icon

Ako vybrať ideálnu strednú školu pre dcéru?

16. okt 2025

Ahojte Žienky. Snáď niekto poradí. Dcéra celú základnú funguje ako na horskej dráhe. Raz si ju nevedia vynachváliť inokedy len krútia hlavou. Ak ju téma baví je v nej top ak ju nezaujíma musi sa veľmi biflit a ani tak to nieje ono. Je super čo sa týka jazykov, krásne kreslí a ozvieratách vie povedať viac ako učiteľka. Jej vášeň su psíkovia a celkovo príroda. Matika fyzika .... no to je pre ňu za trest. Viete poradiť zaujímavé odbory ideálne ukončené maturitou. Viem že ak ju bude škola baviť tak bude fajn. Popripade ľahšie. Je mi jasné že po strednej skončí v zahraničí. Absolútne nemá problem sa dohovoriť v angličtine, ovláda aj základy ruštiny a nemčiny. Momentálne sa učí sama od seba japonsky. Co sa tyka kreslenia tak ceruzkou ... maľbu nemá rada. Chodí aj na výtvarnú. Naozaj jej netreba náročnú školu keďže v jej prípade to nevidím na vysokú školu. Ale tu maturitu by som chcela aby mala. Ďakujem za každú radu. Ideálne okolie Nitra, Levice, Zlaté Moravce, Vráble. Popripade aj vzdialenejšie.

Strana
z2
autor
17. okt 2025
@radacak

@anonym_autor a nieje niečo ,, podobné,,no menej známe?moja chce ísť za farmaceuta ale keďže aj tam sa hlási strašne veľa detí aj cez 200 na najbližšej škole čo máme a berú len 30 tak je malá šanca že sa tam dostane ...objavili sme odbor biochemia a farmakologia tiež v BB a tak sama sa rozhodla že pôjde tam ..je to nový odbor a mala by a tým mať tiež dosť rozšírené možnosti
Tak či tak musí na internát (čo som nechcela)ale tu v okolí žiadna lepšia škola nieje

@radacak presne nieco take hľadám podobný odbor ktory je menej známy a tym pádom ľahšie dostupný. Len sa mi nedarí nic take objaviť

autor
17. okt 2025
@lizatko1009

do skoly by ich mali prísť testovat a doatanes posusok naco sa hodi. Moj nosil domov brožúrky vsetkym stredných škôl v BA, pozeral a cital. chodil na dni otvorených dveri a rozhodol sa sam. Ak je 9 tacka. Nechaj ju trocha sa poobzerat aj samu.

@lizatko1009 ešte je len osmacka a jedine co chce je ta veterinarna alebo kynológia. Bohužiaľ tam sa asi nedostane preto skúšam najst zaujímavý podobný odbor

anonym_7c2c7e
17. okt 2025
@anonym_1db2a7

@anonym_autor záleží aj na tom či vám ide len o hladké štúdium alebo aj o budúcnosť... veterina nemá veľký potenciál do budúcna.... ja by som v dnešnej dobe určite uvažoval hlavne tak aby sa dieťa vedelo dobre uplatniť prípadne ísť na dobrú VŠ... s prácou je to posledné roky veľmi zlé a bude bohužiaľ ešte horšie. Titul bude o chvíľu potrebovať aj upratovačka...

@anonym_1db2a7 prečo myslíš, že veterina nemá potenciál do budúcna? Ľudia vždy podľa mňa budú mať maznáčikov a bude treba ich starostlivosť, a takisto ľudstvo je závislé na chove zvierat kvôli jedlu - kravy, sliepky, kozy, zajace. Toto hádam neprevezme umelá inteligencia.

elliana21
17. okt 2025

Keďže nemá rada matiku a na veterine matika je... a či zvládne pitvu zvieraťa....skôr odporúčam umeleckú školu súkromná škola v Ba alebo Hlohovec grafika. Ak nie... cestovný ruch tam sa cudz. jaz. zíde....

lizatko1009
17. okt 2025
@anonym_autor

@lizatko1009 ešte je len osmacka a jedine co chce je ta veterinarna alebo kynológia. Bohužiaľ tam sa asi nedostane preto skúšam najst zaujímavý podobný odbor

@anonym_autor netreba to zahadzovat, ale skusit a podporovat, dat doucovanie a verit, ze sa dostane. Drzim jej palce, presli sme si tym posledny rok.

senta_sofia
17. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_1a0907 chce to skúsiť bud kynológia alebo veterina ale obávam sa že sa tam hlási velmi vela detí tak hľadám alternatívu nieco co možno nieje tak v povedomí

@anonym_autor kynologia v Trnave na polnohospodarskej robili dokonca druhe kolo prijimackek, tento rok mali jedno volne miesto

katu_sa
17. okt 2025
@dorizzz

Hmm z opisu by som tiež volila veterinárnu, ale ak vravíš, že známky nie sú bohviečo, tak potom vybrať asi iný smer. Asi bude kontaktná keď má rada zvieratá, možno nejaké služby v cestovnom ruchu? Hotelová akadémia?

@dorizzz ak nemá známky na veterinu, ťažko bude mať dostatočné známky na hotelku. 5 ročná škola s účtovníctvom , ekonomikou a základom práva asi nebude vhodná pre trojkarku, ktorá má rada zvieratá

dorizzz
17. okt 2025
@katu_sa

@dorizzz ak nemá známky na veterinu, ťažko bude mať dostatočné známky na hotelku. 5 ročná škola s účtovníctvom , ekonomikou a základom práva asi nebude vhodná pre trojkarku, ktorá má rada zvieratá

@katu_sa možno nie, ale je tam jazyk, ktorý vie rozvíjať, veľakrát hotelky chodia na niekoľkomesačné stáže, je tam kontakt s ľuďmi, skôr som to myslela ako smer. Lebo povedzme si pravdu- na veterinu, farmáciu a podobne je nátresk a problém sa dostať majú aj čistí jednotkári. Hotelky majú rôznu úroveň, keďže je ich viac ako farmaceutických a veterinárnych.

katu_sa
17. okt 2025
@dorizzz

@katu_sa možno nie, ale je tam jazyk, ktorý vie rozvíjať, veľakrát hotelky chodia na niekoľkomesačné stáže, je tam kontakt s ľuďmi, skôr som to myslela ako smer. Lebo povedzme si pravdu- na veterinu, farmáciu a podobne je nátresk a problém sa dostať majú aj čistí jednotkári. Hotelky majú rôznu úroveň, keďže je ich viac ako farmaceutických a veterinárnych.

@dorizzz len bohužiaľ tu autorka musí riešiť iné školy. Ono je síce pekné,že sa chodieva na stáže do zahraničia,ale tam sa nedostane pokiaľ nebude mať dobrý priemer, uzavreté známky vopred a musí ukázať, že niečo vie. A s trojkami na základnej, hotelovú akadémiu nedá,ak by sa náhodou aj na niektorú dostala. Možno niečo zo zameraním na hotelierstvo by sa v jej prípade dalo,ale isto nie hotelovú akadémiu.
Samozrejme tým dievča nechcem podceňovať,ale aby zvládala školu a tempo,keď som videla,aky problém s tým mali jednotkari s perfektným monitorom.
Myslím, že táto rada na školu nebola vhodná. Aj keď samozrejme dievča sa môže na strednej vypracovať a byť úspešnejšia ako s vysokou školou

dorizzz
17. okt 2025
@katu_sa

@dorizzz len bohužiaľ tu autorka musí riešiť iné školy. Ono je síce pekné,že sa chodieva na stáže do zahraničia,ale tam sa nedostane pokiaľ nebude mať dobrý priemer, uzavreté známky vopred a musí ukázať, že niečo vie. A s trojkami na základnej, hotelovú akadémiu nedá,ak by sa náhodou aj na niektorú dostala. Možno niečo zo zameraním na hotelierstvo by sa v jej prípade dalo,ale isto nie hotelovú akadémiu.
Samozrejme tým dievča nechcem podceňovať,ale aby zvládala školu a tempo,keď som videla,aky problém s tým mali jednotkari s perfektným monitorom.
Myslím, že táto rada na školu nebola vhodná. Aj keď samozrejme dievča sa môže na strednej vypracovať a byť úspešnejšia ako s vysokou školou

@katu_sa no veď už ako povieš 😊

Strana
z2