Ako riešiť rodičovskú kontrolu v tínedžerskom veku?
Ahojtee
Mám 15 (uz 15 a pol) a od 10 mám nastavenú rodičovskú kontrolu (5 hodín denne, ktorých väčšinou nevyužijem) a večierku od 22:05 do 5:55. Niesom s tým spokojná, obmedzuje ma to (niekedy zabudnem nastaviť budík) a mam pocit neustálej kontroly a žiadnej voľnosti. Už som sa o tom s nimi x krát rozprávala že už mi to prekáža, už proste nemám 12 a prídem si zodpovedná, rodičia vždy povedali že ma budú kontrolovať až do 18 ale proste ja to už psychicky nedávam. Taktiež mam pocit že si myslia že sú niečo viac, akokeby nejakí bohovia a ja som obyčajný človek. Strašne mi to prekáža, hlavne ta večierka a to, že môžu kontrolovať absolútne všetko (aké aplikácie mám, koľko ich používam, polohu...) Vždy ma otec zhučal že som usoplené malé decko (nabudúci rok mam strednu, to určite male decko niesom) učím sa zväčša na 1 (aj tak odo mňa požadujú lepšie vykony) Navštevujeme aj psychologičku, ešte minulý rok keď som mala 13-14, ešte v 13 to chápem, ale už mam proste 15 a strašne mi to prekáža. Obmedzuje mi to život a ja to uz psychicky nedávam, niekedy mám pocit že aj smrť by bola lepšia..
Drama queen
Drama queen
@vler to není o tom ze drama queen.. prosim vás, mate 18 a viac tak sa podla toho aj správajte... Skúste si toto zažiť..
Môj syn je v tvojom veku , tiež ma rodičovskú kontrolu a mobil smie používať iba hodinu denne, lebo sa nevie odtrhnúť od toho sám a večierku ma o 21.00, to už zvyčajne spi, no on ide sám aj skôr. Tiez niekedy frfle na mobil, ale aj inak sa dá tráviť cas
Ešte si male decko. Máš iba 15
Ked si myslis ze smrt by bola lepsia tak co Ti povedat. Ty nemas skutocne problemy
A nemyslíš že už to zažila?!
O 10 večer chod spať.
Tvoji rodičia sú absolútne ok a v práve. Máš 15 chodíš na ZŠ. Dokedy by si chcela byť horee, vonku? Moji ležali o 21.00
Prosím pochopte ma...viete ake to je? Najradšej by som bola keby neboli žiadne mobily a nemusela by som sa báť o to, že si na strednej nenájdem kamarátov a ani frajera..
Môj syn je v tvojom veku , tiež ma rodičovskú kontrolu a mobil smie používať iba hodinu denne, lebo sa nevie odtrhnúť od toho sám a večierku ma o 21.00, to už zvyčajne spi, no on ide sám aj skôr. Tiez niekedy frfle na mobil, ale aj inak sa dá tráviť cas
@marhulka13 lenže ja som sa mobile není závislá, bez neho v kľude vydrzim, len mi to proste ničí psychiku
Bojíš sa že si nenájdeš kamarátov alebo frajera lebo si nemôžeš písať cez noc? Prosím ťa to je úplná hlúposť, frajera si nájdi reálneho nie cez tiktok alebo čo😅. Rodičia ti chcú dobre, máš 15 rokov nie 25, prepokladam, že bez nich by si ten mobil ani nemala.
Slečna, dcéra bola kontrolovaná do 25ky kým sa neosamostnila, ale stále je dcéra a dnes sa tešíme z krásnej vnučky. Aj po dovŕšení dospelosti sme vedeli kde a s kým je. Podmienkou bolo žiješ u nás, naše pravidlá. Keď išla von bola druhá podmienka: na zábavu si zarob, my sme jej dali na taxík domov s tým, že pošle sms sadám do taxi tam a tam ... Keď sme počuli kľúče vo dverách, mohli sme spať. A nechoď na mňa so psychológom. To ste vážne tak mešuge, že ťa obmedzuje strach rodičov? Chceš byť samostatná? Ani nevieš čo to je. Ver mi.
Bojíš sa že si nenájdeš kamarátov alebo frajera lebo si nemôžeš písať cez noc? Prosím ťa to je úplná hlúposť, frajera si nájdi reálneho nie cez tiktok alebo čo😅. Rodičia ti chcú dobre, máš 15 rokov nie 25, prepokladam, že bez nich by si ten mobil ani nemala.
@n3la samozrejme že chcem reálneho frajera s ktorým sa viem stretnúť atd.. lenze tu ide o princíp, väčšina ľudí si píše práve cez noc.. bojím sa že ani kamarátov nebudem mať na strednej, o frajera sa až tak nebojím, lebo zatiaľ neplánujem vzťah. Len o tých kamarátov, je to dosť smutné že si nemôžem s nimi písať kedy chcem
Slečna, dcéra bola kontrolovaná do 25ky kým sa neosamostnila, ale stále je dcéra a dnes sa tešíme z krásnej vnučky. Aj po dovŕšení dospelosti sme vedeli kde a s kým je. Podmienkou bolo žiješ u nás, naše pravidlá. Keď išla von bola druhá podmienka: na zábavu si zarob, my sme jej dali na taxík domov s tým, že pošle sms sadám do taxi tam a tam ... Keď sme počuli kľúče vo dverách, mohli sme spať. A nechoď na mňa so psychológom. To ste vážne tak mešuge, že ťa obmedzuje strach rodičov? Chceš byť samostatná? Ani nevieš čo to je. Ver mi.
@tom_i chcem si proste najst kamarátov a takto to nejde..
myslim, ze Ti istym sposobom rozumiem.
dovol mi par otazok:
- ake povinnosti mas v domacnosti? plnis ich sama, alebo Ta musia rodicia napominat?
- co Ti najcastejsie vytykaju?
- ako velmi si samostatna? chystas si svacinu? robis si svedomito ulohy v skole?
- Ako Ta vnimaju ucitelia?
- posmievaju sa Ti spoluziaci kvoli tej kontrole?
- rozpravas sa s rodicmi? mas k nim doveru?
Skutoční priatelia neriešia také blbosti, či si s nimi píšeš v noci. Možno ťa čaká spriaznená duša s ktorou sa budeš rozprávať a nie vypisovať blbosti. Život je realita ktorú musíš žiť.
Na strednej co chceš robiť na mobile v noci?
V mojej detsve ani messenger nebol a nepísali sme si v noci. Po škole sme išli do mesta na hodinu 2 a potom domov učiť sa a o 10 sme už spali
Ja ti rozumiem ale bohužiaľ ak s rodičmi debaty nepomohli musíš vydržať. A poviem ti tajomstvo, tá kontrola sa dá obísť keby si veľmi chcela ale zase sklameš rodičov ak na to prídu.
No ty kokos, to je jak väzenie. Jak keď som mala 15, spať som chodila o polnoci, nikto sa nestaral ako dlho som na mobile a také sprostosti. Ešte som aj hernú konzolu mala. Rodičia sa nerozumeli do appiek, čiže bol pokoj. Sledovať ma nemuseli, aj tak som introvert a von som vôbec nechodila.
myslim, ze Ti istym sposobom rozumiem.
dovol mi par otazok:
- ake povinnosti mas v domacnosti? plnis ich sama, alebo Ta musia rodicia napominat?
- co Ti najcastejsie vytykaju?
- ako velmi si samostatna? chystas si svacinu? robis si svedomito ulohy v skole?
- Ako Ta vnimaju ucitelia?
- posmievaju sa Ti spoluziaci kvoli tej kontrole?
- rozpravas sa s rodicmi? mas k nim doveru?
@jurly ďakujem, že aspoň jedna osôbka mi trošku rozumie🙏🏻.
1.No doma upratujem tak každu sobotu ako sme zvyknutí my doma, vždy čo robím je, že poumývam zrkadlá, vaňu a sprchový kút, vydenzifikujem aj kľučky atd.. upracem si izbu, prádlo z práčky vyvešiam a zvešiam podľa potreby, nachystám stôl na obed/raňajky/večeru, upracem obývačku, keď treba vyložím a naplním umývačku. Robím to väčšinou bez pripomienky rodičov.
2. Najčastejšie mi vytikaju moju povahu (som výbušná, ale už to je v menšom rozsahu) a známky, že sa mam viac snažiť (mala som samé 1, učím sa každý deň okrem piatku, neviem kde sa mam viac snažiť)
3. Prídem si samostatná, do školy nenosim desiatu, lebo raňajkujem doma (robím si raňajky sama) a už niesom hladná, cize vydržím do obeda. Úlohy si robim vzdy sama, iba ak nieco nerozumiem tak sa spytam
4. Učitelia ma podľa mna vnímajú že sa hlasim sa hodinách, som aktivna, sice niekedy mam stress pred písomkou, ale nedávam to nejako extra najavo. Vedia ze proste ja som ta ze sa snazim a keď nieco neviem, tak sa prihlásim (v škole mi ide skoro každý predmet okrem matiky, chemie a fyziky) najlepšie mi ide slovenčina
5. Posmievali sa mi, ale už hovorím, že ju nemám (stále ju mám) tak už nič nehovoria na to
6. Áno rozprávam sa s nimi, že ako bolo v škole, čo sme robili a ako sa oni mali.. neviem ci im doverujem az tak ako najlepšej kamarátke (ja viem, to je mozno ta chyba) ale prečo by som im mala dôverovať, keď oni mne nedôverujú s mobilom? Limity a take dodržiavam. Správam sa slušne (niekedy sa pohadame, ale vzdy si to vyjasnime, len vzdy sa musim ospravedlniť hlavne ja, aj keď som tu chybu nespravila ja)
No ty kokos, to je jak väzenie. Jak keď som mala 15, spať som chodila o polnoci, nikto sa nestaral ako dlho som na mobile a také sprostosti. Ešte som aj hernú konzolu mala. Rodičia sa nerozumeli do appiek, čiže bol pokoj. Sledovať ma nemuseli, aj tak som introvert a von som vôbec nechodila.
@yelena159 kiežby ten mobil nebol teraz tiež..
Akoze prepac, ale kvoli tomu, ze nemozes telefon po 22:05 si tak na dne, ze si myslis, ze lepsia by bola smrt? To vazne? Myslim, ze tie sedenia u psychologa by ste urcite zrusit nemali, ak toto povazujes za tak strasny problem, ze uvazujes nad smrtou.
Ja ti rozumiem ale bohužiaľ ak s rodičmi debaty nepomohli musíš vydržať. A poviem ti tajomstvo, tá kontrola sa dá obísť keby si veľmi chcela ale zase sklameš rodičov ak na to prídu.
@januska12323 ako sa dá obísť? Ako viem heslo od otcovho mobilu, ale vždy ho ma pri sebe. Je mi to celkom jedno že ich sklamem, oni sklamali mňa tiež.. (neviem ci sa to dá obísť, otec pracuje s počítačmi, on by to vedel jak sa to dá dať naspäť)
Akoze prepac, ale kvoli tomu, ze nemozes telefon po 22:05 si tak na dne, ze si myslis, ze lepsia by bola smrt? To vazne? Myslim, ze tie sedenia u psychologa by ste urcite zrusit nemali, ak toto povazujes za tak strasny problem, ze uvazujes nad smrtou.
@diewcatqoo nechápete ma.
Vďaka bohu za mojich rodičov 🙏🙏🙏
V mojej detsve ani messenger nebol a nepísali sme si v noci. Po škole sme išli do mesta na hodinu 2 a potom domov učiť sa a o 10 sme už spali
@sisska96 kiežby tie mobily teraz neboli..
Vďaka bohu za mojich rodičov 🙏🙏🙏
@lucia13022023 som rada, že aspoň vaši rodičia sa vedia správať..

Ja chápem ze mám mať ine záujmy ako mobil, aj sa zabavim bez mobilu (športujem, rada kreslím, chodím von s kamoškami). Musíte ma proste pochopiť aj vy, spolužiaci su na mobile koľko chcú, len ja jediná z triedy to mám už cez 5 rokov jak najväčší debil. Ja viem že asi budete na strane mojich rodičov, ale mne to proste psychicky ničí život. Bojím sa, že si kvôli tomu na strednej nenájdem kamarátov a ani frajera (nepoznám ľudí ktorí majú nainštalovanu hentu sprostosť, lebo väčšina ľudí alebo keď dvaja spolu chodia si píšu cez noc, pred spaním, no len ja som to šťastie ešte nezažila) extrémne sa bojim že si nikoho v živote nenájdem a ani žiadnych kamarátov...