icon

Ako prinútiť dcéru udržiavať poriadok po rozčesávaní?

28. apr 2025

Ahojte už som zúfalá už mi ide do plaču. Dcéra 11r ma vlasy pod zadok je to jej pýcha jej koruna krásy. Berie vitamíny ale dôsledkom liekov jej hrozne padajú. Dobre to človek chápe. Ale je mi z nej na zvracanie. Vycesava sa všade. Vana plná vlasov vycese sa v izbe na penovom puzzle nechá to tak cese sa nad kobercom nechá to tak. Kefa ostane plná vlasov a nerieši to. 100000x minimálne som ju upozorňovala aj slušne aj s krikom a už aj s vyhrážkami ze keď neprestane s tým bordelom a nenaučí sa to zbierať proste ju surovo ostriham a hotovo. Všade je bordel. Nadrapuje ma to. Aj teraz som vyletela kým šla do školy. Proste sa vyvali k seriálu a nerieši ze za sebou nechala bordel. Keby to upratala neriešim nič nech sa cese kde chce. Ale nič nepozrie za sebou nič nepozbiera a keď ju upozorním hneď vybuchne alebo sa urazí. Chcem tak veľa?opakuje sa to každý deň. Už som jej hovorila ze nebude chodiť s kamoškami keď sa nenaučí za sebou upratať. Chvíľu pomohlo. Zakázala som jej návštevy u nás ze hanbiť sa nebudem za neporiadok. Nerieši. Všade sú vlasy v gauči v posteli v koberci. Naozaj je jediné riešenie ju ostrihať? Už nemám nervy na tu kopu vlasov všade. Aby jedno decko pomaly v puberte nedokázalo pochopiť ze jednak ide o poriadok a za ďalšie tým obťažuje iných členov domácnosti. Je naozaj ťažké pozbierať po sebe vlasy keď sa docese? Veľa chcem? Musím vysavat 3x denne a to ani nemáme doma psa. Koľkokrát som dala vysavat jej ale je jej to jedno. Toľko s vysávačom ako trest pobeha a nič sa nemení osteihali by ste ju aspoň o polovicu? Ako som písala vitamíny berie spamätáva sa po liekoch to akceptujem. Len aký trest vyvodiť za to ze opakovane nerešpektuje to ze ma za sebou upratať?

Strana
z2
cervenaruza123
30. apr 2025

No ma 11 rokov, to je zacinajuca puberta, ale stale je to este istym sposobom male hlupe dieta. Sestru mam v takom veku.
Co by som robila ja. Nechala by som ju samu si vybrat. Ale pocitit dosledky a podla toho sa rozhodnut.
Kym neuprace, nebude ziaden serial nic. Vypla by som hoci internet, telku, hocico. 11 rocnej sa musi dat este zakazat cosi take. Nemusi pratat, nech ma dlhe vlasy, nech sa vycesava, ale kedze tym otravuje a obtazuje ostatnych, tak jednoducho nebude sa zabavat, kym ostatni maju neprijemne prostredie. Zabavat sa bude, az ked bude aj ostatnym doma prijemne.
Vycesavala by sa zasadne vo svojej izbe alebo na nejakom takom mieste, presne urcenom, ktore by potom vzdy popratala. Ak by to nerespektovala, doslova by som skryla vsetky hrebene a kefy a musela by si ich pytat. Nech sa vycesava ked chce. Ale ked to nerobi podla prijatelnych pravidiel, nebude mat k dispozicii kefy a bude si ich musiet pytat ako male dieta a cesat sa pod dozorom, lebo inym sposobom nevies zabezpecit poriadok. Tak ked nevie ona byt zodpovedna a robit to rozumne, bude sa moct cesat, ale len pod dozorom. Ako malicke dieta, na ktore treba davat pozor, lebo same robi len bordel. Sama nech sa rozhodne nakolko je uz velka a zodpovedna a vie sa o take vlasy starat sama alebo k tomu potrebuje "pestunku za krkom". Ked je velka a zodpovedna, nech to dokaze.
Alebo ak by som mala privelke nervy a ine by nefungovalo a jej nevadi vlasovy bordel a odmieta pratat ona, vsetky vlasy by som pekne pracne zbierala a pravidelne jej ich hadzala do izby. Ked jej ten bordel nevadi, nech ho ma u seba. Nech sa sama rozhodne, ci bude zavalena vlasmi, ked jej to nevadi, nech neprace. Ale nech ma ten bordel u seba.
To boli samozrejme len nejake napady, aby mala na vyber, aby pochopila preco. A sama sa rozhodla. Tak ci tak, by som si vymyslela zopar nejakych pravidiel. Vas dom, vase pravidla. Vy ako rodicia ich urcujete. Ona si moze vybrat, akym sposobom ich bude dodrziavat, ale dodrziavat ich musi. Spisala by som normalne hoci na papier a vylepila na chladnicku pravidla a aky je dosledok, ak ich nedodrzi. Bude bordel, budu dosledky. Dolezite samozrejme je, ze vy tie dosledky musite aj dodrzat. Ked sa dohodnete, ze nebude telka, kym neuprace a raz uprace a druhykrat nie a jej nevypnete serial, len sa na nu vykricite, tak samozrejme, ze sa to nenauci. Ked pises, ze sa jej nechce pratat, radsej sadne k serialu, tak logicky keby nebol serial, tak co bude robit? Cumiet do steny? Asi by sa skor rozhybala aj k prataniu. A ked to je pravidelne, stane sa to zvykom. Len tak sa buduju navyky, ze sa pravidelne opakuju a nie ze raz spravime a uz to vieme.
Nie som velmi zastanca toho, ze teraz ostrihat, to je taky trest, co ju akurat nastve, ale nic z toho nepochopi, ani jej to nic nevysvetli. Bude to brat len osobne. Sice na istu dobu dosiahnes, ze vysledkom bude poriadok, ale ju to zodpovednosti nenauci, co sa zase do buducna pri problematickej faze puberty zide, ked uz niektore veci ma pochopene. Ked nechape teraz, ze vam vadi neporiadok a preco to treba pratat, tak s kratkymi vlasmi to ani tolko nepochopi. Bude par rokov vacsieho kludu, ale problem sa len odsunie, lebo ju tym zodpovednost nenaucis. Je este pomerne mala, mozno jednoducho este nie je dostatocne rozumna na to, aby to naplno pochopila, ale tak potom s nou aj treba jednat ako s malou. A necakat od nej samostatnost a zodpovednost, ked na to este nedozrela. Alebo nech sa paci, nech ti dokaze opak.

sussie1
30. apr 2025

Strihat by som junestrihala, to je zasah do jej vlastneho tela... Ale prihodila by som jej to do jedla, reku ci jej tie vlasy fakt nevadia...

kvetinka_2
Autor odpoveď zmazal
fadama
1. máj 2025

Dala by som jej do jedla vždy vlas 😂😂😂
Keď sú všade, bude ich mať aj v jedle kým sa nenaučí si upratať po sebe 😀🤣🤣

laurabiagotti
1. máj 2025

Prosim nestrihaj.Mna mama cca pred 30 rokmi ostrihala ked som bola mala z dlhych krasnych blondavych hladkych vlasov pod zadok na vtedy akoze modernu darinku rolinc a vyzerala som ako chlap a ta rana v dusi mojej.boze...nechcelo sa jej ma cesat..Tvoja sa aspon ocese sama .Najdite iny sposob.Alebo ten mini rucny vysavacik na dobijanie a len vzdy po sebe prejde vsade kde bola a je to...a rychlo to vyprazdnis a j ty ten zasobnik

valikasikulova
1. máj 2025
@kvetinka_2
Odpoveď bola zmazaná

@kvetinka_2 ty si to aj citala ci splietas do vetra, kde autorka píše ze do hola a zároveň píše ze dieta uziva vitamíny lebo sa spamätáva po liekoch....

moschin0
1. máj 2025

Chapem ta autorka, 16 rocna dlhe tmave vlasy, ktore brutal vidno na podlahe, teda ja ich vidim. Ostatni nemaju asi take oci 😂. Uprace si po sebe, cese sa prevazne v kupelni ale aj tak je tych vlasov vela a su vsade. Aj mne padaju, ale mam ich blond a lamu sa, takze ich nevidno 😂😂😂. Ja tiez zurim, ale asi s tym neurobim nic.

kvetinka_2
Autor odpoveď zmazal
vinkel
1. máj 2025

Začínajúca puberta bude to ešte horšie. :(

dadulkaf
1. máj 2025
@kvetinka_2
Odpoveď bola zmazaná

@kvetinka_2 na MK si všetci tykáme, je to v pravidlách MK.

bonboniera
1. máj 2025
@kvetinka_2
Odpoveď bola zmazaná

@kvetinka_2 ak si po prečítaní celého príspevku stále napísala komentár aký si napísala, asi budes jednoduchšia. A ako ti už bolo napísané, tu si všetci týkajú.

Absolútne nechápem to zhrozenie nad ostrihanim vlasov, keď sa mladá o ne nevie starať, dovidenia. 11 ročná tu skáče matke po hlave ale joj hlavne aby dievcatko co sa chová jak prasa nemalo traumu.

maryetta
1. máj 2025

Ja som v tomto radikalna. To nie je 5-7 rocne dievcatko. Je to uz slecna ktora by mohla po sebe upratat. Nic take co by spravit nevedela. Moja ma sice ledva po plecia. Jej vlasy nerastu. A zbieram ich resp vysavam. Ma 7rokov.
Ja som v tomto ozaj bez kompromisu. Teda ked upozornujes dookola ako blazon. Ja nosim vlasyvzdyv gumicke. A ked najdem dcery vlas v jedle ide ma rozdrapit-ona sa nerada cese. Vlasy ako po vybuchu. Vie ze ked si neda aspon celenku ze budem strihat. A ona so vazi ozaj kazdy milimeter.
Vlasy dorastu. Ale mala by vediet ze vsetko ma svoje hranice. Co z toho ze sa vyhrazas ostrihanim ked vie ze to nespravis? Uspesne ta moze ignorovat a teda aj vytacat dalej.

evkatk
1. máj 2025

Okamžite by prišla o vlasy a dala by som ju ostrihať. Nekompromisne, nedebatovať o tom, ale ostrihať. Je to aj pre jej dobro. Ak ich má husté, potom sú aj ťažké. Vlasy padajúce od liekov v tomto veku ešte nenarobia takú škodu, ale ak začnú pracovať hormóny okolo konca 12. roku, začnú nenormálne padať a to v mieste, kde je tlak na ne najsilnejší. Našej susede lieky tak preriedili začiatkom puberty vlasy, že sa to už nedalo zastaviť ničím. Má 20 rokov a na vrchu hlavy nosí príčesok, lebo jej navždy vypadala oválna plešiny asi 10 x5 cm, ktorú už nedokáže včesať do vlasov. Lekári povedali, že bolo treba po začatí padania hneď ostrihať a často vtierať vlasové vody. No dlhé vlasy svojou váhou liekmi poškodené korienky úplne zničia na plešinu.

som_realistka
2. máj 2025

V prvom rade sa musis dostat do kludu, pubertiak s Tebou bude cvicit, hlavne ked vidi, ze sa iba naseries pokricis a urobis to aj tak. Z vlastnej skusenosti, ti mozem povedat toto, vzdy si rozmysli, cim sa budes pubertiakovi "vyhrazat" lebo ten trest ktorym operujes, treba dodrzat, tak aby si si na seba neusila budu. A druha, dolezita vec, treba byt pokojny a dosledny. Dat pravidla, napr, po rozcesani po sebe upraces. A trvat na tom. Ak s dcera po sebe neuprace vlasy a sadne k serialu, tak ju upozornim a dam termin, napr do dvoch minut sa zdvihni a chod upratat tie vlady, ak to neurobi, vypnem telku vezmem pocitac a normalne ju donutim. Pri pubertiakovi iba trpezlivost a trvanie na pravidlach a ak to pride do extremu, tak aj ten trest, ale musi byt taky aby to dieta malo ubrate z komfortu a Teba to nebude ani zatazovat, ani "boliet"

kaca222
2. máj 2025
@maryetta

Ja som v tomto radikalna. To nie je 5-7 rocne dievcatko. Je to uz slecna ktora by mohla po sebe upratat. Nic take co by spravit nevedela. Moja ma sice ledva po plecia. Jej vlasy nerastu. A zbieram ich resp vysavam. Ma 7rokov.
Ja som v tomto ozaj bez kompromisu. Teda ked upozornujes dookola ako blazon. Ja nosim vlasyvzdyv gumicke. A ked najdem dcery vlas v jedle ide ma rozdrapit-ona sa nerada cese. Vlasy ako po vybuchu. Vie ze ked si neda aspon celenku ze budem strihat. A ona so vazi ozaj kazdy milimeter.
Vlasy dorastu. Ale mala by vediet ze vsetko ma svoje hranice. Co z toho ze sa vyhrazas ostrihanim ked vie ze to nespravis? Uspesne ta moze ignorovat a teda aj vytacat dalej.

@maryetta to je psycho. Chúďa dcéra.

maryetta
2. máj 2025
@kaca222

@maryetta to je psycho. Chúďa dcéra.

@kaca222 ked myslis. Psycho je to pre nas ostatnych co tu byvame. Nastastie k radikalnemu kroku u nas nedoslo. Da si oovedat ked ju upozornime ze cesat sa ma v kupelni. Ze si ma dat celenku-to aj kvoli ociam lebo tie vlasy ma ozaj vsade co sa stazovala uz aj ucitelka....
takze vydrzi da ucesat ked ozaj "MUSI".

saxana000
2. máj 2025

Posli ju nech sa ide rano cesat von na vor alebo balkon.rano vlasy zapliest na cely den do copu a vecer po rozpleteni posli vycesat zase von.. ostane bordel pride trest ziadna telka ziadny telefon..

Strana
z2