icon

Ako presvedčiť rodičov na zníženie kontroly?

20. aug 2024

Mám 15 a mám na mobile stále rodičovskú kontrolu.Už ma to nebaví neviem prečo mi rodičia neveria..Mám tam aj čas koľko môžem byť na mobile a to sú 2 hodiny🙄.Neviem ako ich mám presvedčiť aby mi aspoň dali o 1-2 hoďky viac,alebo najradšej aby mi ju vipli pretože nemám 10🤷‍♀️.Prosím poradte

Strana
z2
viestta
20. aug 2024

Presvedcis ich len tym, ze dokazes, ze si zodpovedna, dokazes si plnit povinnosti bez pripominania, si ustretova a aj sama iniciativne nieco doma spravis, budes sa chovat slusne.

matullienka
20. aug 2024

A? Stále sú za teba zodpovední. Treba si nájsť aj iné záujmy ako mobil.

laura164
20. aug 2024

Veď do 18 majú za teba zodpovednosť, je to normálne

leo2019
20. aug 2024

Počkaj až budeš mať 18. Ináč myslím si ze to je super ze to tak máš. Aspoň vidno ze im záleží na tebe. Pubertiakom celkovo telefóny by som nedával max tlacidlove a s foťákom ako kalkulačka .

autor
20. aug 2024

@leo2019 Však ako hej ale stále keby som mala apoň o 1 hodinu viac

kittykat22
20. aug 2024

To nie ze by rodicia neverili tebe, rodicia neveria obsahu ku ktoremu sa mozes dostat. Dalsia vec je, ze ked niesi na mobile tak vyhladavas osobny kontakt s kamaratmi alebo si nutena inak kreativne travit cas. A inak 2 hodiny denne na mobile je celkom dost.

stanislavicenka
20. aug 2024

@autorka asi ta sklamem, ale ja si myslim, ze je to v poriadku

deniseee
20. aug 2024

Mas 2 hodiny? Dakuj svojim rodicom! Moje nedospele deti maju pol hodinu a za ten cas musia stihnut aj domace ulohy cez edupage pozriet a pod. A maju to rovnako dokonca aj deti kamaratov, ktore su na strednej skole. Iba cez prazdniny maju o kusok predlzene.

aalt
20. aug 2024

Chces 4 hodiny casu na mobil denne? 8 hodin spis (hadam), to fakt chces viac ako 1/4 zivota visiet na mobile? Za mna keby ze dokazes, ze ta tie obmedzenia nelimituju, tak sa mozu zrusit. Fakt si neviem predstavit na co potrebujes 4 hodiny denne na mobil.

autor
20. aug 2024

@stanislavicenka máme ine názory🤷‍♀️ Deti v mojom veku aj mladšie ani rodičovskú kontrolu nemajú,ale čo už.

matullienka
20. aug 2024

Mladšie nemajú? Tak to si píš, že majú. Naša má bude mať 13, všetci naši známi dali deťom do mobilu rodičovskú kontrolu. Máme aj takých, čo to deti majú aj na tablete a Pc. Tak ešte stále si na tom dobre. 2 hodiny denne je času viac ako dosť

leo2019
20. aug 2024

Tak asi vedia prečo nie. Ci?

crazy_cat_lady
20. aug 2024

to by si chcela travit styri hodiny z dna na mobile? ved to je mega vela. bud rada, ze to maju takymto sposobom rodicia pod kontrolou, este mas naozaj malo rokov, aby si asi pochopila, ze rodicia to robia pre tvoje dobro.

hefo
20. aug 2024

Tu je odkaz na diplomovú prácu, ktorá sa zaoberá o. i. vplyvom času stráveného na elektronických zariadeniach na školské výsledky: http://klimesova.mysteria.cz/misa/knihovna/klim...

tinqua
20. aug 2024

Moja keby nema obmedzeny cas, tak je stale na mobile. Niekolkokrat sme viedli podobne debaty...vzdy to skonci na tom, ze ked budem vidiet, ze si to dokaze regulovat aj sama, ze "robotu" ma spravenu a az potom sa ponori do reels, ze je schopna odpovedat a reagovat ked do toho cumi, tak jej to vypnem...ale zatial mi neukazala nic 🤷‍♀️ a v pohode to potiahnem az do 18. Skus sa zamysliet nad tym, co ty rodicom ukazujes...referovat na to co ini mozu je ti uplne nanic.

stanislavicenka
20. aug 2024

@autorka ty sa skutocne chces v zivote porovnavat? Porovnavat ta budu cely zivot, ty to robit nemusis. Ale je pochopitelne, ze ti to vadi, ak ti ostatni hovoria nieco ine. ver, ani polovica z tvrdeni tvojich rovesnikov nie je pravda. Taka je skutocnost

stellariaaquatica
20. aug 2024

Dá sa vypnúť

leo2019
20. aug 2024

@stellariaaquatica ak by sa aj dalo tak to rodicia zistia a ver ze dosiahne presný opak. A možno skončí aj na mesiac bez telefónu.

januska12323
20. aug 2024

Z tvojho pohľadu chápem ale ty tiež cháp rodičov, sú za teba zodpovední. Ja som v tvojom veku kontrolu nemala ale ani prístup na internet z mobilu a aj tak som vedela spraviť kraviny. Skús sa s nimi porozprávať a dohodnite sa na kompromise, ktorý bude vyhovovať obom.

najna08
20. aug 2024

s tým nič nespravis ja mám 16 a furt to mám😀tiež že 2 hodiny. A kamoska v 17 tiež

simsalabim
20. aug 2024

Ja mam uz starsie deti, prvy mobil mali tusim este Nokiu 6300, ak nie daco starsie, a tak nejako ako rastli, mobily zrazu zacali byt schopne vselicoho a rodicovske kontroly ani neviem, ci uz vtedy boli. Vyrastli bez nej, ale vzdy boli slusni a sikovni, bez nejakych excesov v puberte, tak aj to urcite zavazilo, ze sme im mobily nebrali a nijako cas neobmedzovali. Venovali sa aj inym veciam a doma pomahali. Najmladsia sa tak nejako zviezla popri nich, ma coskoro 19 a vyrastla bez kontroly.

Ale dnes, ked vidim, co vsetko na tom nete je, od blbosti po strasne nasilie, fyzicke aj psychicke, ani sa nedivim rodicom, ze sa snazia dieta od toho ochranit. Keby som mala este jedno mladsie dieta, urcite by som tu kontrolu na mobil dala. Cas by som limitovala iba vtedy, ak by bolo treba. Treba vsak uznat, ze existuje mnozstvo studii o tom, ako mladym ludom mobily skodia - fyzicky na zdravie a mentalne - zhorsuju socialne zrucnosti, vytvaraju akusi hrosiu kozu voci zvratenostiam, pricom inym podlomia psychiku, siria nebezpecny obsah, vytvaraju zavislost, ludia pri tom obsahu hlupnu a znizuje im to schopnost dlhodobejsej koncentracie... dalo by sa pooracovat. Takze ano, rozumny rodic sa dieta snazi odchranit a rozumny mlady clovek to aj pochopi.

lavender94
20. aug 2024

Vieš čo, ja som ešte z tých, ktorým rodičia do mobilov nechodili, lebo boli radi, že si vedia vôbec zavolat bez mojej pomoci. A take chujoviny ako sme robili, to by som fakt nechcela aby robila moja dcéra. Pretože nejaká edukácia ohľadom bezpečnosti na internete uple nula bodov a vlastne som urobila asi každú blbosť ktorá sa dala😅 skús sa s nimi normálne porozprávať, že by si to chcela aspoň o hodinu posunúť…. Neviem čo na mobile robíš, ale ja mám screentime aj 10 hodin keď som doma, pretože mi furt hra YouTube alebo Spotify a počíta sa mi to ako čas na obrazovke. Ale na sociálnych sieťach som max hodinu dve

yoxinka
20. aug 2024

Mňa by zaujímalo, na čo chceš tie dve hodiny navyše? Čo chceš na mobile robiť? Argument, že mladšie deti nemajú kontrolu je pre mňa absolútne nepodstatný. Mám 12 ročného syna. 80% jeho spolužiakov je tak závislá na mobile, že to až nie je pekné. Vstávajú ráno o 5, aby mohli byť na mobiloch, nedokážu viesť normálne rozhovory, mimo mobilu ich NIČ nebaví. Je to čisté peklo … tiktok a podobné veci, to je lobotómia na počkanie. Mladšie deti nedostanú mobil do ruky, kým to nebudú potrebovať, prvý bude tlačidlový, žiadne smartfóny. Chce sa mi revať, keď vidím partiu mladých ľudí, ktorí stoja niekde von a každý kuká do svojho mobilu. Kašli na mobil a ži REÁLNY život.

hederamonstera
20. aug 2024

@yoxinka lenze online svet bude za chvilu realny svet, mne sa to tiez nepaci ale co s tym

yoxinka
20. aug 2024

@hederamonstera
Nesúhlasím. Je dôležité uvedomiť si, že nemá zmysel braniť sa novým technológiám, môj príspevok nie je o tom. Ide o to, že drvivá väčšina rodičov netuší, čo ich deti na mobiloch robia a čo je horšie, sami netušia, ako tento svet funguje. Môj 12 ročný syn, keďže má prístup k smartfónu mal viaceré sedenia s nami rodičmi, kde mu bolo jasne vysvetlené, čo je internet a ako to funguje. Vysvetlili sme mu ako fungujú sociálne siete, algoritmy, ako mu príliš veľa času strávenom sledovaním reelsiek na youtube spraví z mozgu šalát. Vysvetľovali sme na konkrétnych situáciách. Môj syn má mobil a má záľubu, ktorou trávi celkom dosť času aj na počítači (nie sú to videohry, keby niekto šiel rýpať). Musí si veľmi veľa vecí hľadať po internete, ale 80% času to pretavuje do niečoho zmysluplného. Takže technológie u nás nie sú zavrhnuté, práve naopak, ale učíme sa ich využívať tak, aby sme ovládali my ich, nie oni nás. Môj syn nemá instagram, facebook, tiktok ani žiadnu sociálnu sieť a tak skoro mať ani nebude. Je to všetko o prístupe.

cookie29
20. aug 2024

Rodičia sú za Teba zodpovední. Predpokladám že máš napríklad aj whatsapp hoci legálne môžeš až od 16r ak sa nemýlim.
A vieš že sú deti v Tvojom veku, ktoré mobil nemajú? Prečo sa neporovnavas s nimi 😜
Ja viem že ty máš pocit že si už veľká ale stále si dieťa. Načo potrebuješ 2 hodiny navyše? Čiže ak sa nemýlim 4h by si chcela. 24h. Z toho ideálne 8h spánok. 4 h mobil to je pol dňa v háji 🤦‍♀️
Ak potrebuješ napríklad lebo chceš počúvať hudbu a pod tak možnosti sú.

sense
20. aug 2024

Sú deti v tvojom veku ktoré nemajú vôbec žiadny mobil alebo prístup menej ako dve hodiny. Porovnaj sa s nimi a myslím že si na Tom dobre s tvojimi dvoma hodinami.
Rodičia vedia prečo to robia. A keby ti dovolili viac sa od mobilu ani neodtrhnes....
Nájdi si reálne koníčky nielen mobil

leo2019
20. aug 2024

Ináč aká irónia stretnúť takto dva príspevky :D

tinqua
20. aug 2024

@leo2019 nechat cokolvek dolezite na male decko a jeho rozhodnutie je velmi kratkozraky pristup. Plati to u tych co "moje dieta same rozhoduje, kedy pojde spat, kedy bude jest"...atd. vo vysledku su deti bez rezimu a ked nenaucis sytem male, tak good luck s pubertakom. Videla som video kde 12 rocny rozmlatil byt kvoli zakazanemu telefonu.

leo2019
20. aug 2024

@tinqua absolútne súhlasím.

Strana
z2