icon

Ako reagovať na zistenie, že dcéra je trans?

3. okt 2025

moja dcéra pred vcerom povedala že je trans… akože fakt nechápem ako mám reagovať na toto … podporujem ju fakt vo všetkom ale toto aj na mňa priveľa

autor
3. okt 2025
@mizoko

@really8 presne to ma napadlo 🤣🤣🤣 možno je to Mirokub - ten dnes perli jedna radosť aj s kamkom 😌☕

@mizoko aj ja by som sa tešila keby je to len troll

autor
3. okt 2025

@anonym_autor dcéra ma 15, nemyslím si že je to vplyv kamarátok ona nikdy nebola taká že ak ma jedna niečo tak musí aj ona , chce byt chlapec sama mi povedala že sa chce dať preoperovat

mizoko
3. okt 2025
@anonym_autor

@mizoko aj ja by som sa tešila keby je to len troll

@anonym_autor no Mirokub už nie je na MK takže pohoda 😌

acce
Odpoveď bola odstránená
anonym_31b5fb
3. okt 2025

Ako reagovať?
Veď to ty nám povec ako si zareagovala

really8
3. okt 2025
@malinkajozka
Odpoveď bola zmazaná

@malinkajozka alkohol nepodporujem. A neodpovedala si.

anonym_5cc8e3
3. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor dcéra ma 15, nemyslím si že je to vplyv kamarátok ona nikdy nebola taká že ak ma jedna niečo tak musí aj ona , chce byt chlapec sama mi povedala že sa chce dať preoperovat

@anonym_autor hlavne z toho nerob veľké haló. Povedz dcére, že dobre, že to rešpektuješ, že ju budeš ľúbiť, nech sa cíti akokoľvek. Čo sa týka preoperovania, povedz jej úprimne, že toto je vec, s ktorou sa aj ty potrebuješ ako matka vyrovnať a nech počká do dospelosti, ak to tak bude cítiť aj o 5 alebo 10 rokov, v poriadku, nech si rieši tranzíciu, sama vo svojej réžii. Pouč ju, že je ešte mladá, a na takéto vážne a nezvratné rozhodnutie treba viac času. Sú prípady, kedy deti svoje rozhodnutie oľutovali. Mnoho dospelých ľudí, ktorí tranzíciou prešli, sú so svojou premenou spokojní, ale na to treba naozaj rozhodnutie zrelého dospelého človeka. V 15tich je na to skoro. Takže záver- tvoja reakcia by nemala byť odmietavá, naopak, treba sa snažiť to prijať, aj keď je to ťažké a bude to trvať roky, na druhej strane by ale nemala byť ani podporujúca, že jej teraz začneš hľadať psychiatra, ktorý by schválil podávanie hormónov a následnú tranzíciu.

cyneric
3. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor
Reagovať by som odporučila empaticky - transgender ľudia si nevyberajú či "budú" alebo "nebudú" transgender, rovnako ako si nevyberáme či sa nám bude páčiť tyrkysová farba alebo oranžová alebo či sa nám budú páčiť ženy alebo muži. A áno, je to aj geneticky podmienené, o tom sme tu pár dní/týždeň dozadu mali diskusiu a nemusí to byť iba vplyv "nevhodnej výchovy" či "sociálnych sietí". Je to niečo čo je podvedomé, a nedá sa to slovne popísať (ako sa dá presne popísať pocit ktorý druhá osoba neprežila) a rovnako je bežné že k tomuto príde okolo puberty, keď sa začneme viac zaujímať o tom kto sme, čo sa nám páči, kto sa nám páči, prečo je to tak, čo je naša identita, začneme viac vnímať svet okolo seba a širšie súvislosti. Pozitívne vnímam, že tvoje dieťa sa rozhodlo zveriť sa ti - vyžaduje si to dôveru, že nebude súdené a 'odvrhnuté', poslané na preliečenie alebo do kostola na spoveď.

Momentálne je tranzícia na Slovensku veľmi komplikovaný proces, ktorý tempom akým naša krajina politicky smeruje bude možno čoskoro úplne nemožný (pretože ako všetci dobre vieme, tých pár ľudí z celého národa ktorí si chcú prejsť hormonálnou terapiou aj za cenu povinnej kastrácie sú 'nesvojprávni', 'mentálne nezrelí' a potrebujú korigovanie od štátu aby si uvedomili že jediná správna cesta je plne sa stotožniť s tým čo sa od nich očakáva v rámci spoločnosti). Ak sa o to zaujíma, bolo by vhodné tieto veci riešiť chápavo, nie iba myknúť plecami že "veď ju to prejde". Ak bude potrebovať pomôcť s hľadaním lekára, alebo psychológa, alebo bude chcieť ísť na stretnutie LGBT+ ktoré sa konajú vo väčších mestách, kúpiť iné oblečenie alebo iba vypočuť, bude sa spoliehať na svojho rodiča/rodičov.

Nie je nič smutnejšie než väčšinu života počúvať variáciu "to hovoríš teraz, veď ťa to prejde keď pôjdeš do školy, na druhý stupeň, keď ti začne puberta a budeš mať prsia, keď nastúpiš na strednú, keď doštuduješ vysokú, keď si nájdeš priateľa/priateľku, keď sa osamostatníš, ešte si na to nedozrela, no ty určite budeš mať deti prvé a aj manžela, to máš len neskorú pubertu, to máš z tých internetov, za to určite môžu tvoji kamaráti, chceš len byť zaujímavá" od svojho okolia. Je to neustála psychická záťaž, nebyť komfortný vo svojom vlastnom tele a zároveň si byť vedomý (často veľmi kritických až derogatívnych) názorov okolia.

kavasaki370
3. okt 2025
@ivanakal

@anonym_37fc0d trans-former? trans-lator?

@ivanakal transcendentálný 🙂

anonym_a912b3
3. okt 2025
@anonym_8f6ac4

Najvačší zázrak aký kedy ježiš dokázal bolo
zmeniť seba aj svoju mamu na vyblednutých modrookých blond ľudí ...

@anonym_8f6ac4 toto je dobre poprekrucane. Jezis jasne povedal: “ Peter, ty si skala a na tejto skale postavim svoju Cirkev a pekelne brany ju nepremozu!”
Jasne povedal, ze súložníci mužov nebudú dedičmi nebeského kráľovstva. Že homosexuálny styk je ohavnosť.
Jasne povedal “nezabiješ!” - potrat je vražda nemarodeného dieťaťa.
Kritizoval farizejov, nie Cirkev
Atď

anonym_30db3f
3. okt 2025

Určite vysvetliť ako to je naozaj , raz sa narodíš ako žena tak si žena . Na začiatok návšteva psychologa / psychiatra. Určite nie ju v tom podporovať

anonym_a912b3
3. okt 2025
@anonym_8f6ac4

@anonym_8f6ac4 najradšej mám výroky od mudrlantov, ktorí Bibliu nikdy neprečítali, iba povytrhávali veci z kontextu a upravili si ich podľa potreby

anonym_9a6119
3. okt 2025

Ak toto nie je vymyslená téma, tvoja dcéra patrí na psychiatriu.

enya00
3. okt 2025
@anonym_9a6119

Ak toto nie je vymyslená téma, tvoja dcéra patrí na psychiatriu.

@anonym_9a6119 preco by mala?

anonym_58a601
3. okt 2025

Mojej susedy vnučka v 15tich povedala, ze je lesba. Teraz je na VŠ a má priateľa. Pubišky toho navymýšľajú.

anonym_8f6ac4
3. okt 2025
@anonym_e61e47

No podla ustavy, patri na psychiatriu

@anonym_e61e47 kde v ústave to stojí?

cyneric
3. okt 2025
@anonym_58a601

Mojej susedy vnučka v 15tich povedala, ze je lesba. Teraz je na VŠ a má priateľa. Pubišky toho navymýšľajú.

@anonym_58a601 Neznámej vnučkynej babky suseda susedy sa práve v tento deň dozvedela o tom, že existujú ľudia ktorým sa páčia aj ženy aj muži. Takže, nie, nemusela si nevyhnutne "vymýšľať".

anonym_8f6ac4
3. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor daj jej čas a neodsudzuj ju ani do ničoho nenuť. mozog sa v 15tich stále ešte vyvíja. najdôležitejšie je, že pubertiak vie, že má doma bezpečie a je milovaný

loliki
3. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Pozri si video o Chloe, urobte si v tom jasno, čo všetko môže stratiť pre nerozvážnosť v 15 rokoch. Vzbura proti všetkému je jedna vec ale zničiť sa na celý život...???
Prečítajte si knižku Ona alebo On - Pavol Gáborík. Hormóny a rovesníci urobia svoje.
Detransitioner Chloe Cole slovenské titulky(Youtube titulky)

anonym_b85bb4
3. okt 2025
@anonym_8f6ac4

@anonym_8f6ac4 povrchne a manipulatorske obrazky 🫣

anonym_58a601
3. okt 2025
@cyneric

@anonym_58a601 Neznámej vnučkynej babky suseda susedy sa práve v tento deň dozvedela o tom, že existujú ľudia ktorým sa páčia aj ženy aj muži. Takže, nie, nemusela si nevyhnutne "vymýšľať".

@cyneric ja pubiša mám, takže mám aj reálne skúsenosti. Zato tvoje litánie sú len teória.

tripetta
3. okt 2025

A ako ona reagovala na tvoju heterosexuálnu orientáciu a na to, že si cis? Ja by som ťa (keďže som sám trans FTM) okamžite odsúdil a zavrhol! Lebo niečo tak nehorázne ako je hetetosexualita, to už je na mňa priveľa!
😅🤣
Takto asi by som znel, podľa tvojej logiky, keby som bol tak slabo kognitívne vybavený, ako si ty. Je mi ľúto tvojej dcéry (resp. syna) za to, akú má, ehm... "matku". A som hrdý na mojich rodičov ktorým nesiahaš ani po päty. Pozdravujem tvojho heterosexuálneho Boha. 😘

tripetta
3. okt 2025

Ešte 1 vec. Buď si človek, alebo si homofób&transfób. Nemôžeš byť oboje.

anonym_a359f4
3. okt 2025

A aký je postup, keď niekto začne riešiť zmenu pohlavia? Pokiaľ viem, ešte pred zmenou ústavy bolo potrebné vyšetrenia u psychiatra. Na tom nie je nič zlé, neviem, prečo tu odsudzujete psychiatrické poruchy.

anonym_f56095
3. okt 2025

@anonym_autor určite by som ju nebrala psychológovi ani psychiatrovi, oni sú schopní ju v tom podporiť, teraz to nechaj tak, je v puberte hormóny sa búria je ľahko ovplyvniteľná...

loliki
3. okt 2025
@anonym_a359f4

A aký je postup, keď niekto začne riešiť zmenu pohlavia? Pokiaľ viem, ešte pred zmenou ústavy bolo potrebné vyšetrenia u psychiatra. Na tom nie je nič zlé, neviem, prečo tu odsudzujete psychiatrické poruchy.

@anonym_a359f4 To si fakt niekto myslí, že operáciou sa dá zmeniť pohlavie? Daniel Black ti to vysvetlí. Pozri si jeho videá. Keď ťa nadopujú hormónmi, až potom zistíš, že nevieš, kto si a čí si. Potom to chceš vrátiť, zase hormóny, ale už to nikdy nebude také, aké to bolo. A môžeš sa zblázniť, hlavou búchať o múr, zmrzačený/á na celý život. Vlastnou voľbou. Sám podpisuješ súhlas na všetky zmeny, ktoré potom ľutuješ a sú nevratné.

anonym_a359f4
3. okt 2025
@tripetta

@tripetta No len keby všetci boli ako ty, potom by ľudstvo vymrelo. A nemali by si trans a pod. od koho adoptovať deti. Ani by si sa nenarodil, a nemohol vypisovať ako si utláčaný/á/é. Tak asi preto sa ľudia bránia šíreniu tejto ideológie. Ale ty si očividne fanúšik Shutzta, keďže ľudia s iným názorom pre teba nie sú ľudia.

bielasovicka
3. okt 2025
@anonym_e61e47

No podla ustavy, patri na psychiatriu

@anonym_e61e47 aj podľa mňa

autor
3. okt 2025
@tripetta

A ako ona reagovala na tvoju heterosexuálnu orientáciu a na to, že si cis? Ja by som ťa (keďže som sám trans FTM) okamžite odsúdil a zavrhol! Lebo niečo tak nehorázne ako je hetetosexualita, to už je na mňa priveľa!
😅🤣
Takto asi by som znel, podľa tvojej logiky, keby som bol tak slabo kognitívne vybavený, ako si ty. Je mi ľúto tvojej dcéry (resp. syna) za to, akú má, ehm... "matku". A som hrdý na mojich rodičov ktorým nesiahaš ani po päty. Pozdravujem tvojho heterosexuálneho Boha. 😘

@tripetta ja niesom ani jedno , keby je dospela neriešim ale ako 15 ročná chce vymýšľať s operáciou? a nikde som boha nespomenula takže keď nevies čítať si radšej nechaj svoje komenty

autor
3. okt 2025
@tripetta

@tripetta a povedala som snáď niekde že ju za to odsudzujem? nie , povedala som že neviem ako mám reagovať lebo je to pre mňa ako pre matku šok ale toto si ty ešte nevies predstaviť a s najvacsiou pravdepodobnosťou ani nikdy nebudeš vedieť tak si láskavo neotváraj ústa na to že aký pohľad ma za to na mňa moja dcéra ✌️