icon

Ako pomôcť introvertným tínedžerom nájsť si kamarátov?

27. okt 2024

Idem si vyliať srdce a vypočuť si ako to máte vy s väčšími deťmi.Syn má 17 r a má málo kamarátov.
Na druhý stupeň nastúpil do vedľajšej dediny, kde ich bolo 7 chlapcov v triede a nič moc kolektív to boli ešte také deti nejako sa nedruzili.V 7 r prišiel Covid dlho neboli v škole potom už prijímačky stredná škola.Uz vtedy občas povedal, že ani nemá ísť s kým von, ale som mu hovorila, že na strednej škole prídu dobre kamarátstva, budú chodiť von atd...na gymnáziu sú dobrý kolektív hneď zapadol, ale každý má svoju partiu tam, kde býva väčšina dochádza do Ba z blízkeho okolia,alebo majú kamarátov z futbalu atď...my sme sa nasťahovali do satelitu, keď mal 8 r mal tú pár kamarátov na ulici kolobezkovali spolu, stretávali sa, ale každý sa rozpŕchol niektorí sa rozviedli, odsťahovali ďalší má partiu fet a alkohol...syn je taký správñak je dosť introvert vystačí si sám, dobre sa učí, ale už mi ho je ľúto.Vcera volal so spolužiakom, že ide do kina s chalanmi z dediny, druhý bol vo fitku s otcom, ďalší chodí s otcom na dlhé bicyklove tury a syn mi hovorí každý je niekde sobota večer a ja som doma☹️Keď mu poviem, že veď si mal povedať, že chces sť s nimi do kina povie, že sa nebude pchať, že ich nepozna, že oni sú partia od detstva.Idu prázdniny a zase bude sám beriem si pár dní voľno ideme na wellness, ale neviem som z toho smutná.
A k otázke ako sú na tom vaše deti cca rovnaky vek?
Ja som v jeho veku mala frajera viem bola iná doba deti chodili von ...jeho neláka niekde sedieť po lavičkách a fajčiť, ale zase predsa mu nebudem hľadať kamarátov🤣 povedal mi, že už chce iný zábavnejší život no a mňa to trapi🤣

ninanikalova
27. okt 2024

Chce iný/ zábavnejší život ? Nech si ho preboha začne robiť 😂 má 17! Tak keď nemá s kým nech hľadá. Či už v triede alebo na nejakom krúžku/športe. Alebo nech niečo skúsi zorganizovať sám. Partia sa nezačne skladať len tak z ničoho nič. Samozrejme chápem že nie každý je komunikatívny, ale spýtať sa v triede či chce ísť niekto do kina/kúpalisko/ bicykel. Nič to nestojí a nemá čo stratiť.

kofa77
28. okt 2024

ma nejake kruzky? aj na skole byvaju, tam sa spozna s mnohymi ludmi, ktorych bavi to, co jeho.

eeffka
28. okt 2024

Nuz toto je dan za satelit

autor
28. okt 2024

@eeffka u nich 80% spolužiakov dochádza do mesta
@kofa77 tie, ktoré ponúkajú ho nebavia orientačný beh, atletika, šach.Nikdy nebol na krúžky

kofa77
29. okt 2024

skoda..

a co ho bavi?
moj je tiez taky skor introvertnejsi, resp. nie je typ bavica, c ho o v kolektive najviac vidno a pocut, na zs mal asi 2 kamaratov, teraz na strednej ich ma kopu, aj starsich, ale prave z roznych mimoskolskych aktivit, tych ma dost vela.
DOFE by ho nebavilo? vyjde z komfortnej zony, spozna novych ludi

nenne27
29. okt 2024

Nech skusi DofE, urcite to robia na ich skole.ak maju dobrych veduckov tak aj ta komunita moze dobre fungovat.

oliverceky
29. okt 2024

@nenne27 čo je Dofe?

kofa77
29. okt 2024

@oliverceky je to Cena vojvodu z Edinburgu, student s arozvija v 3 oblastiach- sport, dobrovolnictvo a osobny rozvoj, stanovuje si ciele a plni ich...

nenne27
29. okt 2024

@oliverceky pozri si so synom na nete cenu vojvodu z edinburgu, mozno sa vam zapaci a ked budes mat konkretne otazky kludne napis

autor
29. okt 2024

@kofa77 pozriem si to ďakujem Co ho baví?ťažko povedať pozerá v cudzom jazyku seriály, občas si s kamarátom si zahrá niečo na PC, teraz ho chytilo cvičenie tak cvičí podľa videi, študuje si o strave, pozerá dokumenty o histórii, známych vedcoch, niečo si navarí.Nechcem, aby to vyzeralo, že je niečo viac, ale on mi povie, že chalani z triedy sa rozprávajú len o tom kto sa kde opil, kam si idú kúpiť žuvaci tabak a, že radšej bude doma ako s nimi.Na jednej strane som rada, že je rozumný na druhej sa mi postačuje, že sa cíti osamelo.Nie je nejaký sprt s ktorým sa nedá rozprávať, ale tá pubertalna klasika ho nezaujima vždy bol na svoj vek viac vyspelý a svojsky

kofa77
29. okt 2024

a chodi na gymnazium?

to Dofe je fajn, aj bude mat program nejaky, aj vyjde zo svojej komfortnej zony , spozna ludi a je to aj cenene v CV, mne sa ta aktivita paci, skoda, ze to nebolo za mojich cias. ani nebude vediet jak a bude mat program aj na 3 dni v tyzdni.

esterrrrrrr
10. nov 2024

Dobrý deň, mam 17 a rada ho spoznam,som nová v ba a snažím sa spoznať ľudí, čiže to bude supeeer.