Ako riešiť problémy so stredoškolákom?
Ako by ste riešili správanie osemnásťročného stredoškoláka, ktorý sa nepripravuje na vyučovanie skoro vôbec? Ráno ho zavezieme do školy, no do školy nedôjde, ale vráti sa domov. Urobí tak minimálne 3 x do mesiaca. Hlavne keď majú v škole písomky.
A jeho naklady mu kto plati - myslim tym vylety/telefon/novy pc/dovolenk/Oblecenie take ako si on povie a pod? Ci nema absolutne ziadne konicky? Sny? Kamaratov? A potom napr to aby robil kamionistu tiez nie je zly napad, ale problem je v tom, ze aj na to potrebuje minimalny vek aby si zacal robit vodicak - a na kamiony sa mi zda, ze je aj trosku vyssi vek. Dovtedy co mieni robit? Ci len vakat co mu rodicia kupia a postavia pod nos?
Ono tento vek je zakerny - ucenia uz maju po krk ale na zivot pripraveny nie su a zvycajne aj nasou vinou, vinou rodicov - maju vsetko na co si pomyslia a nemusia sa o nic snazit, nemaju ziadne problemy a zivot bombicka. Viac nepotrebuju, naco. Nastartovqt v 17-18r dieta/dospelaka co nema ziadny ciel je komplikovane - jedinou zachranou je to aby ten ciel nasiel a zatal sa a isiel za nim
@prasiatko30 platíme to my, rodičia. Má mobil na kredit, asi raz za 3-4mesiace nabíjame za 8 e. Oblečenie nosí to isté dookola, v tomto nie je náročný, nepotrpí si na značkové veci a ani nechce také. Minule som mu kúpila na meniny mikinu za 7 e. Nemá rád nápisy na oblečení. Je aj slabý jedák. Sladkosť majú 1 x do dňa. Ovocie má k dispozícii, koľko chce.
@guudy ďakujem 🙂
A nema ziadne zaujmy? Nerobi nic okrem skoly a vesania pradla a odprevadzania surodenca? Nema kamaratov?
A nesikanuju ho v skole? Lebo mne pride trichu odlisny od mojich pubertakov, ktori su ako stado oveciek - tenisky za 200 eur, iphone, airpody..najradsej vsetko hned..jednoducho aby zapadli, snazia sa mat vsetko co spoluziaci...a okrem toho - stredna skola by nenala byt o kazdodennom dreni..moji su na gympli a neucia sa skoro vobec, ked hodinku tyzdenne, tak prehanam, nemate ba neho prehnane naroky? Aj to kazdodenne dohovaranie - ved to nusite byt na nervy cela rodina. Ved na vodica kamionu ozsj nepotrebuje maturitu..
@dadis cením si na ňom to, že nebaží po značkových drahých veciach - že nie je povrchný. Nakúpila som mu mikiny a on fakt nosí 3 najjednoduchšie dookola. Ani rifle nechce nosiť, stačia mu jednoduché nohavice. Keď niečo chce,tak slušne popýta ale nemá to hneď. Nedomŕza dovtedy,kým to nemá. Povedali sme mu, že z tých ťažších predmetov stačí, keď bude ma 4. Nižšie už nevieme ísť. Takže si nemyslím, že máme na ňho extra nároky. Školu si vybral on. V kolektíve má jedného kamaráta. A ešte jedného, čo mu posiela dú. V škole ho nikto nešikanuje. Pravidelne komunikujem so školou a aj s ním. Jednoducho sa nevie/nechce učiť a pripravovať na ťažšie hodiny.
Vies co, vyzera byt strasne fajn chalan. Len mu to ucenie nejde a ma z toho mindraky..budte mu oporou, nech do tej skoly chodi, nech skusi tu pisimku napisat, vzdy sa daju aj komisionalky spravit...jednoducho to dobojovat..nikto mu nikdy na znamky v buducnosti pozerat nebude. A vodicak uz ma? tam mu nerobilo problem sa ucit? Ake predmety mu nejdu? Ci nema nejaky formu dys... lebo vravim, moje deti venuju skole minimum casu, syn ma 17, 9-10treningov do tyzdna a na polroku mal jednu dvojecku..neuci sa takmer nic, nieco si orecita v elektricje cestou do skoly, ulohy vzdy meska, ci robi ich v cezvprestavky, nejake tahaky si pise..vsak to poznas, typicky pubertak
@dadis vodičák nemá, zatiaľ sa nepýta, že by si ho chcel spraviť. Ak prejaví záujem, bude si musieť nájsť brigádu a polovicu mu zaplatíme. Ano, má dysky. Máš to super, že tvojim to ide tak ľahko, bez problémov. Ďakujem za Tvoje slová. Že neodcudzuješ, ale sa snažíš mi pomôcť. Ani si nevieš predstaviť,ako dobre mi to padne. 🙂
Ahoj, ja mam kolegyňu, ktorá má 18 ročného maturanta s dys. Skolu si vybral sám, učenie neznáša, tiež tam viac x neprišiel, ona ospravedlnila. V 3 ročníku takmer prepadol, učiteľka ju kontaktovala. Normálne sa s ním učila, aby to dal na 4 a prešiel. Prax zase má rád, tam vyniká, je pracovitý, šikovný. Skúšala všetko mozne, aj ho uplacat, vyhrážať sa my a nič nenarobila. Teraz na pol roka prešiel, odpočítavanie dní, kedy bude po maturite. Všetky v práci ju povzbudzujúce, ona poriadne schudla, trápi sa, chalanovi je to jedno. Normálne čakáme, či urobil písomne maturity. Včera mal praktické, bol najlepší, tie dal na 1. Od 1.5. sa s ním bude učiť na maturity, ku každej otázke aspoň pár viet, aby aspoň na 4 prešiel. On ma duálne vzdelávanie, ledva čaká, kedy bude po všetkom a bude zarábať.
Paradox je, že si nasiel len 15 ročnú frajerku, ktorá ho podporuje a teraz sa zobudil a sam chce tuvmaturitu urobiť.
@gabika99 verím, že to kolegynin maturant dá s prehľadom . Presne ako píšeš, že prosby ani hrozby absolutne nepomáhajú. Skôr spôsobujú viac škody ako úžitku. Klobúk dole pred kolegyňou, že sa takto obetuje. Ale určite to prinesie ovocie. Tiež si mohla povedať, že ho "vyrazí" z domu a neurobila to..
Inak tu predoslu poznamku, co som pisala, som myslela v dobrom. Ja som mala na strednej silne uzkosti, depresiu a socialnu fobiu. Mne napriklad robil extremny problem chodit do skoly, lebo ja som nedokazala sediet v triede s tolkymi ludmi, z mhd-cky som musela obcas vystupit skor, lebo mi bolo na zvracanie a tocila sa mi hlava.
Nevzniklo to zo dna na den, bol to nasledok viacerych traum behom viacerych rokov. Moji rodicia k tomu celemu nemali absolutne ziaden benevolentny pristup, lebo pre nich to bolo neprijatelne a ja neschopna. Ale tento pribeh neni o nich, takze k veci...raz som si vypocula od mamy velmi podobnu frazu, aku som napisala. Zabolelo to, ale doplo mi, ze je to naozaj moj zivot a ze ak nieco chcem, naozaj pre to musim robit nieco sama. Nakoniec som strednu dokoncila externe (co bola pre mna velka ulava) a neskor sa aj zvysne problemy u mna v obrovskej miere zlepsili, lebo som robila svoje naj pre to, aby to lepsie bolo.
Vy maminky robite pre svoje deti niekedy sialene maxima, aj za hranice vasich sil, ale obcas je dolezite nechat ich naucit sa bojovat same za seba a uvedomit si nasledky svojich rozhodnuti.
Mam velmi podobnu skusenost....

Autorka, drzim vam palce, aby sa to so synom nejakrozumne utriaslo a skolu dokoncil🤞🤞🤞