Ako zvládať neposlušné 13-ročné dieťa?
Ako by ste reagovali že vám 13 ročná dcéra vyplazi jazyk, povie že ste fuj a špatná, že sa za vás hanbí, že ste zla. Je s ňou problém že úplne ide dole do známkami, stále by len sedela na mobile a písala,volala s kamoškou. Keď jej to náhodou zakažem, tak dostanem takéto reči. Som na ňu sama, doteraz nemala žiadny kamošku, tak aj mi je ľúto že by si s ňou nemohla volať, písať, keď konečne nejakú má. Ale absolútne to už nezvladam. Každý deň trojky, doma nepohne prstom, nič po sebe neodlozi...
Keď som si začala čítať Vaše príspevky, mala som dojem, že píšete o mojom živote! Dcéra 13, som na ňu sama, tiež si našla kamarátky až teraz, zhoršila sa v škole (doteraz 1-2) a to len pre jej lenivosť. Doma chcem od nej asi 4 povinnosti, samozrejme, na 1.mieste je škola! A všetko jej musím v jednom kuse opakovať kým sa pohne. Papuľuje mi, na všetko má múdre argumenty a u nás neustály krik a hádky! Až mi je nepríjemné prísť domov, niečo jej povedať, lebo čo zasa bude, žiadna domáca pohoda...vlastne dospelá ženská terorizovaná pubertiačkou😱. Z úžasného milého usmievavého dievčatka sa stalo neustále nasraté a zduté! A samozrejme, mobil!! Jediné, čo ju zaujíma. Ale sme si samé na vine!!! Ona už dokonca vie, ako ma má citovo vydierať, aby som jej ho nevzala! Presne cez tento pocit, že som rada, že má konečne kamarátky! Presne toto mi vykrikuje, že nemá kamošky a keď jej vezmem mobil, nebude sa mať už s kým porozprávať! Takže mi je jej ľúto a povolim, alebo jej len nakážem naučiť sa a ostatné urobím za ňu... sme mäkké a nedodržiavame vlastné pravidlá! Ale keď si predstavím ten teror, krik, vrieskanie, ak by som jej vzala telefón...úprimne?? Až sa mi stiahne žalúdok a nechce sa mi do toho... ale začnem to robiť ako trest najprv na hodinovej báze, neurobíš, nenaučíš sa...daj sem telefón na 2-3hoďky a podľa toho, ako sa začne správať to budem upravovať. Lebo verte mi, skúšala som rozhovory, dohovory, vysvetľovanie! Je to stále o tom istom, keď ma prejde trpezlivosť a jednoducho jej to prikážem, lebo som rodič a povedala som, ešte mi povie, že to preto , lebo mi dochádzajú argumenty a viem, že ona má pravdu🤦♀️
https://ahojmama.pravda.sk/clanky/5-rad-ako-v-z...
Ak nechce pomáhať v domácnosti, motivuj ju odmenou ( peniazmi ) -
U nas fungovala rutina. Ulohy a ucenie mali termin 17.00. Kazdu sobotu dopoludnia upratovanie, kazda z dcer jednu tretinu bytu. Nedal sa rozdelit na rovnocenne tretiny, pret sa striedali. Zabava a kamaratky prisli na rad az po splnení povinnosti.
Spociatku dievčatá protestovali (ostatne deti su vonku, kamaratka upratovat nemusi a pod., ale bola som neoblomna. Rychlo pochopili, ze je skoda stracat cas recami, radsej si splnili co museli a mali pokoj.
Ano, puberta robi svoje, ale snazili sme a chapat, ze je to ako choroba, treba podat pomocnu ruku a vydrzat kym to neprejde.
...našťastie toto nepoznám, tiež mám 13 dcéru a ešte dvoch synov. Tiež som sama na nich, ale vzťahy máme pekne. Neviem si predstaviť žeby takto reagovala. Sme kamošky, kamarátsky vzťah nijako nezneuziva - zatiaľ. Čo sa týka školy, pomáham jej stále s učením, ale tento polrok už začína byť viac samostatná, už takmer vôbec nekontrolujem, sem tam vyskúšam, vysvetlím, doucim ak sama chce a príde s tým. Inak ma jednotky, takže ozaj to už zvláda sama, sem tam sa pritrafí aj 2 ale vôbec neriešim. Kamarátky má, tiež by s nimi najradšej písala/volala stále, neobmedzujem ju, spolužiačky má povolené aj keď minie 2 hodinový čas na mobile. Upratovať a pomáhať sa jej tiež moc nechce, ale už vie čo to aj uvariť, takže občas ozaj prekvapí a vie aj poupratovať kúpeľne, kuchyňu, svoju izbu. No ale tiež treba aj zo 5x pripomenúť. Ale považujem to za normálne k jej veku.
@pikachu999 no ona sa vykričí a v podstate to má na háku... Cez týždeň sa ledva stíha učiť, nie ešte domáce práce... Jej tempo je ako slimak. Mali štyri dni voľna, na projekt čas mesiac a ona ho dokončoval včera o ôsmej... To už sto čertov do mňa keď ešte jej niečo nešlo,tak ma volala, predtým v pohode výstup s tými recami, potom mama pod mi pomôcť... A to som jej x krát vravela, rob si ten projekt skôr...
@anonym_autor moja ma 3ky aj keď sa učíme každý deň,ale teda my sme ako kamošky,a som za to strašne rada,nemôže byt taká koli rozvodu?a deti toto veľmi voliva viem o čom hovorím,ja keď niesom spokojná s nejakou známkou a viem že to odflakla zoberiem mobil kým si neopraví,a to si veľmi rýchlo opraví

Uvidíš..na strednej sa veľa mladých uvedomí a zamakaju 🙂
@evienmk
@pikachu999 ďakujem❤️