Ako pomôcť synovi nezvládajúcemu školu?
Dobrý deň,
Prosim vas.. Potrebujem nejake rady.. Povzbudenia.. Hocico lebo uz som zufala...
Syn je prvak na SŠ.. Znamky nema ktovie co.. Ale teda teraz na konci roka to zacal flakat .. Zle znamky .. Prepada z niekolkych predmetov... Ja teda neviem co mam robit lebo darmo my opakujem nech sa uci.. Nech si znamky opravi.. Vzdy len lovie ze si to opravi.. Ale skutek utek...teraz mu hrozi a to je velka pravdepodobnost ze prepadne 😒 ja som z toho riadne smutna.. Lebo som sa ho hned od zaciatku ako nastupil do skoly pytala ci ho ta skola bavi.. Ci je mu tam dobre.. Jeho odpoved bola ze ho bavi.. Ze to je v pohode a tak...lenze teraz vidim ze on by do nej najradsej ani nesiel.. Len nevie na aku inu skolu.m nic.. Najlepsie keby nesiel na ziadnu podla neho 😒 lenze nema vlastne ukoncenu ani povinnu skolsku dochadzku .. On si to vobec neuvedomuje..
Uvediem este ze navstevujem s nim aj psychologixku.. Aj psychiatricku kvoli depresii a uzkostnym stavom.. Uziva aj AD..
Neviem ako mam postupovat.. Co teraz robit kedze sa zatal a nikto s nim nepohne..
Este dodam.. Do skoly dochadza kazdy den.. Na intraku nechcel byt.m byva u mojej mamy lebo to ma blizsie... Jeho otec to nejako neriesi.. Skor sa vyjadril ze ked si neda povedat tak nech prepadne... Moj manzel ( teda nie jeho bio otec) to vlastne dava za vinu mne lebo ze som nebola na neho dost prisna.. Ze som mu mala zrusit vreckove.. Atd.. Lenze to je ten problem ze sym by sa este viac zatal a uz vobec by nechcel spolupracovt.. Tazko na neho vyvijat natlak lebo to mu zasr nerobi dobre psychicky.. Ja uz fakt neviem ako dalej.. Co mam robit?? Keby chce ist aspon na nejaku ucnovku aspon.. Ale to nie.😭.dakujem
. .. A Terqz
Ja tu vidím štyri možnosti. Prestup, individuálne štúdium, doučovanie alebo učiť sa s ním.
On teraz chodi na elektrotechnicku.. Bohuzial nedava ani fyziku ani matiku ani slovinu.. A slovencinarka sa uz vyjadrila ze im to opravit uz neda ( zeich je viac co maju take znamky) lenze on nechce uz asi nic.. Ale najviac ma stve ze ani nevie na aku skolu by chcel ist.. On si mysli ze to je jednoduche.. Ja uz fakt neviem co s nim .. Aj?dnes ostal doma lebo ze sa neciti dobre psychicky.. S nami odmieta komunikovat.. Aj s mojou mamou.. Len ze so psychologickou.. Keby ma aspin muz podporil v tomto ze stalo sa co sa stalo.. Pojdeme dalej.. Dame ho niekam na ucnovku hlavne zr bude mat SŠ spravenu.. Ale nie.. Aj toto ma dava dost dole.. Baby ja to neviem nejako zvladat tuto situaciu uz..
Aj keď prepadne nerieš,ale v lete ho šupni dakde na brigádu, kľudne niekde na družstvo, nech si to užije vo veľkom štýle. Ja som tiež odišla po roku zo školy, ktorá ma nebavila, dokonca som prepadla z matiky. Nie preto, že by som bola blbá. Na druhej škole som bola s vyznamenaním a z matiky maturovala 🙂. Pritom som v starej škole mala dobrú partiu kamošiek ale seba som v tom odbore nevidela.. naozaj skús s ním diskutovať s tým, že budeš pokladať otvorené otázky, bez toho, aby si súdila jeho názor < to mu povedz aj na začiatku rozhovoru, že len chceš vedieť čo cíti.
Takto pred letom sa nikomu ucit nechce, teraz opravovat znamky je uz neskoro. Okrem toho pubertak v podsate...
mate vobec nejaky vztah so synom, aktivity spolocne, rozpravate sa aj o inych veciach... odmieta komunikovat.. predpokladam, rozvedeni rodicia, odlozeny k babke... psychika pubertakov nie je sranda a vysvetlia si veci po svojom. Tiez zdielam nazor tvojho manzela ale aj ten, ze treba sa detom venovat, teraz uz tazsie v tomto veku. A v provom rade ty si matka, takze necakaj, ze niekto to miesto teba vyriesi. Na syna by som zacala byt prisna, bez skoly bude robit co? A domov byvat. Pod dohlad. Kym nedostane rozum minimalne. Ak treba tak prelozit... ale kludne s douckom nevidim dovod preco by sa tie tri predmety nedoucil... aj keby na 3-4. A riadna brigada manualna, nech vie co je to kanaly kopat, bez skoly :DD a neboj aj depky ho prejdu pri praci...
Mimochodom ako na neho posobia AD? lebo moja sestra bola tiez taka nic ma nezaujima po nich v tom veku, okrem tho jej vsetko bolo fuk, proste uplne mimo bola.. nakoniec ich zacala vyhadzovat presne pre toto. Ale teda to bolo davno...
Ja som sa v tomto sekla tiež, vytlačila som mu všetky učňovky z nášho kraja aj s odbormi, ktoré na nich učia, reku tu si niečo vyberieš a o tom nediskutujem... Lenže to sa mladému pánovi nepáčilo, reku ,že " Vieš akí ľudia chodia na učňovku?!" ... Reku viem, takí, čo v živote to dotiahnu ďalej ako ty bez vzdelania 🥴
Ale tak vytlačila som mu aj stredné s maturitou, vybral si. Výhoda je, že tam má duálne vzdelávanie, takže jednak nie je stále len v škole a ešte si aj zarobí nejakú korunu k tomu.
Ja som sa v tomto sekla tiež, vytlačila som mu všetky učňovky z nášho kraja aj s odbormi, ktoré na nich učia, reku tu si niečo vyberieš a o tom nediskutujem... Lenže to sa mladému pánovi nepáčilo, reku ,že " Vieš akí ľudia chodia na učňovku?!" ... Reku viem, takí, čo v živote to dotiahnu ďalej ako ty bez vzdelania 🥴
Ale tak vytlačila som mu aj stredné s maturitou, vybral si. Výhoda je, že tam má duálne vzdelávanie, takže jednak nie je stále len v škole a ešte si aj zarobí nejakú korunu k tomu.
@cairka toto je bomba riešenie 🤩 to si musím zapamätať, lebo môj syn sa určite rovnako zaprie
urcite by som na neho nesla nejakym utocnym postojom,chudak ma toho dost aj bez toho,ja som mala uzkosti od 14,tiez ma vyclenili z kolektivu,asi by som ho dala na inu skolu
Ak tomu rozumiem, teraz chodí na študijný odbor (s maturitou). Ja by som ho skúsila od nového školského roka dať na učebný odbor (s výučným listom) v príbuznom odbore. Učňovky sú ľahšie zvládnuteľné, toto má dosť náročnú školu, pokiaľ mu nejde matika, fyzika... Trebárs aj na tej istej škole sa popýtať, ak by bola taká možnosť.
Prípadne, ak ho tento učebný odbor vôbec nebaví, a bol to krok vedľa, pohľadať aj iné učebné odbory.
A skúsiť sa porozprávať aj s psychologičkou, pokiaľ si s ňou rozumie, nech mu dohovorí, že treba aspoň učňovku mať do budúcnosti...
A čo psychologička na to? Ak sa s nou rozprava, tak mu viac vidí do duše.
Kľudne mi napíš správu 😉
...ale s tou brigádu je to super nápad. Fyzická práca (s mierou)ešte nikomu neuškodila . Skôr na psychiku pomohla. Držím prsty
...ale s tou brigádu je to super nápad. Fyzická práca (s mierou)ešte nikomu neuškodila . Skôr na psychiku pomohla. Držím prsty
@cecilia29 Len brigádovať môže najskôr po ukončení povinnej školskej dochádzky. A to on nebude mať.
@cecilia29 Len brigádovať môže najskôr po ukončení povinnej školskej dochádzky. A to on nebude mať.
@lilianka28 ak by to malo pomôcť, vie to vybaviť neoficiálne cez niekoho známeho napr. Ideálne ešte práca pri zvieratách.
Baby.. Tak na brigadu chodi od minuleho tyzdna.. Ale teda este to nevie naisto ci ho vezmu lebo tam su aj?ini uchadzaci takze si?vyberu ktoremu to ide lepsie.. A je to pozicia casnik.. Aj som mu navrhla ze nech ide na kuchar casnik .. Vraj varit nechce.. Takze toto nie. 😒😒 proste nevie na aku skolu ch e ist.. Na tuto kde je chcel ist uz od 8.triedy.. Inu ani nepozeral.... Teraz on vlastne dochadza j mojej mamy.. A nie.. Neodlozila som ho ku nej.. Od nas by musel vstat uz o 4.30 na bus.. U nej vsava o 5.30 cca ana bus.. Kedze intrak odmietol.. ( ma aj iny zdrav problem takze to bolo aj dobre ) .. Lenze ako sa blizil zaver roka tak stale menej chcel ist domov.. Mama byva v meste... Ma tam obchod... Nejakych kamosov.. U nas doma nic take nema no.. My byvame na dedine.. On je teda aj dost velky introvert.. Takze to tazko sa s nim vyprava... Psychologicka mu tiez vravela ze sa treba ucit.. Aj ked len na 4ky.. Hlavmeaby presiel.. Ale nejaky vplyv velky to na neho nema 😒😒 co sa tyka AD.. Podla mna praveze mu pomohli.. Akoby ozil viac.. Pomahaju mu..
Len ked budem na neho viac tlacit.. On sa lroste viac zatne a nerobi uz nic..
Len ako postupovat keby si teda navela vybral inu skolu. Aj ked len ucnovku.. Aky tam je postup??
Bacha na to , elektrotechnicka je velmi tazka skola, az nieje zanieteny technicky typ, môže ho to frustrovat ze je tam toho kvantum.. Mam gympel s pride mi lahsi ako dobra elektro
Bacha na to , elektrotechnicka je velmi tazka skola, az nieje zanieteny technicky typ, môže ho to frustrovat ze je tam toho kvantum.. Mam gympel s pride mi lahsi ako dobra elektro
@fotoarch vidis.. A moj muz tvrdi zeuz kedna taketo skoly prepada tak to je uz ozaj?hanba.. Cize on to vnima ako daku podradnu skolu bohuzial.. Ze tak chodia len taki.. No.. Ktori nemaju na lepsiu skolu 😒😒😒
Možno v prvom rade neriešiť školu, lebo to bude že tlačíš naňho, ale porozprávať sa sním a "pristať" na jeho rozhodnutie že už chce byť dospelý a "samostatný".
Pripraviť si rozpočet, koľko čo platíte na bývanie, energie, potraviny a nech navrhne koľko bude prispievať do rozpočtu, alebo to rozdelíte na počet osôb a mal by prispievať tretinu.
Ak chce bývať u babky tak jej náklady a bude platiť polovicu ak sú len dvaja.
Aby si uvedomil že študentský život skončil a začína realita dospeláckeho života a vreckové je len to čo si zarobí a čo mu ostane po zaplatení nákladov na život.
Kým nemá brigádu tak mu dať úlohy a práce doma za ktoré bude zodpovedný.
Ak by sa potom rozhodol pre školu, tak hľadajte len v takom okruhu aby mohol bývať doma, nech vieš naň lepšie dohliadnuť, lebo u babky na diaľku ho nevieš vychovávať.
Pozor... zas nie je elektrotechnická ako elektrotechnická. Konkrétne napr. v TT je elektrotechnická škola pre štvorkárov - lebo to je učňovka, ktorá ale má nejaké maturitné odbory a potom je elektrotechnická priemyslovka, ktorá je pre jednotkárov... čo sa týka prestupu, ak si vyberie inú školu, tak čím skôr si pošlite do tej novej žiadosť o prestup. Ak budú mať voľné miesto, tak ho tam od septembra vezmú. Ja som prestup riešila pár mesiacov dozadu, tiež mám prváka na SŠ
Pozor... zas nie je elektrotechnická ako elektrotechnická. Konkrétne napr. v TT je elektrotechnická škola pre štvorkárov - lebo to je učňovka, ktorá ale má nejaké maturitné odbory a potom je elektrotechnická priemyslovka, ktorá je pre jednotkárov... čo sa týka prestupu, ak si vyberie inú školu, tak čím skôr si pošlite do tej novej žiadosť o prestup. Ak budú mať voľné miesto, tak ho tam od septembra vezmú. Ja som prestup riešila pár mesiacov dozadu, tiež mám prváka na SŠ
@lulana79 toto je elktrotechnicka v BB.. Ale yiez s maturitou.. Oni uz tusim ani nemaju odbor bez maturity.. Len ja neviem vobec postup.. Neviem nic.. Ja cely zivot som taka ze mam problem niekam zavolat.. Popytat sa.. Vybavit.. Aj bezne veci.. A nie to este taketo pre mna stresujuce... 😒😒 mne sa najlepsie komunikuje cez mail 🙈
@lilianka28 tak moze pomahat rodicom, babke, susede hocikomu
Murgaska?
Podradné školy neexistujú. Sú len žiaci, ktorí tie školy (ťažšie) nezvládajú. Radšej školu, ktorú zvládne, dokončí a potom môže pokračovať v štúdiu inej.
Spolužiak na základnej 4, 5. Nevedel sa učiť. Inak kamarát v partie. Mali sme ho radi. Šiel na učňovku (kuchár-čašník) Skončil s vyznamenaním a potom šiel na strednú školu. Tiež s vyznamenaním a robí šéfa v reštike.
Ak by šiel tvoj syn na učňovku kuchár- čašník, nemusí variť. Prácu si nájde inde, Môže robiť čašníka. Nie v kuchyni.
Brigáduje ako čašník. navrhni mu obchodnú akadémiu. Je tam účtovníctvo. Môže robiť čašníka a postupne i vedúceho, bude mať na starosti i kasu.
Alebo učňovku, ako ti písali vyššie, rozprávaj sa s ním a navrhni školy,- odbory, čo ho viac zaujme.
Brigáda pri zvieratách je tiež dobrý nápad. pri nich precitne. Je tam súzvuk s dušami. Zvieratá vidia auru človeka, vycítia jeho emócie a možno i to mu pomôže.
Spýtaj sa triednej alebo riaditeľky či by vedeli poradiť, pomôcť s inou školou.
Keď ťa partner nepodporí, nepovzbudí... prajem veľa sily a pomoc z Vesmíru.. aby si to zvládla i so synom. Ver
Murgaska?
@simca06022011 nie ta nie.. Tato je pri okresnom sude.. Pri obi
autorka, tak napíš e-mail do školy. Ak je ti horšie telefonicky vybaviť. Dá sa i tak komunikovať
aha viem
Ahoj. Riešili sme podobné . U nás to bol problém so spolužiakmi. Ani nie nejaká šikana, proste nezapadol. Nenašiel si tam toho svojho. Ku koncu už to bolo ozaj, že aj decká ho vylúčili, ale bolo to obojstranné. Ako píšeš, on sa v istom momente zaťal a už asi nebolo cesty späť,lebo už ani nevidel,ak k nemu niekto urobil pozitívny krok . U nás to začalo koncom prvého ročníka, presne ako píšeš, najradšej by školu skončil úplne a šiel robiť.... V druhom ročníku to už bolo zložité,ale vyskúšal si pár brigád a bolo mu vysvetlené, že keď skončí bez vzdelania, tak celý život bude robiť len tieto ťažké práce a len počúvať ostatných, lebo budú v práci mať vyššie postavenie, tak si radšej vybral inú školu. Teraz je zasa druhák 😅 a je to 100 a 1... Našiel si kamarátov, on hovorí, že aj učiteľa sa k nemu správajú inak ( a je pravda, že zatiaľ čo rodička na starej škole boli ako výčet všetkých neschopností, tak tu je to v pohodovej atmosfére, učivo zvláda ľavou zadnou, správanie tiež v norme) . Aj celkový jeho prístup ku škole je úplne iný, dokonca začína rozmýšľať o VŠ. Čo je spôsobené tým, že dospel posúdiť neviem. Určite je tam aj vplyv toho, že už ním netrieska puberta, ale bez prístupu na novej škole by to aj tak nešlo....
@cairka ďakujem za tvoju správu. Dodala mi nádej, že snáď bude lepšie ... tiež syn, prvák na SŠ....akoby sa tam necíti dobre... lenže nemáme možnosť meniť.. počkáme či nastane posun v druhej tr. Ak nie, možno by sme tiež mali zvážiť zmenu
Len ja neviem co este mam robit.
Cakat ci si zazrakom opravi apson tolko predmetov ze pojde na komisionalky v lete?? Alebo ze sa mu postasti si to opravit za 2 tyzdne?.m jemu by stqcilo z kazdemu predmetu dostat tak 2-3ku a skoci mu to ma 4ku na vysvedcku.m lenze nema snahu ani nic.. 😭😭
No.. O tom ze ako bude musiet makat ked nebude mat aspon tu SS som mu uz vravela.. Ze teraz uz ponaly od upratovaciek chcu maturitu a ku tomu jazyk 😒 ale to ako hrach na stenu hadzat.. Ako matku ma to hrozne hneva aj som z toho smutna.. Stale musim s nim nieco riesit.. Ci je to psychika.. Alebo ine zdravotne problemy.. No... Este jeho bio otec s nim skusi?hodit rec.. Ale neviem ci to bude mat nejaky efekt.

Ahoj. Riešili sme podobné . U nás to bol problém so spolužiakmi. Ani nie nejaká šikana, proste nezapadol. Nenašiel si tam toho svojho. Ku koncu už to bolo ozaj, že aj decká ho vylúčili, ale bolo to obojstranné. Ako píšeš, on sa v istom momente zaťal a už asi nebolo cesty späť,lebo už ani nevidel,ak k nemu niekto urobil pozitívny krok . U nás to začalo koncom prvého ročníka, presne ako píšeš, najradšej by školu skončil úplne a šiel robiť.... V druhom ročníku to už bolo zložité,ale vyskúšal si pár brigád a bolo mu vysvetlené, že keď skončí bez vzdelania, tak celý život bude robiť len tieto ťažké práce a len počúvať ostatných, lebo budú v práci mať vyššie postavenie, tak si radšej vybral inú školu. Teraz je zasa druhák 😅 a je to 100 a 1... Našiel si kamarátov, on hovorí, že aj učiteľa sa k nemu správajú inak ( a je pravda, že zatiaľ čo rodička na starej škole boli ako výčet všetkých neschopností, tak tu je to v pohodovej atmosfére, učivo zvláda ľavou zadnou, správanie tiež v norme) . Aj celkový jeho prístup ku škole je úplne iný, dokonca začína rozmýšľať o VŠ. Čo je spôsobené tým, že dospel posúdiť neviem. Určite je tam aj vplyv toho, že už ním netrieska puberta, ale bez prístupu na novej škole by to aj tak nešlo....