Ako zvládnuť dospievajúcu dcéru: Rady a tipy
Dcéra nastúpila do 7.tr., bude mať 13 rokov, doteraz sa učila na 1-2. Teraz už má zbdmky tejto dk.rok 3,4,5 a do dve jednotky. Sedí nad knihou hodinu, idem ju skúšať a poriadne nič nevie. Lebo nie že jej to nejde do hlavy, ale nerozmýšľa nad ucivom alebo sedí a pozerá to blba alebo si kreslí .Okrem toho strašné odvrava, zvyšuje na mňa hlas, furt posledné slovo aj to drzé. Pomáhať sa jej tiež nechce, sto krát poviem že má utierať riad, správať po sebe, uložiť do veci, každý deň tak môžem kričať a jeden deň urobí, druhy zas nič. Je jedináčik,som s ňou sama. Ja už som v koncoch. Neviem už ako na ňu. Dohováral pekne, nič. Vezmem mobil, nič. Poraďte ako vy idete na svoje deti,ako nastaviť hranice. Vôbec ju nestvu znamky. To ju ndm este furt skúšať v 7.triede? Aby dom ju donútila sa učiť? V 5.a6.sa učila sama, vysvetlila som keď niečo nerozumela... Tiež už na to nemám nervy. Alebo ju nám nechať nech ja štvorky? To si neviem predstaviť. Náš vzťah ide dole vodou. Som nervózna z jej dodávania, potom je ona drzá a tsk dokola. Prosím poraďte. A prosím nesudte. Človek sa snaží ako vie,aby jej nič nechýbalo, nemá ani zďaleka všetko, ale žijeme zas slušne,nechýba jej nič, ma aj oblečenie,výlety,spoločný čas, psa... Je mi to plaču...
@zuzanapjat ako vravim, nikomu neberem jeho nazor. Ja mam nazor opacny, staromodny a klasicky 😁
@zuzanapjat presne, je mi smiešne, ak niekto opisuje dnešný stav a neuvedomuje si, že tí dnešní mladí ľudia sú produktom súčasného systému, pretože alternatívy na SK sú tak minimálne, že neexistuje relevantná vzorka, s ktorou by sa to dalo porovnať.
@egonsk ˇja som napr. háklivá na názory, že deti naučíme aby vedeli zvládať stres tým, že ich necháme v stresovom prostredí, že ich učíme, aby boli nútené učiť sa a robiť veci, ktoré nechcú... výsledkom sú ľudia, ktorí čelia vyhoreniu do 25r., ktorí nie sú ani psychicky ani fyzicky zdraví (pretože dlhodobý stres nepridáva k ani jednému) a ktorí považujú za normálne otročiť v práci ktorú neznášajú, medzi ľuďmi s ktorými si nerozumejú a šéfom, od ktorého si všetko nechajú páčiť a ako autorite sa mu ani nikdy nepostavia. Miesto aby sme učili deti, aby sa snažili robiť to, čo im ide, čo ich napĺňa a čo milujú a aby sa vedeli postaviť autorite a chápali svoju hodnotu.
@egonsk ľudia neschopný používať vlastný úsudok?
A nie práve naopak?
V bežnej škole je to predsa o tom, že ti niekto povie čo, kedy a ako máš robiť. Nemas sa čo zamýšľať, máš sa to naučiť, tak, aby bola na písomke dobrá známka, prip. učiteľ spokojny a koniec.
Žiadne prepájanie vedomosti, cvičenie sa v kritickom myslení, žiadne myslenie v súvislostiach, žiadne diskusie (aj diskutovať sa treba niekde naučiť). Žiadna vnútorná motivácia.
Celé je to o tom, že autorita nákaže, ty vykonás.. presne ti "otroci", ktorých spomínaš.
@egonsk mas pocit ze dnesne deti, mladi dospeli nie su zreli na psychiatrov, psycholovgov? vsak vacsina z tohto systemu nevie kde je sever, nekorensponduje skolstvo so svetom okolo, deti nevedia co chcu co ich bavi, vela dospelych to nevie.. potom tu mame ludi co potrebuju nutne menit aj 2-3vs lebo nebavi.. Nemozes mat v skole diktaturu a hlasat v spolocnosti slobodu vsetkeho, vsetkeho okrem tej skoly teda. Okrem psychickych problemov deti, na dlho, su tam este skor problemy so spravanim, lebo preco ma vsade ucia, ze mam si povedat nazor, nemam byt ticho, mam zakrocit, a ked to spravim? som potrestana v skole, lebo v skole, to nie je vitane, v skole treba robit co mi prikazu a nic viac.
A osattne ani nejdem pisat, to je na dlho... vela ludi si rozne zmeny v skolstve nevie predstavit, lebo ziju v tom, "ako som to mal ja", tak to maju mat vsetci... tak to bolo dobre. Ale tak to ani teraz nie je, ved realne clovek ked ma dieta, tak uz je casto 10-20rokov z tej skoly prec. Vsetko nove je, nonono... a nic sa nezmenilo od 1990 kedy som ja isla do prvej triedy, stale su alt skoly pranierovane, ako neschopne, kde sa deti hraju, povaluju, nic nerobia :DDD podotykam, mam kopu uspesnych spoluziakov (o vela z nich ani neviem), aj znamych, dokoncili stredne, vysoke skoly, pracuju po svete v zdravotnictve, it = kde len chceli.. a nik sa netriasol ze ide dnes odpovedat k tabuli... cize funguje to aj inak. A co bolo zaujimave, boli tam aj niektori s roznymi dys.. to sa kedysi nerieislo ako dnes. A zvladli to. Proste vedelo sa, ze Duro nie je na pisanie a Betka na matiku, tak sa im vybralo take zameranie a tomu sa venovali, co im islo a tieto predmety sa brali, len "aby vedeli"... a BEZ stresu.
Ja mám tiež teraz dcéru v 7 ročníku a tiež vnímam zhoršenie, nechce sa jej učiť, odvráva. Tiež by som sa najradšej išla niekedy vykričať, musím predýchavat. Našťastie my zatiaľ známky v pohode, ale musím ju stále kontrolovať, poháňať, pripomínať. Ja mám s dcérou myslím kladný vzťah, veľa sa rozprávame a čo počujem čo sa u ich v triede deje, trochu chápem tu jej lenivosť. To sú dnes už iné deti ako sme my boli. Je im jedno čo dostanú, hocičo povedia učiteľom, šikanujú sa a často krát aj rodičia na to kašľu či deti robia. Proste ťažko je ju poháňať, keď sa pomaly jediná učí v triede, považuje to za nespravodlivé.
@simca06022011 to je presne problém, že do školstva najviac kecaju tí, ktorí nemajú ani šajnu, ako by to mohlo fungovať inak a lepšie. Bohužiaľ, mnohí sedia aj na ministerstve a mnohí sedia aj vo vedení škôl a presadzujú nejaké "konzervativne" hodnoty neuvedomujúc si, že konzervatívnejšie prostredie, ako je dnešná škola už asi ani nenájdeme. A budú meditovať nad totalnymi kravinami, že či pridáme hodinu TV, lebo deti sa málo hýbu. Akoby sa tým niečo poriesilo, že. To, že nútia deti sedieť 6-8 hodín v škole bez možnosti hýbať sa, to ich nese..e. Lebo +1 hodina TV to akože vyrieši. A takto sa dá pokračovať na x strán. Veď to už snáď každý vidí, aké je to absurdné. Či nie? 🤔🤔
@akvi u nas to nic nevyriesilo, do rozvrhu sa to nezmesti (u nas deti uz teraz maju napr. cudzieho jazyka viac), telocvicna mala, ledva sa tam dostanu teraz na tie dve hodiny aj to chodia aj do kulturneho domu a na ihriska, do parku ci je zima, ci nie. Maju to urobene vyletmi = cyklo vylet a pod... a zarataju im to ako telesnu . AK dieta nema vztah ku sportu a nesportuje, tak ta hodia mu je na prd. Ale tak treba byt chrumkavy...
@simca06022011 veď ale na papieri sme si odfajkli, že problem vyriešený, to je podstatné. Realita aj tak nikoho nezaujíma. A takto ale funguje vlastne celý tento štát.
@zuzanapjat presne. Ti, čo veria, že je dlhodobý stres je pre dieťa prospešný, ani len netušila, ako funguje ľudský mozog.
A najzufalejsie na tom je, že často ide aj o pedagógov..
@simca06022011 @beronsche @zuzanapjat - clovek povie iny nazor a uz je to ako utok od srsnov 😄 .... Len tak rozmyslam ako to len dokazu prezit Japonci, ked tam je skola prakticky celodenna a prisna ako u nas v 60tich rokoch 😅 Cinu, Koreu, Filipiny a dalsie za priklad radsej ani davat nebudem, tie by narobili este viac paseky v odpovedi asi.... 😉
@egonsk a rozmýšľal si aj o tom, prečo ázijské krajiny vedú v počte samovrážd? Vieš, ono to hnanie sa za výsledkami niekde stopy zanechá. A ja ak si mám vybrať, budem radšej šťastná upratovačka, ako nešťastná riaditeľka firmy. Možno práve to je ten rozdiel medzi nami a preto sa aj na školstvo pozeráme z rôzneho uhla.
@egonsk ja som neutocila, len som napisala.. nazor...
@egonsk inak k japonsku, neviem ci mas prehlad ake problemy tam maju ludia.. napr neschopnost nejakeho spolocenskeho zivota, uzavretost, nulovy sukormny zivot, zakladanie rodin.. a samovrazdy studentov.. a ostatne azijste krajiny tiez nebudu extra v tom... ale tak daj priklady... :D
@egonsk útok?? Kde vidíš v mojom príspevku útok??
Normálne reagujem, ako aj ty.. volá sa to diskusia.
A ázijské krajiny ako príklad dobrého systému, nuž neviem, neviem..
Vlastne v príspevkoch vyššie to uz bolo spomenuté - vysoká miera samovrážd, neschopnosť sociálnej interakcie (myslím, že tu vedu Japonci, tam drvivá väčšina 25-30r ľudí nikdy nemala partnera a ani nemá možnosť sa s niekým stretnúť, utiekajú sa do online priestoru, je to vnímané ako veľký celospoločenský problém..)
celkovo šťastie a spokojnosť so životom (mimo profesného)tam nie sú na poprednom mieste.. plus silné autoritatívna spoločnosť...
Tak ma zaujíma, naozaj toto vnímaš ako hodne nasledovania?
@egonsk ja diskutujem slušne. Ak spominaš Japoncov, tak počas covidu spachalo viac Japoncov samovrazdu, ako zomrelo na covid. Japonsko má všeobecne vyššiu mieru samovražd ako je v inych europskych krajinach. Čo sa tyka čisiel v Čine a Severnej Korey k tym sa asi moc nedostaneme. Ja mam rada juhokorejske serialy a filmy a teda v mnohych riesia šikanu na školach a samovraždy deciek, takže asi to nie je také ružové ani v južnej kórey.
@zuzanapjat Južná Kórea je v tomto veľmi podobná Japonsku..
V podstate v tých krajinách všetko slape ako hodinky, až na bežný soc.zivot..
@beronsche to je ako keď si niekto myslí, že rovnošaty na školách zamedzia šikane na základe triednych rozdielov... akoby tie decká boli hlúpe a nevedeli kto je z bohatej a vplyvnej rodiny, lebo všetci sú oblečení rovnako. :D Mnoho mladých ľudí žijúcich v Európe, alebo USA, ktorí sú pôvodom z Vietnamu, Číny, alebo Kórey a ich rodičia stále trvajú na tom, aby mali excelentný výkon v škole a k tomu ešte xy krúžkov hovoria o tom, ako to negatívne zasiahlo do ich vzťahu s rodičmi, alebo aký to bol tlak na ich psychiku.
...aj moja dcéra je siedmacka. Tiež som na ňu sama plus teda ešte aj na jej dvoch surodencov. Učí sa dobre, moc sa jej nechce ale vie že musí, na tom trvám. Niekedy sama a len skúšam väčšinou sa však učím s ňou, ide jej to rýchlejšie, a už to vnímam tak že aj toto je náš spoločne strávený čas. Dokola všetko skúšam, vysvetľujem, opakujeme. Vyslovene drzá nie je, ale je lenivá, sama od seba veru tiež nespraví nič. A upratať po sebe tiež veľká bieda. Strašné ma to hnevalo aj teda stále hnevá, tak to robíme spolu, spolu upratujeme, spolu varíme,...každý svoje ale v rovnaký čas, teda so všetkými deťmi. Beriem to tak že musím to prežiť a že aj toto je vlastne spoločne strávený čas. Popri tom sa aj porozprávame aj zasmejeme a tak. Nechce sa jej s nami chodiť už ani na výlety ani na plaváreň, ani bicykle,... nič čo sme vždy radi spolu robili, musím ju nútiť lebo samu ju doma nenechám jej bratia 15 a 6 idú všade radi. Nechce sa s nami hrať spoločenské hry, ani ísť do kina ani pozerať tv spolu nič. Niekedy ju prinútim ale niekedy už nechám tak, už sa mi nechce stále presviedčať, nútiť. Jej bratia to majú radi ona by najradšej sedela sama v izbe alebo so svojimi kamarátkami. Do všetkého ju musím tlačiť, stále prehovárať a nútiť. Je to strašné unavujuce a demotivacne pre mňa ako matku. Mám jedinú dcéru a boci odo mňa aj od bratov. Pritom nemyslím žeby sme mali zlý vzťah, rozprávame sa o škole, kamaratkach, chlapcoch aj o ženských veciach, ale musím rozhovor začať vždy ja. Vo všetkom ju podporujem, nepáči sa mi moc ako sa oblieka, nakupujeme spolu, kúpim jej vždy čo chce. Väčšinou sú to len široké nohavice, široké tričká,...všetko široké pritom je malinká, drobná, moc sa jej to oblečenie nehodí, nechcem jej zakazovať, ale rozumné vysvetlenie nepomáha, tak sa to snažím prijať, že sa jej páči takýto štýl. Donedávna to boli len sukničky, šaty a zrazu toto, široké gate, mikiny jak o tri čísla väčšie, no skrátka zmena a poriadna. Nebijem ju, nie je dôvod, s čím ma však vie tiež vytočiť je neskutočný neporiadok v jej izbe, pokricim, prinútil ju upratať, o dva dni je tam rovnako ☹ Hnevá má tá neporiadnost, to že nechce s nami tráviť čas, to že sa jej nič nechce, aj to obliekanie. Ale asi si nepomôžem, skrátka puberta ☹ ale ak máte vy problém len so známkami, uč sa s ňou, aj keď sa ti nechce, je to dôležité a ber to tak ako ja, že aspoň spolu strávite nejaký čas. Tým deťom to ide rýchlejšie keď sa učia s niekým a je to aj zazivnejsie, zábavnejšie,...no a čo že je už siedmacka a mala by to zvládať sama.
vies co autorka, trocha ju postras-normalne jej v klude povedz, ze preto si na nu tlacila, lebo ak si v skole vyrazne zhorsi prospech, skola ta ako rodica na to upozorni a ak to bude pokracovat, a nezlepsi sa to, moze dat skola podnet na socialku, ze sa o nu nezvladas starat, a prip. ju mozu odobrat z rodiny.....ze uz jednoducho nevladzes hovorit dookola to iste ako papagaj a stale sa to mina ucinku...a ze ked k tomu dojde, ze sa jej budes musiet vzdat...lebo, ked odmieta posluchat, a je nezvladatelna, uz nevies ako jej pomoct a poradit...tak nech si ju beru do pastaku...mozno to takto pochopi lepsie...kazdy clovek ma svoje povinnosti, 18 este nema...a ked nechce robit to , co treba....ty viac urobit nevies, a povedzme rozculovat sa viac nebudes..., zavri dvere, a bud kludna....
mozno to pomoze...
ano, sokova terapia na prebudenie...nie samozrejme naozaj...ale videla som takyto postup v skole od vedenia ku syn. spoluziakovi, zautocili na rodicov, zistovali od spoluziakov, co ten konkretny ziak robi, v sukromi, preco sa tak zhorsil...hrozili rodicom socialkou, dalej to hadam az nezaslo...
@luxus10 vieš, už len to, že je to klamstvo, hroziť socialkou za zlý prospech, už len toto jedno hľadisko keď vezmeš (to sa ani nebavím o tom druhom, dôležitejšom, že aký vplyv to môže mať na psychiku dieťaťa), tak je to otrasné, takto sa vyhrážať a neverím, že by si to škola dovolila. Sociálka sa volá pri istom počte vymeškaných neospravedlnených hodín a nie pri zhorsenom prospechu.
@luxus10 tak čo? Má sa mama tiež zachovať ako decko? Puberťák nezvláda emócie, je to normálne. Koľko dospelých s tým má problém.
A btw ten smiech mohla byť aj stresová reakcia, pretože vidieť mamu plakať je stresová situácia. Ja som s tým v puberte mala obrovský problem v škole, keď som bola v strese napríklad pred tabuľou pri odpovedi, hocikedy som sa začala nekontrolovateľne smiať, čo samozrejme učitelia vyhodnocovali ako totálnu drzosť. Potom som sa doma z toho išla zosypat, pretože ja som to neovladala ten smiech a nikto mi neveril, len moje spolužiačky, ktoré ma dobre poznali a vedeli, že som ustráchaná šprtka, ktora by si to v živote nedovolila a že naozaj nad tým nemám kontrolu.

@egonsk depresie a psychiatrické lieky to je dnes o dosť viac rozšírené medzi deťmi v našom klasickom školstve, kde deti čelia tlakom na výkon zo strany učiteliek, šikane zo strany rovesníkov a vysokými nárokmi na známky zo strany rodičov. Ešte som nepočula a nevidela dieťa napr. na homeschoolingu, žeby malo psychické problémy, kým deti, ktoré napína každé ráno zo stresu pred odchodom do školy poznám v okolí - nie iba jedno.