icon

Ako riešiť rodičovskú kontrolu v tínedžerskom veku?

23. apr 2025

Ahojtee
Mám 15 (uz 15 a pol) a od 10 mám nastavenú rodičovskú kontrolu (5 hodín denne, ktorých väčšinou nevyužijem) a večierku od 22:05 do 5:55. Niesom s tým spokojná, obmedzuje ma to (niekedy zabudnem nastaviť budík) a mam pocit neustálej kontroly a žiadnej voľnosti. Už som sa o tom s nimi x krát rozprávala že už mi to prekáža, už proste nemám 12 a prídem si zodpovedná, rodičia vždy povedali že ma budú kontrolovať až do 18 ale proste ja to už psychicky nedávam. Taktiež mam pocit že si myslia že sú niečo viac, akokeby nejakí bohovia a ja som obyčajný človek. Strašne mi to prekáža, hlavne ta večierka a to, že môžu kontrolovať absolútne všetko (aké aplikácie mám, koľko ich používam, polohu...) Vždy ma otec zhučal že som usoplené malé decko (nabudúci rok mam strednu, to určite male decko niesom) učím sa zväčša na 1 (aj tak odo mňa požadujú lepšie vykony) Navštevujeme aj psychologičku, ešte minulý rok keď som mala 13-14, ešte v 13 to chápem, ale už mam proste 15 a strašne mi to prekáža. Obmedzuje mi to život a ja to uz psychicky nedávam, niekedy mám pocit že aj smrť by bola lepšia..

autor
23. apr 2025
@maranco

Keď si samostatná a zodpovedná, nájdi si brigádu, zarob si na mobil a plať si prevádzku zo svojich. Potom ti do toho nemajú čo hučať a uvidia že sa vieš o seba postarať.

@maranco nemôžem, vraj to je z Google uctu, ze Google vie ze nemám 15 niečo také mi on vravel. Ale určite klamal, jak furt..

autor
23. apr 2025
@nynia

Ja len jedno nerozumiem pokial nechodis na nejake stranky pre dospelych tak ako ta to moze obmedzovat? Ziadna rodicovska kontrola ti nedokaze citat napr sukronne spravy s kamosmi, ako stranky vidno ake navstevujes ale tak to vidi aj poskytovatel internetu nie len rodicia. Co sa tyka budika ja mam nastaveny na kazdy pracovny den aby som nezabudla, az ked mi ho netreba na ten jeden den ho vypnem. A od 22:05-5:55 je uplne ok cas na vecierku. Ked som bola na gympli na intraku o 21 vypli wifi o 21:30 vecierka do 6:00 a aj ked to nebolo az tak davno (nemam ani 30) tak nie kazdy mal neobmedzene data takze sme mali smolu. A to platilo aj pre 19rocnych maturantov.

@nynia vedia čítať stránky... Ja som mala nejakú ma q, len teraz mam family link

luccija
23. apr 2025

Prestan preháňať snáď to či si nájdeš frajera nezáleží či budeš môcť byť v noci na mobile.A možno si ho nájdeš o 3 r to je povinné mať hneď frajera?možno bude mať tiež prísnejších rodičov.
Prečo chodíš k psychologicke bolo to na popud tvojich rodičov, školy?
Na to, aby si bola psychicky v pohode vedela v škole vnímať potrebuješ normálne spat.Mam dcéru o 2 r starsiu kontrolu nemá, ale sama povie, že nemá kruhy pod očami a nie je unavená.
Prestan robiť z rodičov odludov.Ak by boli tak prísni nedovolia ti ani toľko mobil.

danieli
23. apr 2025

Kolko rokov maju rodicia?

autor
23. apr 2025
@danieli

Kolko rokov maju rodicia?

@danieli otec ma cez 50 a mamka o par rokov mladšia

autor
23. apr 2025
@luccija

Prestan preháňať snáď to či si nájdeš frajera nezáleží či budeš môcť byť v noci na mobile.A možno si ho nájdeš o 3 r to je povinné mať hneď frajera?možno bude mať tiež prísnejších rodičov.
Prečo chodíš k psychologicke bolo to na popud tvojich rodičov, školy?
Na to, aby si bola psychicky v pohode vedela v škole vnímať potrebuješ normálne spat.Mam dcéru o 2 r starsiu kontrolu nemá, ale sama povie, že nemá kruhy pod očami a nie je unavená.
Prestan robiť z rodičov odludov.Ak by boli tak prísni nedovolia ti ani toľko mobil.

@luccija ani ja nebývam unavena.

jurly
23. apr 2025

spytaj sa ich otvorene:
- spytaj sa na ich detstvo, ich pocity z detstva- moze Ti to pomoct pochopit, preco konaju ako konaju
-coho sa boja a
-za akych podmienok by vedeli zvolnit, aspon z niektorych kriterii.

uprimne ja by som urcite nedovolila, aby moje dieta bolo hore do 1:00 rano, ale urcite by som bola ochotna zlavit trochu aspon z niecoho a na iste skusobne obdobie.

autor
23. apr 2025
@jurly

spytaj sa ich otvorene:
- spytaj sa na ich detstvo, ich pocity z detstva- moze Ti to pomoct pochopit, preco konaju ako konaju
-coho sa boja a

uprimne ja by som urcite nedovolila, aby moje dieta bolo hore do 1:00 rano, ale urcite by som bola ochotna zlavit trochu aspon z niecoho a na iste skusobne obdobie.

@jurly ja som ich prosila aspon na 2 tyzdne skúšobná doba, že nič nebudú kontrovať a keď sa budem správať normálne a všetko bude ok tak potom ze môžu zvažovať, že mi to vypnú. No nepochodila som..

autor
23. apr 2025
@jurly

spytaj sa ich otvorene:
-coho sa boja a

@jurly ja uz nemam chut sa s nimi rozprávať..

jurly
23. apr 2025

rozumiem tej frustracii, ale toto vnimam ako prekazku- ze nemas chut, ale musis si uvedomit, ze ak Ty chces nieco, musis sa viac TY snazit. pytat sa ich. otazky vyssie vnimam ako klucove. vedu k pochopeniu konania Tvojich rodicov a ukazu Ti, ci su aj oni ochotni na tuto temu s Tebou komunikovat

autor
23. apr 2025
@jurly

rozumiem tej frustracii, ale toto vnimam ako prekazku- ze nemas chut, ale musis si uvedomit, ze ak Ty chces nieco, musis sa viac TY snazit. pytat sa ich. otazky vyssie vnimam ako klucove. vedu k pochopeniu konania Tvojich rodicov a ukazu Ti, ci su aj oni ochotni na tuto temu s Tebou komunikovat

@jurly podobne som sa pýtala, len ma zdzubali ze mam cakat do 18 a potom ze si mozem zbalit veci a mozem odist, co aj spravim

jurly
23. apr 2025

prepokladam,ze im tym "pilis" usi casto. skus pockat a otazka nacasovania je dolezita. musia byt v pohode, nie vynervovani z prace

autor
23. apr 2025
@jurly

prepokladam,ze im tym "pilis" usi casto. skus pockat a otazka nacasovania je dolezita. musia byt v pohode, nie vynervovani z prace

@jurly nepytam sa furt, raz za cas. Otec je furt v práci, doma som s mamou

jurly
23. apr 2025

kto je Ti blizsi mama, ci otec? zrejme mama. takze otec je vacsinou mimo a mama musi riesit pracu, domacnost a dohliadat aj na Teba...

jurly
23. apr 2025

a urcite si precitaj aj toto
https://www.modrykonik.sk/forum/pubertak/rodicovska-kontrola-v-14-rokoch-ako-ju-vypnut/

kniha Svietiace deti

a pozri:

https://www.youtube.com/watch?v=He3IJJhFy-I

film v Sieti - urcite si o nom pocula

autor
23. apr 2025
@jurly

a urcite si precitaj aj toto

kniha Svietiace deti

a pozri:

film v Sieti - urcite si o nom pocula

@jurly yt nemam povolený.. iba yt kids

autor
23. apr 2025

Po pravde, ako je v tom furom, ja si veci môžem objednať (mam kreditku, taktiež pod dohľadom rodiča) a tiež sa cítim jak ze davaj pozor na ceste, to chápem ale ostané veci nie..

lenkakravcova
23. apr 2025

Buď rada, že máš smartphone. My sme mali tlacitkovy a boli sme radi 😄 do 18tky taký, kde internet v mobile veľmi nefungoval. Resp možno raz do roka.
Čo sme chceli riešiť online, museli sme byt na počítači. Rozumej v obývačke, najčastejšie vedľa rodičov a súrodencov. Kľudne ti to môžu dať rodičia zažiť, ak sú môj alebo starší ročník. Potom budeš rada za to, čo máš..
A inak v 16-tich som už brigádovala.. môžeš začať rozmýšľať akým spôsobom začneš ty, aby si sa len nesťažovala na rodičov ale prispela vlastnou rukou k dielu.

isis234
23. apr 2025

citujem..... lenže ja som sa mobile není závislá, bez neho v kľude vydrzim,...... a predsa ti vadí, že nemôžeš dlho do noci písať... TY máš problém.
Večer treba spať, zregenerovať.. ako Ti písali vyššie. Kamarátstvo nie je založené na nočnom písaní. Frajer ti bude písať cez deň, alebo sa stretnete.
Musíš si uvedomiť, že rodičia sú za Teba zodpovední do 18 rokov. Musíš- mala by si akceptovať ich požiadavky.
O tom, že máš kontrolu netreba hovoriť kamoškám, v škole.. nemusia o tom vedieť. Nik sa ti nebude smiať. Môžeš to otočiť tak, že ak náááhodou sa niečo zlé stane, budeš mať pomoc istú...
Vo voľnom čase môžeš čítať knihy. Rozšíriš si obzor.
V dospelosti si uvedomíš,.... že rodičia ťa lúbia a preto tie príkazy, zákazy. Treba vydržať.

tenty
23. apr 2025

Hej, do jednej sú na mobile, píšu si, a ja potom ráno prídem do triedy a tam polka zombíkov, unavení, nervozni, nevyspati, uhundrani žiaci, neschopni nejakej cinnosti....buď rada, že máš rodičov akých máš. Ver tomu.

zobaka
23. apr 2025

rozumiem ti, citis sa uz na vyssi vek a autority ta pekne štvu, viem, ze je to teraz tazke, ale skus sa na to povzniest a ked rodicia uvidia, ze to mas v pazi zvolnia aj oni, neboj sa nebude to tak do 18tky, ja som si nasla frajera v 15tich, mobily neexistovali, prisla som domov tusim v sobotu po 22tej a dostala som taku facku 😂, neskor ked mama videla, ze frajer je ok dokonca v 17tich ma s nim pustila na dovolenku, aj sme prespavali na sukromnom byte, keby si videla rodičom do hlavy oni sa len o teba boja, nikto nema chut aby im nastrocna dcera otehotnela a dalsie nastrahy..ale ver mi vekom sa bude ta uzda povolovat. Preco navstevujes psychologicku?

autor
23. apr 2025
@lenkakravcova

Buď rada, že máš smartphone. My sme mali tlacitkovy a boli sme radi 😄 do 18tky taký, kde internet v mobile veľmi nefungoval. Resp možno raz do roka.
Čo sme chceli riešiť online, museli sme byt na počítači. Rozumej v obývačke, najčastejšie vedľa rodičov a súrodencov. Kľudne ti to môžu dať rodičia zažiť, ak sú môj alebo starší ročník. Potom budeš rada za to, čo máš..
A inak v 16-tich som už brigádovala.. môžeš začať rozmýšľať akým spôsobom začneš ty, aby si sa len nesťažovala na rodičov ale prispela vlastnou rukou k dielu.

@lenkakravcova ano od 16 uz planujem na brigádu

autor
23. apr 2025
@zobaka

rozumiem ti, citis sa uz na vyssi vek a autority ta pekne štvu, viem, ze je to teraz tazke, ale skus sa na to povzniest a ked rodicia uvidia, ze to mas v pazi zvolnia aj oni, neboj sa nebude to tak do 18tky, ja som si nasla frajera v 15tich, mobily neexistovali, prisla som domov tusim v sobotu po 22tej a dostala som taku facku 😂, neskor ked mama videla, ze frajer je ok dokonca v 17tich ma s nim pustila na dovolenku, aj sme prespavali na sukromnom byte, keby si videla rodičom do hlavy oni sa len o teba boja, nikto nema chut aby im nastrocna dcera otehotnela a dalsie nastrahy..ale ver mi vekom sa bude ta uzda povolovat. Preco navstevujes psychologicku?

@zobaka nepovoluju mi ju moc.. navštevujem ju preto lebo som mala konflikty s nimi ohľadom mobilu a problémy v škole

igiana
23. apr 2025

Vies co, aj kebyze mam 15 rokov, prislo by mi chore pisat si o jednej v noci. Neviem si predstavit ako by som fungovala na druhy den v skole. Neverim, ze by si nebola unavena, keby si spavala 5 hodin. Dcera ma 18, chodi na gympel, neponocuje, ma vela aktivit, a aj tak je znicena a to chodi spavat okolo 22.00. Pravidelne hovori, ze spoluziaci su “vymleti”, nerobia si DU, nevnimaju a nezapajaju sa na hodinach, o znamkach z pisomiek ani nehovorim.

A prave pre toto ti rodicia dali kontrolu, pretoze su to rozumni ludia, ktori chcu zabranit tomu, o com som pisala hore vyssie. Kazda z nas mala frajera a nepamatam si, ze by sme si potrebovali vypisovat o jednej v noci. A zato ze to teraz “vsetci” robia a skodia si, ty sa hanbis byt ina. Bud sama sebou.

zobaka
23. apr 2025

autorka - nepovoluju ti psychologicku? ved prave by ta mali podporit, psycholog je studovany clovek a prave vie poskytnut iny pohlad na vec ako rodic..dieta..

slavka1988
23. apr 2025

Mala som kamarátky dvojičky obe dievčatá jednotkarky naozaj skusne dievčatá obe mali 16 a vieš kedy museli byť doma? Myslím cez prázdniny? O 19 najneskôr oh mne ich občas aj bolo ľúto a ten strach žeby meškali to bolo na nich aj vidieť ako by chceli byť vonku a boli sme slušná partia mladých aj opekat sme chodievali a oni ako prvé bežali na bus o 18 lebo neskor už by nestihli byť doma na čas. A brali to tak ze nebude to navždy,inak je pravda ze sa neskôr dosť utrhli z reťaze ale bolo to ťažké,ten telefón nemyslím ze je ten čas až taky hrozný.Nic iné ti aj tak neostáva jedine rozhovor s rodičmi.Najma to neber tak tragicky.

terezkaarthuramax
23. apr 2025

Vies mozno si vymodlene dieťa. Tak maju o teba strach. Moja kamaratka kontrolu nemala a nedopadla zrovna dobre. frajera si nasla cca v tvojom.veku. v noci si s nim pisala. Teraz je rozvedena v mladuckom veku.ake to len bolo pre nu tazke. Velmi som smutna ze sa jej to stalo. Mam ju velmi rada.. Po tejto skusenosti by som tiez svoje dieta chranila

domkakvet
23. apr 2025

Vsetci rodicia maju nejake chyby, nikto nema dokonalych rodicov. Teraz veta, ktoru nechces pocut, ze to robia preto, lebo sa o teba boja a chcu pre teba to najlepsie. Ano je ti to neprijemne a citis sa ako dospela, co je v tvojom veku normalne a az ked budes naozaj dospela, tak pochopis, ze si riesila somariny, pretoze pridu uplne ine problemy a to dospelacke. No a aj k tomu, co ta trapi, aby to nezostalo bez povsimnutia, tak chlapec, ktory ta bude naozaj lubit, tak od teba neodide preto, ze si s tebou nemoze pisat, alebo nieco podobne, ak odide, tak to nebola skutocna laska, co by potom robil pri vacsich problemoch a to sa tyka aj skutocnych priatelov.

terezkaarthuramax
23. apr 2025
@diewcatqoo

Akoze prepac, ale kvoli tomu, ze nemozes telefon po 22:05 si tak na dne, ze si myslis, ze lepsia by bola smrt? To vazne? Myslim, ze tie sedenia u psychologa by ste urcite zrusit nemali, ak toto povazujes za tak strasny problem, ze uvazujes nad smrtou.

@diewcatqoo ale to su tinedzeri. proste ich trapia pre nas dospelych hluposti ale skus sa vzit do jej situacie. Aj deticky placu ked spadnu a tak.. deti a tínedžeroi majú iné zmyšlanie ako dospeli aj inak vnimaju co je problem a co nie.

terezkaarthuramax
23. apr 2025
@domkakvet

Vsetci rodicia maju nejake chyby, nikto nema dokonalych rodicov. Teraz veta, ktoru nechces pocut, ze to robia preto, lebo sa o teba boja a chcu pre teba to najlepsie. Ano je ti to neprijemne a citis sa ako dospela, co je v tvojom veku normalne a az ked budes naozaj dospela, tak pochopis, ze si riesila somariny, pretoze pridu uplne ine problemy a to dospelacke. No a aj k tomu, co ta trapi, aby to nezostalo bez povsimnutia, tak chlapec, ktory ta bude naozaj lubit, tak od teba neodide preto, ze si s tebou nemoze pisat, alebo nieco podobne, ak odide, tak to nebola skutocna laska, co by potom robil pri vacsich problemoch a to sa tyka aj skutocnych priatelov.

@domkakvet skvelo si to napisala