Ako sa vyrovnať s problémovou 18-ročnou dcérou?
Zeny,moja dcera mala v auguste 18 rokov,hned sa presťahovala za svojím frajerom s ktorym chodi rok a pol na koniec republiky,prerusila studium na strednej skole a teraz mi oznamila ze je tehotna.Ako sa s tym vyrovnat ked viem ze nema peniaze. Zivia ju rodicia toho amanta ku ktorým sa nastahovala do domu,matersku nebude mat pracu si nenajde zo zakl.vzdelanim..
Ja som otehotnela v 18tich, maturovala som s bruškom. Pre rodičov to bolo sklamanie, aké vôbec sa nestarali do nás a my sme sa odstahovali do mesta, kde žili svokrovci. Nehovorím,že mi nepomohli, ale teda starali sme sa my ako rodičia. Teraz keď sa pozriem späť, som na nás hrdá.
Tým chcem povedať, že ty sa trápiš, ale je to ich život a treba všetko nechať na nich. Koho si dcéra vybrala,s tým bude. A keď dcéra príde na to, že je neschopný starať sa o rodinu, vráti sa k tebe....držím palce,neboj nie ste jediní.
@roja01 no ja som citala vyssie od autorky, ze "svokra" sa uz vyjadrila do telefonu, ze dufa ze mladi si nieco kupia alebo pojdu do podnajmu. Takze je otazka casu, ze ich rodicia mladeho alkoholika vyplonkuju. 🙄
@deborahzelenkava dúfať môže, ale pri ich spôsobe života pochybujem, že sa toho dočká
@janickacrazy Chapem co chces povedat. Kupit tazko. Ale podla mna aj svokruse rupnu nervy, ked bude vidiet, ze nevesta pije kavu, pozera serialy a tehotnie jedno za druhym. Ja tomu neverim, ze sa budu len tak prizerat, kym oni predpokladam este uplne vitalni budu pracovat a zveladovat dom, kym synova priatelka sa len bude valat na gauci. Kazdy by mal plne zuby takeho spravania po nejakej dobe. Ved ked syn ma 22 tak oni su mozno nejaki vitalni 40-50tnici. Ja by som takych mladych vykopla z domu a zobrala kluce. Inac to nepojde.
Ale ano, kto vie ako sa zachovaju. Kazdopadne tito len budu hladat hostitela. Hladat crsty ako sa niekam pricucnut a zit zadarmenko. Niekto s nimi bude musiet spravit kratky proces, inak dopadnu ako ta sockarska familia o ktorej som pisala vyssie.
@deborahzelenkava vieš čo, máme taký prípad vo vzdialenej rodine a teda mladý bez školy, drogy, alkohol, frajerku si doniesol domov, nič nerobili obaja, len sa flakali, rodičia chodili do práce a ešte aj okolo nich upratovali, varili. Otec mal nervy, mama vždy ustúpila, bola rada, že je mladý doma. Potom sa rozišli. Mladý skončil vo väzení. Neskôr našiel druhú, s tou má aj dieťa, ale ona ho opustila a našla si iného. S ním čaká ďalšie dieťa.
Dcera mi dnes volala,ze ju udrel,takze uz duplovane som zo vsetkeho psychicky vycerpana
Och, tak to nie je dobré. Nechce sa vrátiť dcéra radšej k tebe? Svokra o tom vie, že ju udrel?
@janickacrazy som z toho uplne vykolajena,dcera s placom volala ze sa nezhodli na byvani,nakoniec pochopila ze so svokrou to je na prd byvat hlavne ked chcu svokrovci sukromie.Chlapec nechce od rodicov odísť hádka sa vyhrotila a vraj dostala dve facky...svokra vraj pritom bola ale radsej odisla ze sa jej to netýka. Teraz uz ozaj trvam aby isla byvat ku mne.
Vezmi ju preč a chvalabohu sa ti zverila.
@lienka.7 trochu ma urazilo ze si sa o mojich detoch vyjadrila ako o lemrach lemravych.Podla mna su lemry lemrave aj ostatne zeny co su teda doma..zo starsej som sice sklamana,ze nepracuje,ale byva v peknej dedinke so svojim snúbencom,byva v jeho dome..ako polovica slovenskych zien
@gribka1 mame k sebe blizko aj ked som sklamana,som rada,ze zavolala.Ak sa bude chcieť ku mne vrátiť budem trvat na dokonceni skoly bud o rok alebo individualnym spôsobom popri babatku.
Uff nejako rychlo presla ta harmonia. Aj teraz ma slecna velke reci, ze skolu netreba? A vies co? Nejako som sa ta zastavala doteraz a brala to tak, ze nemozes za to ze ibe su lenive. Ale teda napisat na starsiu, ze byva v peknej dedinke v jeho dome ako polovica slovenskych zien je..co mam na to napisat? Ubohe?! Skor mi pride, ze sa hanbis za obe, len ako sa hovori, topiaci sa aj slamky chyta. Preco ju ospravedlnujes? To je jedno ze byva v peknej dedinke, je proste darmozracka. Zije na ukory inych a ked ju chlap prefacka ako mladsiu, aj tu mas doma.
No mate doma zavarene na peknu buducnost. Len aby ste neskoncili na kopke vsetky zeny aj s deckami a bez partnerov, budete mat akurat na slanu vodu.
Ziadna skola, ziadna praca, len rodit a cakat ze niekto iny sa postara. @lienka.7 ti napisala realitu, darmo sa ti nepaci.
Jedno 17/18rocne tehotne decko bez vzdelania si nabali alkoholika a druha detto, zije z chlapa. Rodit, nevzdelavat sa, nepracovat, a cakat co dat stat alebo cakat co zaplati chlap. To prve mi pripomina jednu mensinu. Tie co cakaju na chlapa mi pripominaju najstarsie remeslo.
@deborahzelenkava a nebola tu nedavno tema kde sa zeny dusovali ze su v domacnosti a staraju sa o domacnost a su spokojne ze muz ich zivi? Ved starsia ma aj obchodnú akademiu ukoncenu,nic od statu nedostava takze ho aspon nevyuziva na rozdiel od slecien co idu pn hned po materskej zahadne..s mladsou mas uplnu pravdu, toho sa desim.
Vies co nechapem? Ohladom tej starsej. Ze argumentujes tym, ze aj ine zeny ziju z chlapa a ine idu na pn a bla bla. A to je akoze argument? Ja volam parazit kazdeho, kto nepridava do statnej kasy, len z nej berie. Ona isla na strednu a potom nema odrobbenu ani hodinu. Cize stala peniaze stat a teraz sedi doma so zalozenymi rukami a zije z chlapa. To ma aku vypovednu hodnotu pre spolocnost? Je jedno ci ma obchodnu alebo PhD a sedi doma na zadku a caka. Ja v tom nevidim rozdiel.
To ked je na slovensku normalne kradnut, tak bude v poriadku aj to, ked si starsia najblizsie ukradne 10 rozkov z Tesca? Lebo ved co, aj politici kradnu no nie?
Nechapem preco ju obranujes. Obe su lenive a mas na tom podiel viny. Zle sa ti to pocuva, ale je to pravda.
@deborahzelenkava nehovorim ze ma kradnut ani ze by to boolo v poriadku ja len som chcela vediet ci aj ostatnym co som opisala sa takto nadava do lemier nic viac
Ja to vidim tak, ze skoncia obe s deckami u teba na krku. Nemaju ziadne pracovne navyky, len hladat najlahsiu cestu. Su aj vynimky to ano, ale tych je tak malo.
Dufam, ze nam o pol roka nenapises dalsi anonymny prispevok o tom, ze zijete na hromadke a sama zivis vsetkych. Lebo ked tvoje prispevky citam objektivne ako nezainteresovana osoba, naozaj mam pocit, ze to presne tam smeruje.
Tu nejde len o to,ze ich lienka volala lemry. To by ta nemalo vobec zaujimat. Tu ide o to, ze ked sa nieco stane partnerovi starsej, alebo sa rozidu . Tak aj tu mas doma. Ta sa aj vyjadrila ze nemieni pracovat nie?
Tak preco sa urazas. Presne takto o tvojich dcerch rozmysla aj tvoje okolie, len mozno ti to nepovedali do ksichtu.
Namiesto urazania sa sa zamysli, kde si urobila chybu a co mienis urobit, aby si ich obrazne povedane kopla do zadku. Lebo takto z nich nikdy nic nebude. Tieto ti len budu hladat stale noveho chlapa a penazenku co sa postara. Ta zavislost na inych a ziadny zmysel zodpovednosti za svoj zivot by ta mal trapit viac, ako to ci su nazyvane lemrami alebo darmozrackami.
@deborahzelenkava a kedy to bude? Mozno az bude dieta vacsie. Svokra asi nebude mat srdce uz teraz poslat ju a zadlzeneho syna do draheho podnajmu.
Je mi uplne jedno nech sa tu do mna vsetky pustia ale po tomto telefonate by som mladu vzala domov a poslala ju pekne na potrat ak sa este da,aby sa neviazala dietatom s clovekom kt. Pil a este ju aj mlatil . Aj keby s nim nemala byt, dokaze jej velmi strpcit skrz dieta zivot.
Ale chapem ze vsetky sme ine, ak chces pomoct jej aj dietatu, pekne od Teba
Sviniar hnusny a jeho rodicia tiez ze zatvaraju predtym oci.
Keby moj dospeli syn udrie zenu a este tehotnu,tak mu supnem naspät miesto nej. A este by aj pratal z domu
@ivik4 navrhla som to len som to tu nespomenula aby ma nezjedli.Dcera povedala,ze si to musi premysliet.Vies co mozno som aj vdacna za tu facku,prebrala ju do reality a nie do telenovely.Na jeho mamu som ale velmi nasrata.
Skus jej navrhnut nech pride na par dni domov a porozpravate sa aj o tejto moznosti.
Keby videla kolko strasnych pribehov tu bolo popisanych od zien ktorym muz nici zivot lebo maju spolu dieta... och
Nech nieje jedna z nich
@ivik4 ved práve,stale ma moznost neznicit si zivot a vrátit sa do bezneho fungovania,ja tomu verim.Idem na nu opatrne snad tou fackou dostala rozum.
@deborahzelenkava škoda drat prsty a klávesnicu.
@autorka mat takto "vychovane" dcéry, tak sa prepadnem od hanby pod zem. A nezabudni mladú tehotnú vziať k sebe, a už sa jej do smrti nezbavís. Tomu, ze ti o rok-dva opäť nepríde nabuchana domov s dalsim deckom proste nezabranis. A ze dostala po populi? No nech sa paci... konečne! To od teba mala dostať už dávno. Jedna aj druhá sú obyčajne lenive prizivnicky.
Možno autorka urobila chybu, no ... nie možno, ale určite. Je však dôležité, aby ešte skúsila túto chybu napraviť. Mladšia nech príde domov, je potrebný hĺbkový rozhovor, potom to dať do poriadku, škola, práca, žiadne, že ju živiť. So staršou tiež.
@gribka1 dakujem,dcera uz cestuje ku mne,suhlasi s potratom a zajtra ideme aj do skoly,nech si skolu dokonci.
@lienka.7 kde si prisla na to ze starsia dcera chce iba rodit, s priatelom sú spolu 5 rokov a dieta neplanuju. Uz aj pracovala, hoci nikde nevydrzala dlho. Casom zistis že si mozno vychovala cosi horsie.
Super, strašne veľa sa rozprávajte, o živote, aby si vazila samu seba a nedala sa dokopy s hocikým , kto jej príde do cesty.
Chcem ťa povzbudiť. Niekedy deťom nepomôže vysvetľovať. Musia zažiť. Skúsenosť je často neprenosná. Urobila si čo si vedela a mohla. Vravíš že doma dcéry pomáhali, určite by sa vedeli o seba postarať, keby museli. Tak im dopraj a dovoĺ sa to naučiť. Je od teba veľmi krásne, že dávaš dcére najavo, že má u teba dvere otvorené. Myslím, že toto je jediné, čo pre ňu môžeš urobiť. Dať jej pocit že je tu možnosť bezpečia. Ver mi, sú mami, ktoré by to nechali deťom vyžrať na totálku a neprijali by ich. A možno by im to pomohlo najviac.Ty si ochotná sa ešte obetovať, starať sa o vnúčatko, ukrojiť si zo svojho voľného času, pohodlia. Si skvelá mama. Dcéra doštuduje, ved maturitu si dorábajú 50tnici. Aby si ešte nebola prekvapená že si urobí aj výšku, bunky na to má. Je mladučká, neverila by si koľko mužov je samých, a prijali by aj ženu s dieťaťom. Ona teraz dospeje nie krokom, ale skokom. Ak je toto jej cesta k prevzatiu zodpovednosti za jej život, tak nech je. A možno práve toto dieťatko zmení veľa aj staršej dcéry a zomkne rodinu. Bude to dobré. Ona je teraz vyplašená, dostala aj facky, volala ti. Je tu cesta. Ty kľudne zájdi na 1-2 sedenia u terapeuta, poradiť sa, ako postupovat, čo môžeš, na čo si dať pozor, čo odporučí. Hlavu hore, držím palce.
@lucimax hmmm prečítaj si komentár autorky o 15:25

@deborahzelenkava, ale teraz byva zadarmo a ani nemusi hnut prstom, nakolko sa o upratovanie a varenie postara "svokra" a ona moze lezat u telky.
Moj navrh bol taky, aby sa aspon rok dva starala o domacnost a babatko, nech zisti, co to obnasa. Mama jej nemusi platit podnajom x rokov.