Ako nestresovať kvôli maturite?
Dobry den, chcela by som od vas radu, aj ked sa ucim dobre mam pocit ze nic nestiham a nic nebudem vediet, neskutocne stresujem kvoli maturite, vysokej skole, prijmackam a vsetkeho okolo toho. Prichadza na mna plac a zobudzam sa s nechutou do zivota aj ked je este len januar. Mam depresie nevidim v nicom zmysel, na par hodin na to zabudnem ked som s niekym ale potom sa to vrati akokeby som mala hrcu na hrdle. Citim sa hlupo ze nic neviem a bojim sa. Zazival to niekto tiez?
4 roky strednej školy sú na to, aby si sa naučila šikovne používať ťaháky na maturitu
@deti95060810 hm, čo? ja som už bol vyhlásený za najlepšieho zabávača maturity na tej škole v tom roku :D
Ahoj, ja som to zažívala tiež, bolo to čisté zúfalstvo, ale snažila som sa učiť doobeda, po obede chvíľu pauza a potom zase učiť. Neboj sa, určite to zvládneš, ani ja som nevedela, všetky otázky, ale, keď profesori vidia, že sa snažíš, tak aj pomôžu. Nie je to až také hrozné, ako sa na prvý pohľad zdá. A ak si dávala v škole pozor, určite to zvládneš. Budem ti držať palce, viem, že to zvládneš. 🙂
Uč sa koľko môžeš, tak efektívne, ako vieš, nič viac ti netreba. Potom to zvládneš. 😉 Zvyčajne troška stresu pomáha k lepším výsledkom. 😁 Určite to všetko zvládneš. A dúfam, že máš aj nejakú poistku (školu, kde prijímačky netreba a s veľkou pravdepodobnosťou tá vezmú), je dobré takú pre pripad, keby niečo, mať.
@miro1360 uz vacsiu somarinu si napisat nemohol...
Autorke - v zivote ta cakaju ovela vacsie skusky, nez maturita. Stale si povedz, kolko ludi ma realne problemy, ty mas “len” maturitu. S kludom si nad to sadni, prejdii si vsetko, co potrebujes. Mate to lahsie tym, ze nebudete pisat testy... a ustna? Nepisane pravidlo - zhorsuje sa najviac o 2 stupne. Prihliada sa na to, ze ide v podstate o prvu vaznu skusku v zivote 🙃 takze nebooooj, das to
@miro1360 ospravedl. sa, to nepatrilo tebe...
@miro1360 myslím že hráš väčšieho frajera ako v skutočnosti si.... aj keď súhlasím, ťaháky sú dobrá v vec, len nie vždy ich je možné použiť....😉
@hailey1 čo máš proti ťahákom? ak si niečo napíšeš na ťahák, ešte to neznamená že ho musíš použiť.... môže to byť taká tvoja pomoc. Každý kto si napíše ťahák - tak sa aj niečo naučí...
Deti ani nemusíš učiť ako sa robia ťaháky, prídu na to aj samé....😉
@hailey1 väčšina ľudí ktorí spravili maturitu nemajú ani potuchu čo sa učili lebo to nahádzali do krátkodobej pamäte :D
@deti95060810 v čom konkrétne? 🙂
@deti95060810 mam proti tahakom to, ze ak detom ako ucitel dovolim hladat lahku cestu uz v skole, budu ju hladat cely zivot 😊 kazdy ucitel mi da za pravdu, ze tahak nevidi len ten, kto ho nechce vidiet... ucit sa nemas na tahakoch. Asi by sa ti nepacilo, keby ta raz mal osetrit lekar, ktory vystudoval na tahakoch, resp.taky ucitel ucit tvoje dieta. Neviem, mam 25 neucim dlho, ale pride mi to trosku zvratene “ratat s tym”, ze moji studenti budu mat tahaky. Moji pisu pisomky tak, ze maju oba lakte na lavici a druhu dlan otocenu smerom dole, okrem papiera, ktory im dam ja a pera nemaju na lavici nic - pred pisomkou ich usadzam ja. Kto da ruku pod lavicu, pisem 5. Dve pisomky, kde mala polovica triedy gulu a naucili sa... a ked pojdu na maturitu, budem s kludom spavat, pretoze nemaju veci len v “kratkodobej pamati” 😌
U mna je tahak otazkou moralky, ci vam to uz pride prehnane alebo nie. Vsetci chceme zit v dobrom a spravodlivom svete 🤷🏼♀️ tak sa podla toho snazim spravat
@miro1360 teba ucitelka bud tahala za vlasy, alebo si mal na nu tajny crush a doteraz si sa z toho nepozbieral.
@hailey1 Nie je ti to jedno, no ale vyššie si písala, že je to na nich ... ešte rozoberiem to vyššie čo si napísala a idem het :D
>>mam proti tahakom to, ze ak detom ako ucitel dovolim hladat lahku cestu uz v skole, budu ju hladat cely zivot 😊<<
praktický život je o ľahkej ceste, nie veci sťažovať, preto sme vymysleli automobily, programátori naprogramovali programy tak aby uľahčovali prácu a nie sťažovali (nepoznám programátora, ktorý by sa naučil programovať v škole, ale až vo firme a v praxi, škola bola len cesta k titulu so zatiahnutou ručnou brzdou)
>>Asi by sa ti nepacilo, keby ta raz mal osetrit lekar, ktory vystudoval na tahakoch, resp.taky ucitel ucit tvoje dieta.<<
Úspešný absolvent lekár vie dobre pracovať s krátkodobo pamäťou - taký nechcem aby ma ošetroval. Ošetriť sa dám až lekárovi, ktorý sa naučil veci v praxi :D
>>Moji pisu pisomky tak, ze maju oba lakte na lavici a druhu dlan otocenu smerom dole, okrem papiera, ktory im dam ja a pera nemaju na lavici nic - pred pisomkou ich usadzam ja. Kto da ruku pod lavicu, pisem 5. Dve pisomky, kde mala polovica triedy gulu a naucili sa... a ked pojdu na maturitu, budem s kludom spavat, pretoze nemaju veci len v “kratkodobej pamati” 😌<<
Známky používaš ako nástroj na zastrašenie a trestanie, uľahčuješ sebe prácu tým, že ich podvedome pod strachom prinútiš učiť sa doma, diktatúra, naučili sa do krátkodobej pamäte len aby prešli, ale ty si videla jednotky tak si automaticky seba pochválila že to robíš správne :D
>>Vsetci chceme zit v dobrom a spravodlivom svete 🤷🏼♀️ tak sa podla toho snazim spravat<<
Vo výsledku zabíjaš deťom tvorivosť a ich prirodzený talent, schopnosť spolupráce.
Takže odo mňa máš za 5 :D
@onedaynick
>>teba ucitelka bud tahala za vlasy<<
nesprávne
>> alebo si mal na nu tajny crush a doteraz si sa z toho nepozbieral<<
nesprávne
0 bodov, máš za 5 :D
@miro1360 keby si vedel, kolko takych rodicov mam ako si ty 😅 az mi to normalne chybalo pocas tohto distancneho vzdelavania... dufam, ze si si ty, absolvent skoly zivota a praxe, dobre pohladkal ego a ze si sa velmi nespotil pri vytukavani tejto sialene mudrej spravy 🧑🏼🎓
Ak ano, tak sa poutieraj a sup sup pisat ziadost o prijatie do zamestnania do nejakej skoly, aby si nasi studenti zazili kreativneho a spravneho ucitela, ktory im da do zivota viac ako vedomosti 🙈
@hailey1
Vieš, že už sa dávno stalo? Ale nie v tom zastaralom školskom systéme :D Preto ti radím, že zmeň ten trestuhodný prístup - to je úchylka! Nechaj im troška voľností a skús niekedy ohodnotiť kreativitu, napr. dobrý ťahák (ja som za výnimočný ťahák dostal na literatúre pochvalu a 1 za písomku, ktorú som nemusel dokončiť :D) a potom možno raz aj ty zažiješ desiatky takýchto poďakovaní a bude ťa to napĺňať viac, ako ukájanie sa na tých utrápených rodičoch nešťastných detí :D Drž sa teda.
@miro1360 rady rozdavaj tym, ktori o nich stoja 🙏🏼 netusis o mne vobec nic, nepotrebujem sa sama chvalit - idem sa ja dalej ukajat na tych nestastniatkach a ty dalej chod menit zivoty ludom, aby si zasa mohol vytiahnut z kontextu vymyslene podakovanie a ukazat ho uplne cudzej zene, aby si ju ponizil - taki, ako ty ma nikdy nemozu urazit. Pekny vecer 💪🏽
@miro1360 a predstav si, ze su ucitelia, ktori povzbudzuju v detoch krititicke myslenie, nabadaju k debatam a rozhovorom. Nechapem chlapa na zenskom fore, co rype do ucitelov. Asi si liecis nejaky mindrak.

Zazivaju to skoro vsetci.
Neviem, na aku skolu chodis a kde chces ist, ale ja som svojim detom hovorila, nech sa viac ucia na prijimacky ako na maturitu, lebo tu daju. A v dnesnej dobe, ked bude len ustna, vas hadam profesori nepotopia. Daj si magnezium a ked sa budes zodpovedne pripravovat, das to. Pridu aj ine a horsie skusky.