Ako nestresovať kvôli maturite?
Dobry den, chcela by som od vas radu, aj ked sa ucim dobre mam pocit ze nic nestiham a nic nebudem vediet, neskutocne stresujem kvoli maturite, vysokej skole, prijmackam a vsetkeho okolo toho. Prichadza na mna plac a zobudzam sa s nechutou do zivota aj ked je este len januar. Mam depresie nevidim v nicom zmysel, na par hodin na to zabudnem ked som s niekym ale potom sa to vrati akokeby som mala hrcu na hrdle. Citim sa hlupo ze nic neviem a bojim sa. Zazival to niekto tiez?
Urob si plan... normálne si rozrataj koľko sa ti treba naučiť za týždeň a z čoho, tak aby si to v pohode stíhala. Plan dodržuj a uvidis že ta to ukľudní led uvidis že postupuješ plan plnis a že to takým tempom stihnes. Napríklad si povedz tri témy z toho a dve z toho od pon do piatku, sobotu opakuj a nedeľa voľno. Držím palce viem o čom hovoríš.
@onedaynick Veď áno, takých učiteľov uznávam, ale tu sa vykľul triedny diktátor ktorý si prvý rypol do mňa, vidím že ani teba nenaučili v tej škole pozorne čítať 🙂 Reklamuj vzdelanie :D
@miro1360 este raz.. chod si svoje komplexy riesit inam.
@hailey1 Ja len preto že mám takú učiteľku ako si sa teraz ty opísala ,chodím na 2externu strednú skolu ...ale ako 42rocna ver tomu také stresy prežívam že som už 100× chcela skončiť ..a áno.kvôli učiteľkám ako sa knám zaobchádzajú....
Nie v zlom ti hovorím ,ja len svoje vnútro opisujem...
Tiež nám nič nedovolí a dovolím si aj napísať že je az niekedy hnusná a pri tom má tolko rokov ako ja ...stále sa pýtam KOMU UŽ ČO CHCE ONA DOKAZOVAŤ ...
Asi si mala aj ty takú učiteľku alebo si sa takto.s niejakých dôvodov sa dopracovala takto s deťmi zaobchádzať .
Ver tomu nie je to príjemné v takom strese sa učiť ...a čakať čo príde zas a čo ma čaká ...
@mareszka to, ze som prisna pri pisomkach neznamena, ze som taka cely vyucovaci proces. Mojou ulohou je ich nieco naucit a bohuzial, pri syntaxi alebo morfologii nezostava vela miesta na kreativitu, po ktorej nas dokonaly kolega tak dychti 🙂 studenti prichadzaju nevychovani, neuslusni a lenivi, pri kritickom mysleni alebo kreativnej ulohe radsej mlcia, akoby mali nieco urobit z vlastnej hlavy. Mam nastavene pravidla hry a oni sa nimi musia riadit... nenecham si skakat po hlave, nemienim znamkovat pisomky odpisane z referaty.sk. Potom prichadzaju na vysoke a pisu na rektoraty, lebo su “porusovane ich prava”. Bola som naucena, ze nic dobre nedostanes v zivote zadarmo a niekedy proste musis zamakat. Je krasne hovorit o kreativite, len v praxi v 98% pripadoch nie je realna - u mna tahak nie je kreativita, ale lenivost
@onedaynick Nejdem :D
@hailey1
>> studenti prichadzaju nevychovani, neuslusni a lenivi, pri kritickom mysleni alebo kreativnej ulohe radsej mlcia, akoby mali nieco urobit z vlastnej hlavy <<
Pretože ste si ich zničili :D Nezabúdaj, že 8 hodín v škole si ich vychovávate vy ako učitelia, po tom ako si doma 8 hodín odpočinú v spánku - teda skôr ich drezírujete. Oni prídu vyšťavené domov a ďalšie hodiny pod hrozbou z neúspechu pracujú na veciach, ktoré ste im prikázali robiť doma (ok, nemusia, ale "oba lakte na lavici a druhu dlan otocenu smerom dole" im inú možnosť nedajú :D) ... takže vy ste ich suplujúci rodičia a skutočným rodičom tie deti tým prístupom zničíte :D
>> Mam nastavene pravidla hry a oni sa nimi musia riadit<<
Vidíš, musia ... Saw: Hra o přežití :D
>>Mojou ulohou je ich nieco naucit a bohuzial, pri syntaxi alebo morfologii nezostava vela miesta na kreativitu<<
Ale za to miesta na diktatúru je tam habadej :D
@miro1360 prepac, ale si ubohy. si ucitel? Kde ucis? aky predmet? Tvoj hate musi odniekial pramenit. Poznas sucasne deti? S ich nezaujmom, vela z nich pochadza z malo podnetneho prostredia.. necestuju, rodicia sa s nimi nerozpravaju, rodina je zakladom toho, ako sa dieta v skole sprava.
Su predmety, ktore sa dieta musi naucit. V kazdej krajine, na kazdom predmete mas teoriu, co musis vediet. Cize sa ju nabiflis. Potom mas moznost na kreativitu na inych predmetoch. Spytaj sa sucasnych stredoskolakov na ich nazor.. Vypocujes si - ticho. nezaujem.
@onedaynick
>>si ucitel? Kde ucis? aky predmet?<<
Áno. Aktuálne som tvoj učiteľ na modrom koníku a ty si na mojej skúške z kreativity.
>>prepac, ale si ubohy<<
To ťa doma takto naučili sa vyjadrovať? Píšem ti poznámku.
>>Vypocujes si - ticho. nezaujem.<<
Presne výsledok, aký učitelia z tých detí za tie roky vytvorili :D
>>rodina je zakladom toho, ako sa dieta v skole sprava<<
Si dosť mimo, deň má 24h a dieťa z toho 8h spí a 8h je v škole pod prísnou drezúrou učiteľov.
Žiaľ, nezvládla si ani tento opravný termín a predmet si na budúci rok budeš musieť zopakovať :D
Rodina ovplyvni deti, slusni a laskavi rodicia odfiltruju aj menej dobrych ucitelov, nie je to o pocte hodin stravenych v skole, inak matematiku si mal asi za 5, ked pises, ze 8 hodin denne na det posobia zli zakerni ucitelia.
Tieto tvoje prispevky su presne sposobom, akym nechces aby ucitelia posobili na deti, cize sam mas nedostatocnu, ale u mna hlavne z eq, porozumenia a empatie.
Chuda, tak zle ta poznacili vsetci ucitelia, akych si doteraz mal, nasledky si zjavne budes niest cely zivot. Nevadi, hadam si raz najdes normalnu slusnu zenu a deti si vychovas ako slusnych ludi a budu mat stastie na skvelych pedagogov.
@onedaynick
>>ze 8 hodin denne na det posobia zli zakerni ucitelia<<
Bohužiaľ je to tak a ešte viac, pretože nie len to že žiaci sedia v tých školách dlho, ale ešte aj doma pod stresom psychicky umučené zo škôl pokračujú v neefektívnom učení na ďalší deň - takže nejaká výchova od rodičov tam nemá veľa miesta .. hodiny nepustia, deti sa vychovávajú v škole sami v kolektíve a pod nátlakom učiteľa ... česť výnimkám učiteľom, u ktorých sa deti cítia slobodne a tešia sa na také hodiny. Výhodu majú hlavne tie deti, ktoré vynikajú krátkodobou pamäťou, ale prístup je nastavený pre všetky deti konštantne, čo je dobrá blbosť a učiteľom to je fuk, "majú svoje diktátorské pravidlá" :D
>>nasledky si zjavne budes niest cely zivot<<
Môj nesúhlas s diktatúrou nepramení z následkov, ale z vedomostí. Nejde ti ani hra na amatérskeho psychológa. Systém nie je vôbec o mne, pretože ja som na úplne inej úrovni, a už vôbec nie o mojich deťoch, ale o vašich deťoch v štandardnej škole pod diktatúrou učiteliek. Veď tu sa jedna diktátorka krásne prezentovala. Tieto deti sú utýrané psychicky (je to forma psychickej šikany) a tie citlivejšie z toho majú rôzne zdravotné problémy, ale najhorší je asi ten mentálny blok a udupaná tvorivosť. Sú to vaše deti a vy by ste mali za ich lepší život bojovať 🙂
Vonkoncom je tu jedna pani, ktorá píše, ako zlé sa cíti pod niektorými učiteľkami 🙂 A to je dospelá pani s veľkými životnými skúsenosťami, potom ako musí trpieť také dieťa (tu by sa teda dalo pochybovať o tvojom nedostatku porozumenia a empatie, nie o mojom).
To ako si vyššie písala:
>>Spytaj sa sucasnych stredoskolakov na ich nazor.. Vypocujes si - ticho. nezaujem.<<
resp. pani diktátorka: >>studenti prichadzaju nevychovani, neuslusni a lenivi, pri kritickom mysleni alebo kreativnej ulohe radsej mlcia<<
Je to len výsledok mentálnej degradácie v štandardnom školskom systéme. Čo mali byť deti mentálne pripravené a motivované sa vzdelávať, tak z nich radoví učitelia vytvorili presný opak. Dá sa teda predpokladať, že za stav spoločnosti priamo zodpovedajú učitelia a ich systém vzdelávania, na ktorom majú priamu účasť :D
Šťastné tie deti s menšou schopnosťou memorovania do krátkodobej pamäte, ktoré rodičia dali aspoň na školy s duálnym vzdelávaním, kde si ich z veľkej časti prakticky vychováva prostredie firmy.
@miro1360 ved napis, z coho prameni tento tvoj negativizmus a predpojatost voci ucitelom. Daj povolanie ake robis, hned ti ho zhodnotim. Ja som teda nemala vsetkych ucitelov idealnych, ale aj skvelych. Cize si ich robotu VACSINOU vazim.
@miro1360 ano, vela studentov je neslusnych, bez zaujmu, bez snazivosti. Stretnem ich rodicov, deti su ich uplna kopia. Deti chodia do skoly cely rok v teplakoch, neboli dalej ako v Komarne ci Breclavi, a staci im fast food na nedelny obed, co si kazdy vezme zo stola a stiahne sa do svojej izby, ak nejaku ma, k pocitacu, ak nejaky ma. Nevzdelani ludia bez rozhladu, s jednoduchou slovnou zasobou a zmyslanim. Tieto deti nevedia povedat jednu rozvitu vetu, a ked sa ich spytas na nazor, povedia, ze to bolo DOBRE.. OK..
Potom su rodicia, co deti vychovavaju k slusnosti, rozpravaju sa s nimi, cestuju, vedu ich ku kritickemu mysleniu. Tie deti sa mi pozdravia, popraju pekny vikend ci pekne Vianoce. A rozpravaju sa so mnou.
A uz zabudni na jednu diktatorku, boze, mna na vyske jeden profersor obtazoval, dalsia stara dievka mi nedala skusku na 4krat, lebo som nerecitovala skripta od a po z. No a co? Ideme dalej, sustredime sa na to pozitivne a to, co nas obohati.
Si zatrpknuty.
Ked budes mat vlastne deti, vzdelavaj ich sam doma, a zaloz si lesnu skolku v kombinacii s Montessori principmi.
@onedaynick
>>ved napis, z coho prameni ...<<
Je to čitateľné v mojich predchádzajúcich príspevkoch, kde som zdôraznil, že to nie je o mne a ani o mojich deťoch, ani o lesnej škôlke. Veď tu otázku bez otáznika si si viac krát zodpovedala sama:
>>Spytaj sa sucasnych stredoskolakov na ich nazor.. Vypocujes si - ticho. nezaujem.<<
>>Nevzdelani ludia bez rozhladu, s jednoduchou slovnou zasobou a zmyslanim.<<
>> Tieto deti nevedia povedat jednu rozvitu vetu, a ked sa ich spytas na nazor...<<
Ďalej si pekne napísala:
>>Su predmety, ktore sa dieta musi naucit. V kazdej krajine, na kazdom predmete mas teoriu, co musis vediet. Cize sa ju nabiflis.<<
Čo potvrdzuje mrhanie časom a "psychický nátlak" robiť niečo, čo nebude mať prínos pre všetky deti, keď zvážiš ako funguje talent a krivka zabudnutia.
>>Deti chodia do skoly cely rok v teplakoch<<
Aby sa tam aspoň troška cítili ako doma, slobodne ... alebo cítia módu, pretože kvalitné športové tepláky sú nielen dnes vnímané ako módny hit do práce, do mesta, prečo nie do školy (nehovorím ja, ale módne trendy).
Ešte dodatok k:
>> Tieto deti nevedia povedat jednu rozvitu vetu, a ked sa ich spytas na nazor, povedia, ze to bolo DOBRE.<<
Áno, pretože celý čas musia sedieť potichu v škole a počúvať bez toho kritického myslenia :D
>>Si zatrpknuty.<<
Nie, iba som prejavil troška toho kritického myslenia (ktoré napríklad nemuselo sadnúť s tvojim názorom) - to dieťa, ktoré ťa:
>> Tie deti sa mi pozdravia, popraju pekny vikend ci pekne Vianoce. A rozpravaju sa so mnou.<<
.... celá moja téma bola o presadení názoru, že ťaháky nie sú zlé (nakoľko sú skvelou pomôckou na "opakovanie - aj na tej písomke" a tým pádom presun vedomosti z krátkodobej pamäte do hlbšej)
... zároveň som vyjadril svoj kritický názor na diktátorov v škole či na úchylných učiteľov, pri ktorých trpia citlivé deti (a teba ako menej citlivú sa taký učiteľ dotknúť síce nemusel, ale zapamätala si so ho ... niektorým dievčatám to však môže ublížiť). Toť všjo a prajem ti pekný deň.
Stres kvôli maturite i iným skúškam zažíva každý, kto sa na ne pripravuje. Aj ten, kto sa učí lepšie, aj ten, kto horšie. Písala si, že sa učíš dobre. Tak len ďalej pokračuj, uč sa naďalej. Nič nevynechaj, aby si si potom mohla povedať, že si urobila všetko, čo si mohla a vládala. Možno ti chýba kolektív a tak si nemôžeš prirodzene zmerať vedomosti s ostatnými spolužiakmi. Rozdeľ si čas na učenie, spánok a relax (prechádzka, povysávaj 😅 a pod.) a ver, že to bude ok.
@miro1360 Talent a krivka rozhodnutia? Osnovy nepustia. Francuzi sa ucia pravidla francuzstiny, anglicania gramatiku anglictiny, my syntax a morfologiu, su to pravidla materinskeho jazyka, co sa musia naucit. Prinos pre vsetky deti ? Vsetky deti maju vediet, kde sa pise makke i, kde tvrde, ako sklonovat. Patri to k vseobecnemu rozhladu.
Modne trendy? Ked ti pride ziak do divadla v roztrhanych teplakoch? Nie. Trend je trend, treba rozlisovat podla spolocenskych pravidiel, do skoly sa v teplakoch nechodi, max tak na telesnu.
Tvoj prvy prispevok bol nezmyselny o tahakoch na maturitu. Blbost. Deti musia odlozit vsetko vratane smart hodiniek, tahak na maturitu? Odkial ho vytiahne?Spod tielka? Este raz. Maturita - externa cast je o citani s porozumenim, v tom ti pomoze len vela citat, kriticky mysliet a mat oci usi otvorene.
Stale cakam na tvoje povolanie a na ten podnet, co ta nuti byt tak negativym.
@onedaynick
Veď prečo mi stále odpisuješ, už toho nechaj 🙂
>>krivka rozhodnutia<<
Všimol som si, že máš problém pri čítaní s porozumením ... skús ešte raz prečítať.
>>pravidla materinskeho jazyka, co sa musia naucit<<
Nemusia, preto je známkovanie :D
>>v roztrhanych teplakoch<<
Si nejaká zatrpknutá. Veď si mi radila že: >>Ideme dalej, sustredime sa na to pozitivne ...<< Čo sa stalo? :D
>>tahak na maturitu? Odkial ho vytiahne?Spod tielka?<<
By si sa čudovala :D
>>Stale cakam na tvoje povolanie a na ten podnet, co ta nuti byt tak negativym.<<
Veď ty si negatívna, pozri vyššie, tepláky ťa rozhodili :D
Povolanie nájdeš ukryté v mojich príspevkoch, doslovne spomenuté ale nepriradené, slovná hádanka :D
@miro1360
pravidla slovenskeho jazyka - samozrejme - musia sa to naucit, mylis sa, je to v sylaboch. Cital si ich? Poznas ich? Podla teba nie je dolezite poznat svoj materinsky jazyk?
trepes a spajas uplne ine myslienky - na margo ideme dalej som pisala o neprijemnych uciteloch, tema teplaky - studenti maju chodit slusne obleceni. Ci tvrdis ze rozgajdane teplaky na pol zadku su slusne oblecenie?
Hanbis sa za svoje povolanie? Ja nie. Ucim na SS a mam rada svoju pracu.
Na ten tahak na maturitu nemas rozumnu odpoved. Cize pises len blud.
@onedaynick
>>pravidla slovenskeho jazyka - samozrejme - musia sa to naucit<<
>>Ucim na SS a mam rada svoju pracu.<<
Som nevedel že existujú aj pravidlá slovenského jazyka, som myslel že iba pravidlá slovenského pravopisu ... ale tak ty si učiteľka :D
>>Hanbis sa za svoje povolanie?<<
Nie, ale mám rád slovné hry :D
>>Na ten tahak na maturitu nemas rozumnu odpoved.<<
Nie každému sa páči, si učiteľka tak chápem, no okabátil by som ťa :D
>>Ci tvrdis ze rozgajdane teplaky na pol zadku su slusne oblecenie?<<
Ty si začala o teplákoch :D Ja som iba písal, že nevidím problém v kvalitných športových teplákoch.
nuz.. mas tu aj pravidla vyslovnosti - ortoepie od A Krala, aj pravidla pravopisu, cele to tvori jeden celok - jazyk - nic to nemeni na tom, ze sa to kazdy z nas musi naucit.
mna nie, a nemas na to vysvetlenie, smajliky si nechaj pre frajerku
ani kvalitne sportove teplaky do skoly, okrem telesnej a vyletu nepatria.
@onedaynick
Ale no tak pani učiteľka.
>>sa to kazdy z nas musi naucit<<
Opakujem ti, že každý sa to naučiť nemusí :D Niektorí ľudia vedia plynulo rozprávať a o nejakých pravidlách nemajú šance - tak sa vlastne najefektívnejšie učí akýkoľvek jazyk - priamo rozprávaním ... kdežto na našich školách sa cudzí jazyk učí hore nohami :D
>>smajliky si nechaj pre frajerku<<
:O
>>ani kvalitne sportove teplaky do skoly<<
Lekárka, ktorá má násobne odbornejšie vzdelanie a väčšie skúseností ako ty, si myslí a odporúča presný opak:
https://www.noviny.sk/zaujimavosti/121292-do-sk...
Ale chápem tvoju úchylku vyžívať sa v utrpení detičiek, ktoré trápite v tom spoločenskom oblečení :D :D
@miro1360 nehovorim o cudzom jazyku, hovorim o materinskom jazyku a gramatike sjl. To by mal kazdy ovladat a naucit sa pravopis. a inak cudzie jazyky sa u nas ucia na vysokej urovni, na maturitach mame vzdy vysoke skore v ramci celej SR, a nie, nie je to o memorovani gramatiky, skor o citani, rozpravani, pocuvani a o vnimani jazyka ako celku . Takze sorry.
Nerozumies rozdielu medzi spolocenskym oblecenim, oblecenim na sport a slusnym oblecenim na bezny den.
Ty chodis do prace v teplakoch? ak si trener, ok, ak sedis v office asi tazko.
@onedaynick
>>Ty chodis do prace v teplakoch? ak si trener, ok, ak sedis v office asi tazko.<<
Rádová učiteľka nemá o reálnom svete žiaden prehľad, život zacyklený a obmedzený v podmienke ak :D
@miro1360 nevies mi rozumne slusne odpovedat, utiekas sa k infantilnym poznamkam.. Som bezna ucitelka, bezna matka, bezna manzelka, bezna kamaratka, obycajna zena. Na moju poznamku o slusnom obleceni reagujes, ze som zacyklena. Hm.. mozno.. v niecom. chodim do prace v teniskach aj v podpatkoch, aj v tricku aj v sukni. Napis, ako by sa moj prehlad o realnom svete mal prejavovat?
@onedaynick
Páni-učka, teraz sa mi nechce, napíšte mi 5-ťku, ja si ju potom opravím :D
@miro1360 myslim, ze si uvedomujes nedostatok svojich rozumnych argumentov.
@onedaynick Ja vás mám rád pani učiteľka, nehovorte o mojich nedostatkoch prosím mojím rodičom na združení. Nadiktujte mi prosím zoznam tých otázok a ja sľubujem, že v rámci domácich úloh tie otázky vypracujem :D
@onedaynick
Aspoň vidíš inteligenciu a ako že " inteligenciu". Už tu dávno nebol takýto trapko🤟.

@mareszka na gymnaziu 🙂