Ako riešiť rodičovskú kontrolu v tínedžerskom veku?
Ahojtee
Mám 15 (uz 15 a pol) a od 10 mám nastavenú rodičovskú kontrolu (5 hodín denne, ktorých väčšinou nevyužijem) a večierku od 22:05 do 5:55. Niesom s tým spokojná, obmedzuje ma to (niekedy zabudnem nastaviť budík) a mam pocit neustálej kontroly a žiadnej voľnosti. Už som sa o tom s nimi x krát rozprávala že už mi to prekáža, už proste nemám 12 a prídem si zodpovedná, rodičia vždy povedali že ma budú kontrolovať až do 18 ale proste ja to už psychicky nedávam. Taktiež mam pocit že si myslia že sú niečo viac, akokeby nejakí bohovia a ja som obyčajný človek. Strašne mi to prekáža, hlavne ta večierka a to, že môžu kontrolovať absolútne všetko (aké aplikácie mám, koľko ich používam, polohu...) Vždy ma otec zhučal že som usoplené malé decko (nabudúci rok mam strednu, to určite male decko niesom) učím sa zväčša na 1 (aj tak odo mňa požadujú lepšie vykony) Navštevujeme aj psychologičku, ešte minulý rok keď som mala 13-14, ešte v 13 to chápem, ale už mam proste 15 a strašne mi to prekáža. Obmedzuje mi to život a ja to uz psychicky nedávam, niekedy mám pocit že aj smrť by bola lepšia..
Buď rada, že máš vôbec telefón.
Autorka, mozno mimo temy otazka, ale preco ten psycholog? Nechcem vyzvedat, len ci to nejako hoci len okrajovo nesuvisi s tym prisnym rezimom u vas.
Autorka, mozno mimo temy otazka, ale preco ten psycholog? Nechcem vyzvedat, len ci to nejako hoci len okrajovo nesuvisi s tym prisnym rezimom u vas.
@deedol myslím, že to má jasný súvis.Písala, že psychológ kvôli mobilu a problémom v škole.
@deedol myslím, že to má jasný súvis.Písala, že psychológ kvôli mobilu a problémom v škole.
@janettdamian aha uz vidim, ten posledny prispevok mi unikol.
autorka, otvor tuto temu s psychologickou, ona ta pozna lepsie ako my tu a je nestranna osoba, uvidis, co ti poradi.
Zeny preco zlahcujete problemy autorky? Len preto, ze ma 15? V kazdom veku cloveka nieco trapi, dokonca aj male deti. Uz vas vidim, ze ste na jej mieste a ste spokojne so spravanim rodicov k vam. Predpokladam, ze toto je typ rodica co nevysvetluje, ale iba zakazuje- lebo som povedal. Ako teda naucit mladeho cloveka zodpovednosti? Drzanim na retazi? Asi nie. Puberta je praveze obdobie rebelovania, kedy sa formujeme. Tak preco potlacat. Ma pravo sa vyjadrit a rodicia by ju mali pocuvat a dohodnut pravidla vyhovojuce pre obe strany. Povedali, ze do 18 to tak bude a potom? Co sa stane potom? Uz jej budu verit? Uz bude moct but na telefone neobmedzene? Uz to nebude nebezpecne?
Family link Ta v den 16 narodenin (alebo den po) sam z kontroly odpoji, tam je nejake google nastavenie, ze 16 rocni uz nie su "deti". Cca mesiac vopred pride mail Tebe aj Tvojim rodicom, ze sa mate pripravit na to,ze prevezmes zodpovednost za svoj ucet. Riesila som to iste pred rokom so synom, tiez mal FL...posledny cca rok uz bez limitov a vecierky, ale mohla som sa na neho spolahnut, ze o 22.00 sa pobral do postele a mobil potreboval v izbe iba kvoli budiku.
Mám dcéru v tvojom veku, tiež má večierku o 22. Chápem tvoje pocity. To ale nemení nič na tom, že tie deti, ktoré nemajú túto kontrolu a môžu si písať do jednej v noci majú nezodpovedných rodičov. Ale rozumiem tomu, že si môžeš pripadať ako outsider. Netráp sa, nič ti neujde, skús si to vynahradil reálnymi rozhovormi . Čo také extra dôležité si píšu tvoji spolužiaci? Nejaké pekne veci alebo ohovárajú ostatných? Podľa mňa skôr to druhé a to ti chýbať nebude.
@autorka o 1.rano mas spať a nie byt na mobile. To, ze su tam ostatní, no a? Odpoviem, ze ja spim. Bodka. Naco im vesias na nos podrobnosti. Co sa tyka frajera, s tým budeš cez deň, môžete sa rozprávať, nie si vypisovat.
Prídeš mi ako labilna a ľahko ovplyvnitelna osoba, preto sa tej kontrole nečudujem. Ani k tomu psychológovia nechodíš asi iba tak, že?
Dieta si dôveru rodičov musí "zasluzit". Ty to asi nie si. A najmä nedramatizuj.
:D tak ho daj rodičom a žiadny mat nemusíš
Ak ti to tak vadí preto, že chceš byt o 1 v noci na mobile, tak by som ti tu kontrolu nechala aj ja. Ja som aj na strednej v 18 vypínala pc o 22 a šla spať. Kontrolu som nemala. Ale večierku áno a tá sa musela dodržiavať. Viem ale, koľko uchylov bolo na nete už vtedy a to som maturovala v roku 2010. Takže áno, je iná doba, horšia. A sorry tiež nechápem tým rečiam o tom, ako by bolo lepšie nežiť. Podľa mňa nehovoris všetko a tie reči svedčia o tom, že si vcelku labilná a len hráš ťažkú formu. Normálny teen sa síce pozduva, pofrfle aj pruser možno spraví ale vie, že za chvíľu bude dospelý a spraví si po svojom
@autorka o 1.rano mas spať a nie byt na mobile. To, ze su tam ostatní, no a? Odpoviem, ze ja spim. Bodka. Naco im vesias na nos podrobnosti. Co sa tyka frajera, s tým budeš cez deň, môžete sa rozprávať, nie si vypisovat.
Prídeš mi ako labilna a ľahko ovplyvnitelna osoba, preto sa tej kontrole nečudujem. Ani k tomu psychológovia nechodíš asi iba tak, že?
Dieta si dôveru rodičov musí "zasluzit". Ty to asi nie si. A najmä nedramatizuj.
@lienka.7 úplne súhlasím, tiež mám tento dojem
Všetci sme to zažili. Ja som mala mladšiu sestru, takže sme obe chodili v rovnakom čase a nezaujíma som sa z toho. Frajera som si našla aj keď som nemala doma internet. Riadne prehanas. A psychologa ti naozaj treba, ak uvazujes o smrti.
Zeny preco zlahcujete problemy autorky? Len preto, ze ma 15? V kazdom veku cloveka nieco trapi, dokonca aj male deti. Uz vas vidim, ze ste na jej mieste a ste spokojne so spravanim rodicov k vam. Predpokladam, ze toto je typ rodica co nevysvetluje, ale iba zakazuje- lebo som povedal. Ako teda naucit mladeho cloveka zodpovednosti? Drzanim na retazi? Asi nie. Puberta je praveze obdobie rebelovania, kedy sa formujeme. Tak preco potlacat. Ma pravo sa vyjadrit a rodicia by ju mali pocuvat a dohodnut pravidla vyhovojuce pre obe strany. Povedali, ze do 18 to tak bude a potom? Co sa stane potom? Uz jej budu verit? Uz bude moct but na telefone neobmedzene? Uz to nebude nebezpecne?
@komplikovana vieme pohľad len mladej, ktovie aká je verzia rodičov. Lebo pochybujem ze píše všetko ako je
Rodičia nie že neveria tebe, ale vedia aký dopad to na teba môže mať, zrejme nechcú doma osprostenu zavislacku so spánkom deficitom. Pozri si nejaký rozhovor s dr. Stranskym ak naozaj chces pochopiť postoj rodicov. Ale ty asi skôr chces počuť ako nemajú pravdu a aké to máš ťažké.
@komplikovana vieme pohľad len mladej, ktovie aká je verzia rodičov. Lebo pochybujem ze píše všetko ako je
@nelka93 samozrejme je to jej verzia, ale odpovedat sa da stale slusne. Nie byt hned zhejtena, ze co vymysla. Nikomu by sa taky pristup nepacil. Si predstav, prides k psychologovi na konzultaciu a on tam na teba spusti taku lavinu, ze co vymyslas. Ide o pristup ako je dana vec podana. Tu su dospele zeny a pozri ako sa vyjadruju smerom k 15 slecne, ktora potrebuje byt pochopena.
ja mám 15 ročnu dcéru , 22 hodina máme nastavené automatické vypnutie wifiny pre jej mobil a taktiež dodnes má rodičovskú kontrolu . Jasne sme dcére vysvetlili prečo nie po tejto hodine a cez to vlak u nás nejde. Napriek tomu všetkému má dcéra kamarátky , kamarátov a aj chlapci už jej vypiskujú pred domom. Porušenie pravidiel sa trestá odobratím mobilu . Športuje , učí sa , žije , funguje , nerúca sa z toho , po psychológoch nechodíme.
len kvoli rodicovskej kontrole by bola smrt lepsia? sice sa hras na dospelu, ale takymito vyjadreniami akurat dokazujes, ze si stale dieta. ale mas 15, cize to je uplne v poriadku. teraz to mozno vnimas inak a citis sa ukrivdena, ale mne osobne to "obmedzenie" take strasne nepride. rodicia sa len snazia chranit ta. to pochopis, ked budes dospela a budes mat pripadne svoje deti. a argument, ze si nenajdes frajera/kamosky, lebo si nemozes pisat v noci? dalsi nezmysel
Britská vláda zvažuje zákaz sociálnych sietí pre deti po 22.00 h, pričom sa inšpiruje nástrojmi TikToku na obmedzenie času pri obrazovke.
Návrhy britského ministra podľa médií vznikli v kontexte obáv, že sociálne médiá majú návykovú povahu, ktorá môže narušiť spánkový režim, školský a rodinný život aj socializačné zručnosti mladých ľudí, na čo dlhodobo upozorňujú odborníci.
„Je zrejmé, že návykový charakter niektorých produktov spôsobuje úzkosť a frustráciu samotných mladých ľudí.
skus sa popytat rodicov, preco to povazuju za dolezite, resp. co by si musela urobit, aby kontrolu zrusili (okrem dosiahnutia 18 r veku). Ak povedia, ze neexistuje pre teba sposob, ako sa toho zbavit, asi s tym vela nenarobis (mozes si akurat potajme nasetrit a kupit novy mobil), prip. sa porozpravaj so psychologickou alebo inym dospelym - mozno by im niekto mohol dohovorit.
ps: nepochybujem, ze je to z ich pohladu primerana forma ochrany a ze to teba depta (a ani sa ti nedivim - moja mama tiez odo mna vzdy vyzadovala, aby som bola vsade ta najlepsia a najmudrejsia a potom mi vyhadzovala na oci, ze som bifla, ktora nema kamaratov a chvalila predo mnou ine dievcata, za to, ze su pekne /vypatlane chuderky, ktore mali problem v 15r s malou nasobilkou/). Neskutocne ma to stvalo, pomohlo len pockat a co najskor zacat brigadovat a hned po vs vypadnut z domu... drzim palce
@autorka ja v tomto suhlasim s tvojimi rodicmi. 5 hodin mi pride aj zbytocne vela.
@trisha_r ona ma problemy teraz, tak ich potrebuje riesit teraz, nie cakat co prinesie zivot v buducnosti. Pre teba malichernosti, pre ineho vazne veci. Si mozno psychicky odolnejsia. No nie vsetci ludia su rovnaki. Tak preco sa posmievat?
Ja rozumiem, že ti to vadí, no naozaj to myslia dobre. Pravdepodobne počúvajú od všadiaľ aké je internet zlé miesto a hlavne pre mladé dievčatá, ja nevravím že si hlúpa aby si si to nevysvetlila zle, ale keď som bola ja na strednej, veľa mojich spolužiačok si písalo s chlapcami, ktorých ani nikdy nevideli vlastne to asi boli starí chlapí, ktorí od nich vylákali fotky a už bol problém, pravdepodobne sa boja aj tohto, keďže si mladá a oni vedia ako v tebe vyvolať dôveru. U nás teda nikto neriešil kto kedy ide spať, mala som kamošov, ktorí boli hore aj o 3, ale aj takých čo išli o 22 spať a teda nikto sa im nesmial. Takže prestaň rozprávať hlúposti o smrti, mobilu si užiješ ešte dosť aj ti pôjde na nervy 😅
@komplikovana ako vieš?každý puberťák ti povie svoju verziu a samozrejme takú, že je najväčší chudák.Uz len to akú váhu pripisuje tomu mobilu je choré.Moze ho mať, má ho....ak by ju možno nekontrolovali je tam do polnoci.Ziadny školák nechodí k psychológovi len kvôli mobilu...nikto nevie aké sú problémy v škole atď...píše len to, čo sa jej hodí.To ako, keď mne dcéra povie, že všetci už majú vodičák rozmenené na drobné majú ho 3 a je ich 30.Vsetci môžu ísť na chatu a idú 2 ktorí majú rodičov, že im to je jedno a doma kopu svojich starosti.Pre ňu je teraz jeden zákaz big problém sú decká čo musia brigádovať, večer ich von nepustia atď...jednoducho musí tolerovať aj frustráciu a zákaz a vedieť sa s tým vysporiadať.Pravda bude uprostred
Sú to tvoji rodičia.., ja som v 15 nemohla ani chodiť von a telefón Max hodina denne .a neubudlo zo mňa
Tak potom mňa musia moje deti nenávidieť. 🫣 A je to v poriadku, aj ja som bola v takom veku.
@komplikovana ako vieš?každý puberťák ti povie svoju verziu a samozrejme takú, že je najväčší chudák.Uz len to akú váhu pripisuje tomu mobilu je choré.Moze ho mať, má ho....ak by ju možno nekontrolovali je tam do polnoci.Ziadny školák nechodí k psychológovi len kvôli mobilu...nikto nevie aké sú problémy v škole atď...píše len to, čo sa jej hodí.To ako, keď mne dcéra povie, že všetci už majú vodičák rozmenené na drobné majú ho 3 a je ich 30.Vsetci môžu ísť na chatu a idú 2 ktorí majú rodičov, že im to je jedno a doma kopu svojich starosti.Pre ňu je teraz jeden zákaz big problém sú decká čo musia brigádovať, večer ich von nepustia atď...jednoducho musí tolerovať aj frustráciu a zákaz a vedieť sa s tým vysporiadať.Pravda bude uprostred
@luccija ja pisem viacmenej o tom, ake odpovede sa jej dostavaju. Troska citlivejsi pristup by nezaskodil. Hlavne u teenegerov. To sa vsetky tak spravate k detom v puberte? Hovorite, ze su usoplene male deti? To je asi aj vizitka rodicov nie? Nehovorim, ze ma, alebo nema pravdu, treba len pocuvat-citat co hovori. Nemyslim si, ze jediny problem je mobil, bude tam toho viac.
@luccija ja pisem viacmenej o tom, ake odpovede sa jej dostavaju. Troska citlivejsi pristup by nezaskodil. Hlavne u teenegerov. To sa vsetky tak spravate k detom v puberte? Hovorite, ze su usoplene male deti? To je asi aj vizitka rodicov nie? Nehovorim, ze ma, alebo nema pravdu, treba len pocuvat-citat co hovori. Nemyslim si, ze jediny problem je mobil, bude tam toho viac.
@komplikovana je to o tom, aký máš štýl výchovy, o nicom inom.
A sorry, aby sa mi tu 15 ročná sťažovala, ze o 1.rano nemôže byť na mobile, lebo jej to zlí rodicia nedovolia? Nedovolí to žiadny normalny rodic. Klasika, ze podla teenagerov sú cool iba tí rodicia, ktorí ti všetko dovolia a majú v paži co robíš. Tiez som mala takéto uvažovanie ako teenagerka. Až neskôr mi "dobilo", ze rodicia ma nechceli buzerovat, ale naopak, mali o mňa starosť a záujem.

Inak ja som mobil mala až v 20 rokoch