icon

Ako sa zavďačiť puberťákovi?

14. máj 2025

Mám doma skoro 17-ročného a normálne si pripadám ako slúžka, banka a transparentný duch Jeho slovná zásoba - Dobre, ano.
Ako bolo v škole - dobre.
Aký bol obed - dobrý.

Nič mi netrhá žily, nedá sa rozčúliť, ani rozosmiať. kde som spravila chybu? Dávam mu všetko a toto mam za to. Okrem neho mam este mladsieho, ten je zatial ok. Som na nich sama.

Strana
z2
sofiakr
19. máj 2025

Skus inu taktiku.Ja pri mladsom na otazku,co bolo na obed,rozmysla ci vobec na nom bol.🙂Ja sa vela nevypytujem,maju svoj svet,svoje zaujmy.Jeden je VS druhy je 2.st.ZS,ciste jednotky.ALE viem,ze ked ich nieco trapi,pridu a chcu pocut moj nazor,takze si myslim,ze kazdy to ma podobne,len ty sa preto trapis.Nemusis,je to ok.😊

petrofka
19. máj 2025

ved mu povedz ako sa cítiš. Bez výčitiek.

paulita
20. máj 2025

Skús rozvinúť diskusiu, potom sa rozhovorí. Neuspokoj sa s odpoveďou Dobre. U mojej dcéry to potom pekne viedlo k celkom peknému rozhovoru a všeličo som sa dozvedela 🙂

evkatk
21. máj 2025

Diagnóza pubertiak neexistuje. V danom veku len dieťa má viac odvahy a odskúšava, čo si môže dovoliť. Niektorí rodičia to nezvládnu a nazývajú správanie svojho dieťaťa oubertou. V skutočnosti sa to nazýva zanedbanie výchovy. Väčšina detí nemá problémy s "pubertou", rešpektujú rodičov, nepotrebujú utekať každý deň z domu za kamarétmi, bez ktorých nevydržia, ale sedia doma a učia sa a aj v tom veku robia rodičom radosť svojim správaním. Tzv. pubertiakov majú doma iba neschopní rodičia, ktorí nedokázali už v ranom veku vytvoriť vzťah s dieťaťom na základe vzájomnej dôvery, aby dieťa vždy malo vnútorné zábrany konať tak, aby rodičov nesklamalo. Takáto výchova je efektívna a tak sa vychovávali deti tisíce rokov. Tí rodičia boli nevzdelaní, no milovali svoje deti a vedeli, čo budú ich deti v živote potrebovať, aby boli šťastné a nemali vážne problémy.Rodičovská výchova zlyháva tam, kde sa vychováva rozkazmi, zákazmi, krikom,... Dieťa stráca dôveru rodičov, obmedzuje komunkáciu s nimi alebo opačný extrém - hľadá si partie, fláka sa aj po večeroch,pije, fajčí, uteká z domu za kamarátmi, len aby bol doma čo najmenej, odvráva, rodičov nerešpektuje.
Píšeš, že mu dávaš všetko. A čo ty od malička od neho po celý život požaduješ? Správna výchova nie je o jednostrannom poskytovaní čohokoľvek. Od dieťaťa sa požaduje predovťetkým úcta, rešpekt aj drobná pomoc, zdôverovanie sa so svojimi starosťami,...Niečo také si dieťa odnáša do života. Dieťa, ktoré je naučené iba brať a nič nedávať, bude to mať v budúcnosti veľmi ťažké a to pri ďalšom vzdelávaní a najmä v zamestnaní a nič si nebude vedieť vážiť.

Strana
z2