icon

Ako riešiť pocit krivdy u dieťaťa?

22. jan 2024

Moje dieťa postúpilo do vyššie kola anglickej olimpiády z prvého miesta, bolo veľmi šťastné. Kvôli ďalšiemu kolu vynechalo výlet organizovaný školou, presnejšie ja ako rodič som šla vlastným autom 220km dieťaťom aby bolo riadne a v čas na súťaži a neskôr sa pripojilo k ostatným žiakom na výlete. Ale o to teraz ani nejde.
Dieťa bolo veľmi sklamané , bolo mu až na plač poprvé lebo súťaže sa zúčastnili aj deti ktorým je ANJ materinským jazykom, také čo sa narodili napr. USA, také čo sa chválili tam že letá trávia u rodiny v UK. Pokým moje v rodine nemá možnosť s nikým precvičovať konverzáciu v cudzom jazyku. Po druhé porote niekoľko krát zvonil mobil, vyrušovali tým súťažiace deti, pri mojom dieťati sa to stalo až tri krát. Tak buď si vypnú zvonenie alebo idú riešiť súkromné záležitosti mimo tej miestnosti, nie?
Pocit sklamania pretrváva, cez víkend sa dieťa odmietlo učiť a napísať úlohy. Pomalí strácam argumenty...

Strana
z4
makodob
23. jan 2024

Lenže školský systém absolútne nie je založený na motivácii a už vobec nie na tom, čo dieťa baví. Skús mu vysvetliť, že sa to učí preto, že to má rád (predpokladám to) a nie preto, že vyhrá súťaž. Deti potrebujú spoznať svoju hodnotu a tú mu pomáhaš poznať aj ty. A tá hodnota nie sú výsledky olympiád a ani známky.

janamoto78
23. jan 2024

Si veľmi premotivovaná matka.

sinusoida
23. jan 2024

Gratulujem synovi, že je taký šikovný a áno je to nespravodlivé. Nemalo by sa súťažiť s takými čo sú native speakers...a tie mobily...tuposť dospelých, podala by som.sťažnosť na patričné miesta, aby prehodnotili správanie počas súťaže a aby pouvažovali nad tým, kto sa môže zúčastniť olympiády.

romanovic
23. jan 2024

Moja presne po skusenosti na skolskom kole, ktore vyhralo dieta s oboma rodicmi z USA povedala, ze skoncila s olympiadou z anglictiny. Na dalsi rok ju ucitelka chcela poslat, ale odmietla. Podporila som ju v jej rozhodnuti.

barbie2023
23. jan 2024

Musím uznať aj ja by som bola nahnevaná a mala pocit krivdy. Za 1.nejake pravidlá by tam mali byt. Ved keď raz je niekto native speaker tak načo ide na súťaž, ktorá je pre tých co sa učia anglicky jazyk? Toto mali poriesit porota a presne ta porota by si mala vypnúť mobil. Akože tieto dve veci by mi vadili a určite by som sa sťažovala organizátorom. Ono je pravda ze svet nie je spravodlivý.. Ale u takého dieťaťa to môže byť fakt problém spracovať. Presne takéto somarinky v živote vedia narobiť kopu zla v budúcnosti. On raz vyrastie a urobí to isté.. Lebo ved aj jemu robili. (môže tak byť nemusí.. Je to len príklad) ostatné veci ako výlety do anj krajín sú také veci, ktoré by som iste neriešili. Ale ten zvonici mobil to je elementárna slušnosť vypnúť zvonenie a neriešit telefonát a absolútne neprofesionálne správanie ľudí, ktorí majú ísť príkladom. Majú mať úctu voči súťažiacim keby to boli aj 3rocne deti.

michmich
24. jan 2024

Dcera chodila na strednej skole na olympiadu. Ona sa vlastnou sikovnostou dostala na rok do Ameriky. A na olympiade bola kvoli tomu roku v Amerike v kategorii kde boli rodeni Americania, anglicania alebo mali rodicov rodenych... Takze neskor to bude oddelene, odkaz svojmu dieťaťu 😄 Dcere sa to tiez nezdalo fer, ze maju rovnake podmienky ale ona sa zatala a prebojovala sa na celoslovenské kolo. Takze nech sa tvoje dieta pozbiera a zatne skor opacne. Dcera sa ucila sama, nemala ziadnu specialnu výuku. V 18 tich ju oslovila jazykova agentura aby ucila AJ a zarába viac ako ja 😁 Takze ju tento nefer systém povzbudil aby viac na sebe zamakala. A v živote je stále nieco nefer... U dcery v skole zase podporovali financne deti bohatych rodicov. Nemali zdaleka take uspechy ako moja dcera a kazdy rok boli odmeneni... Tiez sa nam to zdalo nefer ale co s tym spravime.... A na olympiadach tiez asi korupcia vládne. Zazili sme ako jedna baba ani nepresla okresne kolo a dcera sa s nou stretla na celoslovenskom... Ako je to mozne, netusime. Ale s kostolnym poriadkom to nie je 😄

vienala
24. jan 2024

Chapem tvoje dieta, ze je sklamane. Ale ved este moze chodit na olympiady, prave by ho to mohlo motivovat este viac sa tomu venovat. Moj najstarsi tiez bol na anglickej olympiade medzi najlepsimi na Slovensku, ale teda, ci tam boli aj native speakeri to neviem, nespominal. V 16 rokoch si robil C1 a viem, ze niektori to spravili aj o rok skor. Asi je tvoj syn sutazivy, co je dobre, ale nech teraz nerezignuje. Treba mu pripominat, ze jazyk vie hlavne pre seba, pre svoju buducnost. Moj syn napr. rozmysla nad vysokou skolu v zahranici a s C1 nebude mat problem, aby ho prijali, takze sj tvojmu dietatu sa s vybornou znalostou jazyka otvaraju aj tieto moznosti. Motivuj ho, nech napreduje, nema co stratit, len ziskat.

sidicek
24. jan 2024

@mikadooo ale to dieťa pokiaľ je native speaker tak nie je najlepšie, hovoriť materinskom jazykom sa naučí každý aj s podpriemerný IQ, tam zo strany toho dieťaťa bola vyvinutá minimálna aktivita,a v čom akože súťaží? Je to absurdné. To akoby sa požiadala niekde v Kórei súťaž v SJ a prihlási sa tam Slovák, no kto asi tak vyhra?

zuzana76
24. jan 2024

@sidicek ale je aj olympiada zo slovenskeho jazyka a sme slovaci a mame materisnky jazyk slovenský, tak v com sa sutazi?

zuzana76
24. jan 2024

@sidicek znova kopirujem kategorie olympiada ANJ - dve kategorie anglofonnych ziakov

1C anglofónni žiaci – žiaci ZŠ, žiaci prímy až kvarty osemročných gymnázií, žiaci 1. a 2. ročníka
šesťročných gymnázií
 žiaci, ktorí sú občanmi SR
 žiaci, ktorých jeden z rodičov je native-speaker, alebo inej národnosti s dorozumievacím
jazykom AJ
 žiaci prímy až kvarty anglických sekcií osemročných gymnázií
 žiaci 1. a 2. ročníka anglických sekcií šesťročných gymnázií
 žiaci ZŠ, ktorí navštevujú bilingválny typ výučby, alebo sa učia minimálne jeden predmet v AJ
 žiaci ZŠ, ktorí navštevujú školu s posilneným vyučovaním AJ s viac ako 6-hodinovou dotáciou
týždenne
 žiaci, ktorých pobyt v anglicky hovoriacich krajinách alebo v inej krajine, v ktorej vyučovacím
jazykom bol AJ, trval dlhšie ako dva mesiace a prebiehal v rámci rokov od 2009/2010 (vrátane)
doteraz. Netýka sa to obdobia pred školským rokom 2009/2010.

2C2 anglofónni žiaci – žiaci všetkých typov SŠ bez vekového určenia a príslušných ročníkov
osemročných a šesťročných gymnázií
 žiaci, ktorí sú občanmi SR
 žiaci, ktorých jeden z rodičov je native-speaker, alebo inej národnosti s dorozumievacím
jazykom AJ
 žiaci, ktorých pobyt v anglicky hovoriacich krajinách alebo v inej krajine, v ktorej vyučovacím
jazykom bol AJ, trval dlhšie ako dva mesiace a a prebiehal v rámci rokov od 2009/2010 (vrátane)
doteraz. Netýka sa to obdobia pred školským rokom 2009/2010

nech sa paci, ulohy pre kategoriu 2C2 napr

https://www.iuventa.sk/wp-content/uploads/2022/...

zuzana76
24. jan 2024

prosim vas, nesirte tu bludy, ziadny native speaker nesutazi spolu v jednej kategorii s dietatom s materinskym jazykom slovenskym pripadne jazykom mensiny - madarskym, ukrajinskym

sidicek
24. jan 2024

@zuzana76 ved som vyššie písala, že sa mi nezdá, že je to možné, aby súťažili spolu.

Strana
z4