Ako zvládnuť detskú zlosť a odpor voči príkazom?
Vie ze si ma napr. Umyt zuby a umyje si ich ked sama chce. Ale ked jej mama prikaze chod si umyt zuby dostane zachvat zlosti. Je to moja sestra.
Ako sa u nás doma hovorí: "Nerodičuj!" 😝
Veď i ja radšej robím veci sama a vtedy ked mi to vyhovuje, než ked mi ich niekto prikaze. Iné je, ked o to niekto úprimne požiada alebo vyjadrí obavu, objasní dôvod. V podobnom duchu vychovavam i dcéru. Chcem, aby sa učila byt sama za seba zodpovedná a nie aby z nej bola “cvičená opica”, ktorá robí veci na povel.
@tiika ona ale ma až záchvaty zurivosti.
@viestta dospela ale chorá. Psychicky aj mentálne.
Tak potom nerozumiem celkom tejto diskusii, sestra ma mentalne aj psychicke postihnutie... Cakas nejaku radu? Lebo toto asi nie je jedina cinnost/vec, ktora jej robi problem
Len taký mini detail že je mentálne postihnutá si mala dať hneď do úvodného príspevku
To dosť meni charakter celej debaty
Keď má psychiatrickú dgn., naozaj nemôžeš očakávať že sa bude správať a reagovať štandardne - v medziach normy
K mladej slečne treba pristupovať vrámci jej možností, nemôžeš od nej predsa čakať to isté čo od zdravého človeka. To ti za celé roky nedošlo?
Ináč sa berie dospela ktora ma zastavenie vývoja po mentálnej stranke a psychickej to sú večne deti.Bude mať aj 50 rokov vždy bude ako male dieťa.TY by si chcela veľa od mentalne chorej že umy si zuby ked asi sama nechápe po mentalne stranke čo je to za úkon.Normalne zdraví človek to považuje za normalnu každodennu vec.U psychický chorých je to ine.
Mne sa zdá ze aj ty si natom mentálne nie najlepšie, keď si založila túto tému.
A ty mas kolko rokov? ja viem, ze by surodencom postihnueho dietata je tazky udel, ale su veci, ktore zmenit nemozes, len sa s nimi musis naucit zit
@alickapusinka ona vie ze si ma umyt zuby a aj preco. Len to chce urobit z vlastnej vole a nie z donútenia a prikazu.
A čo znamená sama? Veď to je úspech, ak si ich umyje sama, ked chce. Prečo ty s tým nie si spokojná? Však to je normálne u i zdravých ľudí, že chcú robiť veci z vlastnej vôle. Ty radšej počúvaš príkazy a je ti príjemnejšie, keď ta do niečoho ostatní nútia?
A ako ti s tym mame my pomoct? Mame ju ist donutit my, ci?
Pokial zúri, tak riešením je ten nátlak nepoužívať. Hladat iné formy komunikácie ci spôsoby spolupráce.
@tiika ten záchvat zlosti ma trápi.. Sama myslím to že to urobí sama od seba. Ona sa totiž riadi tym že niekde počula že 30 minút pred ani po umytí zubov nesmie absolútne nič jest a piť lebo to vraj ničí sklovinu..
@diewcatqoo radu ako sa vyhnúť tomu aby mala záchvaty zlosti.
Čiže si ich raz dvakrát za deň umyje len to nie je vtedy kedy by ste si vy predstavovali? To je celý problém?
@januska12323 zachvat zlosti je problen
Ty asi tiez nebudes najostrejsia ceruzka v peracniku
Záchvat nie je problém, veď píšeš, že keď sama ide žiadny nemá. Vy jej len potrebujete organizovať život a potom sa čudujete ako reaguje.
Autorka, s tymi 30 minutami ma ale pravdu. Su potraviny, po zjedeni ktorych si nemas bezprostredne umyvat zuby, ako napríklad citrusy, jablko, lebo to nici sklovinu. Takisto po umyvani zubov sa nema bezprostredne jest. Nie aby ste ju pochvalili, ze sa sprava rozumne, ale budete jej prikazovat a zakazovat, nechapem. Ked vie, ze to ma urobit, a aj to urobi, tak kde je problem? Nech tebe co i len tyzden niekto prikazuje kazdy tvoj krok, ze ako sa ti to bude pacit...
Ale tu mas problem ty - ked vies, ze 30min pred a po jedeni si nebude umyvat zuby na keru mariu ju posielas si tie zuby umyvat. Kto ta vlastne prosi aby si sa do toho celeho miesala??? Ten psychiatricky problem nie je tak trochu dedicny?
pri psychiatrickych pacientoch sa odporuca neprovokovat ich. Ak teda sestra inak normalne dodrziava hygienu, nezapacha, nehniju jej zuby, tak by som neriesila, c si ich umyje o hodinu dve skor, ci neskor.
A teda prečo ju rodičia dirigujú? Toto by sa nepáčilo ani zdravému dospelému človeku nie chorému... Ona je proste taký balón emócii, cíti neustále hnev, strach, úzkosť, zlé pocity a proste má to ťažké aj normálne a do toho rodičia pichnú tým že požadujú aby si umyla zuby hoci práve nechce a to je ako keby ihlu pichneš do balóna a balón praskne... A určite to nie je len o zuboch, hustia do nej aj inokedy stále niečo, rodičia by si mali uvedomiť, že hoci je mentálne chorá, je to človek čo má svoje práva a pocity, im tiež ich rodičia napríklad nezavolajú aby si umyli zuby okamžite a hoci robia niečo iné musia si ísť okamžite umyť, tiež by sa im to asi nepáčilo.
Ako sa vyhnúť záchvatu zlosti? Začať sestru respektovat a častejšie akceptovať jej rozhodnutia.

kolko ma slecna rokov? Lebo je rodiel dva a trinast