Ako sa staviate k fajčeniu stredoškoláka?

11. okt 2023

Nefajčiarske rodiny stredoskolákov, ako sťa staviate k fajčeniu stredoškoláka? Majú vaši stredoškoláci dostatočne vreckové na takéto závislosti? Čo ste spravili, povedala keď ste ich prišli ? Kamaráti môjho syna všetci fajčia, ráno pred školou , cez prestávku, po škole, hneď si zapália vyjdú so školy, vystúpia z vlaku atď

renab
11. okt 2023

Vreckove by viac nedostal. Ak chce fajcit, nech si na to zarobi sam. V tomto by som ho nepodporila ani centom.

senticka
11. okt 2023

Ja sama som bola stredoškoláčka fajčiarka. Rodičia vedeli ale nedali mi ani cent. Pekne po škole do tesca za kasu, alebo som robila gélové nechty. V lete brigáda v kaviarni. Pred rodičmi som si nikdy nedovolila zapáliť. Ale keď som chcela fajčiť musela som si na to zarobiť.

pribinak
11. okt 2023

V tomto veku už len apelovať na zdravý rozum, že vie, že je to škodlivé pre zdravie a hlavne koniec vreckového

Dôležité je aby dieťa sa venovalo napr športu a bolo mu jasne že šport a fajčenie spolu dokopy nejdú

2006_1211
11. okt 2023

Je rozdiel keď je stredoškolák napríklad prvák a ma 15 a je rozdiel ke je 4tak a ma 19nast, ja som proti cigaretam a zuvacim tabakom keď je dospelý nech si robí čo chce ale pod 18 nie.. V dedine sme mali takú co mala 13 a fajčila všetci potom vedeli asi akých ma rodičov a výchovu. A keby už tak vreckové by som na toto dieťaťu nedávala urcite

autor
11. okt 2023

@2006_1211 je prvák na gympli

dskjhfdlkdjhl
11. okt 2023

Ja by som sa snazila vysvetlit, ze to, ze vsetci jeho kamarati fajcia, nie je dovod, aby fajcil aj on. Mam dospelu dceru, studuje na VS a vsetci jej spoluziaci fajcia a ona nie.

caroline_
11. okt 2023

Ja som fajčila od 14 do 18,presne takto že so spolužiakmi ráno a po skole, potom ma to prešlo. Rodičia vedeli ale nic s tým nerobili, môj otec bol taktiež tuhý fajčiar a keby mi to "zakazuju" len viac by som robila potajomky. Potom som aj prestala :D

nikaeli
11. okt 2023

Či má moja stredoškoláčka dostatočné vreckové na cigarety? to myslíš vážne?? akonáhle by som zistila, že fajčí, nedostala by ani cent! našťastie má toľko rozumu, že z takej partie radšej odišla. V našej rodine nikto nefajčí - ani na strane mojej, ani na strane manžela a vedieme k tomu aj naše deti. Jediná, kto fajčí, je manželova krstná dcéra, ktorá má 16, chodí na športové gymko a od malinka hráva futbal. @pribinak niekedy ani profi šport nestačí 🤷🏻‍♀️

2006_1211
11. okt 2023

Na akom gympli? Z 8meho ročníka co sa ide potom na gympel ci ako? Koľko má rokov

ullala
11. okt 2023

Ja som mala na strednej kamosky, ktore chodili kazde rano a popoludni po skole fajcit kusok od skoly. Kazde rano a popoludnie som tam bola s nimi, lebo sme tam dost kecali 🙂 Vyskusala som to este v prvom rocniku, ale bolo mi to odporne, tak som tam s nimi 4 roky chodila len kecat 😀
Je to na nom. Nezabranis mu vyskusat, jedine ze by si vedela na neho este nejako nenapadne vplyvat.

elanor
11. okt 2023

preplieskala by som ho po pysku, zeby tu cigu rovno zhtol. A vreckove ani cent.
Ostava dufat, ze toto nebudem nikdy riesit, vedieme nase decka od malicka k tomu, ze je to hlavne nezdrave, a len co zacitia vonku naznak dymu, uz prskaju, ze fuuuuuuuuj. Tak snad im to vydrzi...

jana_eyre_2
11. okt 2023

Ja viem že na vlastných deťoch to vyznieva úplne inak, ale ja ako stredoškoláčka som tiež fajčila.. napriek tomu že môj otec dostal vďaka cigaretám mozgovú porazku, napriek tomu že mi to nikdy nechutilo.. začala som ako osmacka, nefajcila som nikdy tuho, ani peniaze som nejako moc nemusela šetriť (krabička mi vydrzala dlho) a okrem toho niekto cigarety vždy mal.. nikdy mi to nikto nezakazoval a napriek tomu už viac ako 22r nefacim..

Môj muž zase fajčil od 15r, jeho rodičia fajčiari tvrdo nesúhlasili, stále ho za to trestali.. a viete kedy prestal? V 30tke, dobrovoľne, už je to 12r čo nevzal do úst cigaretu..

Ako píšem, viem že keď sa jedná o vlastné deti je to iné.. ALE zakazovanie im nezabráni v ničom.. rozumné rozhovory sú na mieste, ale ani to nič nezaručuje - proste naše deti majú vlastné rozhodnutia a nie vždy sa zhodujú s našimi..

majlo1234
11. okt 2023

@jana_eyre_2 suhlasim do bodky, v nasej triede sme fajcili polovica, cca od 16tich? Nebolo to extremne drahe, vzdy sa nasli drobne aby sme sa hoc poskladali na krabicku, nefajcila som vela, pred a po skole, neskor, jed sme chodili na pivo, to bolo viac. Mama mi parkrat vyhodila cigarety, prkrat dala zaracha, ale drzali sa to so mnou este aj celu vysku a prve roky v praci. Prestala som, az ked som sa chcela zacat snazit o dieta. Nemyslim, ze v tomto krehkom veku daju teenegeri na nejake zastrasovanie

martinmmartin
12. okt 2023

Zastrasivanie ocakavaju a je to vlastne jedna z veci co je na tom fajceni take atraktivne. Taky rodinny folklor. Rebelia, Je to nadherny exkluzivny klub kam rodicia nemaju pristup a ked fajci citi sa ako kral.
Co teenager neocakava a absolutne ho vydesi je ked rodicia vstupia do tohoto krasneho , vzrusujuceho a zakazaneho sveta. Bez kriku bez zakazovania atd.
Uplne normalne mu musis "kazit radost" ze sa ho sem tam , medzi recou, spytas ake cigarety ma rad, ci su prichute dobre atd . Proste mu vstupit do toho sveta a zavadzat tam , bez kriku hnevu a nadavania. Sem tam si urobit z toho jeho fajcenia srandu, atd.
Tym mu zoberies to co je na fajceni take strasne atraktivne.

kiki68
12. okt 2023

Ja som fajcila iba na strednej prave, od 19 som skoro nemala cigaretu, teraz uz vobec ani pomysliet. Asi to je taky vek, ked chce clovek skusat take veci. Mne to nikdy extra nechutilo. Viac menej to bol imidz, Vogue v ruke ako biblia a slimka v druhej. Ako prislo, tak odislo. Vogue este sem tam kupim, cigy uz nie 😀 Podobne moj muz, ten tiez takto par cigariet v tom veku tyzdenne a od 19 ani jedna.

martul
12. okt 2023

Povedala by som im pekne od srdca svoj názor, čo si o tom myslím a aká som sklamaná. Nikdy by som im na to nedala ani cent a ani nedovolila fajčiť predomnou a ani v mojom dome.
Nenávidím fajčenie. Veľa ľudí povie, že fajčili aj rodičia tak to deti videli doma. Ja práveže kvôli tomu mám taký odpor, že som to videla u otca. Fajčil stále pri otvorenom okne, ale všetko sfukovalo dovnútra. Celý smrdel od dymu. Teraz moje kolegyne chodia veľkodušne fajčiť von a keď sa vrátia tak ide okolo nich taký smrad, že grc. A potom chytia parfém, navoňajú sa a myslia si, že je to vybavené.

hendikep
12. okt 2023

@martinmmartin 😂👍🏻

vulka
12. okt 2023

On je prvák na gympli a všetci jeho spolužiaci fajčia? Mysela som si, že povedomie medzi takýmito žiakmi o fajčení j a jeho prípadných dôsledkoch je vyššie. Náš je tiež prvách na takom obyčajnejšom gympli, ale veru nefajčia.

guiseppinka
12. okt 2023

Ked som bola prvacka na priemyslovke, tak myslim, ze keby sa fajcili iba cigi, boli by radi ako ucitelia, tak aj rodicia... bezne si dilovali medzi sebou travu a velka prestavka a polka skoly zmizla pofajcit si... ked som dosla na gympel, tak zo spoluziakov nefajcil nikto.. osobne som velmi zvedav, ze ako to bude u nas, lebo v at zratam na prstoch 1 ruky NEfajciarov... zatial najstarsia chape, ze je to zle, nici to zdravie a smrdi, ale co bude dalej... v kazdom pripade to podporovat nebudem a bude si to musiet financovat sama... (snad sa tomu vyhneme)

autor
12. okt 2023

@vulka písala som, že všetci jeho kamaráti. Má troch, dvom určite rodičia nefajčia, tretiemu až tak rodičov nepoznám. Chlapca som nevidela fajčiť ja, ale moja mama. Keď došiel domov fakt smrdel. Pohovorila som s ním, tak mi povedal že jeho kamoši fajčia a nie , že ich bonznem rodičom.

0silvia0
12. okt 2023

môj syn takto zatĺkal, mne tvrdil, že nefajčí, pritom fajčil. V škole na strednej fajčili všetci. Dnes má 22 rokov a fajčí stále. Nemalo význam mu dokola niečo vyčítať, zmierila som sa s tým, jeho kamoši fajčia takmer všetci, už nemám na to dosah.

milanemila
12. okt 2023

Keby som zistila, ze moje dieta fajci, tak nedostane odomna ani euro. Kupim mu co potrebuje, ale nedam mu ziadne peniaze ako vreckove. Fajcenie je nechutna a smradlava zavislost a neinvestovala som tolko casu a penazi do zdravia svojho dietata, aby potom na ulici ako nejaka socka vypalovalo zobak :/ akoze nemam iluzie, ze to nikdy nevyskusa, alebo ze sa nikdy neopije atd., ale vyskusanie je nieco ine ako pravidelne fajcenie.

kofa77
13. okt 2023

ja osobne nezakazujem nic, teda skoro nic. syn respektuje aj fajciarov, sam nefajci, aspon mylsim, necitim a hovori, ze on nebude a odmieta.
ak by zacal, vie o zdravotnych rizikach, o tom, kolko prachov to zerie a co s tym viac spravim? uviazem na spagat doma? davam mu volnos a zodpoevdnost, inak s tym nic nezmozem viac.

luccija
13. okt 2023

@jana_eyre_2 ja, keď som fajčila na strednej ešte sa predávali ľudovky🙂
Ja som pre dcéru odstrašujúci príklad fajčia, ktorý sa toho nevie vzdať, takže ani neskusa.Ale, keby fajčila vždy sa nájde niekto kto by ju ponúkol ...nevieš to skontrolovať a už, keď to mám zlahcit bežne stredoškoláci fajčia marihuanu, používajú zuvaci tabak, pijú...ťažko je dieťa skontrolovať len veriť, že sa rozhodne správne ja jej vždy hovorím, že radšej nech sa peniaze na oblečenie, šetrí na dovolenku, ale uvidíme čo nás bude cakat

luccija
13. okt 2023

@jana_eyre_2 predávali kusovky...preklep

sisaka
13. okt 2023

Syn má tiež 15, nefajčí, ani jeho kamaráti, väčšina z nich sú hokejisti a posledné čo chcú, je zničiť si pľúca. Syn vravel, že v škole nejaky spolužiaci fajčia, teda tu je moderné skôr vaping, na Slovensku sa to myslím volá e-cigarety. Tam je toľko odstrašujúcich príkladov vrátane zničených pľúc u mladého športovca, že syn sa asi ani neodváži, aspoň dúfam, skôr sa obávam, že sa nechá nalákať na marihuanu, lebo tá je tiež veľmi populárna a u nás aj legálna (od 18. rokov)
A ako sa k tomu staviame? Určite by sme to netolerovali, my nefajčime, syn vie, aký mame na to názor a tiež vie, aké je to škodlivé. Vreckové má, má účet, musel by z neho vytiahnuť hotovosť a niekomu zaplatiť za cigarety. Tu je to dosť prísne, k cigaretám sa deti/mladež nedostanu, v obchode im to nik nepredá, sú schované tak, že ich nevidno, zákazník si ich musí vypýtať a osoby, čo vyzerajú mladšie ako 25 rokov musia ukazat ID.

lujza123
14. okt 2023

Ja som dlhé roky bojovala so závislosťou na cigaretách takze som sa o tom veľa krát bavila s dcérou. Že to vždy začína tak že ma pocit že to ma pod kontrolou, ale nevie s tým prestať. Ideálne vôbec nezačínat. Mne sa sama priznala že spolužiačka fajčila ikos už na ZŠ, že si skúsila potiahnuť ale že je to odporne . Práve o tej veľmi krátkej ceste od potiahnutia k fajčeniu sme sa vela krát rozprávali.
Teraz je na strednej a zevraj jedna spolužiačka fajčí normálne cigarety.

My sa otvorené rozprávame aj o pití alkoholu a drogách. Chcem aby vedela že nech čokoľvek skúsi aby si dala len trošku a počkala hodinu čo to robí kým si dá znova. Aby nebrala drinky od cudzích ľudí, nepila s fľaše s neznámim obsahom, nejedla neznáme látky. Nerobím si nadeje že sa v živote ničoho nedotkne, ale chcem aby mi dôverovala, aby sa nebála mi všetko povedať. Aby vedela o rizikách

Ja teda dúfam že fajčiť nebude, keď hej nenarobím s tým bohužiaľ nič. Vreckové by som jej dávala naďalej aj keby viem že fajčí.

eternity24
14. okt 2023

Ja som tiež na strednej fajčila. Nikdy pred rodičmi. Ale mama o tom vedela, našla mi cigarety v školskej taske, nepovedala mi nikdy nič. Skutočnosť, že o mojom fajčení vedela som sa dozvedela až neskôr, keď som už bola nefajčiarska. Prestala som sama. Potom sme sa na tom smiali. Peniaze som mala, mala som brigády, predávala som Avon…

kornelies
16. okt 2023

Ked chce niekdo fajcit, peniaze si najde. Jedine osvetou o skodlivosti fajcenia. Nepacilo by sa mi to, ze fajcia spoluziaci. Nebude chciet vytrcat z davu a skusi to. 😒

jana_eyre_2
16. okt 2023

@luccija veru ja som aj marihuanu skúsila.. našťastie mne to teda dobrú náladu ani z ďaleka nespravilo a tak to bolo len párkrát..