icon

Ako presvedčiť rodičov o výhodách gymnázia?

gitk118
6. jan 2026

píšem sem hlavne ako dcéra ktorá by chcela pochopiť pohľad rodičov. Riešime doma výber strednej školy a mám problém presvedčiť mamu aby zvážila gymnázium.
Mama je proti gymnáziu hlavne preto že moja staršia sestra chodila na gymnázium vo vedľajšom meste kde bolo štúdium veľmi náročné a mala tam veľa stresu. Mama sa bojí že by som si tým prešla aj ja. Tento strach chápem a rešpektujem viem že to myslí dobre.
Zároveň si však myslím že nie všetky gymnáziá sú rovnaké a ani deti nie sú rovnaké. Nechcem ísť na ten istý gympel ako sestra ale na iný bližší a menej náročný. Nejde mi o „názov školy“ ale o to aby som si do budúcna nezavrela dvere hlavne čo sa týka vysokej školy.
Čo sa týka školy moje známky sú väčšinou jednotky. Jediný problém som mala s matematikou kde som sa však zlepšila na dvojku. V ostatných predmetoch problémy nemám a učivo zvládam. Aj preto mám pocit že by som gymnázium zvládnuť mohla najmä ak by išlo o iné menej náročné gymnázium než to na ktoré chodila moja sestra.
Rozumiem aj tomu že takmer celá naša rodina študovala niečo zdravotníckeho typu a práve preto sa mama obáva že by som mala ísť rovnakou cestou. Ale zdravotníctvo ma naozaj nebaví a bojím sa že by som tam stratila motiváciu a chodila do školy len z povinnosti. Nechcem sa hádať ani ísť proti rodičom len by som chcela aby ma mama vnímala ako samostatnú osobu nie len cez skúsenosť mojej sestry alebo rodinnú tradíciu.
Chcela by som sa opýtať mamičiek
Ako by ste chceli aby s vami dieťa v takejto situácii komunikovalo?
Čo by vás presvedčilo aspoň dať gymnaziu skúšobné obdobie plán B alebo možnosť prestupu?
Ďakujem za každý slušný a úprimný názor.

Strana
z2
evansova
8. jan 2026

@gitk118 Keď som kedysi doma zahlásila, že jediná škola o ktorú mám záujem, je Stredná poľnohospodárska, nastal poplach. S tvojimi známkami? Veď môžeš ísť na jedenastrocenku!
Našťastie, nás rodinny priateľ, ekonm, rodičom vysvetlil, že nič sa u nás nebude rozvíjať Tako poľnohospodárstvo. Tak súhlasí. Po strednej som vysoká škola v rovnakom odbore. V prvých dvoch ročníkoch galeje, matematika, fyzika, chémia, na strednej sme tieto predmety mali v malom rozsahu. Drela som, dobehla som čo bolo treba a promoval som s výborným prospechom. Naši si uvedomili, že som to zo súrodencov dotiahla najďalej.
Nikdy som svoj výber neľutovali, vždy ma tešilo to čo som robila, príjem výborný, po rokoch som začala podnikať, som dávno za vodou, dovolenky, výlety, kúpele, rezerva na účte tak na desať rokov...
Naše deti si školy vybrali podľa seba, sú spokojné a teda aj my.
Dúfam, že ťa rodičia nechajú vybrať si vlastnú cestu. Keď budeš robiť to, o čo máš záujem, bude sa to v budúcnosti dobre dariť. Hádam to pochopia.

astrobot
8. jan 2026

@gitk118 gymnázium ti da najlepšie základy na štúdium VS. Nehovorím,že z iných stredných sa tam nedostaneš ,r záleží čo chces potom študovať.Dcera skončila gymnázium,teraz je lekárka..A hlavne si vo veku,keď už sama rozhodujes čo chces,takže štúdium si vyber podľa seba, nie podľa mamy...

sfet
8. jan 2026

No, išla som na strednú a potom ľutovala. Pritom roky bola u nás téma, že pojdem na gymnázium. Rodičia argumentujú tým, že náhodou sa nedostane dieta na vysokú školu, nebude sa mu chciet íst, zmenia sa mu priority a ničím nie je. Zo strednej už niečo v rukách má. Ale poznám tolko žien, ktoré po gymnáziu sa na školy nedostali a našli si prácu ako recepčná na hoteli. To nie je job snov, aspoň pre mňa, ale je veľa ľudí, že ich to baví. A nie všade pozerajú na školu. Rodič by mal vysvetliť úskalia tej a tej školy, co všetko može nedopadnút a mat náhradné riešenia, keby dačo, to sa vyplatí vždy, ale vyložene nenútit. A tiež sa pobaviť s dieťaťom, prečo na tú školu práce. Aby to nebolo tak, že tam ide kamarátka, tak ja tiež.

bluka2
8. jan 2026

Chod na akú školu chceš

Strana
z2