Ako zabrániť, aby sa môj 13 ročný syn nedostal do zlej partie?

29. máj 2022

Ahojte, mam 13 rocneho syna, je zlaty, priatelsky, dobre sa uci, chodi na futbal, rad cita atd. Ma aj kamosov samozrejme, ALE neustale sa bojim, aby sa nedostal do zlej partie. Viete... Kde sa fajci, pije, robia zle inym ludom. Atd. My sa snazime vychovavat dobreho cloveka, ale decka v dnesnej dobe... Cest vynimkam. Aj ten pripad v Malinove, ak sa pamatate, ma dal dole. 😒

Ja sa pamatam este na mojho ex frajera, mala som 17 rokov, on 18, a este mi jeho mama hovorila, ako sa z neho tesila, ze bude lekar alebo pravnik, ako dobre sa ucil, ale potom na strednej.... Koniec. Zacali fajcit travu, pit, atd. Ja som o tom nevedela, az na konci nasho vztahu, stale sa hrali predomnou na dobry ch chlapov s kamosmi. Nikdy na to nezabudnem, ako ma s tym oklamal. Samozrejme strednu nedokoncil, chodil do troch strednych skolach, tahalo sa to do nekonecna, a v.sral sa na to.

Mozno aj preto sa bojim o svojho. :(

Vy ich kontrolujete? Ako ich chranite pred grazlov?

marca12
29. máj 2022

Toto desi asi kazdu matku,ale ak je dobre vychovany,idete mu prikladom,nie ste prehnane prisni a naopak prehnane benevolentni,nemusel by sa spustit. Treba s dietatom hovorit o nastrahach,nemal by sa vam bat cokolvek povedat. Ak aj spravi nieco zle,snazit sa nerobit cirkus,ale slusne si vydiskutovat. Ja som bola od strednej na internate a skoro vsetci okolo mna hulili a mna to nikdy nenapadlo. Mala som frajera,ktory hulil,vadilo mi to,velakrat ma ponukal,aby som skusila,ze potom zmenim nazor,ze to nie je nic zle. No neskusila som nikdy. Bola som vychovana,ze je to nieco zle a zbytocne. Ale to musi mat clovek aj v sebe zakorenene. Podla mna sa tomu neda zabranit

simsalabim
29. máj 2022

Snazila som sa vstepit im zasady slusneho spravania, empatiu, od mala im davala povinnosti podla veku, vela chvalila za dobre spravanie… a kazdemu dala precitat tuto knizku https://en.m.wikipedia.org/wiki/Go_Ask_Alice Podla slov starsich dvoch bola pre nich patricne odstrasujuca.

lujza123
29. máj 2022

Toto závisí asi aj od povahy, temperamentu dieťaťa (napríklad ak je rebel, rad riskuje, machruje atď) pripadne pokiaľ si v rodine nejaké predispozície ako sklony k závislostiam atď.
Zas myslieť si ze sa pred 18 ani nedotkne alkoholu, cigarety ci trávy je dosť naivne, takých je naozaj málo. Proste decka skúšajú s tým treba ratat, dôležité je aby do toho nespadol.
Myslím ze veľmi dôležitý je nejaký šport ci koníček ktorému sa intenzívne venuje, to ho vždy podrží na normálnej ceste.

catalin
29. máj 2022

Kazdy rodič sa toho boji. My máme dcéru,bude mať 13, zatiaľ je oproti iným spolužiačkam v pohode. Veľa sa rozprávame, o pití aj fajčení, o sexe, o sociálnych sieťach, šikane, o Tom že nemusí podľahnúť tlaku okolia v ničom, pokiaľ sama nechce. Máme dohodu, že sociálne siete až po 16-tke. Je s tým v pohode, lebo vidí čo to robí s jej spolužiačkami. Povedali sme jej čo alkohol robí s mladým mozgom, že ak môže radšej nech počká kým sa prestane vyvíjať a potom to vyskúša ak bude chcieť. Vyslovene jej to nezakazujeme,ale pozná náš názor na to.plus my dvaja s mm toho teda veľa nenapijeme 😀 no hlavne ona športuje, a tam sa tie deti inak formuju, majú iné priority.aspon teda u nej a jej kamosiek na tréningu to pozorujem.

katym77
30. máj 2022

Hlavne ako to píšu viaceré, treba sa o neho zaujímať, rozprávať a hlavne aj v rodine musia byť nastavené životné hodnoty s ktorých si môže brať príklad