icon

Ako sa má skúšať chémia v 7. ročníku?

roman804
12. okt 2016

Ahojte potrebujem vedieť ako sa má skúšať chemia v 7ročniku, ide mi o periodiku tabuľku prvkov,naša učiteľka dáva písomku štýlom že napíšte mi táto skupina, stlpe 1 a 5, dalšia iné atd, či sa to tak môže pretože my sme syna skúšali skôr tak že poviem prvok a on ho povie v latinčine a značku prvka,zaujíma má skôr ako v tomto znejú priamo osnovy učiteľov,prípadne aj vaše skúsenosti,pretože mne sa to zdá dost náročné a to učiteľka hovorila že je to pre ôsmy ročník ale aby toho nemali potom veľa tak že začnú v siedmom a zrazu z toho písomka, dakujem za odpovede

Strana
z2
jajka257
15. okt 2016

@jafnka vsetci normalni ucitelia to vedia. Ale, ak nemozes viac, nemozes. Ja mozem trochu navysovat ucivo, riaditel mi povolil, zvysil mi aj tyzdennu dotaciu matiky o 1 hodinu a teda je to lepsie. V deviatom rocniku mam 6 hodin matiky tyzdenne a 2 hodiny pripravu na testovanie+ prijimacky. Len nase vedenie su obidvaja matikari a mne veria, skolsky program z matiky pre skolu som robila ja a oni odsuhlasili.

hettinka
16. okt 2016

@jajka257 no tento prístup je celý zle ... teraz dostávajú známky "zadarmo" a neskôr ich vychováme k tomu, že nemusia nič robiť a dostanú zasa dávky od štátu
a nikto ich nezamestná, ked taký človek nevie ani riadne čítať, alebo počítať ... dnes sa to už vyžaduje aj pri páse.

luna379
16. okt 2016

Tie prvky sú zoradené v stĺpcoch aj riadkoch podľa určitého kľúča (kvantové číslo etc...) a tie stĺpce sú dosť dôležité, podľa nich sa potom učí v osnovách aj na strednej škole... je pravda že v sedmičke by sa nemali tieto veci učiť, totižto chémia v 6. a 7. ročníku je podľa osnov primitívne jednoduchá a v 8. a 9. zrazu dosť náročná, je logické a dobré pre nich že im to učiteľka odľahčila... inak ak má teraz s týmto váš syn problémy, neviem nad akou SŠ uvažujete ale rovno zabudnite na gymnázium... gymnaziálna chémia je strašne ťažká ...

luna379
16. okt 2016

@jafnka tak to je kravina jak lusk, že na dnešné deti sú kladené nižšie nároky, majú OVEĽA viac toho vedieť, lebo musia zvládať to čo sme vedeli my + majú predmety ktoré sme my nemali, stupnice sú oveľa tvrdšie, učebnice náročné na pochopenie, jasné že sa zastaralé veci vypúšťajú z učebníc, keby sa všetky generácie vychovávali podľa jedného kľúča, ako by sme napredovali? Kde by bol pokrok? Už len na priemernom iq a na pokročení technológií ktoré sa za posledných 30 rokov vyhupli viac ako za predošlých 500 vidno že vzdelávanie pokročilo a nie zakrpatelo...

mawka
16. okt 2016

@luna379 ani zdaleka nie su na dnesne deti kladene vyssie naroky. co si ja pamatam a nie som taka stara, tak sme sa na II. stupni ZS drtili uplne inak a mali sme toho rozhodne viac. ja normalne ziram. jedine, co badam zmenu, tak ze trebars sa ucia inak matiku nez sme sa ucili my, co mi robi torska problem pochopit lebo ja a matika nejdeme dokopy, bola som rada, ze som sa naucila stary system a ked treba malemu cosi dovysvetlovat, casto kukam ako puk, ze to ako sa ucia. a nie som jedina. ale tie ubohe ucebnice, trapne obsahovo a ubohe poznamky na inych predmetoch, to je teda nieco. my sme slapali na kniznici a vlastnom rozume, dnes mas google a decka vedia podstatne menej nez sme vedeli my. porovnaj si ucebnice z 80.-90. rokov, boli uplne ine obsahovo! slovencina, literatura - pochopenie textu? nula bodov. o nejakom rozbore mozeme snivat. citatelsky dennik? naco, vytlacia z netu. toto su nejake naroky? dnes kalkulacka a my sme ratali z hlavy. lebo za mojich cias sa nemohli pouzivat a nie kazdy sa ku kalkulacke dostal. a dalo by sa pokraocvat aj u inych predmetov. geografia? boze ved my uz v 7. triede sme mali take znalosti, dnes co vedia decka? ani sa orientovat v mape sveta. sak naco, sak mame google a GPS. juj to bolo radosti, ked som dostala globus s podsvietenim. kolko dnesnych decak vie, co je to globus? naco lebo internet. osprostievaju neskutocne.

dkethe
16. okt 2016

Ucenie a skusanie psp je takto urcite spravne. Kazda skupina je aj niecim specificka takze decka musia vediet ze 6. Je toato atd... 🙂

jajka257
16. okt 2016

@luna379 ty si ucitelka? Ja len, ze ako vies, co sa zmenilo? Zmenili, k horsiemu. Polovica veci bola vypustena. Ja mam 38 a nemam pocit, ze som sa ucila menej, praveze viac. Uz na ZS som sa ucila v osmom rocniku to, co teraz ucia na SS. A vedomosti sme museli stihnut za 8 rokov, miesto terajsich 9. A nove predmety? Ake prosim ta? Vsetky predmety zostali zachovane, len obsah bol zredukovany....ucebnice su na figu a deti lenive.

jajka257
16. okt 2016

@hettinka uplne s tebou suhlasim. A nasa generacia bude makat do 70, aby sme uzivili tychto lajdakov. Ale toto sme chceli, toto si vychovavame a nedajboze mat nejake naroky, uz je tam rodic, ktory si nezela, aby jeho mala modla bola trosku zatazena, nezela si ulohy, povinnosti, atd. Ja malu doma dusim, ne druhacka a vcera som ju ucila niektore veci, co ucim siedmakov. A div sa svete, ona pochopila a siedmaci horko - tazko, niektori vobec.

mawka
16. okt 2016

@jajka257 tak ale zase na ulohy mam tiez svoj nazor. je fakt, ze dieta travi v skole dost casu na to, aby si este doma robilo ulohy plus sa doma este uci, pripravuje na dalsi den okrem vypracovania uloh. cize ano, tie decka su v skole 6-7 hodin vyucovacich a doma namiesto toho, aby trosku dali hlave vydychnut, tak sa piplu s ulohami pol hodinu az hodinu a dalsiu hodinu sa pripravuju na dalsi den - latku, co sa maju naucit. pre dospeleho je zahul ak ma byt v praci 10-12 hodin a nie pre decko. napriklad vo vyspelejsich krajinach mavaju ulohy velmi ojedinele. a nie su sprostejsi od nasich deti. ale v skole by mali makat, to suhlasim. a ked ulohy, tak nieco kreativne, kde aj hlavu mozu pouzit a nie ze si vypracujem ulohu bez nejakeho extra rozmyslania. nase deti by sme mali hlavne ucit mysliet v suvislostiach a chapat tomu, co sa ucia.

jajka257
16. okt 2016

@mawka moji kalkulacku nepouzivaju, mozu ju pouzit az na konci osmeho rocnika, ked ucim obvod a obsah kruhu a pytagorovu vetu, lebo chcem vypocitat za hodinu viac ako tri priklady. Do vtedy si kalkulacku pri priklade mozu akurat tak vyfarbit pastelkami. Nie je mozne, aby neovladali algoritmus zakladnych matematickych operacii. Ako im potom mam rozvijat logiku, ked absolutne nemyslia a niektori su schopni dat do kalkulacky 10.0?

mawka
16. okt 2016

@jajka257 hej, lenze ma poraza ako debilne sa ucia nasobilku, napriklad. chapes? my sme dostali malu/velku a davaj ho, pekne sa ju nadrtit. tito to rozkladaju, kadejake hovadiny no proste cesta do kosic cez prahu. zbytocne. mne sa pacil nas stary system. napriklad aj moja mama, sak ona je chodiaca kalkulacka, ta bleskovo vyrata ze len kukame. uzasne. tak si to predstavujem.

jajka257
16. okt 2016

@mawka ano, to robim, uloha byva, ak robime nieco, co musia trenovat, napr. delenie alebo nasobenie. Max tri priklady. Davam dobrovolne ulohy, tz,kto chce spravi, kto nie, nespravi, taketo ulohy potom odmenujem bonusovymi bodmi, ktore si zbieraju a vymenia za znamku. Moji su zvyknuti, ze niekedy nie je uloha aj mesiac, potom aj tyzden za sebou kazdy den. Zavisi od uciva. Nedavam vela, len trosku. Na biologii sa snazim ich zapajat do tvorby poznamok, pytam sa, hovorim ,kreslim atd. A ak sa zapoji na hodine,doma uz nemusi nic. Pamata si to.

jajka257
16. okt 2016

@mawka moji sa ju drtia spamati. Terajsich piatakov som ucili uz ako stvrtakov a nasobilka a delilka naspamat, a vedia ju vsetci. To rozkladanie neuznavam, teraz delia a nasobia pod sebou, nuz to by bolo, aby sme cakali 20 minut, kym sa rozkladom dopracuju k cislu. Ale na nasej skole to ucime vsetkych naspamat.

mawka
16. okt 2016

@jajka257 tak to je super. ja som sa tiez nasrala a malemu zavelila vtedy ze naspamat. lebo inak mu to neslo. malu to budem rovnako ucit, ale zatial ako druhacka super, nestazujem sa na pocty, tiez v tomto ide ucka starym systemom, scitanie, odcitanie, prechody. ziadne vymysly moderne.

jajka257
16. okt 2016

@mawka presne tak. Stary system. Matika je system, ktory ked sa narusi, tak to ma zly dopad. Ako to hovoriem ja a teraz skusite pouzit mozog. Vzdy ked ich chcem naucit nejaky logicky tah v matematike, napisem vzorovy priklad a zavelim, teraz rozmyslajte, kto na to pride. A cakam cca 5 minut, zatial vzdy nasiel niekto, kto pohol mozgom.

mawka
16. okt 2016

@jajka257 bodaj by takych ako si ty bolo viac. klobuk dole, mas u mna palec hore a fandim ti 🙂

hettinka
16. okt 2016

@jajka257 jajka, sú nové predmety ... napr náboženstvo, my sme ho mali nepovinne, poobede a teraz ho maju decka ešte aj na strednej ... no načo toto??? Deti som dala na etiku, dcéra to ma poobede, lebo však sa spájajú z viacerých tried a je to taký diskusný krúžok. Miesto toho by mohla mať niečo zmysluplné... Škola za to nemôže, je to systémový problém... Ked to zrátaš, je to počas školskej dochádzky 11! hodín. keby sa errozdelili radšej na MAT, SJ a cudzie jazyky. kto chodí do chostola a chce prijímanie, birmovku, nech si to rieši tam... V šole by stačil jeden rok zaradiť napr. do dejepisu alebo občianskej prehlad o svetových náboženstvách a basta.

Tak isto na strednej predmet Umenie a kultúra - zabité, zbytočné hodiny, keby posilnili slovenčinu a dejepis, v pohode by sa to prebralo tam

papricka33
16. okt 2016

@hettinka musím ti oponovať. Predmety ktoré spomínaš, ak sa robia dobre, deťom dajú do života strašne veľa. Moja dcéra na 8 r. gymnáziu príde z Umenia a kultúry vždy nadšená. Robia projekty, točia krátke filmy, rozprávajú s ao !médiách a ich vplyve na život človeka, pracujú samostatne, v skupinách, učia sa plánovať, kooperovať a odprezentovať svoju prácu... Bofaj by takto pracovali aj na ostatných predmetoch. Kompetencie, ktoré tu získajú reálne použijú.

jajka257
16. okt 2016

@hettinka hmmm, je to jedna hodina tyzdenne. A tiez musim oponovat, ja som na gymnaziu mala predmet, ze estetika. Nuz a co? Prezila som. Inac tieto predmety supluju rodicov. Nasi na etike robia vselico. A hlavne take veci, ktore sa tykaju vychovy, pohladuna svet, slusnosti. Ved v mnohych rodinach nenaucia tie deti ani zakladomslusneho spravania, vleze to do skoly, nevie pozdravit, nevie kto ma prednost pri vchadzani a vychadzani a mnoho dalsieho. Mna ide slak trafit, ked vojdu do triedy a meskaju, ani zaklopat, ani pozdravit, ani sa ospravedlnit, ze meskaju. Vychova ziadna, ucta ziadna, slusne spravanie ziadne. Slovo prosim a dakujem k nim nedoslo. Tak aspon na etike im to povedia.

jajka257
16. okt 2016

@papricka33 to je super. Deti nevedia spolupracovat a aspon ich to nauci. Ja som raz robila projekt na matike, vytvor vlastnu banku, robili v skupinkach, mala som poziadavky, ktore museli splnit. A dalo sa. Potom somuz nemala siedmakov, az tento rok, tak skusim, ci budem mat stastie.

mawka
16. okt 2016

@hettinka absolutny suhlas

hettinka
16. okt 2016

@jajka257 tie etické témy + mediálna výchova, tvorba projektov sa predsa riešia na každej jednej hodine + na triednickej hodine. Istý základ by mohli získať povedzme na 1. stupni, ale neskôr už nič nové nepreberú. Aj tie ˇčarovné slovíčka" veľmi dobre poznajú, len ich nepoužívajú a tá etika k tomu veľa neprispeje. Čo sa týka náboženstva, dcéra nan 9 rokov chodila len preto, že všetci mali NBV a ona nechcela mať etiku jediná z triedy ,,, prijímanie nakoniec absolvovala, tiež takto "húfne", ale do kostola aj tak chodiť nezačala. Syn chodí do školy do väčšieho mesta a tam to našťastie je tak napoly, že si mohol slobodne vybrať.
Z projektov sú deti často až znechutené ...Mne sa stane, že sa žiaci sťažujú, že nemali čas sa učiť predmety, lebo furt robia nejaké nezmyselné prezenácie na umenie a nabožko ... učitelia si to takto "zľahčia", rozdelia projekty, referáty a je to... Maturovať sa z toho predsa zvyčajne nejde, tak načo by sa trápili... áno, aj moja dcéra má rada umenie, má odchodených 8 rokov ZUŠ + 8 rokov mažoretiek ... ale sú deti, ktoré k tomu vzťah vôbec nemajú.
Napriek tomu by nemalo opustiť osnovy úplne, ale mohli by tie témy byť integrované do "starých" predmetov, načo vytvárať ďalšie známkované predmety, ktoré deti zbytočne zaťažia.
Mohli by si tým navyše trebárs zlepšiť priemer známok a aj vzťah k predmetu v SJ, DEJ, OBN, keď by sa tam robili aj takéto zaujímavejšie aktivity.

jajka257
16. okt 2016

@hettinka ako ja by som dala nabozenstvo popoludni ako volitelny predmet, etiku by som nechala do 7. triedy , ale tiez v ramci volitelneho predmetu. Miesto nich by som dala nieco prirodovedne a bolo by vyriesene. Lenze my nemoze. Nas riaditel tiez brble na tieto predmety. A nepomoze si. On by to najradsej vyskrtol. Ja by som brala viac geografie, biologie , fyziky ci chemie. Si predstav, ze siestaci majudotaciu 0,5 hodiny chemie tyzdenne, ale maju 1 hodinu vytvarnej, hodinu etiky, 2 hodiny telesnej. Nuz je to tragicke. A podla vsetkeho budu tie dotacie este slabsie a do popredia sa dostavaju vychovne predmety.

hettinka
16. okt 2016

telocvik je treba, častokrát je to jediná pohybová aktivita detí ... tam kludne aj o hodinu viac
ale pri predmetoch ako Umenie by som brala kumulované hodiny, trebárs raz za mesiac 4-hodinovka a v rámci toho návšteva kina/divadla/knižnice/galérie/architektonicky zaujímavých miest s následnou diskusiou ... deťom by to dalo viac, ako tie prezentácie, ktoré aj tak nikto poriadne nepočúva

polhodinová dotácia je výsmech ... to je jedno, aký predmet

jajka257
16. okt 2016

@hettinka polhodinova dotacia je bezna. Napr.biologia 1,5 hodiny tyzdenne, informatika 0,5 hod.tyzdenne. Fyzika 1 hodina tyzdenne v deviatom rocniku. Geografia 1 hodina tyzdenne. Nuz, co dodat.....

hettinka
16. okt 2016

potom je na riaditeľoch, aby v rámci disponibilných hodín dorovnal to, čo mal od začiatku urobiť štát ... a teraz sa to zasa mení, nie? Ked ide iŠVP...
Nám sa zmenili dotácie hodín na SŠ na jazykoch - k horšiemu. Úroveň B2 zostala zachovaná a hodín od štátu menej. Našťastie máme rozumné vedenie a pridali nám v rámci disponibilných hodín. Ked som na to apelovala na školení, že prečo to tak urobili, tak pani zo ŠPÚ mi povedala, že ved deti sa to naučia, chodia do zahraničia na jazykové pobyty - áno, tie bohaté z veľkých miest možno... Ale tie z malých miest a dedín idú len jednotlivo... Rodičia na to nemajú a štát takéto pobyty neprepláca (hlavne, že prepláca školy v prírode 🙄 )

jajka257
16. okt 2016

@hettinka nieco sa da rovnat, na ine neostane. Podla noveho uz napr.nema byt Informatika v 9.rocniku. Ale vsetci hovoria ako sa zlepsuje skostvo, refkrma sem, reforma tam a vysledok? Deti nic nevedia. Ved jedna reforma este ani neskoncila a uz je nova a vraj ma byt dalsia, citala som plavcanovu reformu vcera v novinach a mam dost....

Strana
z2