icon

Ako riešiť pocit krivdy u dieťaťa?

22. jan 2024

Moje dieťa postúpilo do vyššie kola anglickej olimpiády z prvého miesta, bolo veľmi šťastné. Kvôli ďalšiemu kolu vynechalo výlet organizovaný školou, presnejšie ja ako rodič som šla vlastným autom 220km dieťaťom aby bolo riadne a v čas na súťaži a neskôr sa pripojilo k ostatným žiakom na výlete. Ale o to teraz ani nejde.
Dieťa bolo veľmi sklamané , bolo mu až na plač poprvé lebo súťaže sa zúčastnili aj deti ktorým je ANJ materinským jazykom, také čo sa narodili napr. USA, také čo sa chválili tam že letá trávia u rodiny v UK. Pokým moje v rodine nemá možnosť s nikým precvičovať konverzáciu v cudzom jazyku. Po druhé porote niekoľko krát zvonil mobil, vyrušovali tým súťažiace deti, pri mojom dieťati sa to stalo až tri krát. Tak buď si vypnú zvonenie alebo idú riešiť súkromné záležitosti mimo tej miestnosti, nie?
Pocit sklamania pretrváva, cez víkend sa dieťa odmietlo učiť a napísať úlohy. Pomalí strácam argumenty...

iva_ab
Autor odpoveď zmazal
mikadooo
23. jan 2024

Nehnevaj sa, ale mne to príde fér. O tomto sú súťaže - vyhrá najlepší. Ak by malo decko matku profesorku fyziky, ktorá s materským mliekom rovno mu číta zákony fyziky, tak tiež nemá "nárok" zúčastniť sa súťaže, lebo bolo od narodenia "zvýhodnené", že má matku fyzičku a tá namiesto materinskej reči s ním preberala fyzikálne zákony?

ivankatal
23. jan 2024

Do budúcna je toto omnoho lepšia lekcia,ako keby prišlo,vyhralo a išlo happy domov. Nie všetko sa deje podľa našich predstáv, aj keď sme v niečom skvelí, neznamená to,ze sme najlepší..ale to nič nemení na tom,že sme dosť dobrí. Ak mu angličtina ide,má sa v nej zlepšovať kvôli sebe,kvôli tomu,že je to do budúcna len plus a nie kvôli tomu,aby ho ocenili druhí. Treba mu to vysvetliť.

andigab
23. jan 2024

@zuzana76 dcéra tiež bola na jazykovej olympiáde a žiadne iné kategórie tam neboli. Mali by byť, inak je to minimálne pre deti ťažko demotivujúce.

zuzana76
23. jan 2024

@andigab musia byt, mohli byt v jednej miestnosti aj ine kategorie, nemoze sutazit native s inou kategoriou aj vekovou

zuzana76
23. jan 2024

@andigab nemzoe sutazit piatak so stredoskolakom

zuzana76
23. jan 2024

@andigab https://cvcjunior.sk/olympiady/olympiada-v-angl... organizovala som olympiadu, viem ake su pravidla, musia sa dodrziavat

slovakboy
23. jan 2024

Joj toto mi bolo až ľúto čítať. 😢 Mohli mať urobené kategórie. A tie mobily, to je vizitka tých ľudí, ako to majú celé. Zlá vizitka pre deti, ktoré v tej komisii vidia vzor a autoritu. Povzbuď syna, že je dobrý aj tak a jeho kvality nezavisia od nich ale od neho. Potrebuje sám sebe veriť a nepotrebuje potvrdenie od ucitelov. Aj keď chápem. Aj to je potrebné na motiváciu. Je mi to tak ľúto.

andigab
23. jan 2024

@zuzana76 veková bola v poriadku

andigab
23. jan 2024

@zuzana76 bola to olympiáda, ruština alebo španielčina, málo súťažiach. Jediné kategórie boli vekové.

taga
23. jan 2024

@laurita285 tak ale native speaker nema co robit na takejto sutazi, to uz je snad common sence..

stopa6
23. jan 2024

@zuzana76 presne tak....

zuzana76
23. jan 2024

@taga je zvlast kategoria pre native speakrov, to by potom nemohla byt ani olympiada zo SJL, kedze vsetci mame materinsky jazyk slovencinu

sidicek
23. jan 2024

Mne sa to nezdá vôbec spravodlivé a teda aj trochu pochybujem ,že je možné aby native speaker súťažil s ostatnými. Ja narovinu poviem synovi ,keď sa mi niečo nezdá ok, ale zároveň dodám, že v živote sa dejú takéto "krivdy" a treba sa s tým popasovať. Pripadne poviem odporucim ako na to treba reagovať. Aj keď sa možno nič nezmení, tak aspoň vyjadrí svoj postoj k danej situácii.

mima1988m
23. jan 2024

Skus ju namotivovat. Ze "ok, tak posunieme ladku aj my".
Najdite si kamaradku v Anglicku s ktorou bude mat online hovory, alebo ponuknut moznost v buducnosti ist na pobyt, dovolenku. Nieco konkretne az vie, ze to myslis vazne. Nesmies byt ty smutna nahnevana, dieta to citi a utvrdi sa vtom. Namiesto toho, ze to neni fer ju motivovat, ze nabuduce bude v topke.

zuzana76
23. jan 2024

@andigab ÚČASŤ NA SÚŤAŽI
Upozorňujeme vyučujúcich, že úlohou predmetovej súťaže Olympiáda v španielskom jazyku nie je testovať rečové
zručnosti a jazykové schopnosti žiakov na základe učebných osnov, ale je to súťaž pre talentovaných žiakov, ktorých
vedomosti sú nad rámec školského vzdelávacieho programu!
Upozorňujeme, že súťaže sa nemôžu zúčastniť žiaci nadstavbovej formy štúdia, príp. žiaci, ktorí zo španielskeho jazyka
už absolvovali maturitnú skúšku alebo ich pobyt v španielsky hovoriacej krajine bol dlhší ako 2 roky.
Súťaž je určená len pre účastníkov, pre ktorých je španielčina cudzím (español lengua extranjera), nie materinským
jazykom. Ak je jeden rodič žiaka rodený hovoriaci (nativo), tento žiak sa taktiež nemôže zúčastniť súťaže!
2. KATEGÓRIE
Súťaž sa organizuje pre žiakov všetkých typov stredných škôl a bilingválnych sekcií gymnázií v týchto kategóriách
a podľa nasledujúcich pravidiel:
A – žiaci, ktorí sa učia španielsky jazyk prvý a druhý rok,
B – žiaci, ktorí sa učia španielsky jazyk tretí rok,
C – žiaci, ktorí sa učia španielsky jazyk štvrtý rok,
– žiaci stredných odborných škôl s 5-ročným študijným odborom, ktorí sa učia španielsky jazyk piaty rok,
D – žiaci bilingválnych sekcií gymnázií v SR a hispanofónni žiaci,
– žiaci 6-ročných gymnázií, ktorí sa učia španielsky jazyk piaty a viac rokov,
– žiaci, ktorí absolvovali časť štúdia na bilingválnej sekcii.
ZARAĎOVANIE ŽIAKOV:
 Do kategórie A, B, C, podľa uvedeného ročníka a ak pobyt v španielsky hovoriacej krajine nepresiahol dobu troch
mesiacov.
 Do kategórie D – žiaci bilingválnych sekcií – všetky ročníky, hispanofónni žiaci

zuzana76
23. jan 2024

@andigab Za hispanofónneho žiaka sa považuje žiak:
 ak sa zúčastnil pobytu v španielsky hovoriacej krajine a pobyt trval dlhšie ako tri mesiace a maximálne 2 roky
(v prípade viacerých pobytov sa ich dĺžka sčítava);
 ak žiak navštevuje školu s posilneným vyučovaním španielskeho jazyka, kde hodinová dotácia presahuje 7 hodín
týždenne zo španielskeho jazyka alebo iných predmetov v španielskom jazyku.
 Súťaže sa môžu zúčastniť aj žiaci, ktorí na svojej škole nemajú vyučovací predmet španielsky jazyk, príp. na škole
nie je školská komisia OŠJ. V oboch prípadoch však musia prejsť školským kolom na inej škole po vzájomnom
dohovore riaditeľov škôl a školská komisia musí zhodnotiť správne zaradenie do kategórie.

andigab
23. jan 2024

@zuzana76 odkedy toto platí?

zuzana76
23. jan 2024

@andigab toto bolo z roku 2020, myslím, to som našla narýchlo, určite sa daju nájsť novšie.

zuzana76
23. jan 2024

@andigab roky som robila olympiády z jazyka, tam sa hlásilo všetko, kto kolko strávil v zahraničí, či ma rodiča rodeného hovoriaceho, to by išlo na triko tej ucitelky, čo toto zatajila

andigab
23. jan 2024

@zuzana76 dcéra už má 23, musím zistiť, kedy presne sa to konalo. Ak si dobre pamätám, v ich kategórii ich bolo možno 5. Asi, ak nebol iný, bol toto dôvod, prečo ich nerozčlenili.

zuzana76
23. jan 2024

@andigab musia rozčleniť, ak by bol len jeden native, tak automaticky postupuje do vyššieho kola, ale odpovedať mohol vramci inej kategórie, ale úlohy mal určite iné, aj ho inak hodnotili

zuzana76
23. jan 2024

@andigab ale v tom SPJ je dokonca vylúčená účasť native speakra

zuzana76
23. jan 2024

@andigab a jazyková súťaž je o tom, že to je už o šikovnosti daného žiaka, nad rámec skolskeho učiva, niekto môže pôsobiť ako native a ma to len z filmov, ma veľa kamarátov na diaľku, s ktorými reálne rozpráva, to je už o šikovnosti daného človeka. Nemôžeme vyčítať niekomu, že strávi 4 hodiny denne v cudzom jazyku.

andigab
23. jan 2024

@zuzana76 Zuzka, overila som si to u dcéry, aby som nepísala čosi, čo si len pamätám. Bolo to v 2017, účastníčky boli tri. Dve dievčatá boli na strednej na erazme v Španielsku. Boli sme tam aj my, keď mala dcérka 6 - 7 rokov. Ony vo veku 16 rokov. To bol ten rozdiel.
Ospravedlňujem sa za vzniknuté dojmy, ale som rada, že mám jasnú predstavu.
Dcéra tvrdí, že chlapček nemohol byť v kategórii s matice speakers, to ani vtedy nedávali do jednej kategórie. Máš úplnú pravdu, preto som sa nechcela sporiť s Tebou, ale overiť informácie.
Je fajn, že to funguje tak, ako píšeš.

euka210
23. jan 2024

Mozno bolo az premotivovane na vykon a vysledok na ukor zazitku a novych skusenosti...to nas posuva dalej...
Zivot nie je fer, ako rodic by si to mala vediet...
...a synovi pomoct pocity spracovat, ale nie tym, ze ho utvrdis v pocitoch krivdy, ze nie je fer, ze tam boli lepsie deti...sama mas asi s tym problem, ked nevies podporit sklamaneho syna...

zuzana76
23. jan 2024

@andigab som rada, ze sa vysvetlilo, ak by sa aj take nieco stalo, tak potom by to nebolo v sulade s metodicko-organizacnymi pokynmi a je to zlyhanie jednotlivca, teda daneho pedagoga, ktory nenahlasi, ze dieta zilo dlhodobo v zahranici, na prihlaske sa vsetky tieto informacie udavaju

zuzana76
23. jan 2024

a pre vsetkych, na margo citania s porozumenim, takmer vsetci uvadzate autorkino dieta ako syna, ale ma dceru, je to hned na prvej strane: " nikdy horsiu znamku ako 2 v ziackej nemala"

toso2007
23. jan 2024

nečítam všetko, ale môj syn sa začal jazyk poriadne učiť v prvom ročníku na bilingváli a skončil tretí v celoštátnom kole z francúzštiny, zúčastnili sa deti ktoré mali za sebou xy olympiád a ostali za ním. Jeho francúzska lektorka mu povedala, že má lepšiu slovnú zásobu, ako podaktorí fr. žiaci ktorých učila, takže tak.

manzanillaa
23. jan 2024

Poviem ti to za seba,na ZŠ som vždy vyhrávala olympiádu z NJ a keď nie ja,tak môj brat😁 na gympli som takisto vyhrala školské kolo,potom aj okresné kolo,myslím,že som bola dosť hrdá na seba..a potom prišlo krajské kolo,kde mi spadol hrebienok, tam boli iní machri...poučenie,vždy sa nájdu lepší ako ty,dôležité je nevzdat to... na VŠ som sa nakoniec s nemčinou dostala😉