Ako zvládať prehnane prísnych rodičov?
Dobrý deň, mám 18 rokov. Nikdy som nebola problémový typ, nikdy som neprišla domov opitá, ofajčena, zdrogovana, nikdy som sa nestretávala s pofidérnymi ľuďmi. Vždy chodím domov načas, robím všetko ako mám… ale moji rodičia sú na mňa moc úpätí, až chorobne. Poviem im, že som o 22 doma.. normálny rodič by podľa mňa sa staral o to dieťa až vtedy, keď to dieťa mešká 10+ minut.. a nie, že mu vyvolávajú už o 20.. Včera sa mi stala taká vec, že som bola s kamoškou vonku, vedeli, s kým som, kde som. No potom som stretla kamaráta a od 19:00 som si bola s ním sadnúť v jednom podniku na kávu.. ten podnik sa nachádza tak v “podzemi”, čiže sa tam stráca signál, tým pádom sa mi neviete dovolať a tak.. moji rodičia mi volali a samozrejme, nedalo sa im. Začali volať rodičom mojej kamoške… vystresovali každého naokolo, kebyze môžu, tak podľa mňa by boli fakt schopní vyvolať pátranie … ten chalan, s ktorým som bola, sa mi dosť páči, záleží mi teda na tom, aby mal o mne fajn mienku, keďže sú to ešte len začiatky. Ale toto, co sa včera stalo, mne je z toho naozaj zle… moja kamoska pozná jeho brata, tak mu zavolala, nech mu zavolá, no samozrejme ani on nezdvíhal.. proste zatiahli sa do toho kadejakí ľudia a myslím, že týmto už rodičia prekročili prah normálnosti…
Mala som kvôli tomu fakt zlu noc, je mi trapne, nevedela som zaspat.. cele rano rozmýšľam len nad tým… dobre, mohla som sa ozvať, že idem do takého podniku, možno to aj je moja chyba, ale stále si myslím, že toto už nie je normálne.. čo si o tom myslite vy ?
prepac, ale aj ked mas 18, predpokladam, ze si este na strednej, takze si este pre rodicov "dieta" (aj ked asi ostanes pre nich do smrti :D ). Ja som tiez nebola problemova, ale ani na strednej som nemala vychadzku este do 22tej, hlavne ked dalsi den bola skola.
Este nie si rodic, nevies, co je to strachovat sa o dieta 24/7 🙂
Tu SMS alebo aj rychly telefonat, spravu na whatsap ... si fakt mohla poslat, ak vies, aki su nervaci a predist tak problemom.
Viem, ze chces "slobodu", ale fakt jedna sprava o tom, kde si a nech sa nestrachuju, ta nic nestoji
@anonym_autor nenapisala si dôležitú vec, prečo ti volali o 20h. Priebežná kontrola - zvláštne, skôr prehnane, ak ste dohodnutí na 22h. Chceli ti niečo oznámiť, opýtať sa - normálne. Kamoska im povedala, kde si a s kým. - oni volali rodičom, jeho bratovi - prehnane. Bolo to niečo fakt dôležité - v poriadku.
Máte vyjasnené s kým a kam môžeš chodit? Dodržala si to, či porušila?
Ta situácia nie je čierno-biela. Viac komunikácie a pochopenia na oboch stranách by to chcelo.
@anonym_autor nemyslím si, že je to normálne.....sama to poznám dosť dobre,a preto som v 19 tich odišla do Prahy na VŠ, čím ďalej tým lepšie..... pravdepodobne by som bola panna doteraz....
Nie je to normálne. Ale ja ich chapem, sama som obcas prehnaný psycho v tomto. Ale viem, ze je to otravne, takze chapem aj teba. Mozno sa skus s rodičmi porozprávať, ale aj ich skus pochopit. Miluju ta a boja sa o teba a ked sa ti nedovolali tak si viem predstaviť tue ich scenare v hlave. To je velky strach a velmi ťažko sa s nim bojuje, to neodstraniš len tym, ze si povies, ze chces.
@anonym_autor raz budes mat deti sama a pochopis strach. je to normalne, jednoducho sa zlakli. a ty zas prehnane to prezivas, lebo mas len 18 rokov a si zalubena. ale raz pochopis. otazka znie, ze si bola od 19 v podniku ale kedy si dosla domov. a jednoducho sa zlakli. ked raz nebudes mat rodicov, budes banovat taketo vitky voci nim. bud rada ze sa o teba staraju a zaujimaju. aj ja som bezne nechavala kontakt na kamosku s ktorou som sla. a ty si trubka, ked si vedela ze nemas signal a mas prehnanych rodicov, mala si im rychlo zavolat, mami ide do podzemia a nebudem mat signal, takze chyba aj na tvojej strane,.
ale prehnane bolo to vyvolavanie vsetkym na okolo, to ano, no zlakli sa.
@anonym_autor raz budes mat deti sama a pochopis strach. je to normalne, jednoducho sa zlakli. a ty zas prehnane to prezivas, lebo mas len 18 rokov a si zalubena. ale raz pochopis. otazka znie, ze si bola od 19 v podniku ale kedy si dosla domov. a jednoducho sa zlakli. ked raz nebudes mat rodicov, budes banovat taketo vitky voci nim. bud rada ze sa o teba staraju a zaujimaju. aj ja som bezne nechavala kontakt na kamosku s ktorou som sla. a ty si trubka, ked si vedela ze nemas signal a mas prehnanych rodicov, mala si im rychlo zavolat, mami ide do podzemia a nebudem mat signal, takze chyba aj na tvojej strane,.
ale prehnane bolo to vyvolavanie vsetkym na okolo, to ano, no zlakli sa.
@anonym_b5a758 ako to áno, ja som napísala, že som aj ja pochybila.. len mi až taká reakcia neprišla normálna… ja som došla domov dokonca ešte aj skôr ako sme boli dohodnutí, že prídem.. došla som niekedy okolo 21:30-21:40.. fakt tie časy dodržiavam..
@anonym_b5a758 ako to áno, ja som napísala, že som aj ja pochybila.. len mi až taká reakcia neprišla normálna… ja som došla domov dokonca ešte aj skôr ako sme boli dohodnutí, že prídem.. došla som niekedy okolo 21:30-21:40.. fakt tie časy dodržiavam..
@anonym_autor tak do buducna im radsej cinkni ked ides do zeme. dnes je zla doba, chapem ich. no vsak im vysvetli kludne ze nabuduce sa im ozves. a zas si to vaz, kolki sa o deti ani nezaujimaju :(
@anonym_autor mám doma 18 ročnú, o pár mesiacov maturuje, ani náhodou nie je vonku do 22 keď je na druhý deň škola. Kým je v mojom dome má dodržiavať moje pravidlá.vie že sa má ozvať a bodka....
Ale zeny, ma 18, tak je dospela. Ked sa raz z rodicmi dohodnu na vecierke o 22h, tak proste nebudem burcovat polku mesta uz o osmej. Ak je dieta slusne, nestretava sa s pofidernou partiou, uci sa dobre, nestrieda chlapov, tak snad nebudem vyhlasovat patranie dve hodiny pred vecierkou. A to pisem ako rodic, ktory ma tiez strach o svoje dieta. Mne to teda normalne vobec nepride. Ak by takyto cirkus robili po tej desiatej, tak to pochopim. Ale pred a takymto sposobom?
Ale zeny, ma 18, tak je dospela. Ked sa raz z rodicmi dohodnu na vecierke o 22h, tak proste nebudem burcovat polku mesta uz o osmej. Ak je dieta slusne, nestretava sa s pofidernou partiou, uci sa dobre, nestrieda chlapov, tak snad nebudem vyhlasovat patranie dve hodiny pred vecierkou. A to pisem ako rodic, ktory ma tiez strach o svoje dieta. Mne to teda normalne vobec nepride. Ak by takyto cirkus robili po tej desiatej, tak to pochopim. Ale pred a takymto sposobom?
@anonym_757ca7 prepac ty si aka mudra. a co ked je dospela? sa moze flakat po nociach?
poznas tu krásnu vetu - kym zijes pod mojou strechou, dodrziavas moje pravidla ze?
Sadnut si s rodicmi a vysvetlit im nech nedodrziavaju pravidla na ktorych sa spolocne dohodnete.Zijes pod ich strechou takze platia ich pravidla.Ale ak sa dohldnete o 22,ty si doma o 20 min skor a oni od 8 obvolavaju okolie tak je cosi v neporiadku.Snazila by som sa pytat a pochopit preco to robia,preco maju tu potrebu.Mozno sa boja mozno maju len potrebu kontroly,ktovie.Takze najma si s nimi sadnut a pochopit.No a potom by som trvala na dodrziavani hranic aj z ich strany.A v najhorsom mozes prist naozaj domov o polnoci lebo ked uz toto robia,tak nech maju aspon dovod.A potom by som sa ich spytala ci sa im paci ze meskam,ze dnes mali aspon dovod stresovat.A ak nechcu aby santo opakovalo nech ta nechaju zit.
A co sa tyka toho chalana hlavne neries.Jake zalezi mi aby mal o mne dobru mienku?!Jemu ma zalezat na tom aby si ty o nom mala dobru mienku,takze neobracaj karty.Nechaj sa dobijat.A ak by sa na situaciu s rodicmi otvorene spytal tak mu povedz pravdu co riesis.
Pozri dcera ma 19... keby o osmej nie je doma, tak mam brutalny stres... pretoze vacsinou je doma po skole a ked ide von mi vzdy povie, kam ide... nejde o to, ze by nemohla niekde ostat dlhsie, ale o situaciu, kde NEVIEM kde je a ani sa jej neviem dovolat, tak ma ako rodica presne takto vypina...
Pozri rodicov si nevyberies, proste preventivne "whatsapp" spravy, idem tam a tam, presuvame sa tam a tam, idem s tym a tym, nebude tam signal, proste mas pokoj a oni su v klude... o chvilu sa odstahujes, uz to bude ine. Ale pokial byvas doma, tak sa vzdy budu o teba bat.
@anonym_autor nemyslím si, že je to normálne.....sama to poznám dosť dobre,a preto som v 19 tich odišla do Prahy na VŠ, čím ďalej tým lepšie..... pravdepodobne by som bola panna doteraz....
@pseudomonas87 zato v Prahe máš možnosti neúrekom, o ktorých rodičia nemajú ani páru. Napr. Zarábat si vaginou. Ale to sa dá kdekoĺvek, len čím ďalej od domu, tým väčšia anonymita, teda aj odaha ísť tou cestou. Poznám takú, slušne sa zabezpečila, precestovalla svet, len škola musela nabok. Napokon ju s odretými ušami urobila.
@anonym_757ca7 prepac ty si aka mudra. a co ked je dospela? sa moze flakat po nociach?
poznas tu krásnu vetu - kym zijes pod mojou strechou, dodrziavas moje pravidla ze?
@anonym_b5a758 ano, som mudra. Ved ona sa neflaka. Ona dodrzuje vecierku, ktoru jej dali rodicia. Keby to bolo po vecierke, tak jasne, tiez by som mala strach a nervy, tiez by som ju zhanala kade tade, uplne by som chapala, co robili ti rodicia. Ale opakujem, toto bolo pred vecierkou, ziadne flakanie sa po nociach. Ak sa raz s dietatom dohodnem na niecom, ak mu povolim byt vonku do 22h, tak snad tomu dietatu verim a nebudem mu kazdu chvilu vyvolavat a nezburcujem polku mesta dve hodiny pred vecierkou.
motivacia na skoru smosttnost, vyuzi to cim skor lebo sa moze nieco stat a uz to nebude mozne
@anonym_autor moje deti vedia, ze ak by mali meskat co len minutu, maju zavolat, inak tiez panikarim (ale cirkus som neurobila nikdy).
Ale robit poplach 2 hodiny pred dohodnutym casom je divne - i ked situaciu s podnikom v podzemi a ziaden signal poznam 🙂. Skus sa s rodicmi porozpravat a nejako dohodnut, ze uz nie si mala, ale ze chapes ich strach o teba. Napr. moja mladsia dcera mi z casu na cas posle nejaku spravu, ked je dlho von. Aspon viem, ze zije 🙂
Ako ste sa tu do nej pustili zasnem... hlavne ze každá druhá téma je o tom ze sexovať v 15 je úplne v pohode a este treba tym detom aj kondómy nakúpiť... a tu slušne dievča dospelé pise tak ju zahadzete s kameňmi... ale 15 rocne deti sexovať to je uz ok, spamatajte sa niektoré...
@anonym_b5a758 a ked sa uz odvolavas na tu krasnu vetu - kym budes pod mojou strechou, tak budes dodrziavat moje pravidla - tak snad, ked uz raz ako rodic tie pravidla nastavim, tak ich dodrziavam tiez. Ked raz tu vecierku nastavim do 22h, tak nebudem decku cely vecer vyvolavat. Ak mu neverim, tak mu tu vecierku predsa nedam do desiatej, ale len do osmej. Nastavene pravidla by vzdy mali platit pre obe strany.
@anonym_b5a758 prepáč, ale teda je to iné, lebo napriek tomu, že nie od dcery, ale od jej kamošky predsa vedeli, kde a s kým je. A jasne, že by som mala strach, no vo všeobecnosti. Ale neodsledujes všetko, nebudes mat každú minútu života druhého človeka hoc byvajuceho ešte s tebou pod kontrolou, môžeš vyvolávať aj každých desať minút - raz keď bude chcieť, tak to urobi, bude klamať, jedine potom držať doma pod zámkom - čo už je choré. Bohužiaľ jedine postupne púšťať svoj strach, dôverovať, byt niekym, komu nemusí zatĺkať, nastaviť pravidla a mat dobrý vzťah (lenže prehnanou kontrolou sa naopak naruší). Tak to bohužiaľ je, žiadne múdre reči to nie sú.
@anonym_autor Napíšem ti ako matka 19 ročnej, chápem strach tvojich rodičov, mám to rovnako, ale uvedomujem si,, že mojím strachom dcéra nemôže trpieť.
Sadni s rodičmi , dohodnite jasné pravidlá, ktoré budete dodržiavať. Ty ich, oni tvoje.
Napr, u nás je to tak, že od 18 dcéra povie, kedy približne príde čas nemá obmedzený, ak sa zdrží pošle správu. Vždy povie kam ide a s kým. Poznám tých ľudí, viem, že je to slušná partia
Ak ide autom ako vodič, napíše keď dorazí na miesto.. Vždy to dodržala, nemám prečo robiť poplach, dôverujem jej aj svojej výchove.
@anonym_b5a758 je mi úprimne ľúto tvojich detí 🤦♀️. Presne kvôli tejto vete som sa zbalila od rodičov už v 17 🙄. Lebo to je taký disrešpekt pre dieťa, že nemôže mať ani v dospelosti slovo. A práve tento prístup neraz ženy doženie práve k situáciám, kedy niekto “silnejší, s väčšou mocou,…” im ublíži - taktiež vlastná skúsenosť. Tak sa skús zamyslieť nad svojim správaním voči “slabším”.
@anonym_757ca7 vieš čo, nespokojná slečna sa kľudne môže odsťahovať ak sa jej doma nepáči. Nebola by prvá ani posledná
@anonym_b5a758 je mi úprimne ľúto tvojich detí 🤦♀️. Presne kvôli tejto vete som sa zbalila od rodičov už v 17 🙄. Lebo to je taký disrešpekt pre dieťa, že nemôže mať ani v dospelosti slovo. A práve tento prístup neraz ženy doženie práve k situáciám, kedy niekto “silnejší, s väčšou mocou,…” im ublíži - taktiež vlastná skúsenosť. Tak sa skús zamyslieť nad svojim správaním voči “slabším”.
@anonym_bdffcc si rob ci chces. mne je to jedno. ja som napisala ze jej rodicia sa bali a preco ziadna vas nenapise ze mohla aspon pohnut rozumom a napisat mami nebudem mat signal. ked uz vie ze ma takych rodicov. kazda len mudrujete . smutne.
@anonym_bdffcc ty si pani nedotknutelna ,co ty vies ako sa budes chovat ked sa ti podobne stane. chod do ruzovej periny, dufam ze si svojim detom nikdy neurcila ani hranice a dala slobodnu ruku a v 18 rokoch ti pridu domov nabuchani.
Zlakli sa ze sa ti nieco stalo a spanikarili. Mala som to iste, este aj po 40ke som hlasila ze uz som doma z prace ked som isla z vecernej🤣 V mladosti som zazivala presne take situacie ako ty a teraz uz aj celkom rodicov chapem..nabuduce budes vediet ze ked ides niekam kde sa ti neda dovovat, tak na to upozorni. Je to otravne ale zas si mlada baba a zle veci sa deju a je prirodzene ze sa boja, len jasne ze iste hranice by mali byt.
@anonym_b5a758 prepáč, ale teda je to iné, lebo napriek tomu, že nie od dcery, ale od jej kamošky predsa vedeli, kde a s kým je. A jasne, že by som mala strach, no vo všeobecnosti. Ale neodsledujes všetko, nebudes mat každú minútu života druhého človeka hoc byvajuceho ešte s tebou pod kontrolou, môžeš vyvolávať aj každých desať minút - raz keď bude chcieť, tak to urobi, bude klamať, jedine potom držať doma pod zámkom - čo už je choré. Bohužiaľ jedine postupne púšťať svoj strach, dôverovať, byt niekym, komu nemusí zatĺkať, nastaviť pravidla a mat dobrý vzťah (lenže prehnanou kontrolou sa naopak naruší). Tak to bohužiaľ je, žiadne múdre reči to nie sú.
@anonym_428dc0 ano rodicia sa musia naucit regulovat strach. len urcite je to velmi narocne. a mozno ona je jedinacik a proste sa o nu prehnane boja. ale autorka si ma sadnut s maminkou a tatinkom a urcit si hranice. je jasne ze kazda z nas si deti vychovava inac.
Ja to napríklad pochopiť neviem, mama o mňa tiež mávala veľký strach vždy, ale stále som sa jej v nejakom intervale hlásila, ale zase nevedela úplne všetko. Nikdy nerobila scény. Vždy mi dôverovala. Podľa mňa je aj veľmi dôležité aby rodičia dôverovali svojim deťom. Nepoviem kebyže máš 12, ale ak ste sa dohodli na určitom čase tak by to mali aj oni rešpektovať. Áno máš v tom aj ty podiel viny ale robiť cirkus no to nie. Prísni rodičia vždy docielia len opak. Viem to z vlastnej skúsenosti, ja som mala hovorím voľnú rešpektujúcu výchovu, ani raz som im v ničom neklamala, za to moja sesternica tá je majster v klamaní rodičov a tak to aj skončilo odišla do Prahy. Ja si myslím že by si sa mala aj porozprávať s rodičmi, ale neviem či niečo dosiahneš, jedine tak ako to robí každé dieťa, že odíde na inú stranu od dosahu rodičov.
Prestarnuté rebelky, prestaňte ju huckať proti rodičom, aby nebodaj odišla z domu! To, že ste to kedysi urobili vy neznamená, že to bolo správne a že si za to zaslúžite metál!;)
A bol problém poslať rodičom sms budem tam a tam nie je tam dobrý signál. Budem s kamarátom na ktorom mi záleží je to tiež slušne vychovaný človek ako ja.. ?
@anonym_21bc29 To vážne je ako podľa teba ok aby rodičia toto vyvádzali dospelej žene? Ako jasné rodičia sa boja, je to normálne, ale aj o tomto je rodičovstvo, ovládať ten strach lebo decko nie je vždy 3 mesačné bábätko aby mali kontrolu nad každým jeho krokom a dychom. Treba ho nechať rozvíjať sa a zaradiť do sveta. Ju možno ani nenapadlo že tam nebude signál a bude problém predtým, ako rodičia to riadne prehnali a je to cez čiaru.

A bol problém poslať rodičom sms budem tam a tam nie je tam dobrý signál. Budem s kamarátom na ktorom mi záleží je to tiež slušne vychovaný človek ako ja.. ?