icon

Ako riešiť nátlak mamy na strednú školu?

stredna123
26. nov 2023

Ahojte , chcem sa opýtať bývam s otcom , chodím už 2rok na strednú. Mama nebýva s nami ,výživné poriadne neplatí , nedáva mi skoro žiadne peniaze, občas niečo kúpi, pošle, na školu mi taktiež vôbec neprispieva , proste nič.
Aj napriek tomu mi stále nadáva a vyhráža sa mi že strednú školu budem mať ak nie tak ma zbije a pod.
Sociálka má prisúdila otcovi on mi povedal ak nechcem nemusím chodiť. Pýtala som sa matky ohľadom hore uvedených veci , jej odpoveď bola " posielam ti výživné,otec nech ti dá veď zarába viac..." Neviem ako to už riešiť , chcem vás poprosiť o radu,čo robiť? Mám aj veľmi dobre platenú brigádu.Ona sama nemá strednú.

stredna123
autor
26. nov 2023

@zuzinka888 zdedila som dom po starkému

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
zuzuliennka1
26. nov 2023

@stredna123 a kde mas istotu tpp? a istotu prace?
dajme tomu ze skolu nechas a ostanes v kadernictve na tpp za 1300 (co je tiez dost malo), a kadernictvo skrachuje. a potom co? alebo sa tebe nieco stane a ostanes bez prace - nebudes mat bez vzdelania narok na NIC

maranco
26. nov 2023

@stredna123 máš uzavretú Dohodu o brigádnickej práci študentov, výplatu ti posielajú na účet a dávajú aj výplatnú pásku?

Čo študuješ aký odbor na strednej škole?

mia_von_prag
26. nov 2023

Strednú školu si dokonči kvôli sebe, nie kvôli maminmu príkazu. Bez vyučneho listu alebo maturity si nemôžeš ani založiť živnosť.
600 € sa ti zdá byť veľa len teraz, ale ak by si mala z toho žiť, platiť najom a stravu, zistíš, že je to málo.
Rodičia maju povinnosť postarať sa o teba kým študuješ. Takéto brigady budú stále, nie je to žiadna super ponuka. Veľmi ti držím palce 🤞

huxy
26. nov 2023

@stredna123 tak je to síce už pekný plat. Ale! Čo ak tam raz budeš musieť skončiť. A bez strednej sa možno už viac tak dobre nezamestnas.

ivik4
26. nov 2023

Prosim Ta, nespravaj sa naozaj ako dieta.
Matka nematka, skolu si sprav

liv1
26. nov 2023

Potrebujes strednu skolu kvoli svojmu celemu zivotu. Teraz pozeras len na peniaze, ale tie dva roky ti zabezpecia, ze sa na teba ludia nebudu cely zivot pozerat ako na chuderu. Lebo ano, to si ludia myslia o ludoch so zakladnym vzdelanim. Budes mozno neviem aka sikovna, mozno aj mudra, ale pokial nebudes mat strednu skolu budes vzdy menej a keby si v zivote z akehokolvek dovodu (mozno aj zdravotneho) chcela robit nieco ine, vzdy uprednostnia toho kto tu skolu ma. Vidno ze sa snazis a si sikovna, chodis do skoly a pracujes. Ale nezahod svoju buducnost kvoli peniazom, dva roky ubehnu ako voda.

stredna123
autor
26. nov 2023

@maranco kaderník

stredna123
autor
26. nov 2023

@mia_von_prag ďakujem a áno už som písala že som zdedila dom

estellas
26. nov 2023

@stredna123 to je trojročný odbor, že ? Ak je toto trojročný tak to už nemáš veľa.

stredna123
autor
26. nov 2023

@estellas áno rok a pol ešte

maranco
26. nov 2023

@stredna123 ak by si sa chcela osamostatniť a podnikať, otvoriť si vlastné kaderníctvo tak je to remeselná živnosť.

osobitnou podmienkou prevádzkovania remeselnej živnosti je preukázanie odbornej spôsobilosti získanej vyučením v odbore

https://www.minv.sk/?panske-damske-a-detske-kad...

stredna123
autor
26. nov 2023

@maranco áno to viem čítala som to

maranco
26. nov 2023

@stredna123 brigáduješ teda načierno bez zmluvy? Potom ani nemáš ako dokázať prax. Ak ochorieš a na pár týždňov vypadneš z brigády, nebudeš mať žiaden príjem.

Sťažuješ sa, že mama ti nedáva peniaze na školu a poriadne neplatí výživné. Ak necháš školu tak už ti nebude musieť nič platiť ani to výživné, takže pre ňu to bude len lepšie.
Ak by mama myslela len na seba tak by ťa podporovala v tom nechať školu, len už sama na vlastnej koži zistila aký je ťažký život bez vzdelania. Ty sa nemusíš učiť na vlastných chybách, ale pouč sa na maminých.

Ešte rok a pol si môžeš predĺžiť detstvo a nemusíš riešiť zarábanie peňazí, nič ti dovtedy neujde.

tiezjedna
26. nov 2023

@stredna123 asi to nebude matka roku, ale zjavne vie, prečo ťa do strednej školy dostrkáva (byť nevhodným spôsobom). Má pravdu.

estellas
26. nov 2023

@stredna123 To nie je veľa, to by bola škoda teraz nedokončiť školu, keď ju už máš onedlho končiť.

medda_beda
26. nov 2023

@stredna123 Dobre takže nájom/hypotéka za 1 izbák tak 500/600€ niekde v prdeli.
Strava, telefón, cestovné, hygiena, oblečenie atď.

So 600€ si môžeš vieš čo do budúcna.
To ti píšem ako žena čo si čerstvo pamätá svoje začiatky.
Prosím ťa dokonči si školu lebo dnes aj predavačka v lepšom obchode potrebuje ukončené SŠ vzdelanie a minimálne angličtinu B1.

simca06022011
26. nov 2023

A nenapadlo ta, ze ti mama chce dobre? Si myslíš ze budeš cejy život mladá a brigády Si hľadať. Stredná škola a maturita je základ. Bez školy o teba o 10r ani pes nestekne... automaticky tvoj zivotopis pojde do kosa. A to je fakt.

Nebuď hlúpa. Ja na mieste tvojej mamy sa správam rovnako, prepáč ale otec je ten, čo nemá rozum ak tvrdí že do školy nemusíš.

lintu
26. nov 2023

Takí študenti tu už boli, čo si hrdinsky povedali, že školu nepotrebujú dokončiť. No a za pár rokov ako dospelí zhľadúvali informácie, ako by sa predsa len mohli vrátiť do tej "zlej" školy, lebo zistili, že bez toho to v živote nejde. Radosť o to väčšia, ak sa popri štúdiu treba venovať aj deťom, manželovi, práci,....
Kým máš čas a možnosť, fakt si dorob aspoň ten výučný list. Rok a pol zbehne ako nič.

mariska1989
26. nov 2023

@stredna123prvom rade aspoň strednú školu dokončiť. Takže ak ti je práca prvoradá tak si skús prehodiť školu na dialkovu či ako sa tomu hovorí .budeš pracovať a školu dokončiš tiež.. ale tým že ukončiš školu úplne môžeš potom ľutovať. Mama vie prečo ti to hovorí

medda_beda
26. nov 2023

Máme príklad v rodine.
Nedokončila SŠ, neskôr zistila, že si nikdy nenájde lepšiu prácu a pri svojom ex manželovi dokončila SŠ aj SŠ nadstavbu.
A odvtedy sa na ňu ľudia pozerajú inak.

martinusik91
26. nov 2023

Nech sa medzi vami stalo čokoľvek, v tomto ma tvoja mama pravdu. Nevieš čo bude o rok, dva, päť. Školu určite treba dorobiť. Nechápem ako vôbec uvažujes že by si ju nedokončila. V dnešnej dobe to je základ.

isis234
26. nov 2023

@stredna123 v prvom rade doštuduj. Budeš mať maturitu a môžeš pracovať v kaderníctve. Budeš mať i dobrý plat. Ak by si mala len základnú školu, ten plat 1300€, ako píšeš, ti nik nevyplatí
Neporovnávaj sa s mamou, že ona strednú nemá. Dokáž, že ty si školu dokončíš. Pracuj na sebe.
Prečo prispievaš otcovi? Sociálka ťa zverila jemu. On dostáva na teba rodinné prídavyky + mama tiež platí. Takže máš dôvod študovať. Nie že ti nič neprispieva.

tramtada31
26. nov 2023

@stredna123 bohuzial, nie vsetci mame v zivote rovnaku štartovaciu ciaru. Ty si ten start do zivota nemala ľahký. Otcovi by asi vyhovovalo, aby si naštudovala a nemusel by na teba už taktiez platít a živiť ťa. Pripomenulo mi to spolužiačku, ktorá vyštudovala medicínu, dnes je lekárkou, ale keby dala na otca, skončí len s maturitou, lebo ju vôbec nepodporoval v studiu, tiež ju mal zverenú v opatere.
Môj muž nemal tiež maturitu, tiež sa nechal uniesť pubertou. Potom si ju dorabal a bolo to veľmi tazke. Hneď sa mu otvorili nove možnosti, lebo maturitu má už dnes fakt každý. Prosím, zatni sa. Je to 1,5 roka. Nikdy nebudeš lutovat, že si skolu dokoncila, ale ver, že budeš lutovat, ak si ju nedokoncis. Budeš sa hanbit pred ostatnými, že máš len základne vzdelanie, aj pred vlastnými detmi, pred svojim partnerom, jeho rodicmi,… veľa prac nebudeš môcť vykonávať. Dnes sa už v každom dotazníku, či na úrade, ci v banke, u lekara, či na prihláške tvojho dietata do skolky vypisuje najvyššie dosiahnuté vzdelanie, nebudeš sa hanbit s tým zakladoskolskym? Dokaz všetkým okolo seba, že to das, aj keď nemas okolo seba taku podporu. Držím ti palce

osky
27. nov 2023

@stredna123
600 eur na mesiac????
To je podla teba ok???
A z toho chces zit,?
Mas 17!
Nie 70.
Spamätaj sa.
Teraz je cas na vzdelanie,nielen na strednu ale i vysoku.
Mama ti nadava,lebo sama vie ake to je bez skol tazke.
Kazdy si tym presiel a nikomu sa nechcelo ucit
Je to normalne.
Ty si este prilis mlada na taketo zavazne rozhodnutia.
A tvoj otec je hlupak,ked ti povie ,ze ved nemusis.
Vezmi rozum do hrsti,zatni zuby a odchod ucit sa!
Ci chces zit ako nasi neprisposobivi spoluobcania?
Poflakovat sa a cakat,kym pride socialka.
Normalne mi dvihlo tlak...

adrianap83
27. nov 2023

@stredna123 no vieš, aj na tých kurzoch na Teba budú neskôr pozerať cez prsty, že ani tu jednoduchú školu nemáš. Ty nechceš neskôr vlastne kaderníctvo? Lebo bez formálneho vzdelania to nepôjde. Ako kaderníčka to môžeš veľmi ďaleko dotiahnuť, no trpezlivosť bude treba aj neskôr. Mama Ti dobre chce, rok a pol už nevydrziz? Ten zamestnavatel asi nechce platiť odvody, alebo ja neviem, že aj jemu je jedno, že nebudeš mať školu? Asi mu to bude veľmi vyhovovať, ak si ju nedokončiš, keď Ťa postavil pred takúto voľbu. Nie je to fér! Otca ani nekomentujem, nie aby bol rád, ze sa uchytiš, že Ťa to baví, ale to formálne vzdelanie proste potrebuješ, bodka. Možno pôjdeš aj do zahraničia, ako tam budeš pôsobiť? Tiež budeš dorabať čosi , aby si vôbec mohla strihať tety dôchodkyne, dakde na predmestí.

gabika0825
27. nov 2023

@stredna123 neviem na koľko ročnú školu chodíš ale ak na 4 a je ti to veľa tak prestup na nejakú 3 ročnú školu, odchodiš 1 rok a máš školu hotovú a potom si rob čo chceš. Viem že rozmýšľanie v tvojom veku je trosku iné ako dozreteho dospelého človeka, ale ver tomu že škola sa ti zíde. Aspoň tá 3 ročná a potom si keď tak môžeš maturitu dorobiť aj v dospelosti. Najlepšie čo môžeš urobiť bude keď tieto vyhrážky tvojej matky budeš ignorovat, popripade to treba nahlásiť sociálke.

mirro
27. nov 2023

@stredna123 veď teda keď si presvedčená, že stredná škola je bleee, tak choď robiť. Všetky tu ti garantujeme, že o pár mesiacov si budeš trieskať hlavu, aká si bola sprostá. V dobrom to myslím. Teraz máš vidinu peňazí, ale do budúcnosti teda nič moc. Mama by Ťa hnala do školy, aj keby boli vzťahy v poriadku.

aliaray1
27. nov 2023

@stredna123 pozeraj sa na seba a nie na mamu ci otca.
Chces sa mat dobre alebo zle? Ak dobre, prekroc svoje hranice a makaj na sebe. Ak ti je to jedno, nuz rozhodla si sa sama.

Ja som vyrastla bez rodicov, vychovala ma babka, z dochodku a spolocnych brigad. Ja som sa rozhodla na sebe makat a dnes som pravnicka informacnej a kybernetickej bezpecnosti, mam rodinu, zazemie, krasne byvanie.

Viem, ze ak by som sa na to vykaslala a vybrala si opacnu, lahsiu cestu...pretlkala by som sa strhana manualnou tazkou pracou zivotom.

Choice is yours.