Ako zvládajú deti druhý stupeň bez družiny?
Ahojte,idem sa popýtať,tie ktoré ste pracujúce,aj manžel.ked sa družina na druhom stupni deťom zrušila, po vyučovaní idú domov.ako ste to poriesili?
Fungujú úplne samostatne doma bez ďalšieho dozoru (napr.babky) a majú deti kľúče od domu,sami s naučia,čo zvládnu,najedia.a tak?
My od septembra ideme do 5.ročnika, tak sa pomaly pripravujeme 😃
Tak dobre je čas vyplniť krúžkami, vieš kde je, je niekto za dieťa zodpovedný
Určite dobrý mobil a naučiť naspäť cislo aspoň na jedného rodiča.
Treba skúšať ajbtersz, že raz za čas nepojde dieťa so skolskeho klubu, ale pôjde domov a uvidis ako to zvládne
Od tretej triedy chodí sama domov, od štvrtej triedy si vie sama ohriať obed, urobí úlohy a ide sama autobusom na tréning. Veď sú to už veľké deti, nestresuj. To ju ešte ani nenechávaš samu doma? 😲
Prečo by 10 ročné zdravé dieťa nezvládlo príchod zo školy, jedenie a naučenie?
baby, majú vaše deti mobily, že sa Vám po príchode domov ohlásia?
Od tretej triedy chodili obe deti po skole domov, alebo na kruzky, ziadne babky ani nic podobne nemame v okruhu 200km. Aj na kruzky a treningy chodili potom uz same. Mali mobil, davali o sebe vediet.
A co sa ucenia tyka, tak nikdy som sa s nimi nemusela ucit, vzdy som max. skontrolovala a to sa da po prichode z prace urobit za chvilu.
Aj u nás od tretej triedy chodili samy domov
@belllinka nechávam ho sama doma,je zlatý zodpovedný,to skôr ja mám strach.doteraz mával hodinky na telefonovanie ,preto som ho samého nechala.predsa keby niečo .teraz na Vianoce dostal už aj mobil.do školy má 15min peši od domu ,v lepšom počasí chodí už aj do školy,aj zo školy má.na krúžky poobedne zatiaľ vozím,predsa som len doma ,mam čas.
Učíme sa odomykat,akože večný problém.z toho mám najväčšie nervy.plus sa učíme s mikrovlnkou a aby vedel,kde čo je.
@dskjhfdlkdjhl my máme poruchu pozornosti.preto mám trochu viac roboty s ním.musim sa s ním učiť.to on by sam nedal,malo zvládne
@pe_mi mame siestaka a mensich. Sice mame aj svokru doma, ale nemam problem aby siel na buse sam domov, kluce ma, otvori si. Je dost zodpovedny, jeho sa nebojim aj pol dna nechat doma sameho. Stvrtak je ina povaha, pri nom sa bojime, aby nieco nevyparatil. Ked chcu, na olovrant si vedia nieco dat aj sami...rozok, jogurt, gulicky s mliekom.
Stvrtak ma mobil, tak ked dojde domov ma mi napisat alebo zavolat, lebo on nechce chodit do druziny a uz sa stalo, ze sa vyviezol o 2 dediny dalej na konecnu a potom cestou dole ho sofer vysadil 🤦♀️...nie je taky zodpovedny a spolahlivy ako siestak.
@pe_mi Aj tak treba trenovat. Ked si este doma, tak to vyuzi. Ked pride, tak ho posad k uloham, povedz mu, nech sam pracuje a Ty si chod napr. upratovat. Zrejme zo zaciatku budes musiet za nim prist a usmernit, ale casom sa budu asi intervaly predlzovat. Treba ho nejako motivovat, slubit nieco, co vies, ze ma rad. Vysvetlit napr., ze teraz si obaja splnite nejake ulohy a potom budete mat viac casu na spolocne straveny cas.
Môj syn je siedmak, na obedy v škole nechodí. Po vyučovaní príde domov, odomkne si, napíše mi správu, že je doma. Zohreje si obed, ktorý má nachystaný. Ak má popoludní krúžky, potom zase zamkne a ide na krúžok. Ale zase, cca 2x v týždni je môj muž doma v čase, keď syn prichádza, vtedy mu obed väčšinou uvarí on, alebo si zohrejú, čo som varila ja. Ale ináč funguje samostatne. Chápem ťa, tiež som mala obavy, aj som tuším tiež kvôli tomu písala vtedy na koňa 😂, ale neboj, zvládne to aj tvoj.
Jáj, a ešte som zabudla, že som si v práci vybavila, že končím o 15:00, čiže doma nie je sám až tak dlho.
Ďakujem za tipy ženy, do septembra ešte dotrenujeme resty 😃 inak jedna mamina sa tu pýtala,či zatelefonuju,že su doma.to si aj ja chcem zaviesť.nakoľko ráno,keď chodí niekedy peši do školy,tak edu mi pípne,že prišiel.tak som spokojná.plus mi teda bude volávať,ze prišiel.
A ja si ho pozriem na kamere vonkajšej,či neklame 😃😃😃 o tom vedieť nemusí 😃😃
@pe_mi moja sestra chodila sama domov od 3.ročníka a to sme bývali vyše 20 km od mesta. Vlakom a električkou tam aj naspäť. Mame stále volala alebo písala sms-ku, keď skončila v škole a keď prišla domov.
@petronelaproki Osobne si myslím, že pre deti, čo chodia samé, je telefón must have a mať v ňom aj appku na sledovanie, kde sa nachádza, pre každý prípad.
Väčšina mojich tretiakov mala telefóny (každý, čo chodil sám domov).
Samozrejme, v škole boli v taške, vyberali si ich, keď už išli domov.
@vkatush áno veď práve, že bez telefónu to asi nepôjde. ja mám síce len 3čku, ale už začíname trénovať samostatnosť, prísť z krúžku sama domov...
@pe_mi syn chodil od 4tej triedy sam domov a bral z druziny aj sestru druhacku. Boli sami hodinu a pol kym som prisla. Ked prisli domov volali, ze su doma.
Syn začal v tretiaku chodím sám domov a vo štvrtej už ani v družine nebol.Mobil ešte nemal tak zazvonil susedke ,že je doma a ona mi zavolala ,že je o.k a doma.dcera už od druhej triedy nechodí do družiny lebo bola korona tak družina bolo zrušená.este keď bola prváčka a sme nestíhali tak ju dokonca vyberal syn zo školy a šli spolu.
dcera chodi od 4tej triedy (chodila by aj skor,a le covid) busom z mesta, v meste do skoly musi prejst asi cez 4 prechody (kto pozna skola takmer na namesti v bb) a cestuje priemestskou domov asi 25minut. Zo zastavky domov to ma po krajinici cesty, takmer kilometer pesi hore kopcom.
Nechce aby sme ju vozili ani nahodou, chodi to rada. Jedine rano sme ju chodili odprevadzat zo zaciatku, aspon na kraj dediny, teraz iba ak nieco sa deje ako narp. nesvietia tento tyzden rano svetla riadne.. .cize ju bud vezie chlap alebo ju odprevadi so psom. Zo zaciatku som sa bala, aj som ju sem tam isla pockat, ale zbytocne, iba ma sfukla, potom mi zvykla sa ozvat ked bola v buse a vystupovala, vedela som za kolko pride, a potom prestala uplne a uz som len ja volala v case kedy mala byt doma :D
Myslim, ze trochu bat sa budes vzdy.. ale pokym dieta nie je fakt nejaky motacik, tak to zvladne 🙂) Apku na sledovanie nemame. Od 5tej triedy uz po meste chodi aj na kruzky sama, teraz je 7macka, ked ideme k zubarovi atd, tiez ide sama, stretavame sa tam ak idem len tak na tesno, lebo odbieham...
Deti vedia a aj chcu byt samostatne, to vacsinou rodicia su viac vynervovani :D Moja by to neprezila keby ju po skole mala strazit babka :D
Inak rano tak nebazirujem na hlaseni sa, ci prisla do skoly.. do skoly pride cca 7:45, o 8mej by mi pipal edupage ze nie je v skoel :D
@petronelaproki ano, to je zaklad. Aj ked nemala este mobil dcera svoj, tak doma sme mali mobil, z ktoreho vedela sa hlasit, alebo mi jej. LEbo anpr. nechcelo sa jej ist k susedom s nami, na navstrevy, na nakup.. ostala doma a ked som bola dlhsie volala som ci vsetko ok
@simca06022011 presne môj prípad,nakoniec je to o mojom strachu a nie o synovi 😃
@pe_mi Piatak by to mal zvládnuť v pohode. Ja som nechodila do družiny ani v 1. triede, sama zo školy domov, kľúčik na krku. Naši v práci. Ale teda ja som bola extrémne zodpovedná na svoj vek. Mobily neboli, ani pevnú linku sme nemali.
@simca06022011 ano jasne, pomaly zvykat, a ucim,ze ked ma problem musi vediet poziadat o pomoc niekoho z okolia. Ale je to blby pocit ked ste 40 km od dietata...
@pe_mi my mame školu kúsok od domu takže moja chodila sama domov už od 2 triedy. Najskôr ju púšťali z družiny o 16.00 v neskorších ročníkoch už o 15.00.
Je super trénovať “samadoma” postupne.
Super su aj krúžky, aspoň jeden nech ma nejakú činnosť poobede a nieje len sam
Na mobile mu zapni zdieľanie polohy, budeš vidieť kde je. Ja som si s dcerou písala, ani nie tak ze by sa musela hlásiť - ona by občas zabudla a ja by som bola zbytočne nervózna. Skôr také ze co robíš, co robí pes, ci ma veľa úloh, ohrej si jedlo, atd
Dôležité je učiť ho pod dozorom také praktické veci ako krájanie (pracu s nožom), ako sa ošetrujú drobné rany (môže sa stať potom nech dieťa nespanikari zbytočne), ako si pripraviť jednoduché jedlo, kde sú poistky v dome, kde sa vypina voda, plyn, co robit ked uvidi požiar, niekoho zraneného na ulici, ake je číslo na záchranku. Neotvárat dvere len tak niekomu. Ono sú to také dospelacke veci toto, ale je dobre aby to deti vedeli keby čosi
Nauč ho úlohy aj učenie si urobiť sam, aspoň nech skúsi aj ked ma poruchu pozornosti - s tymto sa bude musieť naučiť žiť.
My sme dosť využívali smart books, je to aplikácia - online učenie formou hry a súťaže, decka to celkom baví a je to pre nich jednoduchsie ako sa samostatne učiť. Tebe chodí na mail štatistika koľko za tým stravi času. Je to síce platené ale oplatí sa
@pe_mi určite to zvládne, toto je ovela náročnejšia situácia pre rodiča - lebo však mame o deti strach a v hlave tisíc myšlienok co všetko sa môže stať .
Decka sú väčšinou radi ze sú same doma a žiadny dozor 😃
10 rokov je super vek, podľa mňa horšie je ked ma už tých 12 - 13 začínajú vymýšľať ale rozum nikde. Moja bola zvyknutá byt sama fakt celu ZŠ a v tomto veku to bolo asi najhoršie, všelijaké pokusy doma, koláče piekla (múka bola hádam aj na strope), vyrábala sliz, drevo štiepala, skratka veci ktoré by som bola radšej keby robí až ked som doma
@pe_mi moj chodi od 5.rocnika domov 25km autobusom alebo vlakom. Rano ho beriem ja,vylozim pred skolou a idem do prace. Poobede vystupi z vlaku alebo busu a zavolá mi, či je ok. Sam si zohreje jesť, naje sa. Urobi ulohy. Moze hrat na Pc, kym pridem domov o 17.00 potom sa musi učiť. Niekedy sa zacne učiť aj skôr ako prídem.
@kristina1207 dobrý večer, vyplnené.
Nech sa darí v štúdiu

jaska uz aj vo 4 rocniku chodili deti same domov...... nikto na nich nedaval pozor, nachystali si sami olovrant, alebo som im nechala predpripravene
sami aj na kruzky