icon

Ako oznámiť rodine a priateľom svoju orientáciu?

29. okt 2023

Čaute ženy
Ako mám povedať mojej rodine a priateľom, že som asi gay? Mám len 16 rokov a veľmi sa mi páčia chlapci, mám jednoho veľmi blízkeho kamaráta a veľmi si spolu rozumieme, niekedy premýšľam, či sa mi páči alebo nie, lebo mám pocit, že je jediný kto mi rozumie a taktiež ma veľmi priťahuje, je mi atraktívny aj po fyzickej či psychickej stránke. Znamená to, že som gay? Moja rodina je proti LGBT a keby zistili, že ich syn je homosexuál, tak by ma asi vyhodili z domu.
Prosím čo mám robiť? Nemyslím, že to príjmu.
Najhoršie je, že ten môj kamarát s najväčšou pravdepodobnosťou je na ženy a nechcem si pokaziť priateľstvo s ním, lebo mi príde že je pre mňa veľmi špeciálny, ale zároveň chcem byť k nemu úprimný.
Bojím sa, že ma budú všetci odsudzovať.

elmivelmi
29. okt 2023

@deedol Hlavne ze on v 16 je nezrelely a ma dospiet,ale Aisa v 9rokoch uz bola redy na vydaj a hlavne fyzicky a psychicky pripravena rodit deti.To je ta dvojaka moralka.Otrasne nieco.

lenkakravcova
29. okt 2023

Odpútať sa dokážeš dvoma spôsobmi:
Prvý je odmietnutie (z druhej strany). V tom prípade by si mu to musel povedať, tým sa ale dostaneš do situácie kedy pravdepodobne stratíš dobrého priateľa.
Druhá možnosť je uvedomiť si, že to, čo si v kamarátovi našiel, môžeš nájsť aj v inom človeku, v žene. Len si ešte nemal šťastie žeby si natrafil na takí, ktorá by sa k tebe správala rovnako dobre ako tento kamarát s ktorým sa poznáte a preto sa cítiš ako by bol tvoja spriaznená duša (čo vôbec nie je zle, kým to neprejde do toho sexuálneho).

Skús porozmýšľať čo ti ako mužovi na ňom najviac imponuje, čo ti vlastne chýba - či hľadáš láskavé správanie, porozumenie alebo uznanie, nejaké ocenenie. Spiš si svoje potreby perom na papier. Skús popremýšľať prečo je to tak, že tieto potreby nemáš naplnené. Ak máš pocit, že žiješ v toxickom domácom prostredí (zo strany rodiny), skús vyhľadať pomoc psychoterapeuta. Neboj sa to rozobrať na drobné.

A ako posledné neviem či si veriaci alebo nie. Ale ak áno, tak to ber ako výzvu. Ako výzvu k tomu aby si ostal stáť na správnej ceste. Ako skúšku. Niekto má skúšku, že napr sa nevie ovládať a napíšem to hrubo, ale vyspal by sa s každou druhou ženou po ceste.. pre takéhoto človeka je skúškou ovladat svoje pudy na uzde - a praktizovať to čo je povolené, v manželstve. Rovnako tak ty ak by si mal takéto chvíľky, môžeš sa rozhodnúť poslúchnuť svoje emócie a túžby, alebo svoj rozum.

"Neukladáme žiadnej duši nič iné než to, čo zvládne. A ak by ste niečo hovorili, tak buďte spravodliví, aj keď by šlo o príbuzného a sľub daný Bohu dodržujte. Toto vám odkázal, azda sa poučíte." (Korán, 6:152)

Vsšimni si dôsledne tú prvú vetu, pár krát si ju prečítaj. Možno aj nahlas. Je veľmi dôležitá.

lenkakravcova
29. okt 2023

@elmivelmi Salám alejkum,
Uved prosím zdroj svojej citácie.

Ibn Sa´d deklaroval vo svojom Tabaqat, že keď bol Abu Bakr (Ajšin otec) kontaktovaný v mene Proroka, prehlásil, že Ajša je už zasnúbená s Jubairom, a že najskôr by musel vyrovnať záležitosť s ním.
Isaba, rozprávajúc o Prorokovej dcére Fatime tvrdí, že sa narodila 5 rokov pred prorokovým Povolaním, a že bola asi o 5 rokov staršia než Ajša. To predpokladá, že Ajša v tomto čase zásnub musela mať aspoň 10 rokov.
V Tabaqat je jedna správa o tom, že Ajša mala v čase nikah (zásnub) minimálne 9 rokov.
Existuje prevaha dôkazov, čo sa týka konzumácie jej manželstva, ktorá sa odohrala v druhom roku Hijry v rovnakom mesiaci, že medzi nikáh a konzumáciou manželstva malo uplynúť 4-5 rokov. Podľa týchto výrokov mala Ajša minimálne 9-10 rokov v čase zásnub, a minimaĺne 14-15 rokov v čase naplnenia manželstva.
Existujú široké pochybnosti o správnosti zaznamenaného údaju (6 a 9 rokov vo vyššie zmienenom hádise), keďže ostatné udalosti poukazujú na to, že záznam môže hovoriť o veku: 16 a 19 rokov.
Nie je teda vôbec isté, koľko mal Aiša rokov, keď bola zasnúbená a keď vstúpila do manželstva. Jediné čo vieme je to, že bola fyzicky dospelá, pretože deti nie je možné na základe Koránu sobášiť. Korán prirovnáva vek na uzavretie manželstva k zrelému a zdravému úsudku:

„A skúšajte siroty (vo vašej opatere), kým nedosiahnu vek vhodný na sobáš; potom, ak zistíte, že sú zrelí a rozumní v úsudku, odovzdajte im ich majetok…“ (Korán, 4:6)

nini1978
29. okt 2023

@lenkakravcova keď je človek zamilovaný ,priťahuje ho LEN JEDEN
píšeš nezmysly
Teba priťahoval v 16 každý druhý? Mňa nie
Mňa vždy priťahoval jeden muz a potom sa to všetko vyvyjalo...
Esteticky sa ti môže páčiť milión ľudí, príťažlivosť je niečo iné,ide o chémiu

lenkakravcova
29. okt 2023

@nini1978
zamilovaná som bola do jedného (to je to naviazanie), ale fyzicky má priťahovali mnohí (to je len tá tzv. chémia, keď ešte nevieš či by to fungovalo len vonkajším zjavom a vyžarovaním dotyčný/á upúta)

To čo si napísala je nezmysel, pretože to by znamenalo, že ak milujem svojho manžela, tak od tej doby má už nepriťahuje nikto iný. A to je hlúposť. Zamilovanie je prvotná fáza lásky, ktorá sa vyvíja a je rozhodnutím. Príťažlivosť, atraktivita, tá chémia je to, čo je pudové (a čo buď ovládame alebo nie).

nini1978
29. okt 2023

@lenkakravcova pritahuje ta človek,s ktorým je chémia
Ostatní sa ti
môžu páčiť esteticky
A áno,ja keď milujem,chémia je automaticky len s jedným ,môže byť hocikto predo mnou- chémia neexistuje
Zamilovanosť je jedna vec,druhá je láska a ten princíp je stále rovnaký
Ja sa pudovo nesprávam,už sme trošku ďalej ako ostatné cicavce

nini1978
29. okt 2023

@lenkakravcova a ešte tie tvoje vulgarizmy - "keď ti ho napcha' do zadku" - môžeš písať s prepáčením koľko chces,vyjadrovanie na prízemnej úrovni.(prepac)
Totálny nerespekt k sex aktivitám iných
Okrem iného keby si autor nebol istý svojou orientáciou,čo kľudne môže byť v jeho veku,tak keby aj mal skúsenosť homosexuálneho rázu,prečo by mal mať problémy nájsť si ženu? Nebol by ani prvý,ani posledný
To o čom bluznis?

deedol
29. okt 2023

este pre autora - MK fakt nie je uplne idealna soc siet na podobne rady, nikdy nevies, na koho tu natrafis a ake ma (politicke a nabozenske) nazory - mozno aj take, ako tvoji rodicia. preto som odporucala ten LIGHT alebo ine podobne zamerane organizacie. tie ti aspon neporadia, aby si cely zivot potlacal svoje ja a hral sa na niekoho ineho.

my mame geja v rodine, ale uz ma 50+, cize tieto veci ma vyriesene. zije v zahranici s dlhorocnym partnerom a ma sa fajn. nastastie ho jeho rodicia neodvrhli a prijali aj jeho partnera. drzim palce, aby to tak bolo aj u teba (ak teda si LGBTI+), a ak ta nahodou neprijmu, dufam, ze v zivote stretnes dobrych kamaratov/ky, ktori ti budu oporou.

elmivelmi
29. okt 2023

@lenkakravcova omg v case zasnub 6, v case sobasa 9rokov.Preco to nechces priznat? ved sa s tym zmier ze Mohamed bol zvrhlik.

elmivelmi
Autor odpoveď zmazal
elmivelmi
29. okt 2023

@lenkakravcova https://blog.sme.sk/mokova/spolocnost/pribeh-o-...

Niektorí veriaci jednoducho tvrdia, že Aiša mala oveľa viac než 9 rokov, keď sa prvýkrát musela oddať päťdesiatnikovi. O tomto som ja sama bola presvedčená, kým nám v mešite nevysvetlili, že sú to výmysly. Že jednoducho najdôveryhodnejšie pramene uvádzajú, že mala 6 rokov ako nevesta a 9 keď prišla o panenstvo. Nech sa páči pre
Zmier sa s tym ze to tak je a nehladaj pravdu v alternativnom Islame. Zaujimave ale je,ze tento muz je ore teba nezrely na definivanie svojich citov a k priznaniu si ze he gej ale 9 rocne dievcatko je zrele na podridenie sa staremu 50 rocnemu chrenovi.Zaujimava uvaha,naozaj.A uz ma prosim Ta neoznacuj ,mna tvoje nabozenstvo nezaujima.

loliki
29. okt 2023

Skúś viac športovať a vybiť svoj adrenalín telesnou aktivitou. Zamestnaj svoju hlavu štúdiom a telo fyzickou aktivitou. Tvoj kamoš je predsa na dievčatá. Takže zbytočne snívaš. Polovička sveta ti bude nahovárať, že si gay, druhá polovička, že si normálny chalan. Niektorí chlapci sa odmalička hrali aj s bábikami a sú normálni chalani. Teraz, keď hladina hormónov sa v tebe mení a ovplyvňuje aj tvoju psychiku, vyčkaj času ako hus klasu. Aký je tvoj otec? Opíš mi ho 5 slovami. Ak máš brata, aký je? Aké máte vzťahy?

mamamasama
29. okt 2023

Vypnite tým deckám už Netflix. Každý druhý je gay, lesba, nonbinár, to, oni, pes, mačka, mačkopes. 🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

elmivelmi
29. okt 2023

@lenkakravcova V casoch Mohameda ,bolo zvykom ak nie tradiciou ze ak dieta dosiahlo menzes v 9 rokoch,bolo pripravene na vydaj.Detske nevesty tych dob neboli nic nezvycajne.Cize tvoje tvrdenie,ze deti na zaklade Koranu nie je mozne vydavat sa uplne nestotoznuje s pravdou,mozno len tvojou tuzbou aby sa to tak nedialo.
Len tolko k tomu.Uz ti nebudem ani odpisovat,pretoze mne pri myslienke Aise a Mohameda je normalne zle.Fuj.Maj sa.

autor
29. okt 2023

@zuzanka.zuzu nepáči

nini1978
29. okt 2023

@lenkakravcova a prestaň pouzivat to tvoje pateticke
"Uved zdroj tvojej informácie",lebo sa len strapnujes!
Naposledy si to pýtala do mňa, poslala som ti 8 minútový dokument o Tom,ako prebieha islamizacia v Európe už si dní nepipla

lenkakravcova
29. okt 2023

@elmivelmi ja sa ťa pýtam na zdroj tvojich tvrdení - uvádzaš blog bez historickej referencie..

lenkakravcova
29. okt 2023

@nini1978 kde si mi písala? Aj si mi to napísala zvlášť? Lebo ako neodpisujem na každý komentár. Fakt nemám čas na trollov, ktorí preberajú informácie z bulvarov alebo časopisov typu Svet a zem.

lenkakravcova
29. okt 2023

@elmivelmi a inak ako ťa nemám označovať ale zároveň napísať informáciu, ktorá je pravdivá aby som vysvetlila čo sa tu snažíš podsúvať len tým že cituješ NEAUTENTICKE zdroje ? Alebo vari ty veríš, že sunna Bukhari 150- 300r zozbieraná po smrti proroka je autentický zdroj ? Ako prepáč ale toto čo si napísala je dosť hlúpe tvrdenie - zakladať si na takto chabom zdroji ako na superdokazovom formáte.

Inak je zaujímavé že 14-16 ročná panna Mária (mier a požehnanie s ňou) a jej 40 ročný ženích Jozef ťa nepoburujú. Čím to bude? To bolo vpohode? Alebo aj proti kresťanom máš takéto poznámky?

loliki
29. okt 2023

Tak si odpovedal a vyriešil svoju otázku. 🙂 Ešte môžem odporučiť knihu: Homosexualita nemusí byť osudom - Terapeutické rozhovory amerického psychoterapeuta Dr. Josepha Nicolosiho so svojimi klientmi.

nini1978
29. okt 2023

@lenkakravcova žiadny bulvár,záznam z inej krajiny, veľmi ťa zaujímal zdroj a nakoniec nič
Link som pridala do prispevku,ja nemám byť prečo troll,nebudem ti písať sukromne,nech vidia aj ostatní,čo sa deje
Ty máš podla všetkého tvoju ideálnu predstavu,oči nemáš otvorené absolútne v realite,ktorá prebieha mimo hraníc s dúfam nikdy k podobnemu nedôjde na Slovensku
Viac žien zo zahraničia opisalo podobne skúsenosti ,ale tebe je to jedno
Ani mňa neoznačuj, mne sa debata s tebou nepáči
Nerešpektujes iných,vulgárne sa vyjadrujes,snazis sa tu koranom presviedčať ľudí....garantujem ti,že 90%ludi nezaujíma absolútne to čo píše korán,zmier sa s tým a daj pokoj
Ale tebe by stačilo aj tych 10%presvedcit, nie?
(Nebolo by na škodu,tak?)
Mne prišlo zle ešte vtedy,keď si sa tu prezentovala,ako ideš darovať školské pomôcky deťom,ale nedalo ti, k darom bolo potrebné pripájať letáčiky o islamskej komunite..

dadis
29. okt 2023

@lenkakravcova Kde v Biblii je uvedeny ich vek?

elmivelmi
29. okt 2023

@lenkakravcova a ty mas aky zdroj?Ved v blogu mas aj odkazy ak si dobre citala. tie tvoje zdroje mas odkial,z cias Mohameda nebodaj.

lenkakravcova
29. okt 2023

@elmivelmi Prečítaj si to dôsledne. Každé ti meno si vieš dohľadať aj dátum života toho človeka. Všetky zdroje - aj tie tvoje a aj tie moje majú jednu spoločnú črtu: všetky sa datujú do obdobia 150-300r po smrti proroka Muhammada. To znamená minimálne 150r tradičného ústneho prenosu typu "telefón" - jeden počul že ten počul, že ten povedal, že ten a ten počul proroka povedať.. asi taká je autenticita toho celého. Takmer nulová. Chapeš? Proste to nie je ani historický zdroj, ani kniha od Boha, nič.. je to tradovane ústne podanie ktovie ako skomolene.
Niečo ako historky o Jánošíkovi.
@dadis nikde. Presne o Tom hovorím. 🙂 je iba v kresťanskej mimobiblickej tradícií, ktorá je na rovnakej úrovni autenticity ako tu vyššie zdroje o veku Aiše. Na základe toho sa nedá nič posudzovať ani vyvodzovať závery týkajúce sa faktov.

isis234
29. okt 2023

@lenkakravcova prosím ťa, píš k téme. Autor sa ťa na niečo pýtal. Neodpísala si mu.
K čomu je dobré, že tu cituješ Korán? A píšeš o inom, ako autor čaká odpovede? Zamysli sa.

lenkakravcova
29. okt 2023

@nini1978 nikoho nemienim presviedčať. 🙂
Mne v tomto ohľade stačí to, čo Boh povedal:

"Keby sme boli chceli, boli by sme dali každej duši jej správne usmernenie, avšak uplatnia sa slová Mnou dané: „Naplním peklo počtom žinnov a ľudí, všetkými“ (Korán, 32:13) //slobodná vôľa//

Každý má vlastný rozum a v dnešnej dobe dosť možnosti na to, aby si informácie sám overil, ak chce. Je to na každom z nás. Nie je to na mne aby som ti dávala informácie na tácke. Ak by si sama v srdci túžila po živote s Bohom, hľadala by si ich sama. Nesprávala by si sa tak ako sa správaš. A to je tvoja slobodná vôľa. Nič viac, nič menej.

Zároveň však nemienim byť ticho. Nie som kresťan, ktorý nastaví druhé líce. S tým sa musíš zmieriť aj ty, ak sa púšťaš so mnou do diskusie. Ak začneš a dáš niečo konkrétne na čo sa oplatí reagovať, tak ti samozrejme odpíšem ak si to samozrejme všimnem (nesledovala som ďalej príspevok na stene už pár dní, keďže mi k nemu nevyskakuju upozornenia ak niečo niekto napíše).

lenkakravcova
29. okt 2023

@isis234 však som mu odpísala. Pozri druhú stranu hneď prvý príspevok. 🙃 odvtedy nič nové nejako nenapísal okrem jedného slova.

autor
29. okt 2023

@mamamasama tu nejde o to, že by mi niečo niekto dal do hlavy, ja mám proste len niekoho veľmi rád

loliki
29. okt 2023

Prečo ho máš rád? Prečo mladé dievčatá a chalani v tomto veku zažívajú svoje prvé lásky? Prečo si myslia, že ten vzťah je už na celý život? Čím to je? Dospievanie pod vplyvom hormonálnych zmien. Len máloktorým ten vzťah vydrží dlhšie. Vo väčšine prípadov sa tie vzťahy ukončia, buď príde sklamanie alebo vytriezvenie, zmena školy, nové známosti.
Mnohých ľudí musí človek stretnúť, kým si vyberie svojho životného partnera. A tu na MK sa dočítaš o tom, komu sa ako podarilo vybrať, koľko problémov prinášajú do života vzťahy. Je to umenie vytvoriť s niekým fungujúci vzťah. A veľakrát ľudia hľadajú lásku, ktorú v rodine nedostali, lebo nefungovala. Preto nedokážu vydržať vo vzťahu, lebo to nikde nevideli, nezažili. Sú zranení.

elmivelmi
30. okt 2023

@lenkakravcova ok to je potom cely Koran spisany stylom telefon,ten bol tiez tradovany ustne a teda asi aj s chybami😉Cize jeden pocul,a ten druhy dopocul a tak to slo ci s hadismy tak aj Koranom.