Ako motivovať pubertiakov k pomoci v domácnosti?
Od mojich detí na druhom stupni ZŠ vyžadujem pomoc v domácnosti. Popri škole a krúžkoch majú veľa voľná a ja nestíham všetko sama. Je mi jasné, že frflú však puberta, ale stojí má to veľa síl, aby to vôbec urobili. Niekedy nepomáhajú ani zákazy a mám pocit, že by to bolo ľahšie urobiť to sama. Na seba aj tak čas nemám, lebo im to musím pripomínať a doslova ich do toho nútiť, čo zaberie veľa času, ktorý by som mohla využiť pre seba. Ako to máte vy doma? Prosím len reálne skúsenosti, nie čo by keby.
Za každú pomoc navyše je vreckové navyše. Platiť za robotu je najväčšia motivácia.
Wypni wifi a uvidis ten zázrak 🤣🤣🤣
@pribinak nezaberá. Nájdu si inú zábavu. Je im to jedno.
Za každú pomoc navyše je vreckové navyše. Platiť za robotu je najväčšia motivácia.
@kikush182329 toto určite nie. Pomáhať majú lebo žijú v domácnosti a podieľajú sa na jej chode
Platiť určite nie
@kikush182329 mne za to nikto neplatí. Toto odmietam. Nie je to pomoc navyše. Žijú v tej istej domácnosti a ja nie som ich slúžka.
@kikush182329 toto určite nie. Pomáhať majú lebo žijú v domácnosti a podieľajú sa na jej chode
Platiť určite nie
@pribinak ano klasika upratať si izbu, či spratat riad. Ale uz napríklad za povysavanie auta dat peniaze.
@kikush182329 mne za to nikto neplatí. Toto odmietam. Nie je to pomoc navyše. Žijú v tej istej domácnosti a ja nie som ich slúžka.
@anonym_autor je to tvoja domacnost. Oni su len v podnajme. Potom oditu. Manžel sa podiela na domacich pracach?
@anonym_autor je to tvoja domacnost. Oni su len v podnajme. Potom oditu. Manžel sa podiela na domacich pracach?
@kikush182329 nie je to moja domácnosť. Je to náš spoločný domov a nie sú v žiadnom podnájme. Nemám manžela a sú dosť veľké, že dokážu niektoré činnosti. Ty deťom platíš a nemusia v tvojej domácnosti nič robiť? Paráda, tak si sa pasovala za ich slúžku.
Ako nepomáhajú, čo robia zle? Nechcú vyniesť smeti? Daj im sáčok so smetim do izby na stred 🤣 neupratuju si izbu, nech spia v hnoji. Neodnesu za sebou tanier, neumyju riad? Daj im jest do toho istého zo včera, aj s tým včerajším obedom, čo nedojedli a nevysypali. Nedajú veci do koša na prádlo? Neper im, nech si oblečú také týždňové ponožky, tričká.
A vypnúť mobily, zakázať telku, zakázať ísť von
@pribinak ano klasika upratať si izbu, či spratat riad. Ale uz napríklad za povysavanie auta dat peniaze.
@kikush182329 oni sa v tom aute nevozia?
To nie je jej domácnosť. Patrí všetkým. Nerob z rodiča otroka a bankomat. Každý člen rodiny má participovať
Väčšinou pubertaci neznášajú komandovanie, a sú papulnatí- uz to proste patrí k tomu veku. Preto nemajú radi, ak im mama hovorí: chod urobiť hento, urob tamto. Najlepšie je, aby dostali niečo na zodpovednosť natrvalo, aby si im nemusela denne zadelovat a nariaďovat práce. U nás funguje, že majú tabuľku a na každý deň v týždni určenú robotu, čo majú spraviť. Nič svetoborné, zaberie im to max.15 minút. Bez toho nemajú dovolené zapnúť počítač. Ale nemusím sa s nimi dohadovať, čo majú robiť, kedy to majú robiť, lebo je to pevne stanovené a nemení sa to, takže vedia, že je to ich zodpovednosť. Ja im nemusím hovoriť nič, pozrú si v tabuľke čo majú spraviť a hotovo.
@kikush182329 ak máš syna, už teraz ľutujem jeho budúcu ženu. Už vidím, ako jej hovorí: nevladzes? Je to tvoja domácnosť.
@kikush182329 V akom podnajme? S najomcom mam zmluvu a musi platit mesacne najom. Dieta nie je ziaden najomca. Vsetci, co ziju v 1 domacnosti, tak sa o nu aj maju starat, prispievat kazdy svojim kuskom, aby sme sa tam vsetci citili dobre. Nie ze mama uplne vystavena bude obskakovat deti.
@kikush182329 nie je to moja domácnosť. Je to náš spoločný domov a nie sú v žiadnom podnájme. Nemám manžela a sú dosť veľké, že dokážu niektoré činnosti. Ty deťom platíš a nemusia v tvojej domácnosti nič robiť? Paráda, tak si sa pasovala za ich slúžku.
@kikush182329 preco? Oni sa v tom aute nevozia? Blbost, davat za bezne domace prace peniaze. Aj ono tam ziju, takze sa maju podielat na jej udrziavani.
@anonym_autor ja som iba pripominala, opakovala, trvala na urobeni veci, sem tam povedala, ze ak to dovtedy a dovtedy nebude, nepojdu von a podobne... Prehliadala som, ak nieco nebolo dokonale urobene, len ak to bolo naozaj odflaknute, zavolala som ich pozriet sa a poprosila, aby to urobili znova.
@anonym_autor hlavne treba zacat kym su deti male a nie zrazu od pubertiakov vyzadovat pomoc a cakat zazrak. Ja by som teda detim za domace prace nikdy neplatila. Zijeme spolu, robime spolu bordel, spolu jeme, spinime veci, takze sa spolu o to aj postarame.
Ak to ma zajst do extremu, tak by som im jednoducho prestala napr prat a ked rano pred odchodom do skoly najdu prazdnu skrinu, tak im mozno svitne.
Rovnako ak maju problem dat do umyvacky riad a odlozit ho, tak by som im veceru dala na spinavy z predchadzajuceho dna atd sa da polracovat…
Je to moja a manzelova domácnosť. Deti su od malicka vedeni k tomu, aby sa starali o svoje veci a postupne ako rastu im pribudaju povinnosti aj s upratovanim inych casti domu. Vsetky deti sa odstahuju a opustia nasu domácnosť. Ak chcem od nich nieco navyše pre mna, tak aj ja im musim dat nieco navyše.
Neskúšali ste jasne nastaviť nejaky system o ktorom dopredu vedia?
Príklad poviem:
- každý deň sa ustelie postel a večer pred spaním je izba v ako-tak udržatelnom poriadku
- vysáva sa v stredu a v nedelu, jeden deň jeden, druhý deň další
- po škole, krúžkoch a učení má jeden na starosti riady a druhý zatial odprace veci čo sa povalujú po kuchyni a obyvačke
Vždy by si ich kontrolovala, za dokoncene práce by mali pozitivne body, za neurobené negativne body a od toho by sa odvíjalo vreckové. Neplatila by som im za to, že upracú ale tipujem že nejake vreckové dostavaju. Ak chcu ist s kamošmi do kina či mekáču tak nech sú motivovaní.
Podla mňa nie je nič horšie ako keď pride zdutý puberťák domov, myslí si že má kľud a do toho pride mama a povie, ideš umyť celú kupelňu. Lepšie sa im na to pripraví ak budu dopredu vedieť.
A uplny zaklad je učiť deti od malička že ak dojem raňajky tak si po sebe riad umyjem, ak sa prezlečiem, hodím prádlo do koša a nie na zem a podobne.
Má určite povinnosti ktoré musí spraviť, nie je toho veľa. Žiadna extra motivácia. Dostáva vreckove. Ale žiadne extra platenie za pomoc nemá. Ani nič ine
Davaj si pozor aby ta matka nejakeho kamarata tvojich deti neudala na socialke, ze tyras deti, lebo chces aby robotovali v tvojom baraku 😂😂😂😂
Motivovať? 😳 ja som dostala príkazom a bolo. Nehovorím že to bolo správne, ale som tu. Že motivovať🙏 zachvíľu bude téma ako motivovať deti aby šli do školy, aby vôbec vstali z postele. Čo je toto za doba. Len tie deti ofukujete, div že neodveziete rovno do triedy až. Ako včerajšia téma ako zosúladiť prácu s odvozom detí do školy. Prvák a štvrták na dedine! to majú chudiatka pešo kilometer. 🙏🙄
Chod prec, naozaj, chod k mame alebo k niekomu na tyzden, ked nebudu mat ciste oblecenie, jedlo a cisty dom, mozno im to dotukne.. Nechaj vsetko tak, nieze upraces a chod.. Niet nad skusenost..
@anonym_autor ja som prestala umývať riady, a prat. Normálne bolo všade všetko 🙂 ked nemali lyžičku, umyli riad, aj tanier. Nechceli vysávať, chodila som obuta po byte, aby bolo ešte viac špiny.
Keď som prišla z roboty a neboli umyte hrnce, čo dojedli, nevarila som pokým to neumyli.
Večeru nerobím, ani raňajky, majú ruky, dcéra dokonca včera večerala až po 22tej, keď som ja už spala
Vypnúť wifi zabralo až vtedy, keď im na mobiloch došli data, toto o čom píšem som dosiahla za 4 mesiace
Držím palce
@kikush182329 V akom podnajme Ti prenajimatel navari, operie a kompletne sa o Teba postara?
u nas je vreckove kt sa dava na konci tyzdna..ak nespravi co ma hold nema vreckove.. nieje to platenie za pracu ako je tu spomenute,..ale aby nedostavala peniaze len tak ... aby si ich vazila .. je teraz na strednej skole a jej vylety s kamosmi do obchodov daco hold stoja a ja to z mojho len tak platit nebudem
Máme zoznam na každý deň, sme tam uvedení všetci, nielen pubertaci, každý má denne 2 činnosti, ktoré sú hotové do 15 minút, nemusia lestit nábytok: striedajú sa činnosti: koše, vysávanie, umývadlá, zrkadlá, poliať kvety, menší nákup, spratat z raňajok do umývačky
Prádlo a varenie riešim ja
Naučila som ich, že každé ráno vstane, a ustelie si posteľ (resp.staci prehodiť na polovicu nech sa to vetra), otvoriť okno na 5 minút, udržiavať si ako-tak poriadok vo veciach
Syna aj dcéru učím variť jednoduché jedlá, aby boli schopní si niečo spraviť sami, keď odídu z domu
Spoločné raňajky nestíhame, ale veceriame spolu pri stole...tento systém nám vyhovuje, dostávajú vreckove nie za upratovanie, ale na svoje výlety s kamošmi
@kikush182329 ak su teda deti u mna v podnajme, nemali by mi platit oni? A ty keby si bola v podnajme, tak prenajimatel ti chodi upratovat?
Názov témy zmenil admin. Tiež si myslím, že nejde o motiváciu. Kým nie sú motivované z vnútra, tak táto generácia aj tak nič neurobí. Musia chcieť len sami. Kto má deti, ktoré chcú samé, tak má šťastie. Kto nemá, tak ho to stojí veľa síl, lebo im je úplne všetko jedno.
Je to moja a manzelova domácnosť. Deti su od malicka vedeni k tomu, aby sa starali o svoje veci a postupne ako rastu im pribudaju povinnosti aj s upratovanim inych casti domu. Vsetky deti sa odstahuju a opustia nasu domácnosť. Ak chcem od nich nieco navyše pre mna, tak aj ja im musim dat nieco navyše.
@kikush182329 strasne bludy pises
Názov témy zmenil admin. Tiež si myslím, že nejde o motiváciu. Kým nie sú motivované z vnútra, tak táto generácia aj tak nič neurobí. Musia chcieť len sami. Kto má deti, ktoré chcú samé, tak má šťastie. Kto nemá, tak ho to stojí veľa síl, lebo im je úplne všetko jedno.
@anonym_autor zdieľam tvoj názor na dnešnú generáciu . Mám syna za chvíľu 14r., iba to čo mu dáva zmysel bude robiť. Ja s ním nebojujem kvôli domácim prácam. To, že nie som slúžka mám v sebe jasne nastavené. Vie čo má robiť, jeho povinnosti. Ak sa mu nechce má to prirodzené dôsledky. Ak niečo potrebujem, normálne ho poprosím. Ak sa mu nechce, nenútim ho, ale vie, že ja mám tiež právo povedať jemu, že sa mi nechce. Nesprace si špinavé prádlo, nedonesie k práčke=nebude mať opraté. Nechce ísť so mnou na väčší nákup, kúpim len toľko čo nutne potrebujem. Nevyloží umývačku, potom nakladá ten plný dres sám. Nechce si pripraviť jedlo=je hladný atď.

Wypni wifi a uvidis ten zázrak 🤣🤣🤣