icon

Ako pomôcť 17-ročnému synovi, ktorý je závislý od nikotínu?

23. okt 2025

Môj syn uz pravidelne 4 roky užíva nikotín… pred tým ako mi začnete pisat veci typu prečo som nezasiahla na začiatku atd atd .. zasiahla som hneď na začiatku keď som o tom zistila (začal s elektronickými cigaretami ) no môj syn je až veľmi dobrý klamár stále keď som mu niečo našla a urobila cirkus stále to aj tak pokračovalo proste je to hrozne … ma predajne kde mu to predaju aj bez občianskeho a ak mu to nepredajú tak sa nadrzovku spýta okoloidúceho človeka či mu to kúpi (sám mi opísal postup ako to robí ) … no aktuálne nefajčí ale žuje žuvaci tabak uz 3 roky bez prestávky … ja fakt neviem ako ďalej skúšala som aj odbornú pomoc a stále nic .. on je naozaj závislí bez nikotínu je depresívny a podráždený sám prestať nechce po x rozhovoroch po x cirkusoch co som narobila aj tak to nikam nespeje ani po psychologických sedeniach stále nic obraňuje sa že je to len nikotín nieje škodlivý … ale je to droga síce legálna ale stále droga a fakt že je závislí ma znepokojuje viac

Strana
z3
anonym_a5d03a
23. okt 2025

Jeho otec fajčí? Dohovorí mu? Bude mať zničené zuby a možno aj rakovinu.

autor
23. okt 2025
@anonym_a5d03a

Jeho otec fajčí? Dohovorí mu? Bude mať zničené zuby a možno aj rakovinu.

@anonym_a5d03a nie nefajčim ani ja ani on , to s tými zubami a rakovinou som samozrejme hovorila niekoľkokrát ale jemu je asi príjemnejší pocit než následky

zuzubb007
23. okt 2025

Od 13 tich toto robí?, tak niekde sa stala chyba vo výchove, ja vidieť, že 13 ročne moje dieťa drží v papuli elektronicku cigaretu, reval by týždeň a neodvážil by sa ani odpapulovat, všetko je výchova nikdo má nepresvedčí, ak nieje pomoci treba odborníka aj ho zavrieť na liečenie a hotovo

anonym_a5d03a
23. okt 2025

Sklamal dôveru tak už absolútne žiadne peniaze mu nedávaj, plať ty priamo veci čo treba ale jemu do ruky nič. Tiež si doma zabezpeč aby ti nemohol kradnúť peniaze, alebo ľahko speňažiteľné veci.

Pred časom tu ženy radili keď sa niekto pýtal že videl susedove dieťa fajčiť, či má povedať rodičom tak že sa nemá do toho starať, nie je to jeho vec a mama to aj tak dávno vie. A aj takýto výsledok nezáujmu a ignorovania okolia môže byť.

koniarova
23. okt 2025

Zhejtujú ma. Ale vykašli sa na neho. Je prakticky dospelý. Keď nič nezabralo, nepomôžeš si aj tak. Keď chce fajčiť, nech si na to zarobí. Nedala by som mu ani fuka navyše z vreckového. Len na úplne základné potreby okolo školy.

koniarova
23. okt 2025
@zuzubb007

Od 13 tich toto robí?, tak niekde sa stala chyba vo výchove, ja vidieť, že 13 ročne moje dieťa drží v papuli elektronicku cigaretu, reval by týždeň a neodvážil by sa ani odpapulovat, všetko je výchova nikdo má nepresvedčí, ak nieje pomoci treba odborníka aj ho zavrieť na liečenie a hotovo

@zuzubb007 kvôli fajčeniu? Na liečenie? Nesranduj.

anonym_7e3633
23. okt 2025

@anonym_autor a odkiaľ má na to peniaze?

pribinak
23. okt 2025
@zuzubb007

@zuzubb007 do liečebne kvôli nikotínu? Tak to asi sotva. Možno tak v amerických filmoch

Mna by zaujimalo odkiaľ má peniaze ?

chrobak7
23. okt 2025
@koniarova

Zhejtujú ma. Ale vykašli sa na neho. Je prakticky dospelý. Keď nič nezabralo, nepomôžeš si aj tak. Keď chce fajčiť, nech si na to zarobí. Nedala by som mu ani fuka navyše z vreckového. Len na úplne základné potreby okolo školy.

@zuzubb007 Toto sú také silácke reči. Ale v skutočnosti by si bola bezradná ako autorka. Myslíš, že bude fajčiť pred tebou? A nie je to výchovou. Je to kolektívom. Ak má takých kamarátov, tak bude fajčiť, aj keby si mu uši utrhla.

A to liečenie kvôli fajčeniu? Nesranduj, videla si niekoho, aby ho zobrali na odvykačku pre cigarety? Alkoho, drogy, hazard áno, ale cigarety sa neliečia.

@koniarova Tiež som názoru, že je skoro plnoletý a zodpovedný za svoje správanie. Treba ho nechať tak, možno ho nepriamo nútiť - nedávať peniaze navyše.
Syn tiež fajčil na strednej, myslel, že to nebudeme cítiť. Ale v nefajčiarskej domácnosti je napáchnutá bunda cítiť hneď. Fajčil aj na vysokej. Tam sme to už neriešili. Teraz má 30 a nefajčí.

zuzubb007
23. okt 2025
@chrobak7

@zuzubb007 Toto sú také silácke reči. Ale v skutočnosti by si bola bezradná ako autorka. Myslíš, že bude fajčiť pred tebou? A nie je to výchovou. Je to kolektívom. Ak má takých kamarátov, tak bude fajčiť, aj keby si mu uši utrhla.

A to liečenie kvôli fajčeniu? Nesranduj, videla si niekoho, aby ho zobrali na odvykačku pre cigarety? Alkoho, drogy, hazard áno, ale cigarety sa neliečia.

@koniarova Tiež som názoru, že je skoro plnoletý a zodpovedný za svoje správanie. Treba ho nechať tak, možno ho nepriamo nútiť - nedávať peniaze navyše.
Syn tiež fajčil na strednej, myslel, že to nebudeme cítiť. Ale v nefajčiarskej domácnosti je napáchnutá bunda cítiť hneď. Fajčil aj na vysokej. Tam sme to už neriešili. Teraz má 30 a nefajčí.

@chrobak7 no teraz už asi nie, ale ako 13 ročný fúúú vtedy trebalo zasiahnuť, matka vie, že fajčí 4 celé roky sama to píše

chrobak7
23. okt 2025
@zuzubb007

@chrobak7 no teraz už asi nie, ale ako 13 ročný fúúú vtedy trebalo zasiahnuť, matka vie, že fajčí 4 celé roky sama to píše

@zuzubb007 A čo urobíš? Vyrazíš mu zuby? Zbiješ ho do krvi? Isto, môžeš dať nejakého zaracha, stopnúť vreckové, ale keď má iný príjem a kamarátov, tak si nepomôžeš. Kto to nezažil ,nevie.

anonym_7b0505
23. okt 2025
@zuzubb007

@zuzubb007 dlho som si myslela, že všetko je o výchove. ale mám problémové dieťa, dve neproblémové, vychovávame rovnako, sme prísni aj viac ako treba, ale nie vždy je to výchovou. som učiteľka, videla som už kadečo - vážne ten, čo nemá problémové dieťa, nepochopí, prečo to niektorí hovoria, ale je to žiaľ tak. takže ja by som mamičku až tak nevinila, že je to chyba rodičov. mne sa nezdá, že zlyháva vo výchove, veď už niekoľko rokov sa snaží nájsť riešenie aj cez odborníkov, aj inými cestami.

koniarova
23. okt 2025
@anonym_7b0505

@zuzubb007 dlho som si myslela, že všetko je o výchove. ale mám problémové dieťa, dve neproblémové, vychovávame rovnako, sme prísni aj viac ako treba, ale nie vždy je to výchovou. som učiteľka, videla som už kadečo - vážne ten, čo nemá problémové dieťa, nepochopí, prečo to niektorí hovoria, ale je to žiaľ tak. takže ja by som mamičku až tak nevinila, že je to chyba rodičov. mne sa nezdá, že zlyháva vo výchove, veď už niekoľko rokov sa snaží nájsť riešenie aj cez odborníkov, aj inými cestami.

@anonym_7b0505 lenže u autorky nie je problém vo fajčení a žuvaní tabaku. Chlapec má iný problém, ktorý zjavne neriešia a ani o ňom netušia. Fajčenie je u nich ten najmenší problém.
A psychológ je tiež na prd. Zmenila by som ho hneď.

akvi
23. okt 2025

Och, ake jednoduche je odsudit matku, ze.. Autorka- zavislost ma vzdy dovod a nie, nezozieraj sa recami, ze si zla matka, pretoze nik nekraca v tvojich topankach. Zavislost moze mat velmi vela dovodov a hladat treba prave tie dovody. Niekedy to je trauma, ktoru nedokazes identifikovat a preto ju prehliadas a nevies tak pomoct synovi. Niekedy nedostatok vhodnych podnetov, ludia padaju do zavislosti, ked nevidia zmysel v zivote. Niekedy vplyv okolia, ktory je ale casto precenovany, pretoze ten vplyv okolia byva vacsinou len poslednou kvapkou. Ak by bol clovek psychicky lepsie vybaveny, tak okolie ho nestiahne do zavislosti.. Zacni si o tom nieco studovat, Odporucam knihy a dokument od Gabora Mateho, on sa venuje problematike zavislosti a traumy.

anonym_360508
23. okt 2025

@anonym_autor žuvaci tabak je horší ako cigarety.K psychiatrovi s ním choď pokým nemá 18 r

henka123123
23. okt 2025

Podla mna nepomoze nic..v 17tich isto uz nie...ja som tiez fajcila od 13 sem tam a od 15 som si kupovala normalne cigy...a prestala som fajcit az ako dospela ked som zbadala 2 ciarky na teste...nepomohlo nic.nasi sa mohli aj postavit na hlavu....bude to robit za chrbtom..musi on sam chciet ak nebude chciet nespravite s tym nic

lienka.7
23. okt 2025

@anonym_autor cize od 13tich fajčí a ty si s tým nič nedokázala urobiť? Odkiaľ mal peniaze?

autor
23. okt 2025
@lienka.7

@anonym_autor cize od 13tich fajčí a ty si s tým nič nedokázala urobiť? Odkiaľ mal peniaze?

@lienka.7 napisala som že som to riešila všelijako vystriedali sme 6 psychológov raz aj psychiatra ale ten povedal ze syn nemá žiadny psychicky problem a teda nemá čo riešiť … peniaze mu dávam ja to je pravda ale na desiatu s tým ze som ho jedno obdobie nútila odofotit aj bloček s desiatou aby som si bola istá na čo peniaze využíva .. lenže poznáte to občas mu dá babka aj bez môjho vedomia občas mu dá krstná atd atd chodil aj na brigádu (som absolútne proti tomu mu zobrat peniaze ktoré si sam zarobil ) a tiez mu to veľa krat daju aj kamaráti

fairyy
23. okt 2025

@anonym_autor uz nijak... sama som takto skoro zacala fajcit a prestala az v 30tke... musi chciet sam

autor
23. okt 2025
@anonym_360508

@anonym_autor žuvaci tabak je horší ako cigarety.K psychiatrovi s ním choď pokým nemá 18 r

@anonym_360508 psychiater nas raz poslal po prvom sedení domov s tým ze syn nemá žiaden psychicky problem aj keď vedel o tomto probléme … psychológov bolo dokopy 6 ani jeden mu nepomohol teda pardon nie ze by nepomohol skor syn odmieta zmeniť to

misanthropicdann
23. okt 2025
@zuzubb007

@zuzubb007 decka bežné fajčia od 13 tích. Tiež som mal na ZŠ spolužiakov co v 7.triede fajčili.
Len rodičia o tom nevedia resp si myslia ze ňuňu moje dieťa je krásne zlaté u neho to nehrozí.

autor
23. okt 2025
@akvi

Och, ake jednoduche je odsudit matku, ze.. Autorka- zavislost ma vzdy dovod a nie, nezozieraj sa recami, ze si zla matka, pretoze nik nekraca v tvojich topankach. Zavislost moze mat velmi vela dovodov a hladat treba prave tie dovody. Niekedy to je trauma, ktoru nedokazes identifikovat a preto ju prehliadas a nevies tak pomoct synovi. Niekedy nedostatok vhodnych podnetov, ludia padaju do zavislosti, ked nevidia zmysel v zivote. Niekedy vplyv okolia, ktory je ale casto precenovany, pretoze ten vplyv okolia byva vacsinou len poslednou kvapkou. Ak by bol clovek psychicky lepsie vybaveny, tak okolie ho nestiahne do zavislosti.. Zacni si o tom nieco studovat, Odporucam knihy a dokument od Gabora Mateho, on sa venuje problematike zavislosti a traumy.

@akvi ďakujem …ja naozaj robim vsetko pre to aby sa mal syn dobre odkedy je bol v puberte zacal byt taký introvertný čo sa týka vzťahov v rodine ale aj tak som to snažila pochopiť keďže viem ze väčšina pubertakov nechce byt každú chvilu nalepených na rodičoch , vzdycky som sa s nim otvorené o vsetkom rozprávala aj on somnou , po prvom zistení o fajčení mi to uz ďalej ani netajil ale neviem či to bude tými kamaratmi alebo niečím inym ale som velmi chápavá sama som mu hovorila ze pokiaľ skúsi fajčiť v poriadku každý sme to skúšali len nech do toho nespadne a nepokračuje ale zrejme zbytocne..

anonym_a5d03a
23. okt 2025

Bloček si vypýta od spolužiaka, alebo vyberie z koša v predajni.
Zaplať mu v škole obedy a žiadne peniaze mu nedávaj.

koniarova
23. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_360508 psychiater nas raz poslal po prvom sedení domov s tým ze syn nemá žiaden psychicky problem aj keď vedel o tomto probléme … psychológov bolo dokopy 6 ani jeden mu nepomohol teda pardon nie ze by nepomohol skor syn odmieta zmeniť to

@anonym_autor u 6 psychológov si s ním bola kvôli tabaku? Nič iné ti k tomu nepovedali? Žiadne iné problémy nemá? Neverím, prepáč. A psychiatrovi nechápem, načo ste šli.

autor
23. okt 2025
@koniarova

@anonym_autor u 6 psychológov si s ním bola kvôli tabaku? Nič iné ti k tomu nepovedali? Žiadne iné problémy nemá? Neverím, prepáč. A psychiatrovi nechápem, načo ste šli.

@koniarova áno nemusíte mi verit ja som si neprišla pýtať dôveru ale pomoc… boli sme u prvého psychológa ktorý sa synovy absolútne nepáčil a zároveň aj odmietal chodiť tam kvôli tomu ze nieje chorý na hlavu tak som to nehala tak záver prvého psychológa bol že sa pravdepodobne chce len pred kamaratmi vyťahovať po pár mesiacoch sme skúsili psychologičku záver tiez podobný tretia sa mu aj páčila vraj bola velmi príjemná bol asi na 4 sedeniach ale záver tiez velmi totožný (len pridala nejaké veci o jeho povahe z dotazníkov ktoré spolu robili ale tiez mu nevyslo nič čo by ulazovalo na diagnózu ) 4. A 5. Psychológ tam vydržal 2 sedenia s tým ze som sa tomu štvrtému zverila ze uz neviem ako ďalej tak dal odporučenie na psychiatra tak sme šli ale syn odmietal ist ale nejako som ho tam dotiahla a záver stále taký istý a 6. Psychologicka bola teraz cez leto a tiez nič

anonym_11bfbe
23. okt 2025
@anonym_autor

@koniarova áno nemusíte mi verit ja som si neprišla pýtať dôveru ale pomoc… boli sme u prvého psychológa ktorý sa synovy absolútne nepáčil a zároveň aj odmietal chodiť tam kvôli tomu ze nieje chorý na hlavu tak som to nehala tak záver prvého psychológa bol že sa pravdepodobne chce len pred kamaratmi vyťahovať po pár mesiacoch sme skúsili psychologičku záver tiez podobný tretia sa mu aj páčila vraj bola velmi príjemná bol asi na 4 sedeniach ale záver tiez velmi totožný (len pridala nejaké veci o jeho povahe z dotazníkov ktoré spolu robili ale tiez mu nevyslo nič čo by ulazovalo na diagnózu ) 4. A 5. Psychológ tam vydržal 2 sedenia s tým ze som sa tomu štvrtému zverila ze uz neviem ako ďalej tak dal odporučenie na psychiatra tak sme šli ale syn odmietal ist ale nejako som ho tam dotiahla a záver stále taký istý a 6. Psychologicka bola teraz cez leto a tiez nič

@anonym_autor zbytocne s tým otravujete psychológov a psychiatrov, prepáč!!! Sama si nevieš urobiť poriadok s deckom, tak najlepšie je to hodiť na iných, ze?

koniarova
23. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ty nevidíš, že tie depresie nemá z toho, že je závislý od nikotínu? Nikotínom si len zaháňa smútok. Niečo ho trápi. A ty riešiš absolútne hlúposti.

autor
23. okt 2025
@koniarova

@koniarova a nie nešla som kvôli len kvôli “tabaku” ale kvôli tomu ze má vybudovanú závislosť ako som uviedla je depresívny a podráždený pokiaľ nemá tabak viem ze táto závislosť je velmi normalizovaná ale závislí ľudia na hocičom a hlavne teenageri sú náchylnejší na este horšie závislosti a hlavne v tomto veku , chcela som predísť tomu aby zacal brat trvdsie drogy atd… nejde o to že je to “len” nikotinova závislosť ale o to že to JE závislosť

koniarova
23. okt 2025
@anonym_autor

@koniarova a nie nešla som kvôli len kvôli “tabaku” ale kvôli tomu ze má vybudovanú závislosť ako som uviedla je depresívny a podráždený pokiaľ nemá tabak viem ze táto závislosť je velmi normalizovaná ale závislí ľudia na hocičom a hlavne teenageri sú náchylnejší na este horšie závislosti a hlavne v tomto veku , chcela som predísť tomu aby zacal brat trvdsie drogy atd… nejde o to že je to “len” nikotinova závislosť ale o to že to JE závislosť

@anonym_autor nechápeš, že to nie je tabakom?

autor
23. okt 2025
@anonym_11bfbe

@anonym_autor zbytocne s tým otravujete psychológov a psychiatrov, prepáč!!! Sama si nevieš urobiť poriadok s deckom, tak najlepšie je to hodiť na iných, ze?

@anonym_11bfbe to tak urcite nieje ja som s nim pred tým niekoľko krat riešila tieto veci a vždy som s nim mala otvorený vzťah vždy mi vsetko povedal ale naozaj som uz nevedela čo robiť tak som to chcela skúsiť touto cestov

Strana
z3