icon

Ako zvládnuť byť priemernou mamou nadpriemerneho dieťaťa?

5. sep 2024

Ahojte, neviem ani ci chcem niečo riešiť, skôr sa vypísať. Mám veľmi šikovnú dcéru, dosiahla veľa úspechov na celoslovenských sutaziach, ovláda viacero jazykov. To nie je chvála ale fakt. Ja som obyčajná mama, robím v kancelárii, viem len anglicky, nemám sny o úžasnej kariére. Skôr uprednostňujem rodinu, šport. A tu je trochu problém. Veľa pedagógov a známych mi povie akú mám úžasnú dcéru a vzápätí dodá, že ktovie po kom. To už mi môžu na rovinu povedať, že po mame nie je šikovná. Dcéra obdivuje len ľudí, ktorí niečo v živote dosiahli. Svoju učiteľku, ktorá ju pripravuje na sútaže nazýva druhou mamou. Čo ma dosť zranuje. Keď bola menšia bola som pre ňu samozrejme najlepšia, najmúdrejšia. Teraz, keď má 14, stávam sa pre ňu len priemerná mama ku ktorej už nemá dôvod vzhliadat. Maximálne, keď potrebuje oprat alebo peniaze. Neziarlim na ňu, zo srdca jej to prajem ale občas so smutná, že som akoby klesla v jej očiach. Niektoré učiteľky ju bravaju na zmrzlinu, pizzu, píšu jej vo voľnom čase. Keď stretnú mňa, ledva mi odpovedia na pozdrav. Mať šikovné dieťa je skvelé ale je to aj náročné. Čas najradšej trávi štúdiom a čas strávený so mnou jej príde už ako premarneny....

dskjhfdlkdjhl
6. sep 2024

No, pozri, moja dcera ma 15, je na osemrocnom gymnaziu v mat. triede a tie deti uz riesia mat. olympiadu pre SS a su uspesni a absolutne nemaju taketo maniere, ze s priemernymi ludmi sa budu bavit max. o pocasi. Takze este moze o rok zistit, ze takych ako je ona, je hodne a moze byt velmi prekvapena. A keby aj bola najmudrejsia na svete, ak bude takto pristupovat k ostatnym ludom, tak nikdy nebude naozaj dost mudra.

Inak, ja ucim matiku na VS, poznam naozaj matematicke svetove kapacity a ver mi, ze ti najmudrejsi su zaroven najskromnejsi.

autor
6. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl ona sa vážne nejako nevyvysuje nad ľuďmi. Nikdy mi nepovie, že ten je hlúpy, s tým sa kamaratit nebudem. Práveže slabších spolužiakov povzbudzuje a keď chcú, doucuje ich.

autor
6. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl a súhlasím, že najmúdrejší sú najskromnejsi.

dskjhfdlkdjhl
6. sep 2024

A toto: "Len dcéra mi raz povedala, že ona si s takými ľuďmi nemá čo povedať. Nemá sa od nich čo učiť, nemá k nim prečo vzhliadat. " nie je vyvysovanie? Ale nebudem Ti robit skolenie, mne to moze byt jedno, keby vsak moje dieta nieco take vypustilo, tak by som sa ju snazila aspon usmernit.

autor
6. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl ja sa ju snažím usmerniť ale nemôžem ju nútiť debatovať s kým nechce. Nemysli to tak, že sú odpad. Ale ze keď prejde od jednoduchých tém k zložitým, väčšinou rozhovor viazne

akje
6. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl mne toto nepride ako vyvysovanie. Proste je to fakt. Nornalne sa dcera zverila, preco ma problem s niekym komunikovat..
Ja tiez neviem komunikovat s niektorymi ludmi a ked poznam dovod preco, tak to beriem, ze viem dovod. Nie ze by som sa vyvysovala.

dskjhfdlkdjhl
6. sep 2024

Tak len usmernuj a zaroven seba nepodcenuj. Ono, ak je teraz deviatacka, tak si bude moct v mat. olympiade zmerat sily uz aj na krajskom kole, lebo pre osmakov a mladsich je max. okresne kolo, takze mozno zisti, ze takych ako ona je celkom dost😉 A aj na to treba taketo deti radsej dopredu pripravit.

dskjhfdlkdjhl
6. sep 2024

@akje Mne to tak pripada, verim, ze mozem napisat svoj nazor bez toho, aby mi niekto vtlacal ten jeho😉

akje
6. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl a ja verim, ze mozem ponuknut aj iny pohlad na vec bez toho, aby mi niekto daval najavo, ze len ten jeho je spravny ;)

dskjhfdlkdjhl
6. sep 2024

@akje Ja som Ti nenapisala, ze moj nazor je spravny, neprekrucaj moj prispevok.

anna_anicka83
6. sep 2024

Podľa mňa si tie otázky veľmi pripúšťaš. Mňa sa tiež každá dcérina učiteľka spýtala, že po kom je taká múdra a nebrala som to ako dehonestáciu mňa alebo môjho muža. Samozrejme, že som odpovedala, že po mne a s kľudom Angličana doplním, že nielen múdra, ale aj pekná🙃 Ale našťastie moja dcéra má skvelú povahu (tú má po mužovi🙂) a tak nejak nikdy nikomu neurčuje hodnotu podľa niečoho. Váži si všetkých, vo všetkých hľadá niečo dobré. Keď učiteľ vyberal, kto pôjde za odmenu na stretnutie so starostom, tak ona nominovala spolužiačku, ktorá všetkým pomáha, vždy vie, čo je na úlohu, pomáha spolužiakovi s PAS, zodpovedne sa pripravuje, napriek tomu, že nevyhráva večne sútaže a známky má dobrý priemer, ale vydreté. A ja jej stále hovorím, že je múdre decko, múdrejšie ako ja v jej veku, ale tiež si prídem primerane inteligentná, takže sa necítim zle, že nie som medzinárodne uznávaná vedkyňa, ani doktorka, ani rektorka. Ukazujem jej svoje postoje, svoj prístup k sebe, k druhým, naše malé bláznovstvá, čo spolu robíme, kecy, ktorým rozumieme a tým pestujeme nás vzťah.

luccija
6. sep 2024

Veľmi sa podceňujes veď tiež máš byť načo hrdá nie?študovala si, športujes, vychovala si šikovnú dcéru, dve.....ako by si to brala, keby si trebárs robila v tom Tescu?
Niekedy to dieťa má vysoké IQ a zase nízke EQ teraz je hviezda ja jej to prajem,chudá jej sestra, ktorá je v jej tieni a musí od učiteľov počúvať, že nie je tak šikovná.Ked pôjde dcéra na gymnázium môže sa jej stat, že takých ako ona tam bude 3/4
a bude jedna z mnohych.Aby to vedela potom uniesť.Casto tie deti, ktorým ide všetko a sú super nevedia zniesť ani malú prehru či svoje pochybenie

lujza123
6. sep 2024

Tak samozrejme ze je to tak, ak je ten rozdiel v IQ väčší tí ľudia si nemaju moc co povedať. Ale ono to platí obojstranne, tak ako ona nerozumie im oni nerozumejú jej, skratka jej myšlienkové pochody sú úplne mimo nich a pride im nezrozumiteľná
Tak to proste je, nadpriemerne inteligentných ľudí je cca 12%, čím vyššie IQ tým je ich menej. Musí sa naučiť nájsť nejaký prienik aby si rozumela aj s inymi a nekonečne filozofické debaty viesť iba s tými ktorý o to stoja.
Netreba rozmýšľať stále, občas sa dá ta hlava aj vypnúť a len tak vtipkovať alebo klabosit o počasí.
Človek potrebuje k životu aj rodinu, kamarátov, kolegov, známych a ked je raz v nejakej menšine tak rovnako ladených ľudí bude malo.
Jasne ze sa to časom vykryštalizuje určitou sociálnou bublinou ze bude medzi svojimi, ale stále bude na tieto rozdiely v mentálnom nastavení narážať.

akje
6. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl prepac, tak to vyznelo 🙂

autor
6. sep 2024

@lujza123 Áno, ide o to, že ani ju veľa ľudí nechápe a debaty s ňou ich vycrpavaju. Je to obojstranne. Ona si našla kamarátov s rovnakými hodnotami, ktorých baví učiť sa a rozprávať sa napríklad o hedonizme. Keby takú tému začala s hocikym, nechytil by sa. Preto mi hovorí, že musí premýšľať o čom sa baviť s ľuďmi z jej bubliny.

akje
6. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl len som chcela ponuknut iny pohlad na vec. Tiez som to nevtlacala.

autor
6. sep 2024

Mimo jej bubliny

autor
6. sep 2024

@luccija aj mne vadí večne porovnávanie mojich dcér. Stále počúva akú má úspešnú sestru od učiteľov

dskjhfdlkdjhl
6. sep 2024

@akje V pohode. Proste ja to tam vidim a bohuzial poznam take deti, ktore si mysleli, ze su velke hviezdy (ten vyrok mi to vyslovene pripomenul take deti) a potom zrazu prisli na gymnazium, kde je takych aspon polovica a potom zazili sok, preto som aj pisala, ze s tym treba pracovat. Ale beriem to tak, ze moj nazor nemusi byt spravny, napriek tomu si myslim, ze ho mozem napisat. Aj tak v takejto debate (bez toho, aby sme to dieta poznali) nie je vobec jasne, kto ma pravdu. Takze nejako nevidim dovod na to, sa o tom dohadovat. Ta matka si ju pozna a ta ma sancu zistit, kde je naozaj pravda. Druha vec je, ze je dost mozne, ze prave ta matka ma tiez skresleny nazor na svoje dieta-uf a uz som to celkom zamotala😀

andreatytler
6. sep 2024

No ved vravim, ze nechcem dceru urazit, lebo ju nepoznam, len som chcela poukazat na to ze aj smiesna debata o pocasi ma svoju hodnotu. Aj ked ju to nic nenauci a nudi ju to, pre toho druheho cloveka to moze mat velku cenu.
Mohla by som poukazat aj na to ze dcera by si mala zlepsit svoju medziludsku komunikaciu. Mozno je to ona co sa nedokaze s priemernymi ludmi bavit, lebo jedinne co pozna je veda. Podla mna je velmi mladucka. Toto su skusenosti ktore prichadaju vekom ale urcite by som ju viedla k tomu ze inteligencia a veda a kariera ani zdaleka nie su vsetko.
Ani ja nie som karierny typ a zatial mam take plany ze chcem syna naucit aby vedel zit spokojny a stastny zivot. Byt emocne vyrovnany, priatelsky, zdravo sebavedomy.
Ma dcera kamosky? Vravis ze sa s nou bezne decka nechcu bavit. Vadi jej to? Takyto vedecky nadani ludia sa mozu citit izolovani. Snazila by som sa zamerat na to ze ju pripravis na zivot nadaneho cloveka, ze bude napriklad trenovat tu mentalnu odolnost voci nepochopeniu.

atinkaa
6. sep 2024

@autorka

Velmi zaujimava tema, nie uplne bezna a velmi zvlastne tebou aj ucitelkami uchopena. Pride mi, ze si velmi skromna a uprimna. Velmi sa mi pacia tvoje vety o tom, ze si najvacsi fanusik svojho dietata, aktualne v tomto veku je to dolezite, ale ostan aj mamou - aj kvoli sebe. A bud uprimnou (ale s uplne cudzimi nemusis, ides tym proti sebe)

Teda doma kazdu konverzaciu mozete viest jednak partnersky, ak ti dcera pride vyspela a tiez sa pokojne v niektorych oblastiach nechaj poucit, preco nie. Ludia, dospeli na Slovensku, z toho maju stresy, ale nie je nic viac fajn ako si prehodit role a v ramci fanusikovania a aj v ramci mamkovania si nechat nieco z projektov, cosi z toho, co je na doucovani, na kruzku vysvetlit. Vobec nechapem tomu podcenovaniu a nepridaniu sa. Dieta je predsa vase, teda tie ''geny'' a vsetko to, co ma ona je z vas, u teba to len mozno nik tak neobjavil ako ty u nej a nedal tomu priestor taky, ako tomu davas ty.

A co sa tyka uciteliek, je zvlastne, ak ti to davaju tak okato najavo. Ak to nie je len tvoje podcenovanie sa v celej veci. A tu ako pri detskych kamaratoch mas moznost vstupovat ako rodic do toho, s kym dcera vonku ide, s kym sa rozprava a kto ju ovplyvnuje, pretoze mi napadlo, ci to robia tie ucitelky dobre, vhodne....ziadna normalna pani ucitelka, ktora ma aj svoje vlastne deti, sa nevidi viac v cudzom dievcatku a pride mi nanajvys zvlastne, ze spolu takto chodia na pizzu a podobne ako pises, teda pokial to nie je po nejakej sutazi...cas pokial cakaju na vas, alebo za odmenu, pretoze tak by som tomu rozumela.
A teda aj tu sa neboj to cele korigovat, manazovat, komentovat - nie nejako zakazmi a invazivne, ale najprv zmapovanim a potom pripadnymi rozhovormi, tak, aby to bolo vporiadku a bezpecne pre tvoje dieta, pretoze standard to nie je.

A v neposlednom rade - vzdelanie, kruzky, dobre umiestnenie kdekolvek, na skole, v rebrickoch, v dosahovani ciela je fajn, no ty jej to vies vyvazit presne tym, co si napisala a co asi pre nu robis, domovom, laskou, partnerstvom, vztahom medzi vami ale aj podporou inych vztahov, spolupatricnostou, pomocou....samotne IQ a testy su len testy a nie je to zivot. A aj to by sa mohla naucit asi skor od teba ako od spominanych uciteliek, ktore v nej asi podporuju cosi, co nie je uplne zdrave, pretoze na pizzu potrebuje chodit s kamosmi a ano v kolektive aj neskor v pracovnom bude potrebovat vediet zit a prezit aj tych priemernych a to v dobrom slova zmysle, teda ludi, ktori nebudu mat pracovny projekt v top jednotke, ale napriklad pred to daju spolocne straveny cas a projekt im pojde od ruky popri tom.

A ked sme pri tej energii, ktoru do toho dava, tak aj to sleduj, pytaj sa na motivaciu, co ju zenie tak dopredu, je to snaha byt najlepsia, co si tym potvrdzuje, co jej to syti, ako mamu by ta to malo zaujimat, pretoze vyhoriet sa da uz na streednej a vysokej skole a uznaj sama, mas viac rokov a skusenosti, ze je to dost skoro. Teda aj tieto temy su na mieste a asi skor na prebratie s tebou, ako s uckou, ktora to zenie este viac dopredu.
Pretoze spalena prilisnym zapalom bude tvoja dcera, nie pani ucitelka, ta si neskor najde niekoho ineho, kto bude naplnat jej ambicie.

andreatytler
6. sep 2024

Aha, teraz citam ze kamosky ma, len ju debata s beznymi lumi vycerpava. No to je zivot. Musime robit vela veci ktore nas vycerpavaju, alebo nam nic nedavaju. Aj ked ono to je len na prvy pohlad ze nam nic nedavaju). Ono sa to moze kludne vratit neskor. Ked si napriklad zabudne penazenku a ta predavacka v obchode jej pozicia $20 lebo ju ma rada, kedze si s nou vzdy prehodi par milych slov.

reanda
6. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl ja tam tiez ziadne vyvysovanie nevidim.. tiez si napr. nemam velmi co povedat s ludmi, co sleduju farmu 😀 a okruh nasich tem na rozhovor by bol dost obmedzeny.. a naopak si myslim, ze dievca bude rado, ak pride do kolektivu, kde bude viac ludi, s ktorymi si ma co povedat, lebo evidentne o to stoji.. nemyslim, ze jej ide o to, byt za hviezdu najmudrejsiu

yoxinka
6. sep 2024

Ty sa v prvom rade zameraj na seba, lebo problém si TY! Nie že dcéra ťa podceňuje a nevzhliada k tebe. TY sa podceňuješ, ale že brutálne. Si ženská s vysokou, učíš sa nové veci, si aktívna, ale zároveň sa “zosypeš”, keď ti učiteľka povie “po kom je dcéra taká múdra”. Ako, haloooooo. Nájdi si nejakého mentálneho kouča/psychológa, spracuj si v sebe tieto pocity, pochop ich a poupratuj si vlastnú hlavu, potom budeš všetky tie reči vnímať úplne inak. Máme v rodine ženskú, ktorá je tak neskutočne bystrá, že konečná. Vždy vynikala, všade, na všetkých úrovniach štúdia. Študovala v USA a Austrálii, ovláda tri jazyky aktívne na úrovni native speakra a štvrtý sa učí. Spravila takú kariéru, že každý z nej odpadáva. Vo voľnom čase rozbehla vlastný biznis 🤯 … jej rodičia sú obyčajní robotníci. Jej mama je síce obyčajná ženička, nevie jazyky, necvičí, nemá vysokú školu ani si nerobila
žiadne kurzy sebarozvoja, len sa starala o deti, rodinu a záhradu a vždy počúvala, aká je dcéra múdra. A reagovala na to slovami: “ÁNO JE ja som na ňu veľmi hrdá”

luccija
6. sep 2024

Neboj sa ona si nájde si svoju cestu a svoj okruh známych.Mojej kamarátky syn rovnako šikovný atď má 21 r a má problém si nájsť frajerku, že on chce tiež viesť rozumné debaty a, aby bolo dievča aspoň tak intelektuálne ako on.On bol tiež už v nízkom veku úplne niekde inde a aj ho dali v 15 r testovať u psychológa a je asperger múdry, šikovný, ale nemá kamarátov atď...a trápi ho to.Nema nejaké špeciálne znaky toho, že má odchýlku.Ti učitelia atď ani nevedia čo robíš také otázky po kom je to sú len také frázy inak ja by som tiež povedala, že po mame🙂aj nejaké nadanie, alebo inakosť je niekedy na pritaz.
@dskjhfdlkdjhl vidím, že si písala podobne ako ja nečítala som všetko...

reanda
6. sep 2024

@andreatytler rozhovor, ktory ta nudi a nic ti nedava, nikdy nic neda ani druhej strane.. energie musia vzdy spolupracovat a scitat.. inak to nefunguje

autor
6. sep 2024

@andreatytler Dcéra má kamarátky s podobnými záujmami. Nemá potrebu riešiť sminky a chlapcov so spolužiackami. Radšej sa rozpráva o novej knihe, ktorú prečítala.

dskjhfdlkdjhl
6. sep 2024

@reanda Ani Ty, ani ja to dievca nepozname. Ty to tam nevidis, ja ano. Tym by som nasu debatu ukoncila.

reanda
6. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl ja nedebatujem s tebou, pisem svoju reakciu na tvoj prispevok do vseobecnej diskusie 🙂 takze nemusis nic ukoncovat

dskjhfdlkdjhl
6. sep 2024

@reanda No, mozno som sa nevyjadrila uplne jasne-jednoducho nemienim s Tebou polemizovat o tom, co tam ktora z nas vidi. A teda to beriem tak, ze ja som napisala autorke svoj nazor, Ty ho napis tiez a mna vobec spominat nemusis, lebo si myslim, ze vobec nebolo nutne, aby si ma tam oznacila😉 Je to uz zrozumitelne?