Ako zlepšiť rešpekt tínedžera voči rodičom?
Maminky, ktoré máte doma násťročných chlapcov ako to máte?
Som veľmi sklamaná z toho, aký charakter som z neho za tie roky vyformovala..a priznávam, som si toho vedomá.
Pozitíva ..syn sa dobre učí, neflaka sa,zasmejeme sa..povie mi vždy pravdu, pomoze keď mu poviem..ALE od malička mame taký aj kamarátsky vztah a syn to veľa krát chválil, že mi môže cokolvek povedat, nemá strach predomnou a nemusí niečo tajiť..keď bol nejaký pruser v škole, tak mi volali Maminy jeho kamosov, lebo vedeli, že mne syn hovorí pravdu a im zatajujú kvôli zákazom, príkazom atd..ja zákazy nedávam viac menej, nikdy som nebola dôsledná.Manzel je ten, čo nerieši nič, dáva im voľnosť, nič nemusia..sem tam im pokrici ak niečo ( lebo je cholerik), ale inak nič nerieši..skôr majú väčší rešpekt predomnou.
Ale vcera sme boli von a on niečo povedal sestre a mna to rozčúlilo, a už začal taký ten jeho monológ somnou..akože ja som zvyknutá tak s nim komunikovať a on somnou..ale jeho kamosi zhrození, že keby mamine tak povedali, tak majú zákaz, facky, rôzne príkazy..a vtedy má to sklamalo, že asi naša komunikácia nie je ok!!!!! Má 14 rokov. Asi to už nezmením ale vždy som myslela,že mame fajn vztah až kým mi neukázal niekto iný, že takto sa s rodičom nerozpráva!!!
No ja neviem, či by som sa pri výchove dieťata nechala rozhodit nejakymi puberťákmi a kvoli ich reciam takto o sebe pochybovala.
K tvojmu stylu výchovy neviem vela povedat, ale podla vsetkeho je to fajn chalan. Či nie? To je dolezite.
@barka1 tak bolo mi to ľúto, lebo to hovorili predomnou..akokeby som zlyhala ..a pritom radi chodia k nam, ja sa aj s nimi zasmejem..mám v tele takého mladého ducha🙂 ..
No ja neviem, či by som sa pri výchove dieťata nechala rozhodit nejakymi puberťákmi a kvoli ich reciam takto o sebe pochybovala.
K tvojmu stylu výchovy neviem vela povedat, ale podla vsetkeho je to fajn chalan. Či nie? To je dolezite.
@barka1 áno, je úplne pre mna super..taka moja podpora, často srandujeme…kecame, zatiaľ nemám problém aj kamosi ho majú radi sko aj rodicia kamosov.
Tak to nerieš ako to majú ostatní v rodinách.Vy si rozumiete a hotovo.Oni možno majú pred rodičmi väčší rešpekt
Je důležitější, co říkali ostatní nebo váš vztah?
Je důležitější, co říkali ostatní nebo váš vztah?
@luccija
@berenika39 no očividne máju, keď naša konverzácia bola pre nich na 3 facky, zákazy a týždeň zavretí v pivnici ..
No mám taký zvláštny pocit, že takí teens viadia, že syn sa somnou rozpráva bez rešpektu..
Možno má napadlo ako to bude neskôr.Ja mám pred svojimi rodicmi rešpekt, tiež som veľa veci tajila..a nedovolila som si odvrknut alebo povedat , že sú crazy alebo iné..
Možno to nebolo bez rešpektu, ale otvorene. My sme tam neboli či to bolo cez.
Toj syn ma voci tebe viac respektu ako vsetci jeho kamarati dokopy. Viac ucty ako vsetci jeho kamarati dokopy. Oni nemaju ani respekt, ani uctu voci rodicom, Oni maju strach cokolvek povedat, pretoze vedia, ze by boli za to potrestani. Bud rada, ze to u vas je ako je, kamosi by si to s nim hned vymenili, ak by mohli. Hned by vymenilu tych svoich rodicov, voci ktorym maju "respekt a uctu", tomu ver. Ich len udivilo, ze niekde to moze fungovat uplne inac ako u nich, kde su ucta a respekt vynutene. U vas je ta ucta a repekt vybudovane a zasluzene. Ucta a respek sa nebuduje fackami a zakazmi.
Toj syn ma voci tebe viac respektu ako vsetci jeho kamarati dokopy. Viac ucty ako vsetci jeho kamarati dokopy. Oni nemaju ani respekt, ani uctu voci rodicom, Oni maju strach cokolvek povedat, pretoze vedia, ze by boli za to potrestani. Bud rada, ze to u vas je ako je, kamosi by si to s nim hned vymenili, ak by mohli. Hned by vymenilu tych svoich rodicov, voci ktorym maju "respekt a uctu", tomu ver. Ich len udivilo, ze niekde to moze fungovat uplne inac ako u nich, kde su ucta a respekt vynutene. U vas je ta ucta a repekt vybudovane a zasluzene. Ucta a respek sa nebuduje fackami a zakazmi.
@viestta to sú aké milé a krasne slova od teba..❤️ veľmi príjemne sa to číta..mimochodom mám hocikedy chuť napísať na stenu a označiť ta, lebo tvoje komentáre sú vždy take TOP..že odkiaľ všetko vies, tolko informácii..tolko neskutočne dobrých rád tu dávaš a preto si tvoj názor o to cením viac..Dakujem
Takto ... furt nevieme, ako sa s Tebou bavil ... či otvorene alebo urážlivo ... lebo moji rodičia boli rovnakí, mali sme otvorený vzťah, rozprávali sme sa proste o všetkom ... moji spolužiaci, kamoši len otvárali ústa ... vďaka tomu je zo mňa rovný férový človek ... rovnaký vzťah mám so svojou dcérou - otvorený, všetko na rovinu, krik, plač, smiech, objatia, dôvera atď. ... takisto mnohí jej spolužiaci len otvárajú ústa ... ja to nejako neriešim, nemám pocit, že by som zlyhala a svojim rodičom som za takýto model výchovy vďačná.
Rozmýšľam ako sa s tebou mohol baviť ked to bolo pre iných na 3facky atď. Aj ja mam s deťmi otvorený vztah, ale nikdy by mi syn nepovedal niečo z čoho by boli druhí zhrozeni. Práve naopak, pred kamarátmi je ešte o niečo milší. Minule nam vravel ako mu vraveli kamaráti, ze ma super rodicov, potesilo to aj jeho aj nas .Ma voči mne úctu a váži slová aj napriek otvorenému a "kamaratskemu" vzťahu . Tak neviem si predstaviť ako vyzerala tá komunikacia medzi vami ...
Takto ... furt nevieme, ako sa s Tebou bavil ... či otvorene alebo urážlivo ... lebo moji rodičia boli rovnakí, mali sme otvorený vzťah, rozprávali sme sa proste o všetkom ... moji spolužiaci, kamoši len otvárali ústa ... vďaka tomu je zo mňa rovný férový človek ... rovnaký vzťah mám so svojou dcérou - otvorený, všetko na rovinu, krik, plač, smiech, objatia, dôvera atď. ... takisto mnohí jej spolužiaci len otvárajú ústa ... ja to nejako neriešim, nemám pocit, že by som zlyhala a svojim rodičom som za takýto model výchovy vďačná.
@dzulli1980 bol úplne kľudný, na všetko odpovedal ako keď niečo riešime..urážlivé bolo, že mi povedal, že som udychcana z toho rozprávania ( vytočená som bola)..a že prečo som agresívna a že som k nemu priletela ako crazy..a že sa so sestrou len hral..povedal maminka nerieš to, lebo budes z toho smutná ..otvorene rozpráva..kľudne on vedie monológ, tak ako ja..ale ja som donho išla stále a stále, lebo kamosi hovorili..že mi povedal crazy!! A riešil somnou, že nič take neurobil..Som mu dala výčitky, že to nie je ok..keď to jeho kamosi tak nemajú..
Rozmýšľam ako sa s tebou mohol baviť ked to bolo pre iných na 3facky atď. Aj ja mam s deťmi otvorený vztah, ale nikdy by mi syn nepovedal niečo z čoho by boli druhí zhrozeni. Práve naopak, pred kamarátmi je ešte o niečo milší. Minule nam vravel ako mu vraveli kamaráti, ze ma super rodicov, potesilo to aj jeho aj nas .Ma voči mne úctu a váži slová aj napriek otvorenému a "kamaratskemu" vzťahu . Tak neviem si predstaviť ako vyzerala tá komunikacia medzi vami ...
@20erika07 to hovoria aj dcére,že má super maminu..že neriešim a že jej nedávam zákazy, príkazy..dcera má tiež somnou taký ten blízky vztah…ale aj synovi kamosi hovoria,že syn má fajnych rodičov bez zákazov,príkazov…asi sú vo veku, keď im vadia rôzne príkazy,zákazy..
Fackami a zakazmi si respekt a uctu nevydobijes akurat tak strach. Ja by som vobec nebrala do uvahy reci chalanov. Ty vies,ze mate super vztah,vyhovuje vam to a keby mal akykolvek problem alebo pruser,vie,ze moze za tebou prist a bavit sa s tebou narovinu. A to,ze sa s tebou rozprava jazykom,na aky ste zvyknuti,nemusi kazdy chapat. Ale vy sa chapete,mate to tak zauzivane,tak by som to nemenila. Skor by som povedala,ze mu kamosi zavidia taku cool mamu.
No synova spolužiačka ma rodičov co nič neriesia, ale mne osobne sa absolútne ta komunikacia nepaci, respekt nula ,až sa za tu mamu niekedy hanbím. Ona sa tvari ze je to ok, asi je zvyknuta ,ale vážne nie je .Ťažko povedať ako to je u vás, lebo to by sme museli byť pri danom rozhovore ,záleží na každom slove ,tone hlasu , gestach.Mozno je to úplne v poriadku a možno cez.Spytaj sa skôr nejakej dospelej kamarátky , ked je pri vas ,ako to vidí, nie tinedzerov.
No synova spolužiačka ma rodičov co nič neriesia, ale mne osobne sa absolútne ta komunikacia nepaci, respekt nula ,až sa za tu mamu niekedy hanbím. Ona sa tvari ze je to ok, asi je zvyknuta ,ale vážne nie je .Ťažko povedať ako to je u vás, lebo to by sme museli byť pri danom rozhovore ,záleží na každom slove ,tone hlasu , gestach.Mozno je to úplne v poriadku a možno cez.Spytaj sa skôr nejakej dospelej kamarátky , ked je pri vas ,ako to vidí, nie tinedzerov.
@sidicek no kamaratky, kolegyne..že mame super vztah, on neni útočný, povie svoj názor bez ohľadu na to, či sa mi to bude alebo nebude páčiť ..akože neni arogantný, to si nedovolí..len proste komunikácia je niekedy na urovni kamarátstva..a viem asi čo myslíš, tiež má dcera spolužiačku a je to až smutne sa pozerať na to ako sa dcera k nim správa, ale ten rodič vždy zachraňuje situáciu
Tak potom neries, doba kedy sa onikalo rodičom je preč, pokiaľ nie je drzý a arogantný len priamy, tak je to v poriadku.