icon

Ako riešiť rodičovskú kontrolu v tínedžerskom veku?

23. apr 2025

Ahojtee
Mám 15 (uz 15 a pol) a od 10 mám nastavenú rodičovskú kontrolu (5 hodín denne, ktorých väčšinou nevyužijem) a večierku od 22:05 do 5:55. Niesom s tým spokojná, obmedzuje ma to (niekedy zabudnem nastaviť budík) a mam pocit neustálej kontroly a žiadnej voľnosti. Už som sa o tom s nimi x krát rozprávala že už mi to prekáža, už proste nemám 12 a prídem si zodpovedná, rodičia vždy povedali že ma budú kontrolovať až do 18 ale proste ja to už psychicky nedávam. Taktiež mam pocit že si myslia že sú niečo viac, akokeby nejakí bohovia a ja som obyčajný človek. Strašne mi to prekáža, hlavne ta večierka a to, že môžu kontrolovať absolútne všetko (aké aplikácie mám, koľko ich používam, polohu...) Vždy ma otec zhučal že som usoplené malé decko (nabudúci rok mam strednu, to určite male decko niesom) učím sa zväčša na 1 (aj tak odo mňa požadujú lepšie vykony) Navštevujeme aj psychologičku, ešte minulý rok keď som mala 13-14, ešte v 13 to chápem, ale už mam proste 15 a strašne mi to prekáža. Obmedzuje mi to život a ja to uz psychicky nedávam, niekedy mám pocit že aj smrť by bola lepšia..

autor
23. apr 2025
@sisska96

Na strednej co chceš robiť na mobile v noci?

@sisska96 nechápete dnešnu dobu, vsetci su do 1 na mobile a pisu si..

sante81
23. apr 2025

Mám syna v tvojom veku, nikdy som sa mu v mobile nehrabala, rodičovsku kontrolu nemal, ani mať nebude. Takže ťa viem pochopiť
Problém tvojich rodičov je asi v dôvere, prečo ta kontrolujú?

diewcatqoo
23. apr 2025

Nie, vazne nechapem, ze mas dovoleny telefon 5 hodin denne, do 22:05 a ty premyslas nad smrtou, lebo to je malo. Ja chapem, ze puberta a pod, rodicia najhorsi na svete, ale toto nie je tak strasny problem, aby si kvoli tomu premyslala nad smrtou, preboha.

vler
23. apr 2025

O 1 mas uz davno spat a cerpat sily na dalsi den

jurly
23. apr 2025

dakujem za obsiahlu odpoved.
este mi dovol otazku- co byvaju ich argumenty, preco mas mat kontrolu do 18 rokov?

autor
23. apr 2025
@sante81

Mám syna v tvojom veku, nikdy som sa mu v mobile nehrabala, rodičovsku kontrolu nemal, ani mať nebude. Takže ťa viem pochopiť
Problém tvojich rodičov je asi v dôvere, prečo ta kontrolujú?

@sante81 povedali, že su za mňa zodpovední až do 18.. neveriami.. som rada, že vasemu synovi nič podobné nedávate. Určite máte lepšie vzťahy ako ja..

autor
23. apr 2025
@jurly

dakujem za obsiahlu odpoved.
este mi dovol otazku- co byvaju ich argumenty, preco mas mat kontrolu do 18 rokov?

@jurly povedia, že su za mňa zodpovední až do 18. Lenže to, keď ma oni nechajú samu doma (od školy až kým prídu z roboty) a som v pohode tiež svadci, že som samostatná

sante81
23. apr 2025

Zodpovedna som, ale nemám dôvod mu neveriť. Na mobile závislý nieje, keby sa neučil, nesportoval, nechodil von, bolo by to iné. Takže tvoji rodičia asi dôvod na kontrolu majú.

maranco
23. apr 2025

Navrhni im riešenie namiesto rodičovskej kontroly ako zodpovedne zabezpečíš že sa v noci namiesto spánku nebudeš hrať s mobilom aby si potom nevyspatá nedriemala v škole ako spolužiaci.

kitycat
23. apr 2025

Znies aj pises ako normalna baba... ak tych 5 hodin ani nevyuzijes neviem preco ta to teda trapi, od 22:00do6:00 sa aj tak najlepsie spi.
Ked si najdes frajera, tak si mozete aj telefonovat, nie len pisat tie dnesne telefony su aj na to este stale urcene.
Kym si pod rodicovskou strechou su ich pravidla, nezalezi na tom, ze ina mama nechala 15ku na diskoteke dokedy chcela, ze ina nema rodicovsky zamok.
A cim viac do rodicov budes tlacit tym striktnejsi budu.

Na strednej ved poziadaj o predlzenie na 6-7hodin ako kompromis, novi kamarati, chcete byt v kontakte.. nevidela by som v tom az taky problem.
Ale vraviet, ze smrt je lepsia je prehnane a ozajstne zivotne peripetie ta este len cakaju.
Skola, buduce povolanie, vediet co v zivote chcem, to nevieme ani mnohi dospeli

sisska96
23. apr 2025

No sorry ale nepoznam nikoho kto by sedel na.mobile do 1 v noci

yelena159
23. apr 2025

Asi si ma nepochopila. Zas nebolo to tak dávno, keď som mala 15 (v roku 2013). Ja som mohla byť na nete, či na PlayStatione dokedy som chcela, nenapomínali ma, lebo som vedela kedy dosť (väčšinou lol). Mala som tú výhodu, že oni sa do dotykových mobilov nerozumeli, mali stále tlačítkové, čiže žiadne appky, nič. A celkovo, nie sú takí manipulatívni.
Tiež by ma štvalo keby mi rodičia robili to, čo tebe. Ja mám rada voľnosť, neznášam byť kontrolovaná.

yelena159
23. apr 2025
@sisska96

@sisska96 Ja. Aj do 4. Ale ja mám skoro 30.

jurly
23. apr 2025

z toho, co pises sa javis ako zodpovedne mlade dievca, ktore sa snazi plnit si svoje povinnosti ako doma, tak aj v skole.
ako dovod ponechania kontroly vidim skor strach o Teba.

napis mi internu spravu,pls

sisska96
23. apr 2025
@yelena159

@sisska96 Ja. Aj do 4. Ale ja mám skoro 30.

@yelena159 tak asi moc nerobíš cez deň. Ja vstavam každí deň pol 6 a do večera sa nezastavim

autor
23. apr 2025
@sante81

Zodpovedna som, ale nemám dôvod mu neveriť. Na mobile závislý nieje, keby sa neučil, nesportoval, nechodil von, bolo by to iné. Takže tvoji rodičia asi dôvod na kontrolu majú.

@sante81 a akú podľa vás z mojich predošlých odpovedí?

autor
23. apr 2025
@maranco

Navrhni im riešenie namiesto rodičovskej kontroly ako zodpovedne zabezpečíš že sa v noci namiesto spánku nebudeš hrať s mobilom aby si potom nevyspatá nedriemala v škole ako spolužiaci.

@maranco skúšala som, len ma zhučali

yelena159
23. apr 2025
@sisska96

@yelena159 tak asi moc nerobíš cez deň. Ja vstavam každí deň pol 6 a do večera sa nezastavim

@sisska96 Tak ale nie stále. Keď mám dovolenku alebo cez víkend. Deti nemám, čiže v poho.

autor
23. apr 2025
@jurly

z toho, co pises sa javis ako zodpovedne mlade dievca, ktore sa snazi plnit si svoje povinnosti ako doma, tak aj v skole.

@yelena159 máte dobrých rodičov.

januska12323
23. apr 2025

Psychologičke si o svojich pocitoch povedala?

autor
23. apr 2025
@jurly

@jurly dobre, som síce jedináčik ale čo je moc, je moc

autor
23. apr 2025
@sisska96

@sisska96 no mojich spolužiakov asi poznať nebudete

jurly
23. apr 2025

uplne s Tebou suhlasim. kedze si jedinacik chrania Ta, a ano. moze to byt uz privela. ano, aj my ako rodicia to vieme prehnat

autor
23. apr 2025
@kitycat

Znies aj pises ako normalna baba... ak tych 5 hodin ani nevyuzijes neviem preco ta to teda trapi, od 22:00do6:00 sa aj tak najlepsie spi.
Ked si najdes frajera, tak si mozete aj telefonovat, nie len pisat tie dnesne telefony su aj na to este stale urcene.
Kym si pod rodicovskou strechou su ich pravidla, nezalezi na tom, ze ina mama nechala 15ku na diskoteke dokedy chcela, ze ina nema rodicovsky zamok.
A cim viac do rodicov budes tlacit tym striktnejsi budu.

Na strednej ved poziadaj o predlzenie na 6-7hodin ako kompromis, novi kamarati, chcete byt v kontakte.. nevidela by som v tom az taky problem.
Ale vraviet, ze smrt je lepsia je prehnane a ozajstne zivotne peripetie ta este len cakaju.
Skola, buduce povolanie, vediet co v zivote chcem, to nevieme ani mnohi dospeli

@kitycat skúšala som, že či by mi to mohli zrušiť na strednej alebo aspoň menej prísnejší režim, len ma zhučali a v ten deň som nemala ani prístup k mobilu. Chcela som ísť na intrak, lenže skoly na ktoré sa hlasim sú tak 30 minút od môjho domu

matana2
23. apr 2025

To mi pripomina obdobie mojej strednej skoly ked vsetci uz mali internet naPC, len ja nie a vsetci kamosi si pisali cez nejaky kanal ktory som nemala lebo nebol net. Mobili boli iba tlacitkove. Ale akoze ano boli mi to trosku luto ale tak zabijat sa preto nebudem. Kamosky som mala aj frajera..

autor
23. apr 2025
@januska12323

Psychologičke si o svojich pocitoch povedala?

@januska12323 že sú perfektní a ja som ta zla.

autor
23. apr 2025
@jurly

uplne s Tebou suhlasim. kedze si jedinacik chrania Ta, a ano. moze to byt uz privela. ano, aj my ako rodicia to vieme prehnat

@jurly kiežby som mala surodenca aby mi uz dali voľnosť a s prepáčením do mňa tolko nedzubali

autor
23. apr 2025
@matana2

To mi pripomina obdobie mojej strednej skoly ked vsetci uz mali internet naPC, len ja nie a vsetci kamosi si pisali cez nejaky kanal ktory som nemala lebo nebol net. Mobili boli iba tlacitkove. Ale akoze ano boli mi to trosku luto ale tak zabijat sa preto nebudem. Kamosky som mala aj frajera..

@matana2 iná doba je teraz..

maranco
23. apr 2025

Keď si samostatná a zodpovedná, nájdi si brigádu, zarob si na mobil a plať si prevádzku zo svojich. Potom ti do toho nemajú čo hučať a uvidia že sa vieš o seba postarať.

nynia
23. apr 2025

Ja len jedno nerozumiem pokial nechodis na nejake stranky pre dospelych tak ako ta to moze obmedzovat? Ziadna rodicovska kontrola ti nedokaze citat napr sukronne spravy s kamosmi, ako stranky vidno ake navstevujes ale tak to vidi aj poskytovatel internetu nie len rodicia. Co sa tyka budika ja mam nastaveny na kazdy pracovny den aby som nezabudla, az ked mi ho netreba na ten jeden den ho vypnem. A od 22:05-5:55 je uplne ok cas na vecierku. Ked som bola na gympli na intraku o 21 vypli wifi o 21:30 vecierka do 6:00 a aj ked to nebolo az tak davno (nemam ani 30) tak nie kazdy mal neobmedzene data takze sme mali smolu. A to platilo aj pre 19rocnych maturantov.