nezaujima ci je dieta v pohode, ale iba to ci mu ide napr.matika. A co ak nejde lebo by to dieta potrebovalo iny styl vyuky alebo nejde lebo na to nema bunky ale zato uz na prvom stupni zakladky pise knihu? A presne o tom je zivot. Ja sa neprestanem snazit zmenit to aspon vo svojich detoch.
@womankc Veď toto nechápem, mám pocit, že v decembri až do prázdnin to mali lážo-plážo: napr. 4 týždne nemali AJ, potom boli prázdniny, potom doháňali zameškané a teraz veľká písomka. Na prípravu mali víkend. Málo? Veľa? No neviem, teraz mi to príde ako naháňanie známok na poslednú chvíľu. A nazbierali trojky, štvorky - väčšina. Výsledok? Vraj sa neučia. Učia, ale im je to naraz veľa. Vyjadrenie učiteľky: veď mali na to celý víkend. No ľutujem, ja neviem syna prinútiť, aby sa učil celý víkend, chcem, aby bol aj vonku a aby si aspoň popratal izbu.
@gviera tak tu uz to vidim na chybu uciteliek, tiez by sa mi to takto nepacilo, my ich mame celkom v pohode, prihliadaju nielen na znamky,,,,,
@maartinkaa otázka by mala asi znieť: ako nenútiť ôsmaka k učeniu 🙂
Priznám sa, mám doma to isté ako zakladateľka témy, takže aj mne sa nedá pozerať na decko, ktorému sa nechce a motivácia žiadna zatiaľ nefunguje. Takže tiež ho často k učeniu dotláčam a nejde mi to nenútiť ho a nechať tak.
@akvi vieš ale čo su tie nezmysli podla teba? Pre kazdeho je nezmysel niečo ine.... Pre mna je nezmysel cela matematika lebo ju neznašam ....a teraz je ako nezmysel sa ju učit? Aspon zaklad? Pre niekoho moze byť nezmysel aj nasobika ....sak dnes mame kalkulačky v mobiloch tak načo sa to učiť? Čize ako toto ma byt to pochopenie? Nechcem sa to učiť lebo sa mi nechce tak ma pochopte....nechapem...
Neviem či je nám učenie prirodzene - ale moji ak by nemuseli tak nerobia zhola nič....a je to jedno čo. Neche sa im, aj ked niektore temy su zaujímavé...a ked ich do toho nebudem tlačiť tak čo? Mam rezignovať lebo im sa nechce a radšej su na tablete...len aby som im niečo neznechutila? Len keby takto v rukavičkách aj zamestnávatelia s nami jednali. Samozrejme som za zmenu aby učivo bolo lákavejšie podavane ...ale dnešne deti su uz velmi hýčkané, ale uplna absencia snahy z ich strany a prílišné pozeranie na to ,,či sa im chce alebo nechce,, z nich ludí, ktorí sa vedia pasovať s prekážkami nespraví.
@maartinkaa u nás na 1. mieste známky z testov a písomiek /štvrťročných a polročných/, čo ti poviem, mladá učiteľka, podľa mňa neskúsená, tvrdohlavá, navyše aj triedna. Dávaš si pozor na všetko čo jej povieš...
@mummy01 a vieš, že poznám pár ľudí, ktorí jasne identifikovali nesprávny školský systém, dobre ho poobchádzali, nenechali sa ním ovplyvniť a dnes sú z nich úspešní ľudia? Treba to deťom správne vysvetliť a nenechať sa systémom zošrotovať. A babku môžeš spacifikovať aj ty nejakou správnou poznámkou: vysvedčenie bude fajn, ale Janko alebo Janka boli úspešní na vystúpení tom a tom a veľmi ich to baví. Čiže priložiť dôležitosť tomu, čo chceš vyzdvihnúť ty.
@sardinka335 nezmysel je vsetko, co nedava v tej chvili zmysel.. A detom nedava zmysel vacsina toho, co ich v skolach nutia sa ucit.. Jednak preto, ze su nutene, jednak preto, lebo nie je respektovany spravny moment.. Kym do 6 rokov deti nechavame, nech idu svojim tempom a nenutime ich sediet, chodit, rozpravat, len im vytvarame podnetne prostredie, tak v 6-tich rokoch ich zavrieme niekde, kde zrazu musia.. Vsetci, vsetko a najlepsie aj rovnako.. Chore.. Pritom castokrat by stacilo pockat, kym pride spravna chvila a nikto by nikoho nemusel do nicoho nutit..
@akvi presne si mi pripomenula, ako sa vyvíjala nechuť k učeniu u môjho syna. Keďže bol prvorodený, veľa som sa mu venovala. Čítali sme, kreslili, miloval ako škôlkar encyklopédie, ako dvojročný poznal všetky značky áut, všetko ho zaujímalo a listoval si v knihách, zaujímali ho kamene, vesmír, história. Nádherne kreslil a dokázal kresliť hodiny. Škola ho bavila len prvý a druhý ročník, potom dostali novú triednu a konec... Už zrazu musel a on prestal chcieť. Pritom s tým tempom, ktoré mal nabehnuté ako škôlkar som si myslela, že ho škola bude zaujímať a bude sa výborne učiť. A ono je to celé inak, mám presne ten pocit, o ktorom píšeš, že škola v ňom zabila záujem tým, že zrazu musel. Ale zasa naopak, u niektorých detí tento školský systém naopak môže vyhecovať záujem, ja neviem, ale nie sú všetky deti rovnaké a napriek tomu sa musia nahodiť na jeden systém, ktorý nevyhovuje všetkým. Ale čo s tým?

@minnie55 Tak takého som poznala, mal v zálohe poschovávané ďalšie 3 klávesnice, o ktorých nikto nevedel, však klávesnica nestojí majland. Týmto to nevyriešiš, chlapec bude hľadať iné možnosti.