icon

Ako vybrať strednú školu pre študentku s dvojkami a trojkami?

11. sep 2025

Ach baby, dcéra je osmacka... Učila sa na1-2, v siedmom ročníku na pol roku mala jednu trojku, na konci už štyri trojky. Nechce sa jej vôbec učiť, učí sa len aby bolo do budúcej hodiny. Nie je nejaká extra šikovná ani nemá nejaké dobré logické myslenie... Už teraz sa bojím, kam pôjde na strednú školu. Má ešte taku diagnózu - dyspraxiu, je to taká horšia motorika, čiže v podstate aj nejaké remeslá sú vylúčené, keďže nie je vôbec manuálne zrucna. Kam šli vaše dievčatá s takýmito známkami? Veľmi sa bojím, aby ju vôbec niekde zobrali... Či to nie je také najhoršie podľa vás? A to ešte neviem ako dopadne osmy a deviaty ročník, ak sa nespamata... Vieme ako to je, stačí nachytať pár zlých známok a už sa z toho nedá vyhrabať...

Strana
z5
anonym_1e27a9
11. sep 2025

@anonym_autor má ešte 2 ročníky pred sebou. Moja dcéra v 7.triede tiež rebelovala, zhoršila sa v učení. Na konci roka sa spamätala a mala len jednu dvojku. Na polroka mala tri 3jky a hrozila jej 4 z dejepisu.
V osmičke sa spamätala a učila od začiatku, dala si predsavzatie, že nechce robiť skúšky na strednú, učila sa na čisté. V deviatke mala na polroka čisté jednotky. Na konci už poľa vila, lebo vedela ze je prijatá.
Čiže, môže sa to ešte zmeniť. Len treba ju kontrolovať a hnať do učenia. Keď jej to ide ťažšie, o to viac jej pomáhať.
Mojej kamarátky dcéra má veľa diagnóz všetko možné dys...a išla za kuchár čašník cukrár.
Aj to nedokončila, urobila záverečné skúšky na 4ky a ďalej nešla. Nebaví ju nič, nevie robiť nič, sedí doma už 3 roky a kuká do plafonu.

autor
11. sep 2025
@anonym_1e27a9

@anonym_autor má ešte 2 ročníky pred sebou. Moja dcéra v 7.triede tiež rebelovala, zhoršila sa v učení. Na konci roka sa spamätala a mala len jednu dvojku. Na polroka mala tri 3jky a hrozila jej 4 z dejepisu.
V osmičke sa spamätala a učila od začiatku, dala si predsavzatie, že nechce robiť skúšky na strednú, učila sa na čisté. V deviatke mala na polroka čisté jednotky. Na konci už poľa vila, lebo vedela ze je prijatá.
Čiže, môže sa to ešte zmeniť. Len treba ju kontrolovať a hnať do učenia. Keď jej to ide ťažšie, o to viac jej pomáhať.
Mojej kamarátky dcéra má veľa diagnóz všetko možné dys...a išla za kuchár čašník cukrár.
Aj to nedokončila, urobila záverečné skúšky na 4ky a ďalej nešla. Nebaví ju nič, nevie robiť nič, sedí doma už 3 roky a kuká do plafonu.

@anonym_1e27a9 vieš čo keď to je furt naťahovanie s ňou, keď ju chcem vyskúšať, nechce sa dať a teraz sa učia len prvý týždeň a už vidím ten prístup. Ide ma z nej poraziť. Tiež minulý rok sa učila hodinu denne aj s úlohami a proste keby nemala trojky,nepoviem nič.alebo ešte jednu,dve tak ok. A ide o to, že vzhľadom na tú horšiu jemnú motoriku by mala študovať niečo, čo sa ako práca robí skôr hlavou, nie rukami. Ja fakt neviem čo budeme robiť...

dskjhfdlkdjhl
11. sep 2025

@anonym_autor Treba v prvom rade zistit, co by chcela ona robit, co ju bavi a podla toho sa zariadit. Ak z toho vyjde skola, o ktoru je velky zaujem, tak jej z toho vytvorit pozitivnu motivaciu.

autor
11. sep 2025
@dskjhfdlkdjhl

@anonym_autor Treba v prvom rade zistit, co by chcela ona robit, co ju bavi a podla toho sa zariadit. Ak z toho vyjde skola, o ktoru je velky zaujem, tak jej z toho vytvorit pozitivnu motivaciu.

@dskjhfdlkdjhl ona chcela ísť na zdravotnú. Ale vraj to pre ňu nie je vhodné, keďže tá motorika je horšia. Vraj. Ja neviem no. Zdravotnú by učením zvládla, tiež tam za mojich čias šli aj s trojkami... Ale neviem ako by vzala krv alebo sa starala o pacienta... Neviem či by ti zvládla alebo by ju nedajbože ešte vyhodili

biba_18
11. sep 2025

@dskjhfdlkdjhl presne tak. môj mal motiváciu v tom, že nesmel mať priemer horší ako 2 už len na to aby mohol podať prihlášku ...

dskjhfdlkdjhl
11. sep 2025
@anonym_autor

@dskjhfdlkdjhl ona chcela ísť na zdravotnú. Ale vraj to pre ňu nie je vhodné, keďže tá motorika je horšia. Vraj. Ja neviem no. Zdravotnú by učením zvládla, tiež tam za mojich čias šli aj s trojkami... Ale neviem ako by vzala krv alebo sa starala o pacienta... Neviem či by ti zvládla alebo by ju nedajbože ešte vyhodili

@anonym_autor Treba sa o tom porozpravat. Ak je taky problem s motorikou (to sa takto neda posudit), tak asi treba skusit nieco ine, resp. sa o tom porad s pediatrom.

biba_18
11. sep 2025

@anonym_autor nie každá sestrička berie krv ... možno by bolo dobré ísť na tú zdravotku na deň otvorených dverí a tam podebatiť s učiteľkami ... a áno, na deň otvorených dverí môžu ísť aj deti ktorých sa priamo netýka prihláška v daný rok ...

autor
11. sep 2025

Napr som videla na podmienkach prijatia, že s dys treba zvážiť túto školu vzhľadom na náročnosť štúdia. Bola tam aj naša diagnóza. Opýtam sa ešte dr keď pôjdeme o rok na kontrolu,ako to vidí on..

autor
11. sep 2025
@biba_18

@anonym_autor nie každá sestrička berie krv ... možno by bolo dobré ísť na tú zdravotku na deň otvorených dverí a tam podebatiť s učiteľkami ... a áno, na deň otvorených dverí môžu ísť aj deti ktorých sa priamo netýka prihláška v daný rok ...

@dskjhfdlkdjhl
@biba_18 veru pôjdem na deň otvorených dverí... To mi povedali v CPP... Ale tak tiež si vravím, že su rôzne sestričky, rôzne oddelenia... No len ona nie je integrovaná, keďže učivo zvládala,tak som ju nedala, akurát od tv je oslobodená...

pribinak
11. sep 2025
@anonym_autor

Napr som videla na podmienkach prijatia, že s dys treba zvážiť túto školu vzhľadom na náročnosť štúdia. Bola tam aj naša diagnóza. Opýtam sa ešte dr keď pôjdeme o rok na kontrolu,ako to vidí on..

@anonym_autor s dyspraxiou na zdravotku? Veď to bude čisté trápenie

Ja by som riešila nejaký cestovný ruch, hotelierstvo, obchodku, …..ale otázka je čo by chcela ona

autor
11. sep 2025
@dskjhfdlkdjhl

@anonym_autor Treba sa o tom porozpravat. Ak je taky problem s motorikou (to sa takto neda posudit), tak asi treba skusit nieco ine, resp. sa o tom porad s pediatrom.

@dskjhfdlkdjhl niečo iné, ale toto že neviem v podstate že čo iné... Zrucna nie je, najmúdrejšia nie je, ani "najsprostejsia"...teda zatiaľ... Keby sa aspoň snažila

biba_18
11. sep 2025

@anonym_autor choďte pozrieť už toho roku... aj keď naozaj netuším čo za diagnóza je dyspraxia ...

autor
11. sep 2025
@pribinak

@anonym_autor s dyspraxiou na zdravotku? Veď to bude čisté trápenie

Ja by som riešila nejaký cestovný ruch, hotelierstvo, obchodku, …..ale otázka je čo by chcela ona

@pribinak hotelierstvo? Akože napr čašníčky by robiť nezvládla...neviem možno keď bude dospelá a bude sa viac vedome snažiť,tak to bude s ňou lepšie...poznáš niekoho s takou diagnózou? Obchodnú mám ja...tam neviem zas či by matiku zvládla a taký strojopis...fakt keby nemala zdravotné obmedzenie,tak ma to tak nestve😭ale tým pádom sa dosť škôl vylučuje.

pribinak
11. sep 2025
@biba_18

@anonym_autor choďte pozrieť už toho roku... aj keď naozaj netuším čo za diagnóza je dyspraxia ...

@biba_18
@biba_18 obe ruky ľavé (veľmi zjednodušene povedané)

pribinak
11. sep 2025
@anonym_autor

@pribinak hotelierstvo? Akože napr čašníčky by robiť nezvládla...neviem možno keď bude dospelá a bude sa viac vedome snažiť,tak to bude s ňou lepšie...poznáš niekoho s takou diagnózou? Obchodnú mám ja...tam neviem zas či by matiku zvládla a taký strojopis...fakt keby nemala zdravotné obmedzenie,tak ma to tak nestve😭ale tým pádom sa dosť škôl vylučuje.

@anonym_autor nie čašníčku, to určite nie. Alw skôr management hotela

autor
11. sep 2025
@biba_18

@biba_18 no je to akoby zlá motorika, zručnosť. Napr poviem že nenaučila sa plávať, šnúrky zaviazať trvalo kým sa naučila,nemá taký cit v rukách akoby. Proste ukážeš ako má napr držať nožík, predmet a iné deti to automaticky chytia ako ukážeš s ona nie, nevie to tak hneď napodobniť... Ako rozumovo našťastie vravím učenie by jej slo,keby sa jej chcelo...

biba_18
11. sep 2025

@anonym_autor tak držím mocno palce aby to dobre dopadlo ...

autor
11. sep 2025
@pribinak

@anonym_autor nie čašníčku, to určite nie. Alw skôr management hotela

@pribinak no neviem tu ani hotely nie sú. Chcela by som aby vyštudovala niečo čo sa aj uplatní... Ona veľmi snívala o tej zdravotkr, tak rozmýšľala som aj nad farmaceutickým laborantom, že robiť v lekárni, len zas neviem či tam netreba lepšie známky...

autor
11. sep 2025
@biba_18

@anonym_autor tak držím mocno palce aby to dobre dopadlo ...

@biba_18 ďakujem, mám veľký stres z toho.

autor
11. sep 2025

A ešte tu ani nie je veľa skoro, akurát gympel, obchodná, zdravotná, umelecká, a potom kuchár čašník a také

luliu
11. sep 2025
@anonym_autor

@pribinak no neviem tu ani hotely nie sú. Chcela by som aby vyštudovala niečo čo sa aj uplatní... Ona veľmi snívala o tej zdravotkr, tak rozmýšľala som aj nad farmaceutickým laborantom, že robiť v lekárni, len zas neviem či tam netreba lepšie známky...

@anonym_autor laborant, zdravotník to by som úplne vylúčila, tam treba zručnosť

pribinak
11. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor určite sa choďte pozrieť na Deň otvorených dverí a podebatuj s učiteľmi

Ale tam treba manuálnu zručnosť, vieš, aby sa tam netrápila a nebolo to len o trápení celé 4 roky

autor
11. sep 2025
@luliu

@anonym_autor laborant, zdravotník to by som úplne vylúčila, tam treba zručnosť

@luliu veď ale zas v lekárni vydávať lieky by zvládla. Myslím takého laboranta, nie zdravotníckeho v labaku...

autor
11. sep 2025
@pribinak

@anonym_autor určite sa choďte pozrieť na Deň otvorených dverí a podebatuj s učiteľmi

Ale tam treba manuálnu zručnosť, vieš, aby sa tam netrápila a nebolo to len o trápení celé 4 roky

@pribinak v akom období to býva? Aby som to vedela sledovať ..

pribinak
11. sep 2025
@anonym_autor

@luliu veď ale zas v lekárni vydávať lieky by zvládla. Myslím takého laboranta, nie zdravotníckeho v labaku...

@anonym_autor tam myslím treba vs…..

pribinak
11. sep 2025
@anonym_autor

@pribinak v akom období to býva? Aby som to vedela sledovať ..

@anonym_autor však to musíte sledovať. Napr u nás v BA je každú neskorú jeseň nazvem to niečo ako festival kde au všetky stredne školy a robia si propagáciu. Býva to vo veľkom obchodnom centre, 2-3 dni, môžeš sa pozrieť na štúdijny plán, vyskúšať testy, debatovať s vyučujúcimi

autor
11. sep 2025
@pribinak

@anonym_autor tam myslím treba vs…..

@pribinak no tuším na lieky na predpis treba vs, ale videla dom napr v BB je taká stredná škola a tuším aj v ZA... Potom jasné, možno sa spamatta s pôjde aj na VŠ... Koľko ja poznám trojkarov s vs...ale hlavne aby nejakú strednú mala... Čo by aj fakt mohla robiť...

autor
11. sep 2025
@pribinak

@anonym_autor však to musíte sledovať. Napr u nás v BA je každú neskorú jeseň nazvem to niečo ako festival kde au všetky stredne školy a robia si propagáciu. Býva to vo veľkom obchodnom centre, 2-3 dni, môžeš sa pozrieť na štúdijny plán, vyskúšať testy, debatovať s vyučujúcimi

@pribinak jaj, ja že je to všade cca v rovnaký mesiac

biba_18
11. sep 2025

@anonym_autor bývajú na konci roka alebo na začiatku nového - v podstate to majú školy tak aby sa deti stihli rozhodnúť a podať prihlášku... myslím že by to už mohli mať školy aj teraz na stránkach ... a ak aj nie, tak určite majú z minulých rokov, gympel kam chodilo moje dieťa malo minulý rok DOD 18.1.

autor
11. sep 2025
@biba_18

@anonym_autor bývajú na konci roka alebo na začiatku nového - v podstate to majú školy tak aby sa deti stihli rozhodnúť a podať prihlášku... myslím že by to už mohli mať školy aj teraz na stránkach ... a ak aj nie, tak určite majú z minulých rokov, gympel kam chodilo moje dieťa malo minulý rok DOD 18.1.

@biba_18 ďakujem, popozeram stranky

Strana
z5