Ako komunikujete s pubertiakom?
Otazka je jasna. Ako reagujete na vytacanie zo strany pubertiakov, odvravanie, vecnu opoziciu, vy cierne on biele...
Vybuchnete, vyleti ruka, zvysite magnezium?
Odidete z izby, nekomunikujete vobec?
Lebo ja uz neviem, ako na nho, aby sme prezili toto obdobie😒
@bejbypd aj ja pre deti robím veľa a niekedy to naozaj preháňam, ale ja chcem.No to neznamená ze keď ich nechám samých doma alebo potrebujem niečo ja tak to nespravia. Alebo keď som chorá tak im poviem co treba a funguje to .Každý si užíva ten bezstarostný život pokiaľ sa dá.My sme neboli iný ako pubertiaci .Tiež som toho v 15 rokoch moc nenarobila doma a teraz viem všetko od varenia ,pečenia, aj upratané mam aj povinnosti si viem splniť.
Mne osobne ale prídu dievcata v puberte komplikovanejšie ako chalani .No nemám osobnú skúsenosť lebo mam chlapcov 😁
@kristinkakvetinka no ja od nich nepotrebujem aby mi varili a podobne..som šikovná žena a moja domácnosť je pre mňa dôležitá..
Ide mi len aby pochopili ,ze svet sa skutočne netoci okolo nich ,že som tu vždy keď budu potrebovať, ale veľa vecí budú musieť zvládnuť sami .
Ja som doma nikdy nič robiť nemusela, len sa učiť a žiť..dcéra sa mi narodila v 19 tích a ja som nevedela ani parky uvariť poriadne..
A trpela som riadne, že neviem žiť normálny život vo vlastnej domácnosti a stalo ma to veľa veľa úsilia byť tam kde som ..
Moji rodicia mi vždy povedali ,nenaučili si sa dostaneš päťku tvoja chyba mala si sa učiť a cies to ..to je moja výchova.. aby vedeli ze robia chyby a aby vedeli ,že za tie chyby budú aj pykať.. pokus ,omyl ..normalny život.. šéf v zamestnaní im ráno fúkať nebude..život nie je o tom,že všetko za nás spraví niekto iný.. podporu vo mne majú maximálnu a celý život ju mat budú, ale musia si uvedomiť, ze všetko má svoje hranice..budú menej trpieť keď bude zle obdobie v ich živote..
@bejbypd Nenam pocit, ze som otrokom deti a to som na nich sama, s otcom su malicko. Kazdy mame svoju vychovu, ze ja po nich nehucim a nerozdavam prikazy neznamena, ze som ich otrokom. Maju svoje povinnosti (skola, sport), malokedy maju volny cas, ja som rada, ak si oddychnu. Pomahaju mi s nakupmi, byvame v dome bez vytahu, s pradlom, obcas navaria. Su dobri ziaci, neflakaju sa po vonku. Neviem preco si s nimi kazit vztah len kvoli tomu, aby vyniesli smeti v ten dany moment.
Baby,viem,že čisto individuálne,ale predsa....ktorý vek je taký najhorší?
@dadis nič také som nepovedala..takže aby som to uviedla na pravú mieru 🙂
Lebo hneď sa chytajú maminky ,čo sa cítia urazene ,že veď deti majú mať vlastný život..
Som na deti sama ocko pracuje v zahraničí a tretie dietatko mam s partnerom ,ktorý mi zomrel keď som bola tehotná..
Moje deti absolútne vedia a sú si vedomí situácie..
Varim im koľkokrát aj dve jedla,lebo dcéra má rada to a syn to ..
Majú všetko..všetko čo chcú a potrebujú..A áno skutočne nevidím problém v tom ,ze keď prídu zo školy, tak ôk..prezliecť a dám im jest pod nos ..
A keď poviem treba vyniesť smeti tak treba ..teraz..trvá to asi 2 minúty z ich drahocenneho času..
Mat poriadok v izbe ,je to ich izba áno chcem aby si po sebe odložili veci a podobne..
A sú dobrí žiaci čo dobrí najlepsi v ročníku každý v tom svojom ,sú úžasní a ako vravím, vždy im to hovorím, venujem sa im každý jeden deň..ale áno vyžadujem a budem vyžadovať za to úctu, lásku, vďačnosť.. chcem aby si boli vedomí, že nič len tak zadarmo im do rúk nepadne..nevidím na tom nič zlé..
Komunikujem nie príkazom ale napríklad jemným tónom:
Nechcela by si si trošku upratať izbu? Už by bolo treba...nečakám, že skočí hneď, ale povedzme v ten deň..
Pomáhajú aj s domácimi prácami síce nedobrovoľne, ale musia sa naučiť žiť v poriadku a chápať chod rodiny, moji su už väčší 13, 15...v podstate skoro všetko už dokážu (čo ešte nedovolim je vyprážanie na horúcom oleji), pomoc s nákupom, varenie/pečenie kolaca s mojou asistenciou, ľahké domáce práce....ale máme zminimalizovanu domácnosť, čiže sa v podstate umývajú povrchy a podlahy
@terezka1947 u nás dievča: 12-15 rokov, teraz má 15 a mám pocit, že je iná už
Chlapec: 13-....neviem kedy bude koniec má 13 a posledné mesiace ma riadne vytáča, takže len začala puberta
@dadis prečo by smeti mali pokaziť vzťah? Veď to patrí k poriadku, aj ja mojich vediem aby si poriadok robili sami v svojich izbách
@bejbypd vieš ono dnes veľa rodičov plánuje doslova linajkuje deťom život aby z neho niečo bolo.Od rána škola, krúžky, športy, dieta nemá na seba hodinu času denne .Môj syn bol úspešný v športe ale prestalo ho to baviť ,nikam ho to neposuvalo, už bol otrávený tréningom a v jednom kuse bol chorý akoby si podvedomie takto vynútilo ze nemusí vtedy cvičiť. Je tomu asi 3 roky a niekedy spomenie ze vy do toho išiel zas .Len ide o to ze my sme ho nenudili tam chodiť. Samozrejme ze to nebolo také ze nechce sa mi nejdem ,venoval sa tomu naozaj dosť veľa ale videla som ze už doslova bojuje stým. Dneska veľa rodičov priam tlači na deti aby mali perfektne výsledky v skole v športe.Ale to nejde ,môj syn není dokonalý ani sa neučí na samé jednotky ale je nejaká osobnosť a ja by som ho nevymenila za nič na svete .
@terezka1947 u nás 13 rokov bolo také ze nevedel ani kto je a niečo si stále išiel dokazovať. Bude mat 15 a je to sakra rozdiel .
@kristinkakvetinka u nas to prislo teraz, 14 a pol roka, presne-"také ze nevedel ani kto je a niečo si stále išiel dokazovať"
@marcellka32 Vysvetlovala som vyssie. Ja ich poprosim zobrat smeti, ked odchadzaju z domu. Nie, ze vhupnem do izby a zavelim: Vyniest smeti!! a hned!!! Spravam sa k nim tak, ako chcem aby sa spravali oni ku mne.
@terezka1947 čo sa rozprávam s ostatnými baba 13-15 chalani o 2 r neskôr tak 15-18.Pre mňa najhorší bol okolo 13- 14r po Covide a učiť sa na prijímačky zlenivela, žiadny režim veď nejako bude...je mi to jedno....
@kofa77 ten šach ho teraz chytil či je to niečo nové?
Keď neflaka školu a fakt nesedí od kedy príde domov do noci nechala by som ho.Ma kamarátov chodí von, krúžok?Ono je to ťažké moja je veľa doma nepotrebuje byť stále s kamarátkou a tiež pozerá Netflix, dokumentárne filmy, recenzie na elektroniku, účesy, kozmetika...premota sa celý deň.Tiez mi to vadí, ale čo mám robiť?ideme aj na korčule, bicykel, ale už jej fakt nemôžem robiť stále program.My sme iná generácia oni už s elektronikou vyrastajú.Ten šach teraz veľa detí chytil aj moja to hra so spolužiačkou cez PC.
Ja jej tiež hovorím nechceš ísť s babami do kina, po obchodoch veď sa stretnite cez víkend či po škole...alebo jedna k druhej nie....ona má rada svoj kľud.Facku dostala cez pandémiu to vyhrotila hádku do maxima prvá a zatiaľ posledná čo dostala.Co by si chcela, aby cez deň po škole robil?
Ja som sa o tomto rozprávala s kamarátkou psychologičkou, že tie hry, siete, komunikácia s kamosmi patri k puberte a mám ju nechat.Ja to tiež porovnávam s mojou pubertou, ale to je iná generácia, životný štýl.
Len sa niekedy zamýšľam cez prestávky sú na mobile, po ceste domov na mobile v autobuse, doma tiež dosť...kedy to skončí?kamarátka ma 24 r dcéru a povedala, že žiadna zmena.Ved aj my staré kozy stále niečo pozeráme...
@kofa77 v 16-17 r si chalani utvoria identitu väčšinou začnú cvičiť, fitko, frajerka už vedia "kto sú a čo chcú"a nereagujú na všetko prchko a útočne.Moja je zase flegmaticka to bolo dieťa, ktoré mi viselo na krku a nedalo dýchať pre mňa bola puberta strašný šok.Som povedala, že radsej sa mala hádzať o zem ako 3r ako teraz mať vzdor.
Jednoslovne odpovede, utiahnutie sa do izby dosť zle som to prežívala.Tak každým dňom spejeme k tomu, že sa osamostatnia aj my si musíme zvyknúť, že dajú prednosť kamarátok ako rodičom.
Ona ešte chce chodiť s nami na grilovacky akcie, ale musím zvoliť vhodný ton ako sa spýtať či ide🙂
@luccija sach asi tak 5 mesiacov, predtym minecraft. sach hraje vyborne, zvysujesi to sachove skore, v skole uci sa tak, ze ani nepotrebuje, merane IQ-nadpr.-to sa nechvalim, ani nie je extra cim, len pre obraz, ze skola s prstom vies kde. prijaty na biling. bez rpoblemov. kruzky nejake ma, ale to tak, ze teda hej, ide, ale uz necce, takze asi uz nebude chodit, ved ok. kamaratov ma, par, ale nechodia vodnku, ale kaslat na to uz. ale napr. zoberie mobil a sedi na hajzli, ja stepujem pred dverami a on naschval tam sedi, neukonci hru, naschval zacne dalsiu a mne ide prasknut mechur... alebo ma nieco urobit, nie hend, netrvam na tom, neskor, reku dohraj, nezacinaj, urob a mozes hrat dalej, lebo ja teraz nemozem... zas kasle na to, just zacne novi hru, tam nemozes skoncit predcasne, vylucia ta. on vie, ze pekne k nemu. tak ptom zvysim hlas, vysvetllujem, po dobrom, po zlom, nic. facka este neletela, ale provojue, hovorim mu nieco, on odvrava, keby aspon ticho bol. muz je flegmos, po dobrom, ale tiez uz nastartovany .
a dodam, ze taky nebol. vedel sa pekne porozpravat, nejake criepky zo zivota studenta sem tam pustil, teraz nic, komunikacia nula bodov, nasraty vyraz, vyskakuje za kazdu kravinu jak certik..
@marcellka32
@luccija
@kristinkakvetinka no,mám 12+ a teda čo ten vystrája posl.polrok,to je cudzie dieťa. Učí sa dobre,priam výborne,matematické olympiády,atď. Čiže nemám mu v učení čo vytknúť,no komentuje všetko,posl.slovo musí mať,úplný introvert doteraz,teraz si všetko musí obkecat,hodnotí čokoľvek,čo poviem....ale zase vidím,že skôr idú ústa ako hlava,že ho aj zamrzí čo to,príde občas,keď to prepísne povedať prepáč.
No už tiež skúšam kadečo,aj vtipné reagujem,aj niekedy nepočujem,ale aj kričím. Vysvetľujem dookola,motivujem,pochválim. Ale čo povedia kamaráti začína byť sväté,má vlastný nazor-uz sa naučil,že ok,rešpektujem,ale musí znášať následky svojho názoru. A prišiel už na to,že nie vždy mu stojí za to "mať svoj názor". Ja len dúfam,že to postupne prejde.
@kofa77 To závisí od toho čo riešime. Ak chcem, aby upratala alebo spravila niečo do školy, čo sú jej povinnosti, tak na tom trvám, aj keď musím zvýšiť hlas. Je mi jedno kto si čo myslí, niekedy to inak nejde. Také to obyčajné papuľovanie a ustavičné komentovanie niečoho neriešim. To niektorí puberťácu majú a časom to prejde. Bitie nemá absolútne žiaden zmysel, najlepšie funguje rozhovor. Aj keď musím sa priznať, že aj moje deti občas schytali keď mi rupli nervy. Niekedy je v prípade konfliktu najlepšie odísť a porozprávať sa neskôr a niekdy treba dať rázne na javo, že hranica bola prekročená a treba sa ukľudniť. Sama musíš prísť na to čo funguje najlepšie. Je to len dočasné obdobie a prejde to, tak treba vydržať a toto si opakovať dookola.
Mňa keď veľmi vytocia, zdvihnem sa a v tichu odídem do inej izby ..oni vedia, že prepiskli a aj sami dôjdu
Niekedy ani pekne dohovaranie nepomáha
Ževraj na pubertakov sa nemá kričať, ale hovoriť posepky, to ich vykoľaji 🙂
@kofa77 ukázať mu - ukážkovo predviesť "zrkadlo" - odraz jeho správania vymeniť za nás / správať sa ako on /
Dnešné deti sú sa mi zdá drzejšie, keby ja som spravila, to čo moje deti mne, mojej mamine OCH to by bolo.
Ja si niekedy myslím, že som opakovacia platňa, alebo platňa, ktorá sa zasekla.
moj provokuje bud schvalnou pomalostou alebo grimasami. Ma 14 rokov, nieco mu poviem, aby spravil a on roztahuje slova ." Co jeeeee? zase jaaaaa? mne sa nechce. A doslova ako v spomalenom zabere /az je to komicke niekedy/ mi predvadza ako on pomaly ide a strasne ho to otravuje.
Druha varianta...hrajem sa na zaostaleho...zacne struhat retardovane grimasy, vyplazovať nabok jazyk a tvari sa ze nerozumie...co je to Kos? a co mam s tym akoze robit? Vonku vyniest? a kde je vonku?" ...
radost zit. A to mam byt este rada, ze je z tych dobrych chlapcov, co sa uci, neflaka skolu, neskusa alkohol a cigarety.
@kofa77 niečo som spravila výmena nábytku - presunula som stolček, čičo... a dcéra mi na to povedala, že ju to irituje / dovtedy sa vám priznám som ani nevedela, čo to za slovo/
A odvtedy to slovo ona odo mňa častejšie počuje ako ja od nej 😎 iritujú má tvoje šaty a zemi, irituje ma ...., už iba krúti s očami a vie, čo má spraviť 😎 😉
@bejbypd som si spomenula, ako ma syn volá k sebe, že mi chce niečo pošepkať a ja od dverí idem k nemu a on mi povie NIČ a sa smeje, stále ma takto šalil ..... začala som robiť za každým keď mi to spravil - oblízla som si palec a poutierala doň ho / samozrejme, že s úplne iným prstom / a od vtedy mi to syn nerobí 😎
Žartíky milujem, moje deti nimi trpia, furt si z nich robím prcu🙂) Ale nie keď sa rozprávame vážne...zase je to len o hraniciach 😀
@bejbypd nebijem deti.
Ked pubertak dohra divadlo, spravi to co treba. On vie, ze sa tomu nevyhne.
Ja som pohodovy clovek, rada aj posrandujem, syn vie kde mam svoje hranice, a co uz by bolo fakt cez ciaru.
On je taky ako z toho biblickeho pribehu..ze otec poslal dvoch synov kopat vinicu, jeden ochotne ze ide, druhy dudral ze sa mu nechce...nakoniec siel ten druhy. a to je presne ako moj. Na to kolko sa ksichti a vykruca ocami, aj toho porobi dost.

@kofa77 no ja každé ráno vstanem s tým,že dnes idem byť kľudná a ničím má nevytoci a ona to stihne niekedy ulaj v priebehu raňajok 😂🙈🤦