Ako motivovať pubertiakov k pomoci v domácnosti?
Od mojich detí na druhom stupni ZŠ vyžadujem pomoc v domácnosti. Popri škole a krúžkoch majú veľa voľná a ja nestíham všetko sama. Je mi jasné, že frflú však puberta, ale stojí má to veľa síl, aby to vôbec urobili. Niekedy nepomáhajú ani zákazy a mám pocit, že by to bolo ľahšie urobiť to sama. Na seba aj tak čas nemám, lebo im to musím pripomínať a doslova ich do toho nútiť, čo zaberie veľa času, ktorý by som mohla využiť pre seba. Ako to máte vy doma? Prosím len reálne skúsenosti, nie čo by keby.
Okrem vreckového žiadne ine peniaze nedávam za domáce prace...proste o tom nedebatujem, má na starosti upratanie si svojej izby, utretie prachu v byte, povysavať, povyberat a naplniť umývacku, dat prať bielizeň, vyvešat opraté prádlo...proste toto su veci, ktoré musí urobiť.bodka...keď má vela učenia, niečo "odpustím" a spravím to sama...ale toto väčšinou robí v sobotu, nakolko cez týzdeň má treningy.
@kikush182329 nechcem sa doťahovať kto má a kto nemá pravdu, alw myslím že takýmto prístupom zarabas tým deckám na sakra problemy v partnerskom živote
Nie je všetko o tom, že chcem tak zaplatím, čo tak aj niečo urobiť lebo chem pomôcť urobiť radosť priložiť ruku k dielu ?
@pribinak ocividne nerozumies, ze su cinnosti ktore robia klasicky a potom su specialne za ktore dostanu penaznu odmenu. Ale vsak nech tu radsej dávajú dobre a zle bodiky, to pubertakov motivuje viac.
@pribinak ocividne nerozumies, ze su cinnosti ktore robia klasicky a potom su specialne za ktore dostanu penaznu odmenu. Ale vsak nech tu radsej dávajú dobre a zle bodiky, to pubertakov motivuje viac.
@kikush182329 nebud vztahovacna …
Nikdy som dieta do nicoho nenutila, povazujem to za kontraproduktivne. Sama vidis, ze viac casu stravis večným upozornovanim , ze nieco trba spravit, lebo "je to povinnost", lenze tie deti dobre vedia, ze to povinnost v pravom slova zmysle nie je, je to nieco, na com si sa dohodla tak sama so sebou, "lebo by mali pomahat".. Podla mna je toto uplne zly pristup a deti to akurat riadne znechuti, zaroven to kazi vztahy v rodine. A co si clovek odnasa z rodiny? Nie to, ci bola izba upratana, ale to, ako sa citil, ake mal vztahy, ako sa doma komunikovalo.. Takze miesto ukolovania ich skus poprosit o pomoc. Miesto nezmyselnych trestov nechaj plynut prirodzene dosledky.
Mam uz dospele dieta, ktore nikdy nemalo ziadne povinnosti v zmysle - toto musis. Vzdy som ho proste poprosila o pomoc a on mohol odmietnut. O pomoc som ziadala denne x-krat, tym dieta vnima, ze kolko toho sa denne robi.. V puberte odmietal pomerne casto, potom sa to zacalo lamat a dospelo do stadia, ze spravil sam alebo sa prisiel opytat, s cim moze pomoct. A toto je presne ciel - aby si to dieta uvedomilo, ze ked zijeme v spolocnej domacnosti, tak je pekne, ak sa podielame na jej fungovani vsetci. Dnes byva sam a v pohode dokaze spravit vsetko, nie je z neho ziadny rozmaznany mamickar, ktory "nic nemusel". A ja si az teraz uvedomujem, kolko roboty spravil, ked je zrazu prec.
@kikush182329 nebud vztahovacna …
@pribinak ach pardon. Ja svoj nazor napisat nemozem, lebo som vztahovacna. Ale, ze sa tu vsetky do mna navazate, tak to je v poriadku... klasicka vasa mentalita. Vacsina matiek si tu z deti urobila sluhov aby mohli kvasit na mobiloch. Jasne, ze su decka lenive, vsak maju vzor.
@pribinak ach pardon. Ja svoj nazor napisat nemozem, lebo som vztahovacna. Ale, ze sa tu vsetky do mna navazate, tak to je v poriadku... klasicka vasa mentalita. Vacsina matiek si tu z deti urobila sluhov aby mohli kvasit na mobiloch. Jasne, ze su decka lenive, vsak maju vzor.
@kikush182329 wau
Za každú pomoc navyše je vreckové navyše. Platiť za robotu je najväčšia motivácia.
@kikush182329 platiť aby upratali v byte v ktorom bývajú? To vážne?
Názov témy zmenil admin. Tiež si myslím, že nejde o motiváciu. Kým nie sú motivované z vnútra, tak táto generácia aj tak nič neurobí. Musia chcieť len sami. Kto má deti, ktoré chcú samé, tak má šťastie. Kto nemá, tak ho to stojí veľa síl, lebo im je úplne všetko jedno.
@anonym_autor minule jeden známi povedal. Synom sa nechcelo pomáhať okolo domu vyhovárali sa furt na niečo. Tak im jeden mesiac neposlal vreckové. Keď sa čudovali co sa stalo tak im povedal, že keďže robil tie veci bez ich pomoci trvalo to dlhsie a tým pádom menej pracoval a menej zarobil takže im z toho dôvodu nedal žiadne peniaze 🫠 Ďalší mesiac už ficali 🤣
Názov témy zmenil admin. Tiež si myslím, že nejde o motiváciu. Kým nie sú motivované z vnútra, tak táto generácia aj tak nič neurobí. Musia chcieť len sami. Kto má deti, ktoré chcú samé, tak má šťastie. Kto nemá, tak ho to stojí veľa síl, lebo im je úplne všetko jedno.
@anonym_autor nic ako “tato generacia” neexistuje…kazdy rodic vychovava deti inak, tak ked tvoje nechcu doma nic robit, to neznamena, ze cela generacia je leniva a nevychovana 🙈
Ahoj tak ja mám troch pubertiakov a u nás to je tak že každý si svoju izbu upratuje sám raz za týždeň utrie si prach, odloží veci, uprace skriňu a prezlečie postel. Inak izby im len okná a závesy periem ja a také veľké upratovanie robíme spolu. Inak je to čisto na nich. A s ostatnými domácimi prácami len občas ich o niečo poprosím ak nestíham a ak sa stane že frflú tak tu činnosť budú robiť celý týždeň. Nieje to často možno raz dva krát za týždeň vyloz myčku, alebo práčku sušičku, auto umyť povysávať, pokosiť, sú traja tak naozaj je to minimum. A máme vysavac s mopom, práčku, sušičku, umývačku riadu všetko to veeeelmj uľahčuje prácu každodennú. Držím palce 👍
@anonym_autor ano, vhce to aj u nas kopec sil a nervov dookola to iste pripominat a tiez mam pocit, ze sama by som to mala rychlejsie. Ale proste musia doma pomahat a ked zle povysava, ze to odflakne, tak bude vysavat aj 3x tu istu izbu. Ale u nas funguje...urobite co treba a mate cas na hru na pc. Nerobite...beriem mobil, zablokujem mobil a hned su pri mne 😁
Ako kludne im nastavit zrkadlo...moj pubertiak dnes, ze kde je obed, lebo uz je hladny a je 12h...tak mu hovorim, ze dnes robim tak, ako robia oni...na vseeetko maju caaas.
@anonym_autor bola taka reklama v TV... ze mama, nejde WiFi.. odpoveď... TELEKOM 😁
@anonym_autor vypnem wifi a vezmem mobil
TO je tá výchova bez bitky 🙂 my keď sme boli menší kým mama prišla z roboty bolo navarené upratané inak úradovala varecha;) veľmi účinné
Motivovať? 😳 ja som dostala príkazom a bolo. Nehovorím že to bolo správne, ale som tu. Že motivovať🙏 zachvíľu bude téma ako motivovať deti aby šli do školy, aby vôbec vstali z postele. Čo je toto za doba. Len tie deti ofukujete, div že neodveziete rovno do triedy až. Ako včerajšia téma ako zosúladiť prácu s odvozom detí do školy. Prvák a štvrták na dedine! to majú chudiatka pešo kilometer. 🙏🙄
@1sally12 pošli mi prosím tu tému
TO je tá výchova bez bitky 🙂 my keď sme boli menší kým mama prišla z roboty bolo navarené upratané inak úradovala varecha;) veľmi účinné
@anonym_37cfd6 účinné? Skôr úbohé, u nás to fungovalo aj bez bitky, rodičia boli parťáci, ktorých sme nechceli sklamať, nie gestapáci. A to bolo pred kopu rokmi, ja už mám dieťa dospelé, vychované bez bitky.
@anonym_37cfd6 jasné, medzi tými X množstvom tém ktoré boli zalozené v ten deň hneď idem hladat🙄 najdi si.
@1sally12 prajem nech stretnes tiež takú ochotnu
@kikush182329 platiť aby upratali v byte v ktorom bývajú? To vážne?
@joannita áno?
Najjednoduchší spôsob ako učiť deti k finančnej zodpovednosti a gramotnosti.
Deti by mali dostávať vreckové od kedy dokážu počítať aj keby to malo byt 5€ mesačne
@joannita áno?
Deti by mali dostávať vreckové od kedy dokážu počítať aj keby to malo byt 5€ mesačne
@misanthropicdann nas syn vreckove dostava. Ale nespajam to s pomocou v domacnosti. Pomahat nema za peniaze, to by mal aj bez vreckoveho.
@joannita áno?
@misanthropicdann najjednoduchší spôsob ako naučiť deti Fin . Gramotnosti je platiť im, aby si upratali veci po sebe, v byte v ktorom žijú? Waw 👏🏻
To je najjednoduchší spôsob ako do záhuby....vašej. ale na to prídete keď budú väčší.
@joannita áno?
@misanthropicdann to aj keď budeš stará ti prídu pomôcť len keď im zaplatíš? 😏 lebo takto sa to naučia

Je to moja a manzelova domácnosť. Deti su od malicka vedeni k tomu, aby sa starali o svoje veci a postupne ako rastu im pribudaju povinnosti aj s upratovanim inych casti domu. Vsetky deti sa odstahuju a opustia nasu domácnosť. Ak chcem od nich nieco navyše pre mna, tak aj ja im musim dat nieco navyše.
@kikush182329 nechcem sa doťahovať kto má a kto nemá pravdu, alw myslím že takýmto prístupom zarabas tým deckám na sakra problemy v partnerskom živote
Nie je všetko o tom, že chcem tak zaplatím, čo tak aj niečo urobiť lebo chem pomôcť urobiť radosť priložiť ruku k dielu ?