Ako pomôcť dievčine, ktorá je na internáte a máva nočné nehody?
Ahoj,
snažím sa rozumne, citlivo vyriešiť chúlostivú situáciu a chcela by som poznať názory nezainteresovaných. Pracujem ako vychovávateľka v školskom internáte a v skupine mám dievčinu, ktorá od začiatku septembra mala x nočných nehôd. Minulý školský rok takúto nehodu nemala. Keďže pre dievča v tomto veku je to trápne, hanbí sa za to, je z toho smutná. Bohužiaľ, občas čelí aj hlúpym poznámkam. S dievčinou mám fajn vzťah, a tak hneď po prvej nehode sa mi zdôverila a poprosila ma o pomoc. Sama si totiž poradiť nevedela, lebo matrac mala premočený a potrebovala ho vymeniť. Keďže videla, že z toho nerobím vedu, že som jej rada pomohla, že som usmernila jej spolubývajúce, aby sa k nej správali empaticky, tak sa otvorila a vďaka tomu viem, že ešte v piatej triede sa jej to stávalo takmer každú noc. Postupne to prestávalo a viac ako štyri roky, až doteraz, nehodu nemala. Už absolvovala vyšetrenia, znova začala brať lieky a dodržiavať liečebný režim, preto verí, že sa to čoskoro upraví. Problém je v tom, že každý večer zaspáva s obrovským strachom, ako dopadne noc. Zatiaľ je to bohužiaľ tak, že raz až štyrikrát týždenne sa zobudí mokrá, čo ju deptá a tým pádom to negatívne ovplyvňuje jej liečbu aj sebaúctu, preto by som jej veľmi rada pomohla. Máme možnosť ju presťahovať, aby nebývala s dievčatami pred ktorými sa zákonite hanbí a k nej nasťahovať dievča z inej skupiny, no riaditeľka je proti a nejak sa mi nedarí ju presvedčiť. V inej skupine je dievčina, ktorej sa to tiež sporadicky stáva. Som si stopercentne istá, že to tak je, lebo keď som zastupovala kolegyňu, aj jej som kvôli nehode menila matrac. Tiež sa mi vtedy zdôverila, že raz-dvakrát ročne sa jej prisní sen, vďaka ktorému sa jej to stane. Dokonca kolegyňa ktorá ju má v skupine to na porade potvrdila a riaditeľke otvorene povedala, že minulý školský rok sa jej to stalo najmenej dvakrát, keďže ona jej nehodu riešila raz a ja tiež raz. Vzápätí však dodala, že pravdepodobne trikrát, lebo deň po odchode študentiek na prázdniny, jedna z upratovačiek sa sťažovala, že práve v jej izbe našla premočený matrac a slečna sa neunúvala ani ho dať sušiť, len ustlala posteľ. Navrhla som, aby dievčatá bývali spolu. Chcú to dievčatá, chcú to rodičia, chceme to my s kolegyňou, ostatným kolegyniam to nevadí, no riaditeľka o tom nechce ani počuť. Keby bývali spolu, kočka by iste neustlala posteľ s mokrým matracom, lebo určite jej bolo jasné, že upratovačke sa to nebude páčiť a bude to riešiť s nami. Je to šikovné, logicky mysliace dievča a stopercentne si uvedomovala, že mení trápnosť za ešte väčšiu trápnosť, veď neupratať po sebe pocikanú posteľ, len ju prikryť a odísť na prázdniny, je väčšia hanba, ako sa pocikať. Urobila to zrejme preto, lebo musela odísť prvá a nechcela, aby jej spolubývajúce videli, že mala nehodu. To, že spravila takú blbosť, svedčí o tom, že sa za to veľmi hanbí. Presťahovanie by jej prospelo, no riaditeľku nie a nie presvedčiť. Argumentuje, že máme klásť dôraz na inklúziu vo výchovnom procese a ja by som týmto krokom išla proti. Presadzuje názor, že tejto študentke sa to stáva len sporadicky, a tak nemá význam ju sťahovať. Vraj spolužiačky s ktorými býva už aj tak minimálne dvakrát videli, že sa pocikala, takže už je to jedno. Tiež si to myslíte? Čo sa týka dievčiny v mojej skupine, ktorej sa to stáva pravidelne, ma riaditeľka nabádala, že ak jej chcem úprimne pomôcť, mám navrhnúť jej vylúčenie z internátu, kým sa jej stav nezlepší. To je však nemysliteľné, lebo denne by precestovala takmer sedem hodín, keďže nemá priame spojenie a dvakrát prestupuje. Riaditeľka je fajn, vážim si ju, ale tentokrát ju nechápem. Vie mi niekto povedať, v čom sa moje riešenie prieči zásadám moderného výchovného procesu? To mi povedala, no nechce sa o tom ďalej baviť a obhájiť si svoj argument. Vraj dievčatá nie sú na tom rovnako. Je pravda, že čo sa týka počtu nehôd, nie sú, ale sú na tom dosť podobne, čo sa týka strachu pred každou nocou a aj pocitu po nehode. Sú rovnaký ročník, ale nechodia do rovnakej školy, avšak nemyslím si, že v tomto prípade by to malo byť prekážkou, i keď tá, ktorú chcem vziať do svojej skupiny, v súčasnosti býva so svojimi spolužiačkami. Ak niekto pracuje s mládežou a má pocit, že robím blbosť, poprosím, povedzte mi prečo. Vážim si iné názory a nemyslím si, že mám patent na ideálne riešenia a už vôbec nie, že mám patent na rozum, tak skúste ma múdro usmerniť, prípadne podporiť. Ďakujem
@marika9202 no najjednoduchsia vec predsa, okrem opatreni, by bolo vecerne obmedzenie tekutin, vycikat sa pred spanim.. a inkontinencne pomocky. Nic jednoduchsie neexsituje. Podlozku pod seba, ak sa stane nehoda nic sa nedeje vyhodi rano.. su aj nohavicky, vlozky podla roznej intenzity... ale tie opatrenie, nepit vecer a ist na wc, pripadne vecer sa budit a ist este na wc = su podla mna taky zaklad.
Tiez zrusenie internatu a taketo veci sa mi zdaju prilis, dievca ma stresy zo vsetkeho teraz... este bude vediet ze jej hrozi dochadzanie do skoly dlhe hodiny, nijak jej to nepomoze k zlepseniu stavu.
Ja by som sa jej ani nepýtala. Prišla by som ju o 2 zobudiť a potom o 5. A videli by ste či pomohlo. Resp sa s ňou dohodnúť, nech si dá budík aspoň tichší + vibrácie a ide na wcko aj sama - o 2, o 5.
my budime ziakov raz alebo 2x v noci enuretikov, ak sa to dodrzi tak sa nepocikaju. Respk velmi vynimocne.
@anonym_c01b3f Fajn, ale ako sa vyspí, keď ju budeme budiť dvakrát za noc? Okrem toho, nerieši to problém, stále sa bude pred spolubývajúcimi hanbiť, stále ju budú brať ako enuretičku. Vieš, riaditeľka navrhuje presne to, čo Ty, budiť ju kľudne aj dvakrát, no dievčina o tom nechce ani počuť a chápem ju, veď to je rovnaké, ako keby som jej spolubývajúcim, dvakrát za noc pripomínala, že sa pocikáva. Máme možnosť ju presťahovať a napriek všetkým argumentom, stále mám pocit, že je to najlepšie riešenie. Dievčatá by sa pred sebou nemuseli hanbiť a boli by v pohode.
@marika9202 skuste im odporucit kvapky Renol... na nete som nasla raz diskusiu ze pomahaju pri pocikavani a kupovala som ich isty cas synovcovi a aj jemu pomohli ... mozno nahoda, ktovie... ale za vyskusanie to stoji...drzim moc palce dievcatam
@marika9202 jedna vec je vysnivana inkluzia riaditelky a druha empatia k dievcatu. Niektorym by som tu ich inkluziu otrepala o hlavy.
Opytaj sa riaditelky, ci toto ma byt vysledkom inkluzie...strach z vysmechu spolubyvajucich a nizke sebavedomie dievcata.
To nie su deticky, ale dievcata vo veku, ktore vedia byt krute. Nie je dolezitejsi pocit bezpecia a istoty dievcata pri spolubyvajucej, ktora bude chapava kvoli podobnemu problemu, ako inkluzia, ktora dievcatu nepomaha?
@anonym_c01b3f Fajn, ale ako sa vyspí, keď ju budeme budiť dvakrát za noc? Okrem toho, nerieši to problém, stále sa bude pred spolubývajúcimi hanbiť, stále ju budú brať ako enuretičku. Vieš, riaditeľka navrhuje presne to, čo Ty, budiť ju kľudne aj dvakrát, no dievčina o tom nechce ani počuť a chápem ju, veď to je rovnaké, ako keby som jej spolubývajúcim, dvakrát za noc pripomínala, že sa pocikáva. Máme možnosť ju presťahovať a napriek všetkým argumentom, stále mám pocit, že je to najlepšie riešenie. Dievčatá by sa pred sebou nemuseli hanbiť a boli by v pohode.
@marika9202 jemine pre teba je vsetko problem. Budime raz alebo 2x za noc ide sa vycikat a vrati sa do postele do minuty spi...Cca 5 min. Nechapem, ze niekto taky moze robit s deckami ked nevies pouzit zdravy sedliacky rozum. U nas to funguje takto roky, nehody su vynimocne. V noci ju potrasieme za rameno, zvysok izby spi, vstane a ide na wc....ako nechapem co furt riesis....
A keby ste nebudili doslovne...stredoškoláčka to napr 17rocne dievča by si nevedelo nastaviť budík na 2x v noci nech sa ide vyčurať. Radšej by ste boli keby do 8 ležala v mokrej posteli kým neodídu spolubývajúce do školy??
@simca06022011 ten základ, nepiť vecer ,a vycikat sa pred spaním na pomočovanie v takom veku nepomáha, je to psychika, nie je to ako ked odúčame male deti od plienky na noc . Ja som mala povolené pit len do 17h, kedy bola moja vecera chlieb so soľou , aby som pred spaním co najviac vycikala, tak mi to určila pedopsychiatricka. Aj tak som sa pocikala. Ked sa vyriešili veci ,ktore sa mi diali a zlepšila sa psychika, prestalo to samé.
@marika9202 ked to riaditeľka nijak nechce povoliť, neskúsili by ste to proste vyriešiť s ostatnými dievčatami co su s nou na izbe? Aj tak vedia , ze sa jej to deje, sadnúť si s nimi a vniesť im pochopenie a citlivy prístup co sa týka tejto veci , možno keby jej aj ony samé vecer povedali, ze nech sa nebojí, ak sa jej to v noci prihodí, nikto sa ráno na nu nebude pozerať cez prsty, ze chápu, ze za to nemôže alebo nieco v tom štýle. Nerozmyslali ste aj o tejto moznosti? Samozrejme so súhlasom všetkých.
@marika9202 jemine pre teba je vsetko problem. Budime raz alebo 2x za noc ide sa vycikat a vrati sa do postele do minuty spi...Cca 5 min. Nechapem, ze niekto taky moze robit s deckami ked nevies pouzit zdravy sedliacky rozum. U nas to funguje takto roky, nehody su vynimocne. V noci ju potrasieme za rameno, zvysok izby spi, vstane a ide na wc....ako nechapem co furt riesis....
@anonym_c01b3f bývala som na internáte, keby mi niekto v noci vošiel do izby, a dokonca 2x, tak by ma po týždni trafil šľak !. Spávala som dobre, ale jednoducho je to rušenie a to si málokto nevšimne, noc čo noc pohyb 2 osôb 2x za noc. Takže zostahovat dve dievčiny s rovnakým problémom na spoločnú izbu je oveľa menšie zlo, ako budiť / rušiť nočný spánok ostatným dievčatám na izbe.
Autorka pozná priestory a možnosti, pozná všetky dievčatá a preto zvažuje najlepšie možnosti a nie - jej vyjadrenia nepovažujem za neschopnosť riešiť.
@marika9202 skuste im odporucit kvapky Renol... na nete som nasla raz diskusiu ze pomahaju pri pocikavani a kupovala som ich isty cas synovcovi a aj jemu pomohli ... mozno nahoda, ktovie... ale za vyskusanie to stoji...drzim moc palce dievcatam
@adabise683 Toto si nemôžem dovoliť, no ona už je nastavená na liečbu, ktorá jej v detstve zabrala. Srdečná vďaka za snahu pomôcť.
@marika9202 neviem Ti s týmto pomôcť ale klobúk dole pred tebou....kiež by bolo viac takých ľudí ako si ty...kiež by každý kto pracuje s ludmi v tvojom prípade s mládežou mal aspoň polku tvojej empatie a snahy
@anonym_c01b3f bývala som na internáte, keby mi niekto v noci vošiel do izby, a dokonca 2x, tak by ma po týždni trafil šľak !. Spávala som dobre, ale jednoducho je to rušenie a to si málokto nevšimne, noc čo noc pohyb 2 osôb 2x za noc. Takže zostahovat dve dievčiny s rovnakým problémom na spoločnú izbu je oveľa menšie zlo, ako budiť / rušiť nočný spánok ostatným dievčatám na izbe.
Autorka pozná priestory a možnosti, pozná všetky dievčatá a preto zvažuje najlepšie možnosti a nie - jej vyjadrenia nepovažujem za neschopnosť riešiť.
@cacianka Som veľmi rada, že si to napísala, vďaka. Keby som prikázala ju dvakrát za noc budiť, mne by síce nepovedal nikto nič, no jej spolubývajúce, by jej mali plné zuby a zrejme by to bolo ešte horšie.
@marika9202 neviem Ti s týmto pomôcť ale klobúk dole pred tebou....kiež by bolo viac takých ľudí ako si ty...kiež by každý kto pracuje s ludmi v tvojom prípade s mládežou mal aspoň polku tvojej empatie a snahy
@lala123 Srdečná vďaka za podporu, potešila si ma.
@simca06022011 ten základ, nepiť vecer ,a vycikat sa pred spaním na pomočovanie v takom veku nepomáha, je to psychika, nie je to ako ked odúčame male deti od plienky na noc . Ja som mala povolené pit len do 17h, kedy bola moja vecera chlieb so soľou , aby som pred spaním co najviac vycikala, tak mi to určila pedopsychiatricka. Aj tak som sa pocikala. Ked sa vyriešili veci ,ktore sa mi diali a zlepšila sa psychika, prestalo to samé.
@marika9202 ked to riaditeľka nijak nechce povoliť, neskúsili by ste to proste vyriešiť s ostatnými dievčatami co su s nou na izbe? Aj tak vedia , ze sa jej to deje, sadnúť si s nimi a vniesť im pochopenie a citlivy prístup co sa týka tejto veci , možno keby jej aj ony samé vecer povedali, ze nech sa nebojí, ak sa jej to v noci prihodí, nikto sa ráno na nu nebude pozerať cez prsty, ze chápu, ze za to nemôže alebo nieco v tom štýle. Nerozmyslali ste aj o tejto moznosti? Samozrejme so súhlasom všetkých.
@20erika07 Dodržuje enuretický režim, takže večer si dá liek a už nepije, pred spaním sa ide dvakrát vycikať. No je to tak, ako hovoríš, keď nebude psychicky v pohode, liečba bude komplikovanejšia a bude trvať dlhšie. Ona sa bude dlhšie trápiť, a tak to bude bludný kruh. Aj preto sa snažím ju presťahovať. S dievčatami som sa o tom neraz rozprávala a iste to pomohlo, lebo správajú sa k nej celkom slušne, ale sú vo veku, keď ani nevedia ako utrúsia poznámku, ktorá sa dievčiny dotkne. Ale máš pravdu, je dôležité sa s dievčatami o tom rozprávať a viesť ich k empatickému prístupu.
@20erika07 tak tiez mam ake take problémy a je rozdiel ked uz nie v tom ci sa počíta, tak koľko toho vycika😏 ale tak to uz si poriesia hádam..
@marika9202 a co na to.rodicia? Nevedeli by u riaditeľky tiez intervenovat nejak... aký uz len moze byt problém presťahovať dve deti moje nervy 🙄 fakt niektorí uz urobia problém zo všetkého. Však ak to pomôže k pohode nech sa presťahuje. Zlepší sa situaci vymenia sa... to ako šéfka väznice trošičku je riaditeľka 😏✌️
@20erika07 tak tiez mam ake take problémy a je rozdiel ked uz nie v tom ci sa počíta, tak koľko toho vycika😏 ale tak to uz si poriesia hádam..
@simca06022011 jasne , ale napr.rano treba každému cikat ,plny mechur a kazdy sa pred spaním vycika. Ak sa ona pocika nadránom, uz ma aj tak plny mechur aj ked sa vycikala tesne pred spanim. Najlepsie je ist v noci 1x/2x na budík cikat, ale to nechce dievcina. Co zase tiez na druhej strane chápem, lebo ak sa v noci na budík zobudi uz pocikana, tak riešiť postel, seba, sprcha v takú hodinu, to by ostatné dievčatá zošaleli.
Je to zapeklitá situacia ☹ v tomto veku duplom.
@20erika07 Dodržuje enuretický režim, takže večer si dá liek a už nepije, pred spaním sa ide dvakrát vycikať. No je to tak, ako hovoríš, keď nebude psychicky v pohode, liečba bude komplikovanejšia a bude trvať dlhšie. Ona sa bude dlhšie trápiť, a tak to bude bludný kruh. Aj preto sa snažím ju presťahovať. S dievčatami som sa o tom neraz rozprávala a iste to pomohlo, lebo správajú sa k nej celkom slušne, ale sú vo veku, keď ani nevedia ako utrúsia poznámku, ktorá sa dievčiny dotkne. Ale máš pravdu, je dôležité sa s dievčatami o tom rozprávať a viesť ich k empatickému prístupu.
@marika9202 co je to za riaditeľku? Ma este niekoho nad sebou? Ci ona vlastní ten internat, ci ako?
@marika9202 a co na to.rodicia? Nevedeli by u riaditeľky tiez intervenovat nejak... aký uz len moze byt problém presťahovať dve deti moje nervy 🙄 fakt niektorí uz urobia problém zo všetkého. Však ak to pomôže k pohode nech sa presťahuje. Zlepší sa situaci vymenia sa... to ako šéfka väznice trošičku je riaditeľka 😏✌️
@simca06022011 Rodičia sa boja, že riaditeľka na nich bude tlačiť, aby to riešili nejak inak, bez internátu. Boja sa, že to bude konzultovať s psychologičkou, a že budú pod veľkým tlakom. Rodičia mi doslova povedali, že psychologička im to nepriamo naznačovala, aby si zatiaľ poradili bez internátu. Priamo sa im to neodvážila povedať, ale už im to naznačila, a tak sa toho boja, preto ma prosia, nech to skúsim presadiť sama.
seriozne, preco ju nechces v noci zobudit? Pracujem v UK ako sestricka, viem, ze sa to neda porovnat, ale u nas sa tu v noci pacienti budia bezne, robi sa full obs (povodom som neurochirurgia).
Nikomu to nevadilo, prvu noc mozno trochu nevyspati, ale potom sa uz normalne spalo.
Syna som jeden cas tiez kazdu noc budila, hlavne ked bolo chripkove obdobie a pred spanim sa nalial flase sladkej vody. Odvtedy ma dovolenu len cistu vodu.
Zdravotny problem by nemal byt dovod na vylucenie z internatu, to co tam mate za pravidla.
Normalne dat dievcine pull ups, to stiahne aj pol litra vody, treba to dobre pred nasadenim vytriast, potom saju lepsie. Pod pyzamom nikto nevidi.
@simca06022011 jasne , ale napr.rano treba každému cikat ,plny mechur a kazdy sa pred spaním vycika. Ak sa ona pocika nadránom, uz ma aj tak plny mechur aj ked sa vycikala tesne pred spanim. Najlepsie je ist v noci 1x/2x na budík cikat, ale to nechce dievcina. Co zase tiez na druhej strane chápem, lebo ak sa v noci na budík zobudi uz pocikana, tak riešiť postel, seba, sprcha v takú hodinu, to by ostatné dievčatá zošaleli.
Je to zapeklitá situacia ☹ v tomto veku duplom.
@20erika07 Veď práve, riešiť jej nehody a pocit pri nich je zložité, keďže býva s kočkami, ktoré sa nedokážu vžiť do jej kože. Pritom je jednoduché ju presťahovať a všetko by bolo v pohode.
seriozne, preco ju nechces v noci zobudit? Pracujem v UK ako sestricka, viem, ze sa to neda porovnat, ale u nas sa tu v noci pacienti budia bezne, robi sa full obs (povodom som neurochirurgia).
Nikomu to nevadilo, prvu noc mozno trochu nevyspati, ale potom sa uz normalne spalo.
Syna som jeden cas tiez kazdu noc budila, hlavne ked bolo chripkove obdobie a pred spanim sa nalial flase sladkej vody. Odvtedy ma dovolenu len cistu vodu.
Zdravotny problem by nemal byt dovod na vylucenie z internatu, to co tam mate za pravidla.
Normalne dat dievcine pull ups, to stiahne aj pol litra vody, treba to dobre pred nasadenim vytriast, potom saju lepsie. Pod pyzamom nikto nevidi.
@oslo1 V pohode by som ju budila, ale ostatným kočkám, by to liezlo na nervy a to by nebolo dobre. Ona sama to nechce. Keby bývala s kočkou, ktorej sa to tiež občas stane, bolo by to úplne iné a to chcem docieliť.
@marika9202 co je to za riaditeľku? Ma este niekoho nad sebou? Ci ona vlastní ten internat, ci ako?
@20erika07 Má nad sebou zriaďovateľa.
@cacianka Som veľmi rada, že si to napísala, vďaka. Keby som prikázala ju dvakrát za noc budiť, mne by síce nepovedal nikto nič, no jej spolubývajúce, by jej mali plné zuby a zrejme by to bolo ešte horšie.
@marika9202 znenavideli by kamošku aj vychovávateľov. Veď všetci vieme aký je dôležitý nerušený spánok, budiť človeka s problémom sa ešte nejako zvládnuť dá - vie že problém má, potrebuje ho riešiť a budenie je jedno z najdôležitejších spôsobov. Ok.
Ale neexistuje že by sa rušenie nočného kľudu nedotklo ostatných v izbe, skôr či neskôr by nastali problémy, jednoducho to človek vycíti, ze niečo nie je ok, že je v izbe cudzí element, niekto sa môže veľmi vylakať, šok, strach, obavy z nejakého agresora ( aj keď neopodstatnené - ale nikdy nevieš). Áno, občas musí ísť niektorá na wc aj v noci, prechladnutie, menzes, ale nie noc čo noc 2x pravidelne , aj 8x za týždeň , čo je viac nocí na intraku ako doma v súkromí. Vieme ako ťažko naruší spánok a odpočinok napr keď partner chrápe, alebo iné problémy, tak sakra prečo ich maximálne neeliminovať ?!
Obdivujem tvoju snahu riešiť a máš veľmi empatický prístup a záujem pomôcť všetkým stranám. Poradiť viem iba toľko, že treba jasne a zrozumiteľne vysvetliť dievčatám aj ich rodičom, že lopta je na ich strane a len oni musia riešiť s riaditeľkou. Aj preto aby šikovné a inteligentné dievča nemuselo školu zmeniť alebo nezmyselne cestovať. Držím palce 🍀🍀🍀
@oslo1 koľko pacientov máš na izbe ? A ako dlho sú hospitalizovaní? Tu si uvedom, že je to internát, kde je na izbe dievčat viac a je to rozdiel. V nemocnici sa ráta s budenim alebo kontrolami zdravotnéh stavu, podávaním injekcií, infúzií, kontrola tlaku a rôzne dôležité úkony, nielen vo dne ale aj noci. Trvá to pár dní a pacient ide domov.
Tu je to pobyt na izbe s viacerými osobami, cez deň musia fungovať v škole/ praxi, je to spolu bývanie na celý školský rok, problém na celé týždne či mesiace, kým nastane zlepšenie zdravotného stavu. Psychika všetkých účastníkov v čudu, mohla by som byť empatická na 300%, aj tie spolubývajúce, ale časom by naozaj nastala frustrácia až znechutenie a možno aj averzia a obávam sa že aj nenávisť. 4 roky na intraku zaručujú rôzne skúsenosti.
@cacianka Hovoríš mi z duše. Vďaka. Ešte chvíľu sa budem pokúšať presvedčiť riaditeľku a ak to nepôjde, skúsime to s rodičmi.
@cacianka Hovoríš mi z duše. Vďaka. Ešte chvíľu sa budem pokúšať presvedčiť riaditeľku a ak to nepôjde, skúsime to s rodičmi.
@marika9202 skús riaditeľke povedať, že v tejto chvíli je najdôležitejšia dievčina a asi sa zhodnete na tom, že jej chcete obidve pomôcť. Riaditeľka verí inklúzii (zrejme je fakt presvedčená), ty zas menšiemu psychickému tlaku v podobe inej spolubyvajucej.
Čo keby ste sa dohodli, že dáte tomu nejaký čas 1-2 týždne, a ak sa situácia nezlepší, presťahovali by ste ju potom (viem, že ty by si najradšej hneď, avšak tadiaľ cesta asi nevedie, v praxi si overite presvedčenie riaditeľky, ona bude mat pocit, ze ju berieš vážne a snáď bude spokojná).
Možno sa skús obrátiť aj na toho psychológa, čo by poradil (pokial ide o tu výmenu) a posun jeho názor ďalej riaditeľke.
@marika9202 jedna vec je vysnivana inkluzia riaditelky a druha empatia k dievcatu. Niektorym by som tu ich inkluziu otrepala o hlavy.
Opytaj sa riaditelky, ci toto ma byt vysledkom inkluzie...strach z vysmechu spolubyvajucich a nizke sebavedomie dievcata.
To nie su deticky, ale dievcata vo veku, ktore vedia byt krute. Nie je dolezitejsi pocit bezpecia a istoty dievcata pri spolubyvajucej, ktora bude chapava kvoli podobnemu problemu, ako inkluzia, ktora dievcatu nepomaha?
@euka210 Mrzí ma, že Tvoju reakciu som si všimla až teraz, lebo hneď by som ju podpísala, stopercentne súhlasím. Až som sa pousmiala, lebo presne to, som sa riaditeľky pýtala. Vďaka
@marika9202 skús riaditeľke povedať, že v tejto chvíli je najdôležitejšia dievčina a asi sa zhodnete na tom, že jej chcete obidve pomôcť. Riaditeľka verí inklúzii (zrejme je fakt presvedčená), ty zas menšiemu psychickému tlaku v podobe inej spolubyvajucej.
Čo keby ste sa dohodli, že dáte tomu nejaký čas 1-2 týždne, a ak sa situácia nezlepší, presťahovali by ste ju potom (viem, že ty by si najradšej hneď, avšak tadiaľ cesta asi nevedie, v praxi si overite presvedčenie riaditeľky, ona bude mat pocit, ze ju berieš vážne a snáď bude spokojná).
Možno sa skús obrátiť aj na toho psychológa, čo by poradil (pokial ide o tu výmenu) a posun jeho názor ďalej riaditeľke.
@tiika Som trpezlivá, takže nebudem tlačiť na pílu, no budem ju presviedčať ďalej a dúfať, že sa mi to podarí, lebo dievčatá sa trápia úplne zbytočne. Vďaka za radu.

my budime ziakov raz alebo 2x v noci enuretikov, ak sa to dodrzi tak sa nepocikaju. Respk velmi vynimocne.